Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozdílné impedance reproduktorů do jednoho výstupu
PříspěvekNapsal: 25 srp 2012 19:15 

Kraj: ČR - Liberecký
Zdravím,
doufám, že nebudu úplně za blbce, ale potřeboval bych jednu radu.
Koupil jsem si postaršího Pioneera VSX-D510, používám 5.1, avšak na výstupy na přední repro bych potřeboval k dozvučení místnosti zapojit ještě dvě bedny navíc.
Bedny, co tam mám již zapojené, jsem si dělal sám, repro je tam Pioneer TS-G1709 s impedancí 4Ohm. Rádio je od 8 do 16 Ohm, nemůže se tam něco rozdílnou impedancí odpálit, či jen příjdu o nějaký ten výkon?
K tomu všemu bych potřeboval na přední ještě připojit 6-ti Ohmové bedny JVC od stařičkého JVC MX-J500.
Ač vím, že je to prasárna, není tam nějaké riziko odpálení něčeho v radiu, či prostě jen příjdu o trochu výkonu? a nebude se hádat současné zapojení 4 a 6 Ohm reproduktorů?
Díky za odpovědi

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Rozdílné impedance reproduktorů do jednoho výstupu
PříspěvekNapsal: 25 srp 2012 22:00 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nedoporučuju.
Tu a tam se najde zesilovač, který zvládne menší než předepsanou zatěžovací impedanci. Ale tenhle to rozhodně není. K výstupům můžeš připojit soustavy minimálně s impedancí uvedenou v technických podmínkách, případně s větší. Spojením těch dvou beden získáš impedanci 2,4 Ohmu. V lepším případě ti brzy vypne i při malé hlasitosti tepelná ochrana (pokud ji koncák má), v horším ho odpráskneš. Jestli to je dělaný na 8 Ohm, tak ho přetěžuješ už teď.

Dalo by se to vyřešit přepínačem - pokud ti skousne aspoň ty 4 Ohmové bedny bez protestu. Tedy přepínat na jeden nebo na druhý pár. Odporové děliče nebo trafa jsou v tomhle případě nesmysl. Jestli ale potřebuješ současně přizvučit druhým párem beden druhou místnost, vyřešil by to nejlíp přidaný druhý zesilovač. Nějaká šunka za pár korun.

Jestli chceš oba páry provozovat v jedné místnosti, nedává to smysl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 srp 2012 23:42 

Kraj: ČR - Liberecký
Rozumím, nebudu to riskovat.
Ještě mě napadlo, sériové propojení by nefungovalo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 srp 2012 00:21 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nefungovalo, i když zesilovači by to nemělo ublížit. Sériově se dají spojovat jedině dva zcela shodné reproduktory, jinak je výsledkem všecko jiné, jenom ne rozumný zvuk. Není to jako sériové spojení odporů, jejichž hodnoty se jednoduše sečtou - mluvíme o komplexní impedanci, navíc u každého reproduktoru kmitočtově závislé. Výsledkem bude, že v reprodukci budou náhodně některé tóny zvýrazněné a jiné potlačené.
Jestli jsi chtěl poslouchat na dva páry bedýnek najednou (ještě k tomu různých), výsledek by byl žalostný i při paralelním řazení (pokud by to přežil zesilovač). I když je pravda, že znám lidi, kteří dovedou náhodně pospojovat několik všelijakých reproduktorů bez jakéhokoli smyslu a protože nikdy neslyšeli nic, co doopravdy hraje, jsou z toho nadšení.

Ideální stav nastane, když rady zaregistruješ a stejně se zařídíš po svém - až postupem času přijdeš na to, že něco "není vono", vzpomeneš si proč. Proto teď varuju hlavně před tím, co je pro Tvůj přístroj potenciálně nebezpečné a Tvoje nápady nehaním. Počítej jen s tím, že postupem času se sluch kultivuje a co se ti z počátku líbí, může začít pěkně lézt na nervy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 13:53 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Zdravím,
mám podobný problém, snad je tohle tedy vhodné vlákno.

Mám doma starší reproduktory Inetraudio (Bose) Model 1000 (r.v.: 1972).
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Ty repro jsou na 4 Ohmy (uvnitř jsou dva reproduktory, oba zřejmě na 8 ohmů, protože jsou zapojené paralelně).
Problém je že můj zesilovač je od 6ti do 16ti ohmů. Když sem ty reproduktory zapojil normálně, tak i při nižší hlasitosti se začal koncák přetěžovat a musel jsem to odpojit, jinak bych ho asi odpravil.

Mezi reproduktory není žádnmá výhybka, jen k výškáči je do série zapojený s největší pravděpodobností kondenzátor.

Otázka je, dá se to nějak vyřešit? Pomocí výhybky to asi nepůjde, protože k těm reproduktorům nelze dohledat asi žádné podrobnější infromace (alespoň mě se nepodařilo najít nic podrobnějšího). Napadlo mě tedy, jestli by to nešlo vyřešit třeba odporem do série. Matně si pamatuju počítání odporů s fyziky, ale reprobedny jsou napsané jako 10 až 60W, nemusel bych tam dát podobně výkonný odpor?

Bedny hrají dobře, bylo by škoda je vyhodit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 16:52 

Ne, je to vesměs neřešitelný problém. Odpor do série sice fakticky problému pomůže, ale velmi to zhorší výsledek na akustické straně. Chtělo by to minimálně změřit stejnosmětný odpor každého z reproduktoru, ať víme věci na beton, ne pravděpodobně. Pokud by oba byly osmiohmové, asi by se něco dalo dělat, jenže odladit nově takovou soustavu se nemusí vyplatit.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 20:38 

Děkuji za odpověď.
Ty reproduktory jsou spojeny pomocí omotání, když to rozeberu, už to nespojím a musel bych to pájet, to bych uplně nerad zatím. Ale zatím se mi do toho nechce. Když by se ukázalo, že to jsou oba 8 ohmové reproduktory, co všechno by to obnášelo? Asi bych to musel někam dovést k někomu kdo to dokáže změřit a spočítat co? A pak podle toho postavit výhybku. Otázka zní, jestli za stejné peníze neseženu i nějaký značkový starší zesík.
Dá se říct kolik by mě to tak asi celé stálo (nějaký interval, chápu že přesně to nikdo neřekne)?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 22:18 

Ano, je to +- tak jak říkáš, a asi se to vzhledem k té reprosoustavě nevyplatí podstupovat časově ani finančně.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2013 22:50 

OK. Ještě jednou děkuiji za informace.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]