Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: azs 100l
PříspěvekNapsal: 07 kvě 2012 21:47 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
zdravíčko

zrovna jsem vykopal ze skříně tento zesilovač který jsem měl kdysi spravit kamarádovi ale upustil od toho tak mi ho nechal. problé spočívá v tom že jsem ho vyndal a já VŮl jsem z něho vyndal trafo jelikož bylo spálené a ani jsem si nenapsal zapojení. takže bych vás chtěl poprosit jestli byste mi napsali co je v tom zač.
jinak jsem četl že je vcelku nic moc výkon 2x4W by ani nevadil ale není v HI-FI. nebyl by v tomto případě lepší zmůstkovat nějaký ten autozesík? ( IO )

dík všem za rady :)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: azs 100l
PříspěvekNapsal: 07 kvě 2012 22:18 

Kraj: ČR - Pardubický
Venouši, optimální by bylo, kdybys chvíli nekupoval kraviny a pak si za pár stovek koupil něco použitelnýho. Nebo přinejmenším použitelnějšího než všechny tvoje záhadný výmysly. :)

Jinak jestli se nepletu, tak v AZS100L je 2x14,7V (2x0,6A) a 1x16V (pár mA), zapojení musíš zvládnout. Zvukově to sice zázrak není, výkonově taky ne...prostě zesilovač poplatný své třídě a době. Se stříbrným předním panelem navíc vypadá podle mě moc pěkně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 kvě 2012 22:29 

tak přítel od mamky mi chce přenechat svého nevyužitého transiwatta což vlastně nikdo odsud neví :mrgreen: proto si tak hraju se vším všudy. tak si dám do kupy to co chci a kdyžtak prodám :) možná to je opravdu o ničem ale já si chci poslechnout jak to prostě hraje :) jinak díky. moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 kvě 2012 19:19 

nebyl by lepší zatím můj nejoblíbenější TDA 7374 ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 kvě 2012 19:42 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No AZS100L sice zázrak není, ale po drobným zásahu jsou třeba jeho korekce dosti slušný (má to i fyziologickou reg. hlasitosti). Koncák je bambusovej, takže nic moc...ale kdyby se tam nainstalovali nějaké normálnější šváby (třeba LM1875), tak by to vůbec špatný nebylo. Myslím, že AZS100L za přestavbu stojí. Dá se z toho udělat relativně pěkně hrající zesilovač. Sám mám doma takový a plánuji jeho repasi a výměnu konce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2012 01:26 

Kraj: ČR - Zlínský
AZS100L má sice "bambusovej" konec, ale kdyby ses ty pako podíval na parametry těch bambusů GD607/617, tak zjistíš, že mají Ft=1MHz, což nemá i ledaskterý křemíkový tranzistor /například originál RCA 2N3055 má Ft jen 0,5MHz/. Jinak má AZS100L výborné Wiliamsonovy korekce, stejné, jako má například TW140 Studio. V korekcích i jinde je ale potřeba vyházet všecky hovňáky a nahradit je axiálními MKTčky řady TC205, nebo stříbřitými polystyreny z NDR, ty jsou taky vynikající. Je to výborný zesilovač, co mě na něm ale trochu mrzí, je nedostatek vstupů. Výstupní výkon lze snadno zvýšit až na 2x10W výměnou transformátoru za výkonnější /okolo 50VA/, který musí mít vinutí 2x22V/0,8A pro napájení koncových stupňů a tuším 1x30V/0,01A pro napájení předzesilovače.
Po úpravě je ale bezpodmínečně třeba zkontrolovat klidový proud koncáků, pokud by přesahoval cca 20mA, je třeba paralelně k termistoru mezi bázemi koncáků připojit takový odpor, až klidový proud klesne na požadovanou hodnotu - začal bych na hodnotě cca 15R, pokud by to bylo málo, klidně jet dolů až třeba na 8,2R nebo 6,8R.
Nezapomenout doformovat hlavní filtrační elyt, který je "zvyklý" na napětí cca 20V a teď na něm bude o 10V více.
Koncové tranzistory by ale bylo záhodno vyměnit za typy AD161/AD162, které mají větší povolený kolektorový proud a tudíž při zátěži 4 ohm nebudou dostávat tolik po řiti jako GDčka.
Nezkoušejte tam dávat křemíkové konce, např. KD333/KD334, nefunguje to s nimi - sice nic nehoří atd., ale prostě to nefunguje. Je potřeba si prostě jenom uvědomit, že otvírací napětí přechodů bambusů je cca 0,15V, kdežto u křemíku 0,7V a od toho se všecko odvíjí.
Zesilovač byl původně určen do "sestavy" s gramofonem NC130 a tunerem ST100. NC130 je jednoduché gramošasi s mezikolem, nikoliv řemínkem a s krystalovou vložkou VK4302, později nahrazovanou podstatně kvalitnější keramickou vložkou VB4301 s diamantovým hrotem, kdežto vložky řady VK měly hrot pouze safírový. Vložky VB4301 mají ještě jednu velmi cennou vlastnost a to tu, že krystaly časem nestárnou a snášejí daleko vyšší teploty, než krystaly ze Seignettovy soli, používané ve vložkách řady VK, které se např. nezakrytým gramofonem u okna a na sluníčku nevratně zničily, jejich mezní teplota je asi 40°C. Keramické vložky VB4301, nebo vložky CS26 a CS29 z NDR vydržely dodnes, pokud to vydržel hrot. Čas od času se vložky VB4301 dají u různých doprodejců poměrně lacino koupit, protože oni sami nevědí, o co jde. Tyhle keramické vložky řady VB vyráběli v Litovli na přelomu let 1988-1989, dovoz keramických vložek řady CS byl okamžitě zastaven poté, co došlo ke sloučení Německa a jejich cena prudce stoupla.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2012 09:58 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
To "pako" sis mohl odpustit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2012 16:01 

tak paráda díky za radu sincliare. Hned mám na to jiný názor. Jinak to trafo se asi s takovýma hodnotama sehnat nedá takže asi tam budu muset mít tam více traf.

EDIT: tak čtu to po sobě a zní to jak hovadina mám na mysli to že origo trafo mělo několik vývodů a na každém mělo jinačí napětí, kdežto trafo s novými hodnotami (dohramady) se asi bude shánět dost blbě. tak tam budu muset mít trafa dvě jedno na korekce a jedno k zesilovači. takže asi tak nějak že?

a ještě jedna otázka: on do HI-FI nepatří protože má vysoké zkreslení nebo něco takového, nebo prostě jen nemá tak kvalitní a věrný zvuk?

ještě jsem se chtěl sincliare zeptat kam přijdou které tranzistory nebo co je náhrada čeho a jestli jsi na některé nezapoměl protože v zesilovači jsem napočítal další dva páry, jeden spolu na chladiči takový co je i v SÁZAVĚ a jeden takový malý černý na desce. mám je tam nechat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2012 19:28 

vy už jste se mnou rezignovali? :cry: ne vážně když upravím příspěvek tak se to asi jako nové neukáže. že?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2012 20:27 
Řádný člen

Kraj:
Neukáže.

Nicméně ty měníš všechno bezhlavě aniž bys to proměřil? Identifikoval si vůbec co tomu je krom špatného trafa? Hlavně by to chtělo se hned zpočátku rozhodnout jestli to budeš rekonstruovat do původní podoby a nebo půjde o přestavbu. Od toho totiž závisí co provedeš s tím trafem. Pokud si se rozhodl pro opravu měl bys začít měřit a ne se hned ptát po ekvivalentech.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 18:49 

ano chci přestavbu, ale na druhou stranu se přiznávám že jsem zapomněl že se něco měřit má.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 20:58 
Řádný člen

Kraj:
Tak to zkus promyslet a navrhni nějaké konkrétní řešení. Ne jen "dám tam tohle", zkus to promyslet mechanicky i elektricky. Zkus si představit že zpracováváš konkrétní seriozní projekt - alespoň trošku. Vem si metr, proměř co kam jak a zkus to předložit. Když nemáš představivost zkus si udělat papírové makety v měřítku 1:1.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 21:07 

jo takhle! ale bude to bez fotek protože nemám u sebe usb. mám to popsat slovy?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 21:12 
Řádný člen

Kraj:
Bylo by dobré když bys to třeba zkusil i zakreslit do fotky originálu, nebo použil ty makety (půdorysné). Sám se tím procvičíš a něco se naučíš. Například hledat problémy a jejich řešení kde si je předtím nehledal. Počkej tedy až budeš mít ten foťák. Do té doby metr máš, nůžky a internet také tak si můžeš udělat přípravu a až budeš mít foťák tak připravené dáš rychle dokupy. Když bys to zkoušel jen popsat tak tu z těch popisů nevybředneme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 22:23 

tak zatím mohu jen říct že to bude mít chladič zezadu jako jeho lepší dvojník azs 217, zdroj světla pro kontrulku bude červená mléčná obyčejná ledka, a vše bude držet na plechovém podkladu za pomocí dřevěných kvádříků a tlačítka bych chtěl taky zakrátit aby kdyby byly zmáčknuté tak aby byly začátkem shozenou hranou zároveň s čelním panelem. zásahy do vzhledu bych chtěl dělat co nejmenší a na střevech se pořádně "vyřádit". asi tak nějak, zatím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 22:30 
Řádný člen

Kraj:
Už ti někdo řekl že existují kovové distanční sloupky? To já jen místo těch kvádříků. Teplo dostaneš na chladiče jak?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 22:41 

ty sloupky bych musel koupit kdežto já si ty kvádříky můžu obstarat zdarma ve škole, chtěl bych je bukové. Teplo na chladiče dostanu tím že tam dám i ty tranzistory jen to má asi jeden zádrhel a to takový že si nejsem stopro jist zda ty chladiče s takovými otvory jdou koupit.

P.S. řekl ale já na to zapoměl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 22:59 
Řádný člen

Kraj:
Dřevěné kvádříky do zesilovače nepatří. Myslím že koupit distanční sloupky je úplná prkotina oproti tomu co všechno budeš muset shánět.
Mimochodem když píšeš o tranzistorech - už si se rozhodl co tam dáš za konstrukci? Dnes je zvykem u většiny konstrukcí umisťovat tranzistory na DPS zesilovače kvůli stabilitě. Chceš ten koncový stupeň měnit ne? Alespoň tak jsem to pochopil. Pokud ne je jakákoliv přestavba tohoto typu zbytečná.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 23:09 

mám na mysli tam dát ty tranzistory AD161 a AD162 a silnější trafo. s těmi sloupky ještě uvidím. jinak přece není pravidlem že nestabilní bude. nebo jo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2012 23:37 
Řádný člen

Kraj:
Jak jsem psal - z toho co si psal jsem získal dojem že ten koncový stupeň chceš vyměnit celý. Tomu odpovídala i má reakce. Já mám za to že nejlepší by to bylo nechat mechanicky tak jak to je, tj v originálním stavu, eventuálně drobné úpravy. Když už přestavba tak pořádná ať to stojí za to. V takovém případě bych o původní koncepci toho koncového stupně ani nepřemýšlel.

To že jsou koncové tranzistory na nepříliš dlouhých drátech nemusí představovat problém - pokud je na to ten zesilovač stavěný. Když není, může to být problém zcela zásadní. Germaniové zesilovače jsou pomalé a tak to tam většinou nevadí. Čím je zesilovač rychlejší tím větší je to problém.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]