Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Repase ARO 660x
PříspěvekNapsal: 19 srp 2012 19:36 
Řádný člen

Kraj: ČR - Plzeňský
Zdravim.
Repasuju reproduktory ARO 6604/8 a mám jeden problém. Několik kusů chrastí a důvodem je závěs,který je z papíru a není natřený lakem,nebo za ten čas co byl používán se vypařil,zmizel-nevím jak to nazvat :) . Nevíte o něčem co by dokázalo nahradit lak,nebo nějak vyřešit problém?
Vlevo nový kus,vpravo s problémem.
Obrázek
Díky

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Repase ARO 660x
PříspěvekNapsal: 20 srp 2012 12:12 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Existuje niekoľko príčin, kedy poškodený reproduktor môže vydávať nežiaduce pazvuky (napríklad nečistoty vo vzduchovej medzere, trhlina v membráne, uvoľnený záves od membrány alebo koša, uvoľnené lanko prívodu cievky, ...) ale to, že na závese je menej laku, určite nie je príčina pazvukov. On ten záves niečím napustený je, o to nemaj obavy, akurát že toho nie je tak veľa a má to inú konzistenciu ako na tom novšom repráku z úplne inej série. Záves to môže spôsobovať jedine tým, ak by bol na nejakom mieste po obvode slabo prilepený k okraju koša alebo mal nejakú deformáciu. Skôr asi bude niečo v medzere a zadŕha cievka. Ako si vlastne prišiel k podozreniu, že je to kvôli laku na závese? Vieš presnejšie zamerať, odkiaľ ide ten pazvuk?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2012 13:13 
Řádný člen

Jsem předsvědčen ,že to bude tím závěsem,jelikož jsem to "naposlouchal" a v cívce nic nebylo,membrána byla v pořádku,s ničím problém nebyl. Už jsem dokonce zkoušel testovat "domorobo" -použil jsem silikonové lepidlo na preumatiky (neukamenujte mě,mohu si to dovolit) Reproduktor před nanesením drhnul,po už ne. Důvod byl ,že závěs nebyl ,jakoby jednotný a pružný,jak by měl být. Jěště dodávám,že pazvuky se objevují až po zvýšené výchylce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2012 15:21 
Řádný člen

Kraj:
Ono to tím závěsem skutečně být může, také se mi to stalo. Stačí když je reproduktor dlouhodobě vystavený nepříznivým vnějším vlivům a skutečně pak závěs začne vyluzovat pazvuky. Vím že na to existuje speciální lak, ale zatím jsem to neřešil, je to ve fázi uloženky. Zkusil bych oslovit některého z opravářů reproduktorů čím to natírají a pokud je to něco speciálního zda by nebyli ochotní poslat nějaký malý vzorek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2012 17:00 
Řádný člen

Ten vpravo, čo robí pazvuky, vyzerá byť vypálený akoby od slnka, ale že by tým bol až natoľko poškodený? Ojedinelá závada. Mne raz také mľaskavé pazvuky vydával ARO 689 po vymontovaní z bedne a bolo to tým, že na jednom mieste (asi 1,5 cm) bol okraj membrány za závesom slabo prilepený k obvodu koša, len takým tenkým pásikom lepidla na úplnom okraji a ostatná styčná plocha v tomto mieste bola bez lepidla, okraj membrány sa pri jej pohybe von mikroskopicky oddeľoval od koša a pri tom oddelení to vždy tak 'mľasklo' :) . Ale dosť nahlas a tiež len pri väčšej výchylke. Tak som na tom mieste zvnútra prstom jemne odchýlil membránu od koša, natlačil tam rozriedený chemoprén, zafixoval to na pár hodín a bolo ticho. Aj keď bol predtým aj potom namontovaný zvnútra a pritlačený o prednú stenu bedne pazvuky nerobil, bez poriadneho prilepenia membrány by som ho na pôvodné miesto nevrátil. Neviem, či sa aj tu nejedná o niečo také. Robia to len takéto vyblednuté kusy? Ten vlnkový záves sa pri pohybe membrány vlastne rozťahuje ako harmonika, nedochádza nikde k žiadnemu treniu ani vzájomnému dotyku s niečím iným. Potom teda jedine ten samotný papier musí byť poničený - buď je tak extrémne zosušený alebo sú tam nejaké mikrotrhlinky, ťažko povedať. Ak vravíš, že skúšobné natretie závesu to odstránilo, tak potom treba použiť niečo, čo má dobrú priľnavosť, po zaschnutí si zachováva pružnosť a nedeformuje sa. A prípadne aj vyzerá k svetu. Buď teda niečo elastické silikónové alebo potom by do úvahy prichádzal aj rozriedený bezfarebný transparentný chemoprén.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2012 21:36 
Řádný člen

Ono je taky možné,jak píše Ciplox,že to může být odtržené od koše,ale už pár dnů repasuji asi 3O kusů a neviděl jsem ,žeby něco bylo odlepeného. Jsem si jist,že to opravdu je tím závěsem,jeden kus jsem tedy dnes obětoval pro test a je vidět,když jsem natíral závěs,že je nasáklý něčím jako pružný lak. Skusím kontaktovat opraváře. Myslím,že určitě budou mít něco speciálního,protože není možné,aby reproduktor ,který se k nim dostane,zaslali zpět v takovém stavu.
Ano jsou od sluníčka a vypadá to jakoby,byl ten lak odpařený,nebo lepidlo? Nazvat to přesně neumím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 srp 2012 01:09 
Řádný člen

Kraj:
Opravdu to dělá ten závěs Cioploxi, je to možné. Mám takové 8" i basák.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2012 18:54 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Já závěsy natírám už léta co opravuji repra naředěným duvilaxem s vodou , poměr cca 3-1 , 3 díly duvilaxu , 1 díl vody . Můžu upozornit na případné dotazy a nedůvěru , že to mám osvědčené a nepoužívám tuto metodu sám ,( pány opraváře nebudu jmenovat kteří to dělají ) .Normálně s jemným štětečkem natři vlnky a roztírej tak , aby nezůstávaly nikde takzvaně kaluže , ( velké množství , pak to praská když je ho velká vrstva , no a nech uschnout , já to nechávám do rána , jinak nezůstává po tom žádný nežádoucí odstín , jen pěkný lesklý bezbarvý závěs jako nový a POZOR , trošku tužší a to záleží jaký poměr zvolíš ( voda- duvilax) . Ať se daří 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2012 02:20 
Řádný člen

Kraj:
Já vím že je na to speciální antirezonanční lak, vím že někteří lidé si ho sem nechali posílat odkudsi z německa.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 09:41 
Řádný člen

Pripúšťam, že je to možné, aj keď som sa s tým ešte nestretol. Len sa mi tu nepozdáva ten náter Duvilaxom... Problém je v tom, že ten po zaschnutí stvrdne na pevnú tvrdú hmotu a ovplyvní tuhosť systému. Ale tu práveže potrebujeme niečo, čo po zaschnutí zostane pružné a ovplyvní tuhosť minimálne alebo vôbec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 09:58 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já na porušené vlnky používám zředěný Chemopren.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 15:31 
Řádný člen

Presne tak, tiež by som ho použil - ako som písal, ten bezfarebný. Záves natretý vrstvou Duvilaxu určite vyzerá dobre, ale treba to brať do úvahy aj z mechanického hľadiska.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 16:29 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
No-já nevím, z mých zkušeností (ne při práci na reproduktorech) je si vytvrzený Chemopren a naředěný Duvilax z hlediska tvrdosti rovnocenný. Pod smirkem se duvilax pořád chová jako guma. Trvale pružné bylo pouze kdysi lepidlo na PVC míče, jestli si pamatujete -Vulkan-. Myslím si, že by výtečně šlo použít lepidlo, které používají stolní tenisté na lepení potahů na pálky. Je to bezbarvé, velice pružné a "voní" to taky po toluenu, ale čitokrevný Chemopren to není. Tak nevím, jen mě to tak napadlo....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 18:13 
Řádný člen

Hned ten večer,když crashmann napsal,tak shodou náhod jsem měl doma 20 litrů duvilaxu :) , tak jsem se pustil do lakování. Výsledek asi není třeba ukazovat ,protože ARO 6604 vypadá jako to na levé straně fotografie,pokud chcete foto ,tak počkejte do zítřka (nemám foťák). Duvilax jsem neředil,protože zkušební nátěr se mi zdal až moc řídký. Vrstva se mi zdá akorát a reproduktory -celkem 30 Ks fungují bez pazvuků a chrčení. Jsou jako nové.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2012 21:33 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
To jsem rád že jsi s výsledkem spokojen , jinak ten naředěný chemoprén to je taky dobrá volba , ale to už je asi jen na pocitu čím to natřít 8-) .

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]