ARO i ARZ hrají svým projevem v podstatě velmi podobně (ve vyšším pásmu), oba dva jsou poslechově příjemné, jen ARO potřebuje poměrně velkou ozvučnici aby tam byly alespoň trošku basy, jeho chára pak padá postupně jak je u těchto reproduktorů zvykem. ARZ byl dělaný do malého objemu v těch tlampačích a podobně a tomu odpovídají i parametry. Hraje ale velmi pěkně i v otevřené ozvučnici a v té i něco málo zabasuje, charakteristika pak ale letí dolů rychleji. ARZtko se též hodí na malé kytarové kombo na akustickou či elektrickou kytaru (ne na baskytaru). Konkrétní poslechové vlastnosti pak záleží na sérii protože oba dva reproduktory se vyráběly velmi dlouho. Docela bych rád zjistil od kdy ale určitě od 50. let. Nejstarší kus co mám je z 11/1956 a nejmladší z 1/1983 ale v podstatě i poslední ARO7904 co se vyráběly ještě po roce 2005 byl ten samý reprák jen už měl feritový magnet (viděl jsem i ARO7908 s AlNiCo magnetem!). Dá se tedy říci že s drobnými změnami se ten reproduktor vyráběl 50 let! Znáte jiný tak dlouho vyráběný reproduktor?

Já preferuju ty světlé krémové verze z 60. let. Ty starší jsou zahuhňanější kvůli materiálu membrány. Je prostě hodně znát že membrána z toho materiálu je pro tak veliký reproduktor už příliš měkká. Od té verze s vlnkou ze 60. let jsou všechny verze dobré, jen tato verze je o cosi málo basovější. Ale ani ty černé verze nejsou špatné. Špatné byly až ty poslední verze co dělali v TVM. Neměl jsem sice v rukou originál ARO7904 ale slyšel jsem několik opravovaných AROček kde byl kmitací systém z těchto reproduktorů a nebylo to ono. Chci zkusit ještě nějaké své laborace jestli by se tomu nedalo nějak pomoci.