Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Reprosoustava s využitím reproduktorů ARN 226-03/8 a ARN6618
PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 12:18 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zdravím všechny tady na fóru.
Na úvod zde napíšu nějaké kecy o mé situlaci, takže pokud to bude někoho nudit múže tento odstavec rovnou přeskočit. :D

V poslední době se nějak semlelo, že když se slaví nebo jen pije, griluje či jinak zábavně tráví víkendy s přáteli, jsem to já kdo tahá nějakou tu techniku aby tam nebylo ticho jak na pohřbu. Mám na to vyhrazený starší notebook, mixák, majky at si mužem zabékat karaoke když je chuť, ale nemám k tomu žádné repro takže dycky tahám bedny od kompu (logitech X530) což je pěkná otrava jelikož je musím vždycky sundat sbalit a po akci zase pověsit, zapojit. Takže... (nyní už k tématu :D )

Dostal sem do rukou nějaké homemade basové kombo osazené 2x ARN 226-03/8 a 2x ARN6618, tak mě hnedka napadlo zbastlit z toho nějaké reprobedny. Jelikož jsem amatér tak se radši nesnažím vymýšlet jaké výškové a středové repro k tomu napasovat a navrhovat výhybku, protože je mi jasné že by to byla hrůza a vzniklo by něco co by jiní nazvali kupou výkalů.

Předem se omlouvám jestli sem založil zbytečné téma, ale při hledání jsem nenarazil na nic co by mě oslovilo, tak sem se rozhodl požádat vás o radu.

Nenapadá vás nějaká konstrukce s využitím všech reproduktorů ve 2 reprobednách + jaké výškové a středové repro k nim použít a jakou výhybku, aby to teda bylo použitelné a nebyla z toho ta hromada výkalů?

Na středy mě zaujal (hlavně svou cenou ) tenhle reproduktor http://hadex.cz/info/data/Q356.pdf
http://hadex.cz/infoPage.asp?action=Q356 Bylo by to použitelné?

Jirka

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Reprosoustava s využitím reproduktorů ARN 226-03/8 a ARN
PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 13:28 

No v prvé řadě bych použil jenom jeden typ ARN a necpal do bedny každý jiný nebo jednu bednu s 226 a druhou s 6618. Druhý pár bych prostě prodal, nebo vyměnil. Co nad to, se řeší vesměs pořád dokola, s těmahle basákama se toho navíc ani nedá moc vymyslet, jsou na houby jeden, jak druhý. Leda do uzavřené bedny kolem 30l a k tomu např. ARX 150 a ARV 104 - obojí ještě vcelku sehnatelné z výprodejů, popř. z bazaru.
Zkus trochu pohledat, na netu už je několik podobných soustav - např. na sousedním audiowebu je celé téma sloupových beden, kde je min. 6 témat s osazením TVM, popř. googl určitě něco vyjede.
Jinak ještě k těm bednám pak budeš potřebovat zesák, samo to jen z noťasu ani mixu hrát nebude.

Dokonce i tady je konkrétní příklad, co by z toho šlo dát dokupy:
http://repromania.net/projekty-hifi/slo ... 80-t-8.php
Otázka, jak je to s dostupností těch Tonsilů.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 13:39 

Jasně zesilovač to je mi jasné to bych vzal něco z aukra nebo něco podobně z druhe ruky.

Jinak asi bych byl pro tu variantu jedna bedna s 6618 druhá s 226. Nedokážu si představit komu to prodat nebo vyměňovat, to si ani nezaslouží mít aukci na aukru. Já měl představu právě jedna bedna třeba 6618 paralerně k sobě a hodit to na 4ohm vyhybku od TVM a k tomu nějaky 4ohm střed a 4ohm vyšku jestli to lze a druhá tak samo akorát s 226. Ale fakt nevím jestli to třebas není řešení na facku :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 13:42 

Jinak na ty sloupáky sem se právě koukal, ale nedomyslel sem jak v nich využít všechny 4 repro.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 13:48 

To teda fakt není dobrej nápad - nevim sice proč by si ty repra nezasloužily být na Aukru...? Nemůžeš čekat, že za to dostaneš majlant, ale prodejné to je. Nicméně pokud bys chtěl mermomoci všechny repráky použít, tak bych přesto udělal klasické 3 pásmo jen z jednoho páru (třeba jako regálovku, nemusí to být nutně sloup) a ten druhý pár basáků použil pro subwoofer... Jinak je to kravina - ty basáky nejsou stejny prostě.
Já osobně nevidím problém v tom dát inzerát sem, nebo rovnou na Aukro a jak jsem už psal, buď je vyměnit, nebo prodat. Do jedné bedny má smysl dávat jenom STEJNÉ reproduktory.

Sub bys mohl postavit podle tohohle, s tím se stejně nedá nic vymýšlet...
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15713

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 13:56 

Tak řekněme že bych teda mermomocně použil všechny tak ja říkáš třípásmo s těma 6618 plus 2 uzavřřené 30l (nebo míň ? )suby s těma 226.

1. dolní propust subu by měla být lazená stejně jako dolní pásmo u toho sloupu?
2. a mužu potom vzít ten sloup paralerně k tomu ten sub a zapojit to na jeden 4ohm kanal zesilovače?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 14:03 

Kurna sem nějak přehlíd odkaz na stavbu toho subu. No teoreticky ten sub by mohl byt v jedne bedně, ale nechtěl bych mit pro něj zvlašť další zesilovač chtěl bych to všechno krmit jedním nějakým 2x150W 4ohm. Takže by byl "stereo" každy repro na jeden kanál jestli to je možné. Jinak tam píše že bedna byla moc velká takže bych ji asi o neco zmenšil na 60l třeba.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 14:12 

Takhle, ten objem 30l je pro jeden ten basák, je jedno jestli bude sub s 226 nebo 6618...
Ten sub by bylo ideální řešit aktivně s nastavitelnou dolní propustí. Dolní propust pro sub bývá nastavitelná max.po cca 125Hz, zatímco v tom třípásmu máš dělící kmitočet třeba kolem 500Hz.

Jestli bys to chtěl do sterea, tak by v tom taky nebyl problém, dát každému repráku svůj samostatný pracovní objem, ale problém celkem je pasivní výhybka pro ten sub - především cenově.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 14:56 

No skusím to nějak propočítat co mě vyjde levněji. Jestli nějaký zesilovač cca 2x 70W/8ohm na sloupy + aktivni zesilovač pro ten sub. nebo zesilovač 2x150W/4ohm + 2x pasivni vyhybka 125Hz pro ten sub a rozhodnu se podle toho ;)

Aha no když sem to narychlo vypočetl tak mi vychazí cívka 20mHa kondík 80mikro. Už chápu tu cenovou nevýhodu :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 15:21 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Jaký význam má postavit 30L třípásma s ARN6618 a k tomu dát 30L sub s ARN226? :)
Jinak pokud je to jen na oslavy a nic moc se od toho nečeká, tak bych možná skopčil ARS938 i s výhybkou. ARN6618 + ARV089/8 nebo ARV168 ve třicetilitrovým regálu. Vím, že v těch ARS-kách je ARN669, co hraje jinak, ale když vidím, jaké koncepty se tady zase zamýšlejí, tak mám pocit, že je to stejně jedno. Bude to takhle jednoduchý, svůj účel to splní a skoro zadarmo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 15:29 

To je tak, když se zas musí využívat všechno, co je - smysl to samozřejmě nemá žádný. Ovšem ať už 6618, nebo 226 je do dvoupásma na houby úplně. Ty Chynovy sloupy je asi tak maximum, co z toho jde dostat a tím bych to já považoval za hotové, už žádný sub s 226tkama.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 16:05 

Kraj: ČR - Pardubický
Přesně tak, vyber jeden pár a druhýho se zbav. Nemá cenu to kombinovat dohromady, to je šílenost...

Pokud by ty 6618 byly v pěknym stavu a ty si je chtěl zpeněžit (pro mě přijatelně), tak se ozvi, vcelku by se mi hodily na experimentování.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 16:56 

No do dvoupásem jít rozhodně nechci. Je fakt že ty suby nic moc smysl nemaj spíš sem chtěl ty repra využít ať mi neleží ve skříni i když zvukově v tom subu asi nic nepřidají. Vystavovat je někde na aukru abych na tom utržil nějaké Dvě stovky pak to balit a někde posílat se mi moc nechce. Je mi jasné že stavba suby by byla časově i finančně naročnější než to prodat ,ale alespoň bych strávil čas nad něčím co mě baví. Ale tedka k věci. Pokud máš o ty 6618 zájem (mě je celkem jedno jestli použiju 6618 nebo 226 ) tak by jsme se mohli nějak domluvit, ale spíš než peníze bych preferoval nějakej vyměnnej obchod pokud bys měl něco co by se mi mohlo hodit. (myslím ke stavbě těch 3 pasem) Až půjdu do zkušebny tak ti je nafotím OK?

Jinak k těm 3pásmům od chylka. mužu nahradit ty ARX-130-20/8 reproduktory ARX-150-23/8.
Potom ty výškové sem našel v dexonu http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... -hifi.html není to trochu moc těch 80W RMS ??

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 20:39 
Řádný člen

Kraj:
Berme následující situaci spíše teoreticky - v jedné bedně ARN6618 a ARN226 samozřejmě použít lze aniž by to byla technická prasárna, stačí tu bednu pořešit jako 3,5 pásmo, což by mimo jiné šikovně navýšilo její citlivost a zatížitelnost. Má to jeden jediný háček - kdo zaplatí návrh takové výhybky? Na tom vázne většina návrhů - ono jde udělat spousta věcí, dokonce i slušných věcí i z takovýchto reproduktorů, ale nikdo nechce platit za věci které jsou k tomu nutné. Čeká se obvykle že se odněkud objeví zázračné řešení za pár korun nebo ještě lépe zadarmo. Protože takové řešení nepřichází výsledkem je pak nějaká zprasená konstrukce a zavržení těchto reproduktorů jako šmejd (což není jejich chyba) a nebo prodejem reproduktorů a koupení jiných, na které ale často také není free řešení. To je pak těžké. bez peněz nebo známostí to prostě nejde.

ARS938 na tento účel rozhodně nestavět! Když pominu řadu jiných aspektů tak nejdůležitější je ten. že ARVčko bude dostávat řádně po řiti a jeho životnost v neporušeném stavu nebude dlouhá.

Pokud nebude investice do výhybky navrhoval bych odprodej a za utržené peníze pořídit třeba to co se řeší v tom začátečnickém projektu tady na stránkách, na kterém se právě pracuje. To MaBatovo řešení, ač na toto nebylo určeno, poslouží pravděpodobně lépe než nějaká nedořešená splácanina z uvedených reproduktorů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 20:55 

No to 3,5 pásmo určitě ne zadarmo to určitě nechci, ale platit návrhy nevím jestli se to vůbec vyplatí v poměru k ceně samotných reproduktorů protože samotné výhybky něco stojí a čas nutný k nějakému navržení a simulaci výhybek by nejspíš stát tolik co výhybky samotné neli víc. Takže jeden pár půjde pryč. A druhý použiju do již nějaké odzkoušené konstrukce.

Jinak přikládám to foto co jsem slíbil.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 21:25 
Řádný člen

Kraj:
Tak mi prosím ukaž nějakou změřenou a dobře odladěnou soustavu s některými z těch reproduktorů které máš, od které by byla volně dostupná dokumentace. Já vím o jedné jediné a ta tu nepadla. Ale ne že se mě jen zeptáš která to je, ukaž nejdřív něco ty protože já ten výběr odladěných soustav prostě nevidím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 21:34 

No nic takového opravdu nemám. Měl sem namysli spíše konstrukce na audiowebu které fungují a jejich tvůrci s nimi byli spokojení. A pokud mi nechceš sdělil tu tvoji jedinou o které víš, tak se toho nejspíš budu držet a pokud to mému laickému uchu nebude stačit tak si akorát zanadávám jaký jsem to debil a pak kdo ví jakým směrem se uchýlím.

Uvažoval jsem třebas tohle http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=5396 s tím že 6618 bych prodal a dokoupil ještě 226 nebo popř vyměnil.

Máš pravdu moc široký výběr není, ale to neznamená že se nedá nic najít. Já chápu že jako začátečník se můžu nechat snadno utáhnout na vařené nudli. Ale tvůj návrh ať všechno odprodám a koupím něco jiného se mi moc nezamlouvá. Jsou jako nové, ale za plnou cenu bych je nikdy neprodal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 23:19 
Řádný člen

Kraj:
Hele a to ti nevadí že ty bedny nebyly nikdy měřené a ty cháry co tam jsou jsou vyextrahované z datasheetu včetně průběhu fáze a tudíž předpokládané poměry v bedně neodpovídají poměrům skutečným?

Ne že bych ti nechtěl dát ten odkaz, jen jsem čekal na to množství projektů ze kterých lze vybírat. Ten o kterém, jsem mluvil je zde, ale jsou k němu dvě verze výhybky. Kdybys to chtěl realizovat kontaktuj autora a ptej se po té novější výhybce! ARN226-03 a 05 je prakticky totéž - liší se jen vzhledem. Jeden má lak na membráně napatlaný do hladka a druhý do spirály tak to nemusíš řešit.

http://mirulu.borec.cz/Sloupy/sloupy.htm

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2012 07:16 

No nevím jestli je budu realizovat protože ty Tonsily se nedaj skoro sehnat a ty ARX 150-05/8 jsem taky nikde nenašel.

Kdybych byl šikovnější možná bych si vyhybku mohl navrhnout sám k tomu co mám. Tj. 6618,226-03, ARX-150-23/8 a Q087. I když ty Q087 sou stejně nahovno.

Upřimně sem po cele tedo diskuzi pěkně v kaši. Chtěl sem nějaké bedny na zahrádku ke grilu na kterých budu pouštět MP3jky a karaoke což je vlastně MIDI. Nevím jestli na tento účel potřebuju nějaké odměřené vymazlené sloupy, aby mi to nakonec nebylo líto tahat ven :D

Kdybych to přirovnal k počítačům, když po mě někdo bude chtít počítač který chce využívat k serfováni po netu, pro upravu tabulek v excelu a pouštění filmů, tak mu taky nenavrhnu nějaké 8 jádro s SSD disky na SATA3, 32GB RAM , s nějakou dvoujadrovou grafickou kartou a nevím s čím vším. Taky by ten člověk poznal že rychlost a výkon takoveho stroje je uplně jinde, ale s tím jak ho bude používat ho stejně nevyužije. Chápete kam tim mířím? Hledám nějakou optmální cestu cena/kvalita pro aplikaci na kterou ty bedny využiju. Předem se omlouvam jestli sem se někoho dotkl a vím že to co mi tu radíte není žádne 8jádro. Spíš jen váš odborný posudek, protože to opravdu nebude hrát v obýváku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2012 12:07 

On se to Thales snaží brát až moc poctivě - v tomhle případě bych taky řekl, že až zbytečně. Na venek se hifi repráky celkově NEHODÍ, od toho jsou PA... Takže vzhledem k tomu, že to bude tak nějak k tomu grillu a předpokládám, že většina lidí nebude ani sedět tak, aby měli kvalitní stereo poslech - ba naopak jim to bude navíc putna, bych prostě pořešil výhybku, kterou už nejlépe někdo vyzkoušel - ale jinak bych to doladil poslechem. Pokud se tam nepráskne vyloženě nějakej paskvil jenom 6dB /okt. kundík před výškáč, ale vrazí se tam už trochu pořádná 12dB/okt. s vhodnýma děličkama a zatlumením, tak to pro tento účel hrát bude, a ne zas tak špatně. Osobně bych u takového táboráku spíš uvítal, aby mi tam neječel piezo výškáč do ucha, než abych řešil, jakej to má stereo prostor a hledal ve zvuku kraviny... Chynovi to určitě nebude hrát špatně a link jsem už na to sem dal. Navíc není problém napsat maila a zeptat se přímo jeho, co v těch bednách má za výhybku...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]