Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nemůžu sehnat ARV 168, čím nahradit?
PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 15:04 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Nemůžu sehnat 1 ks ARV 168, čím nahradit?
http://www.repromania.net/tesla/tesla-vyskove-arv-168/tesla-vyskove-arv-168.php

Je ho potřeba vyměnit v boxu 1PF 067 08.
http://www.repromania.net/tesla/ruzne-reprosoustavy-1pf-067-08/ruzne-reprosoustavy-1pf-067-08.php

Ještě by mě zajímalo, odkud se navíc berou ty 4KHz nahoře, když ARV168 má uvedeno 2 000Hz - 16 000Hz a v popisu bedny je uveden celkový rozsah 40Hz - 20 000Hz?
A basák ARN 738 má zase od 22Hz - 2 000Hz, tak chybí 18Hz dole, i když to je mi spíše pochopitelné, že je cestou někde poztráceli...
http://www.repromania.net/tesla/tesla-basove-arn-738/tesla-basove-arn-738.php

Díky.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Nemůžu sehnat ARV 168, čím nahradit?
PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 15:32 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nikdo nikde nic nepoztrácel.
1. záleží, v jakým tolerančním poli je kmitočtová chrakteristika udaná a jakou metodikou měřená
2. že basák chodí papírově od 22Hz neznamená, že celá bedna bude chodit od tolika, protože do toho kecá objem a provedení ozvučnice.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 15:54 

A-HA. Tak to jsi mi vysvetlil basak, ale jak to je s tim vyskovym? Do toho preci obsach bedny a provedeni nemuze kecat, ze by reklo, "Hej Ty, výškáči, ty se mi libis, tak ti 4KHz pridam..."

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 21:06 
Řádný člen

Odpověď na rozsah výškáče je v prvním bodu. Metodika měření a toleranční pole. Jinak bude vycházet kmitočtový rozsah v ose reproduktoru, jinak mimo os. Jiné číslo bude pro toleranci -3dB, jiné pro -10dB. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 22:25 
Řádný člen

Kraj:
Tož tak ogaři, názor si udělejte sami. Já si myslím že se na to soudruzi z Bratislavy zcela mimořádně vysrali.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 22:37 

Diky, ted mi to je jasne. Clovek se cely zivot neco uci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 22:45 
Řádný člen

Kraj:
Jinak ještě k tomu ARV - ARV168 se sehnat dá, ale kdybys přeci nesehnal tak náhrada je ARV089-00/8 - též občas bazarově k vidění.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 22:55 

Diky. Jeden se tady ozval, ale dokud ho nemam doma, tak stale shanim. A diky za tip na nahradu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 22:56 
Řádný člen

Kraj:
A četl si co jsem ti psal do soukromé zprávy?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 dub 2012 23:04 

Cetl a odepsal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2012 09:21 
Řádný člen

Tak v zásadě to do těch 20k chodí... :lol: Osobně jsem sice měl 1PF06708 v rukou víckrát, ale neměřil jsem je nikdy. Jinak bych tedy řekl, že soudruzi z Tesla BA srali na konstrukční nedostatky svých přístrojů celkem pravidelně.
Btw. už jsem měl přímo od člověka z Tesly i info, že 1PF06708 původně nebyli univerzální bedny, ale spíš účelové k přijímačům 813, 814 a 816A...vzhledem na zvuk těhle přijímačů se to vcelku dobře doplňovalo a jedna věc kompenzovala nectnosti tý druhý. :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2012 12:44 
Řádný člen

Kraj:
No to by mě docela zajímalo jak se tohle může s něčím doplňovat. To byl jako úmysl aby to nebasovalo, aby středy řvaly a aby si každý reproduktor hrál jak chtěl sám za sebe a ne jako kompaktní celek? ARS840 jsou oproti tomu těžký hájend přestože mají velmi podobné osazení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2012 14:06 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Hm... Nechcem tie bedne obhajovať, nemám ich a ani som ich nikdy nemal, ale keby to bolo až také zlé, mohli by byť natoľko rozšírené a pomerne obľúbené, ako sú?
Nemal si akurát nejaký chybný kus?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2012 14:34 
Řádný člen

Kraj:
Zcela jistě jsem neměl vadný kus. S těmi bednami jsem se setkal nejednou v životě a prostě hrajou blbě. Proč hrají blbě jde odůvodnit snadno i technicky. Nevím jestli jsou oblíbená ale je pravda že je jich mezi lidmi hodně. Zásluhu na tom má zřejmě to že byly asi jako doporučované příslušenství k Bratislavským receiverům, kterých bylo z pochopitelných důvodů mezi lidmi též hodně. Kdo ty bedny dneska má? Hojně mladí kteří je podědili, vidí tam velký basák a jsou zvyklí na PC chrchle. Těm to asi hraje dobře protože pro ně je to pokrok ale nemají s čím pořádně to srovnat. Třeba takové ARS840 v dobrém stavu se dají klidně poslouchat jako podkres celý den a v rámci jejich možností hrají příjemně a kompaktně. Ty 1PFky za zcela stejných podmínek (stejný zesilovač, stejné umístění, stejné složení nahrávek) hrají blbě. Basy to nemá, středy křičí, výšky hrají odtrženě a silně směrově. Posuneš se trochu mimo osu a jsou pryč. ARS840 sice také směrují (musí, je to dáno jejich koncepcí), ale pozvolněji a přechod působí plynuleji. Když si člověk stoupne dejme tomu 30-45°mimo osu tak samozřejmě výšky výrazně ubydou, ale prostě má člověk pocit že stojí vedle normálně směrující bedny, zbytek je OK. Když totéž uděláš u 1PFek tak máš pocit že stojíš vedle tlampače. Jeden nejmenovaný člověk odtud z fóra, kterému jsem při předávce ARS840 pustil na chvíli i 1PFky (žádný seriozní test, jen chvilkové srovnání na hulváta) prohlásil že oproti těm ARS to hraje asi jako nastartovaný traktor. O to víc jsem zvědavý na výsledek provedených úprav a nové výhybky. Pak můžeme klidně uspořádat seriozní srovnávací test. Co se bohužel nepodaří po úpravě odstranit je rozsah směrem dolů, ta ozvučnice má prostě malý objem, nicméně basy by i tak měly být lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2012 14:56 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Ten malý objem je známa vec, ale ak mňa na nich niečo odrádza, tak je to hlavne ten modrý alebo v najnovších sériách dokonca čierny ARO 687. Takto ošetrený - len 6 dB. Na to treba reprák, ktorý hore nejačí. Keď sa mi niekedy podarí zohnať ešte jeden ARO 689 z rokov 1963 - 64, tak možno spravím 4Ω verziu. Zo zvedavosti, čo to spraví. Pretože to, čo lezie z tých staručkých ARO, je v porovnaní s novšími luxus. Ten jeden, čo mám teraz, strážim ako oko v hlave. A samozrejme by som do hĺbky pridal min. 5 alebo 10 litrov pre ARN.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2012 15:02 

Ty bedny jsou moc plytke. Uz me napadlo vyrabovat repro a vyhybky a mam velmi sikovneho stolare, tak nechat udelat nove bedny a cca o 20 cm hlubsi. Necim prekryt tu modrou barvu repro a mohly by byt bez predku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2012 15:24 
Řádný člen

Thales: Proč se to doplňovalo? Protože přijímače dané řady dělali na středech díky fyziologii díru, obecně je jejich projev jaksi mdlý, vyměklý a poddekový. Krom toho měli i na korekcích značnou rezervu zdvihu, takže tahle sestava hrála tak, že to šlo poslouchat. Pokud k tomu připojíš tvrdší konec a necháš rovný průběh, jsou ty bedny vcelku průšvih, ale teslácká 813-816, případně magič B73 si s nima poradili tak, že to hrálo přijatelně. Naopak, pokud si k B73 zapojil ARS844, musel si zásadně točit regulátorem hloubek doleva.
Zásadně ty bedny nebudu obhajovat, vím, co jsou zač, ale v doporučované soupravě se zkousnout dají.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2012 21:46 
Řádný člen

Kraj:
Jenže to mi přijde jako špatný přístup. Jednotlivé komponenty mají být univerzální, ne že budou korektně fungovat jen pohromadě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2012 06:06 
Řádný člen

Je to špatný přístup. Kompenzovat chybu jedný věci, tím, že udělám chybu i na druhý věci je přitažený za vlasy.
V Tesle Bratislava když dělali v jejich rádiích výstupy pro nahrávání na magnetofon, tak z toho lezla natolik vysoká úroveň signálu, že v Přelouči museli v jejich magnetofonech snížit citlivost vstupu "radio". Ve finále to dopadalo tak, že pokud si k tesláckýmu rádiu připojil zahraniční magnetofon, bylo to jen o chlup, že vstup magnetofonu nebyl přebuzen. A když si zase k B115 připojil zahraniční receiver, musel si mít regulátory úrovně vytažené až za druhou třetinou, abys vybudil pásek.
Vůbec bych se tedy nedivil, kdyby to s těma bednama byla pravda a poddekový, vyměklý projev přijímačů kompenzovali bednami s uječeným střeďákem...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]