Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Poškozený ARN 5608 B
PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 19:46 

Kraj: ČR - Liberecký
Zdravím,

nedávno jsem u popelnice našel bedýnky s ARN 5608 B. Už jen od pohledu po otevření bedýnky jsem viděl, že je to reprák, který za něco stojí. Házel to tam ale nějaký -píp-. Kabelů z bedýnek se zbavoval vytržením, jedna úchytka to přežila, druhá se urvala a vzala sebou i drátky vedoucí na membránu.

Je to nevratné poškození, nebo se to opravit dá?

Ještě jednu otázku, když už sem píšu, ve sklepě mám ještě dva ARE 667. Kdyby se opravil nebo sehnal druhý ARN 5608 B, daly by se v kombinaci těchto reproduktorů udělat nějaký slušný bedýnky? Nepotřebuju nic extra, jen zesilovač mam 8 - 16 Ohm, tak abych tam něco neodpálil :D

Díky za odpovědi ;)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Poškozený ARN 5608 B
PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 21:58 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
No , vzhledem k tomu že jsou urvané drátky k membráně , tak to bývá průser , to by jsi musel být hodně zručný abys dokázal drátek obnažit ve vnitř středu repra , samozřejmě nevíme kam až je to urvané a přerušené a hodně špatně se to napojuje zpět a máš vůbec toto předivo k membránám ? Spíš volím jednodušší variantu , celé přemotnout a zrovna na kapton pokud je k dispozici ( získáš vyšší zatížitelnost ) a taky otázka zda ty repra mají pro tebe takou cenu toto dělat , no a kombinovat s ARE667 ? To asi moc nepůjde , protože máš rozdílné impedance , takže by se to dost složitě řešilo na vyhybce rezistorama a pod.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 22:01 

drátky sebou vzaly i trošku papíru z membrány...radši se v tom nebudu hrabat. Má to ještě nějakou hodnotu, nebo se to spíš hodí použít jen jako magnet? :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 22:17 
Řádný člen

Kraj: ČR - Plzeňský
Můžeš poskytnout fotku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 22:56 
Řádný člen

Kraj:
Obecně pokud membrána není příliš poškozena tak to opravit jde. Samozřejmě jako u všeho platí zásada že víš co děláš. Pokud ne může to dopadnout i špatně. Byla by tedy vhodná detailní fotografie či sada fotografií.

Ke druhé otázce - spolu s ARE667 by po doplnění vhodnými výškovými reproduktory bylo možno vyrobit relativně slušné reprosoustavy, avšak byly by poněkud neestetické (alespoň dle mého názoru). Přeci jen střeďák větší než basák a navíc oválný není zrovna běžnou záležitostí. Vhodnější by bylo použít na středy nějaký reprák čtyřkové řady (bavíme-li se o Tesle). Současně ti to otevře dveře k mnohem širšímu a zajímavějšímu výběru výškáčů. Kdybys chtěl vyměnil bych ti to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2012 00:05 

Přikládám foto, jak to vypadá... Ona bílá hmota je herkules, kterým se to táta pokoušel přilepit, samozřejmě bez výsledku :D Membrána mi poškozená nepříjde, žádná dirka tam není, vyfotil bych, ale ať dělám co dělám, se zrcadlovkou se tam nedostanu :D

A mám špatnou zprávu, ve sklepě mám sice dvě bedýnky, v jedné je však již uváděný ARE 667, druhá je však asi o centimetr větší, tak jsem jí rozdělal a je v ní ARZ 669 (4 Ohm) a nějaký výškový, neměl jsem čas vymýšlet, jak se k němu dostat, přikládám k foto, třeba ho poznáte. Zítra vám řeknu model.

Jinak bych rád zůstal věrný značce Tesla, příjde mi to jako poctivá česká práce, ne číny, co se dnes prodávají..

Ještě se zeptám, je nějaký rozdíl mezi ARN 5608 B a ARN 5608 bez B?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2012 09:41 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Tie kontakty sú vytrhnuté úplne. Teoreticky by sa to opraviť dalo, ale bola by to strašná robota. Pripájkovať tie lanká na vývody cievky na membráne vyžaduje inú zručnosť... To je problém, že sú pretrhnuté vývody. Hlavné je, aby tie boli funkčné, membrána sa dá zalepiť ľahšie.

Bednička s ARE 667 je továrenská alebo spravená doma? Tá druhá bednička na fotke je 1PF 068 19, menší reproduktor je ARE 467/469, nemusíš sa k nemu snažiť dostať. Tú búdku, v ktorej je, ani neodmontovávaj, lebo potom ju tak ľahko nedáš naspäť a musí tam nutne byť.

ARN 5608B má nejakú zmenu v magnetickom systéme, zvonku je vidno akurát o niečo väčší magnet, ak nie je zaliaty v plaste. http://www.repromania.net/teorie/basove ... -tesla.php

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2012 11:24 

Radši to nechám být, abych to nezničil ještě víc :D

Bedna s ARE 667 bych řekl, že je továrenská, zezádu na děrované desce má vyražené parametry.

A je nějaký zvukový rozdíl mezi B a bez B verzí, kdybych dokupoval bez B, jestli by se to dalo použít, nebo radši sehnat dvě identické?

Nebo se na 5608 vyprdnout a sehnat si jiné a postavit si soustavu z nich? Ještě jsem nezmiňoval, že mám rádio na 5.1, tudíž bych potřeboval i zadní, případně střední a subwoofer (ten musí být aktivní, to už je ale jiná kapitola).

Doporučili byste něco? Na zadní kdybych si sehnal druhou 1PF 068 19 a na přední nějaká dvojpásma či trojpásma?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2012 11:49 
Řádný člen

No, podľa tej fotky je to v dosť zlom stave, tie ohybné lanká sú úplne vytrhnuté z membrány aj z vývodov cievky. Ak máš na okolí niekoho šikovného a skúseného, možno by to dokázal dať dokopy.

Bedňa s ARE 667 je teda tiež nejaká bratislavská PFka od gramorádia, asi 1PF 068 94 alebo 96.

Ako si sa mohol dočítať, zvukové rozdiely v rámci ARN 560x sú, a to značné. Preto do páru treba úplne zhodné modely.

Keby si robil teslácke retro-domáce kino, tak by bolo asi najlepšie do stredu dať ten ARE 667, dozadu dve 1PF 068 19 (len kde zohnať druhú? Vzhľadom na to, že sa vyrábali okolo roku 1970, moc ich už nie je) a dopredu niečo s podobným osadením. Ale toto všetko je 4Ω a tvoj zosilňovač 4Ω reproduktory 'nepodporuje'.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2012 15:49 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Jeden pár 1PF 068 19 doma mám ale polovicu z neho nepredám :-).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2012 16:54 

Jediný reproduktor s 8 Ohmy je 5608B, plus jeden rozbitý. Opravu v plánu nemám, ne že bych byl tak nemotorný, ale s tímhle zkušenosti nemám, radši to nebudu hrotit. Kdyby tu byl někdo zkušený z Liberce a okolí a byl by ochoten se s tím za nějakou menší úplatu nebo pívo poprat, klidnně bych to někam i dovezl. :)

Dejme tomu, že bych si posháněl reproduktory bez bedýnek a bedýnky si podle nějakých plánků postavil. Viděl bych to na dvojpásmové, dva přední, central a dva zadní. Velikostí bych šetřit nemusel, budu si dělat nový stůl, tak bych ho dovymyslel tak, aby bedýnky nikde nepřekážely (mluvím hlavně o centralu).

Vůbec se v tom nevyznám, jsem laik, ale podle mě by vyhovovalo něco typu ARS 1018, nebo doporučíte něco jiného? Tudíž 6x ARN 5604 a 6x ARV 3604. Ty bedýnky musí být 8-mi Ohmové, nevadí že jsou obě repra čtyř, nebo se to nějak řeší přes výhybku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2012 19:00 

Kraj: SR - Košický
Tak si zohnaj ARN5608 a ARV 3608 + výhybky a budeš mať 8ohm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 srp 2012 10:04 
Řádný člen

MatthewFreeman01: Nie, impedancia reproduktora sa cez výhybku nerieši. Tá je raz a navždy daná navinutím jeho kmitačky pri výrobe. Takže ARE 667 ani tú 068 19 na 8Ω neprerobíš. Len teoreticky - ak máš 4Ω reproduktory a potrebuješ mať výsledok 8Ω, jediné čo sa dá robiť, je zapojiť dva rovnaké 4Ω sériovo. Ale to má zas nejaké iné nevýhody... Na toto potrebuješ skrátka od výroby 8Ω reprá. Také typy ako ARN 568/5608 a rôzne ARV sa stále dajú pomerne ľahko zohnať, chce to len trochu času.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]