Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 139 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: NZC300 a jeho další osud - siamská dvojčata
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2012 10:09 

Kraj: ČR - Liberecký
Kapesní váha, klenotnická.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2012 17:52 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Pokud tam máš skutečně 1,7 g a ne 0,17 g, tak tohle místo bychom mohli vyloučit. Nastavení podle návodu tomu přítlaku zhruba odpovídá?
Na spodek toho "límce" nalep třeba gumu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2012 20:45 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Na ten límec zespodu nic nelep! Proto je na zvedáčku hrot, aby to po tom plastovým límci moc neklouzalo, ale ramínko musí jít po tom hrotu volně přesouvat. Když tam nalepíš gumu, bude to drhnout. Pokud tam někdo něco lepil, protože mu zvedlý ramínko vyjíždělo díky špatnýmu antiskatingu, je to blbost řešit to takto. Spíš vyhoď tu pružinu, a udělej si magnetickej antiskating- práce na 15-20 minut a máš po starostech. Nebo lankovej se závažíčkem. Taky to není problém.
Pokud tě zajímají podrobnosti z konstrukcí gramofonů a používaných technologií, sežeň si někde na netu v antikvariátech knihu "Gramofon, jeho provoz a technické využití", RnDr Josef Pešák, SNTL 1982. Tam najdeš všechno tak podrobně, že budeš schopnej kompletně vyrobit gramec. Díky téhle knize jsem postavil od r. 1985 dodnes kompletně 7 gramofonů. Všechny výpočty, geometrie, provedení, měření. atd. Není to zase tak složitý, a rozhodně to má smysl. Když poslouchám gramec a pak si pustím CD, chce se mi zvracet. Deska je deska.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2012 22:40 

Na tom límci něco bylo, jsou tam stopy po lepidle, potřeboval bych zjistit, jestli to bylo z výroby, a jestli jo, co to bylo, jaký materiál. Kdybych tam nalepil gumu, nebo proužek koženky, bude ramínko sedat přesně do drážky, to je jasný. Tam kam to spustím. Jestli tam bylo něco z výroby, tak musím zjistit co.
Musím sehnat monofonní desku, aukro.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2012 01:00 
Řádný člen

sagitarius: Zvedáček je v kontaktu s ramenem pouze po dobu zvedání/spouštění. Žádný hrot nemá, je tam cca. kulová plocha. I z výroby tam byl filcový pásek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2012 09:27 

Jasně - pak se nemůže stát, že ani zaboha netrefím drážku, pauzu. Filcu mám dost, vrátím ho tam. Monofonní desku jsem doma objevil, Šimek & Grossmann, 1972, tedy četl jsem v jiném vláknu jiného webu, a psal to tam tuším Renown, že taková deska je ideální, zvuk musí být přesně mezi bednami. Zkusím to. Je to logické a zřejmě to nejednodušší, co mohu udělat, firemní nastavení nedohoním, gramofon již měl předchozího, nebo předchozí majitele, aretační šroub na nastavení antiskatingu je dotažený na téměř maximum. Tím pádem stupnicí nahoře to nedám. Ale ke cti, je vyměněný kondenzátor za nový svitkáč.
Zvedáček jsem teď prohlédnul pod lupou, ano, je to hrot, ovšem s oblým koncem.
A tady je to vlákno.
http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... topic=3761

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2012 17:51 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Nedávno jsem jedno nový nepoužitý ramínko daroval, a zvedáček do hrotu, a na tom límci nic- jen holej plast.
Jasně že je zvedáček v kontaktu při zvedání, ale taky když si ramínko tím zvedáčkem zvedneš, abys ho přesunul nad jinou stopu. A právě při tom přesouvání nesmí drhnout ten hrot o nějakou gumu, nebo filc. Já bych tam opravdu nic nedával.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2012 21:43 
Řádný člen

Když je ramínko nad deskou, tak to drhnutí ničemu nevadí. Stáhni si z radiohistorie.sk servisní manuál na NZC 431, tam ten pásek normálně je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2012 23:23 

Díky za všechny rady, teď tím docela žiju. A prosím, podle vás, použití mono desky? Ohledně antiskatingu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2012 00:22 

Tak lidičkové - takhle to prozatím dopadlo. HC43, pak moje sociální výbava, a nakonec jedna z beden... Celý to mám v panelákový dílničce, která je zároveň fotoateliérem.
Chci vám všem poděkovat za rady, jsem za ně fakt rád, a díky za toleranci, dneska vidím, že některé dotazy byly fakt hovězí.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2012 12:57 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Pěkné je to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2012 15:48 
Řádný člen

Kraj:
Nevypadá to zle. Jen ta bedna je akási čudná.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2012 16:06 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Pěkná sestava. ;) Jinak proč čudná? Já bych řekl, že to je celkem zajímavý design...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2012 16:23 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Jo, já černý "mrtvý" bedny už nějak nemusím, a tohle vypadá náhodou pěkně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2012 16:52 
Řádný člen

Kraj:
Já netrvám na černých bednách, o to tu vůbec nejde. Ale prostě mi to nesedlo. Krom toho ta čelní stěna vypadá jako zapuštěná, je tam kolem spousta hran a tedy i zdrojů difrakcí. Ale třeba se mi to z té fotky jen zdá. Každopádně i kdyby ne tak hran je tam požehnaně. Netřeba to brát jako agresivní kritiku - jen můj názor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2012 17:10 
Řádný člen

Mně to spíše přijde, že na té bedně je nasazenej rámeček s nějakou průhlednou tkaninou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2012 00:15 

Já už jsem to popsal někdy na audiowebu, ale dám to i sem...
No, já jsem si totiž bedny postavil, spíš přestavěl, i když už to je nějaký čas. Je to třípásmo, prostě jsem koupil kdysi poničené bedny AKAI. Krásně hrály, byl tam bas i detail. Jenže byl odpálený výškáč, nebyla náhrada. Celé to je, nebo bylo v dřevotřísce, síla stěn asi 12mm. Repra jsem vytahal, i výhybky. Basáky jsou o průměru membrány 25 cm, středy obstarával reproduktor 9cm, ale v kovovém "kelímku", výšky, jak už jsem psal odpálený jeden kus...
Předešlu. Nevyznám se ve výhybkách, pouze teoreticky, a to ještě s bídou.
Nejdřív k repro. Objednal jsem Monacor DT-99 - výšky. V původních reprobednách jsem zkusil TVM, pak ještě jedny noname kaloty, a RFT. RFT zněly nejlépe, ale na blind jsem objednal DT - 99. To se vyplatilo. Alespoň uchometricky.
Pak jsem řešil "kelímky". Na Aukru byly za levno k mání ARX-130, širokopásmo, což byl o minimálně dva centimetry větší průměr membrány, než to co tam bylo, to byl děs. Koš ARX jsem zevniř vyztužil hranolky, a zvenčí polepil proužky zátěžového koberce, nyní jsou akusticky rigidní, žádné plechové zvonění.
Basáky Akai HA 25/1018 nic takového nepotřebovaly, mají lité koše, pouze jsem lakoval membránu, je tam pět vrstev, měřením to nedokážu, ale jsou skladby, kde to při fakt nízkých kmitočtech zkreslovalo - basa Lemmy Killmister, Tublatanka, aj., a to už teď není!!!
Ve výhybkách byly všechny kondenzátory vyměněny za svitky, vnitřní kabeláž od základu změněna.
Bedny má na svědomí můj strýc, který má nábytkářskou firmu. Čela jsou dvě, extra pro středy a výšky, zvlášť pro basák. Tyto dvě čela jsou nalepena silikonem na jedno základní, čili bednu. Mají otvory přímo do bedny, do níž se rozšiřují, V této bedně mají samostatnou komůrku, co komůrku, komoru, vlastně bednu v bedně, což celé ještě vyztužuje vlastní skříň - basy a separátně středy, maličkou výšky. BRX ústí dopředu, druhý i na dno bedny, ta totiž je na dvou hranolech, a celá posazená na "podlážce". Zkoušel jsem i ucpání jedné, i obou trubek, to se všechno nechá... Čelní stěna má tloušťku 55mm, boky a záda 36, systém vnitřních přepážek pod úhlem 45 stupňů vylučuje stojaté vlnění, vše je uvnitř vylepeno kobercem, ale vše. Plus vatelín, přidávaný a stlačený, vše rovněž uchometricky. Prostě žena ležela ve vaně a říkala - duní, míň duní, to už jde... Asi pásmová propust, tvořená bytem. Tohle je blbost, ale já to tak dělal.
Bedny jsou vysoké 110cm, a každá váží skoro 50 kg.
Od receiveru Grundig R1 vedou postříbřené kabely o průměru 5mm, takže jsem musel konce nastavit klasickým průřezem aby se to vůbec dalo chytit do šroubovacích svorek.
Tak.
Asi jsem to všechno podělal.
Ale když jsem to zapojil... Páni..! Nemůžu to tady popsat! Nádhera.
Maggie Reily - já to měl naposloucháno, ale co bylo potom - neskutečné. Následovalo Magnum - How Far Jerusalem, tam to původní bedny nezvládal - byly tam pazvuky, kde jsou kritické pasáže, co se výšek týká - nic! Pro basy Motorhead, Sabaton, pro pocit z hudby, a jede to spodky, - Kingdom Come... ...to není co dodat
Já jsem spokojen, protože to hraje jako z praku. Je to zvuk, se kterým jsem ještě dosud se neměl možnost setkat. Když přiložím dlaň na kterouli část bedny necítím nic.
Finančně to přišlo na asi dvojku, pětiklíště za DT-99, tícku původní bedny, barva, lepidlo. vruty, strejdovi tři sta, dřevotříska, a materiál gratis, dvě stě ARX z aukra. Svoji práci jsem nepočítal.
Nikomu vám neradím, abyste to zkoušeli, ale já si myslel že to tak půjde, a je pravda, že je to lepší, než jsem čekal. Chci to ještě odladit, ale to by chtělo propísknout. No, co budu si hrát, jsou to živé bedny, můžu na nich dělat a zkoušet. A jsou krásný, pro mne tedy.
Jestli - vám - zkušeným konstruktérům vstávají vlasy na hlavě, pak vězte že vás chápu. Ale miluju je, a vždycky se těším, až si něco pustím. Protože to je něco.
A ten zvuk. Průzračnost, čistota, a detaily, detaily, detaily.
Jenom bych chtěl slyšet něco komerčního, tak za třicet, čtyřicet litrů, abych věděl, kde vlastně jsou. Víte..?
Nikoho tady nechci svést mimo! Nováčci, poslechněte ty vlčáky tady, nenechávejte se mnou inspirovat, protože toho mám asi dost blbě!!! Ale nelituju toho.
Rámeček se dá sundat. Je tam něco na způsob síťky proti hmyzu do oken. Ovšem tahle tkanina je pevná, a ty oka jsou jako včelí plástve.
Hran je tam fakt dost, dneska už bych to nedělal.
Jak říkám, nebylo to drahý, a výsledek předčil všechno.
Jednou ještě něco postavím, ale to už bude ověřená konstrukce...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2013 22:20 

Ahoj, cucnul jem tohle. http://www.youtube.com/watch?v=4G60hM1W_mk
No, nemám mikrofon, ani nic dalšího na měření. Třebaže bedny zní efektně, je to bída. Na nízkých frekvencích jsou dvě slyšitelné díry, nevím přesně ještě kde, ale do 100 HZ. Jinak musím napsat, že takhle jak jsem to pojal se to fakt nedělá. Dneska vidím, kolik kopanců jsem nadělal, ale asi i to k něčemu bylo. Ještě nevím, jestli je zachráním, nebo přenechám, prodám, no kdybych si je nechal, bude problém s výhybkou. Univerzální to nevyřeší, možná ale zlepší, protože tu, co tam byla, jsem pouze upravil, ale jen v tom smyslu, že jsem vyměnil kondenzátory, jenomže tím, že jsem udělal nové skříně, je to v kopru. Navíc je - a asi stěžejní - potíž v tom, že basáky byly opravované, a kdoví kým, tudíž neznám parametry. Dál, tohle bylo původně odladěno na kelímky, které jsem nahradil ARX130, ale kupodivu - tam problém neslyším.
A nakonec - výšky, které předchozí majitel odpálil, jsem nahradil Monacory DT-99.
To je zcela jiná bedna!
Musím na to jinak!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2014 15:14 

Zpět ke gramofonu, potřeboval bych, zda by někdo měl fotečku jak je řešeno na NC440, 450, 452, nebo MC 400 to okénečko se zrcadlíčkem stroboskopu za účelem vlastní konstrukce. Ale taky je možné že blbě hledám. Že to někde je. Díky.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 139 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]