Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 05:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 1pf06708 úprava - stavba ozvučnice
PříspěvekNapsal: 22 led 2012 13:00 
Řádný člen

Kraj:
Ale je to krásná představa ne? :lol:
Tak to ber jako že takové pěkné výškáče jsou. Jsou ale i levnější repra. Ne tak pěkné ale cenově dostupné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 14:01 

Kraj: SR - Banskobystrický
DT-101 bude dobrá voľba. Ani basový ani stredový reproduktor nie sú nič extra, tak načo vyhadzovať veľké peniaze za výškač (alebo by sa z toho zase stal kolotoč: keď je dobrý výškač, tak prečo si nepriplatiť trošku viac a nekúpiť lepší stred, ale keď už je lepší stred aj výškač, tak by sa hodil lepší basový...).

Tých 25l je samozrejme zbytočne veľa, ale ničomu to neškodí. Ja mám postavené stĺpové, takže preto som nerobil osobitnú ozvučnicu pre stredový, proste je tam len prepážka medzi ARN-kom a ARO-čkom...výhodou je, že zároveň je vlastne jednou z výztuh.

Neviem nájsť finálnu verziu návrhu v sketchupe, ale spomenul som si, že som to už raz fotil a dával na net, takže: http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=14363

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 14:07 

Kraj: SR - Košický
tomtom - no počkať - tie bedničky nie sú tie isté ako toto: http://omega.tuke.sk/student/tomas.takacs/3p.html ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 14:14 

Jasné, ale odkiaľ vieš o tej stránke? :D
edit: ak si chceš odtiaľ niečo stiahnuť, tak to urob rýchlo (síce mám zálohu keby niečo), pretože to idem vymazať...ja som aj zabudol, že som robil nejaké zadanie na UDP :) a už je to tam zbytočné...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 15:39 
Řádný člen

Kraj:
Tak už jsem se tam ani nepodíval.

Nejde o to že bych někoho cpal do drahých repro jen proto že by byly celkově lepší, to skutečně není potřeba. Jde o to aby se to dalo optimálně (v tomto případě nízko - hodně nízko) dělit. Pak i nepříliš optimální reproduktor pod ním zahraje tak jak umí - tj v rámci jeho možností optimálně. Nebude-li dělen optimálně zahraje hůř a projeví se všechna jeho negativa jakož i negativa koncepce. Jde prostě o celkovou technickou sladěnost. Nakonec tu přeci jen je ještě volba DT-300 která jinak není žádný zázrak ale na těch 1,5KHz se dělit dá. A je k ní WG na míru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 15:46 

tomtom - keďže to je tvoja stránka tam som tvoj spolužiak :D

Spravil som nejaké zmeny, prikladám obrázok.

Ozvučnicku pre ARO som zväčšil na 8l vnútorných, a hĺbku na 310mm vnútroných - čo nám dáva 62l. Keď odpočítam 10l vonkajších na ARO a výstuhy zostáva 50l.

Takže finálna zostava:

DT-101SK
ARO6608
ARN738

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 15:48 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No DT-300 opravdu není po zvukové stránce žádný high-end. Ale není to podle mně ani zase taková tragedie, jak někteří tvrdí.
Já tam měl na pozici výšky ten Peerless DT-100 (811830) a ten taky nebyl špatný. Zvukově slušný, dělit lze bez problémů na 2000Hz 2.řádem (strmějším filtrem asi i o kousek níž)...akorát je už problém je sehnat. Já je koupil z druhý ruky za 1500Sk oba.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 15:58 
Řádný člen

Kraj:
No když se DT-300 potuní dá se to, i když také znám samozřejmě lepší výškáče. Tady jde ale čistě jen o to jak to půjde k sobě. Jakýkoliv výškáč i kdyby byl sebelepší tam bude zabitý když to nebude fungovat optimálně jako celek. Přijde mi že celková sladěnost je v tomto případě důležitější než drobné nedostatky jednotlivých měničů. Ale jinak dávám zapravdu že když by tam byl nějaký jiný střeďák (nějaký 4") tak bych po té 101 klidně sáhl a možná i raději.

Ty výztuhy bych řešil trochu jinak, ta konstrukce k tomu přímo vybízí ale blbě se to písemně vysvětluje když to člověk nenamaluje.

Naposledy upravil Thales dne 22 led 2012 16:03, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 16:01 

Ide o to že ja High-End nehľadám, stačí mi keď budú hrať porovnateľne ako napr. ARS840tky ktoré mám v druhej izbe.

A keďže budem počúvať muziku v normálnej kvalite, cez normálne káble a normálny zosilňovač tak si myslím že DT-101SK stačí.

EDIT: Thales samozrejme máš pravdu, je potrebné aby to bolo všetko zladené, viem že si odborník a máš toho už dosť za sebou, no ide o to že v tejto kombinácii a cenovej hladine to nemôže byť dokonalé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 16:08 
Řádný člen

Kraj:
Tak jak chceš. Zrovna ARS840 jsou špatným příkladem, i když v rámce co Tesla vyrobila se řadí k tomu lepšímu. Ostatně psal jsem o tom v článku zde na RM. I s tou 101 to bude daleko lepší pokud se to dobře sladí výhybkou, ale dá se zajít při stejné koncepci ještě dál. Tím spíš že máš ten střeďák a výškáč vedle sebe a ne nad sebou takže směrovka bude asymetrická. Nižší děličkou se toto zlepšuje (menší část směrovky bude asymetrická).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 16:24 

pawlo - keďže som to na tuke zabalil tak už nie sme spolužiaci :| :)
Nedaj sa odradiť Thalesom, ten stále niekde nájde chybu, občas mám pocit, že keby sám vyvesil na net svoj projekt, tak prvý príspevok v diskusií by bola kritika od neho na svoj projekt :) (no offence)

Dal by som tam ešte nejakú predozadnú výstuhu, alebo aspoň hranoly do rohov... Celkovo sa mi to pozdáva a verím, že to dopadne dobre.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 led 2012 18:59 
Řádný člen

Kraj:
Já neodrazuju. Jen si myslím že se má udělat seznam všech pro a hlavně proti a ty negativa si pak člověk musí odignorovat sám je-li to přijatelný kompromis. Tak to totiž člověk dělá vědomě (je s tím smířený) a ne nevědomě (opomenutí).

Ale máš pravdu, kdybych si sem dal svůj projekt tak si ho ihned sám zkritizuju :lol: Na sebe musí být v rámci kategorie (!) přísný. Víc než na ostatní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 21:12 

Dobrý deň páni.

Takže tento projekt pokračuje tak, že už mám všetky dosky na ozvučnicu - už sú navŕtané otvory na kolíky. Niečo som polepil začiatkom týždňa, zvyšok som chcel dnes, no žiaľ vonka je neskutočná zima a aj keď som mal v dielni o 15 stupňov teplejšie tak lepidlo miesto sušenia ,,zbelelo,, takže som to na dnes nechal tak.

Okrem toho už mám kúpený vatelín, a streďáky ARO6608.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012 21:16 

Zdravím!

Chcel by som trocha zaktualizovať stav tohoto projektu. Fotografie sú z dnešného rána. Poobede som stihol vyfrézovať otvory pre reproduktory v jednej ozvučnici. Zajtra dofrézujem aj druhú a pridám foto. Ide to pomaly pretože voľného času mám strašne málo, no raz to bude určite hotové, za to ručím.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2012 21:12 

Dnešná práca:

(tá papierová páska na hranách je tam len pre to aby som náhodou pri manipulácii nepoškodil dýhu)

V nasledujúcich dňoch by som to chcel namoriť. Kúpil som si moridlo mahagónové, no ešte nie som celkom rozhodnutý či to chcem také tmavé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2012 23:09 
Řádný člen

Kraj:
Mám dva dotazy:

1.) Když už si stavěl nové bedny, proč si je neudělal větší?

2.) Výhybku si řešil jak?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 srp 2012 09:05 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
3x Jsi.
1) Udělal je větší (čti celou diskusi).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 srp 2012 21:11 

Thales - pri výbere rozmerov som si od vás nechal poradiť, takže sú dostatočné. A čo sa týka výhybky, tú budem navrhovať až keď ukončím práce na ozvučnici. Svoju prácu vždy vykonávam poctivo, takže verím že sa mi to podarí, možno aj s pomocou tohoto fóra.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2012 21:54 

Zdravím páni!

Prikladám aktuálne fotky zo stavby. Celá mechanická časť je hotová. Na dýhe sú 4 vrstvy moridla Dub svetlý. 5 vrstiev laku (jedna riedená, 4 neriedené). Farba sa mi páči, je to pekný kus nábytku.

A môžem sa pustiť do výhybky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 zář 2012 15:59 
Řádný člen

Kraj:
Já sice nejsem moc velký příznivce takového vzhledu beden ale jinak práce pěkná. Pokud se někomu líbí vintage design tak proč ne. Určitě lepší než originál.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]