Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: jaký materiál na reprobedny
PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 17:28 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Dobrý den. Chtěl bych se prosím zeptat na materiál na stavbu ozvučnic. Mám v plánu postavit uzavřené ozvučnice V-800,Š-340,H-490. Mám k dispozici dřevotřísku o tlouštce 18mm. Bude to stačit?Boužel nemám k dispozici DTFku nebo něco jiného. Na čelní desku jsem si představoval že bych slepil dvě 18náctky k sobě,lze to takhle provést a jakým lepidlem je nejvhodnější lepit dřevotřísku? Bedny budou určeny na domácí poslech. Moc Vám děkuju za radu.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: jaký materiál na reprobedny
PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 18:31 

Noo, pokud na tu výšku uděláš několik přepážek, tak by to snad i mohlo stačit, i když osobně i na menší sloupky používám silnější matroš, a předek taky zdvojuju. Na lepení používám už mnoho let Duvilax LS-50 [nespleť si to s LS-25, to je příměs do stavebních hmot], a drží naprosto perfektně. Nedávno jsem potřeboval rozbourat skříňku lepenou před 2o lety tím duvilaxem, a praskalo to vždycky mimo ty lepený spoje někde vedle. Samozřejmě je nutný to řádně stahovat- každý lepený spoj drží tím lépe, čím menší vrstva lepidla tam je. Já to zároveň šroubuju a hlavy zapustím a přetmelím akrylátovým tmelem. U toho duvilaxu doporučuju na lepený spoje nanést nejdřív jednu vrstvu, pak počkat tak 10 minut- ono se něco málo vsákne a částečně oschne, pak nanést druhou vrstvu a spojit a stáhnout/sešroubovat. Množství se neboj, přebytek se po sešroubování vytlačí. Pa tu bednu nerozbiješ, ani když se o to budeš snažit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 19:05 
Řádný člen

Kraj:
Já mám lepší zkušenosti s lepidlem Herkules ale nikomu to nevnucuju.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 19:43 

Thales: Ano, je to možné, je to stejný typ lepidla, jen je v menším balení a ve specifikaci téměř shodné vlastnosti. Jen bohužel díky malýmu balení vychází dráž.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 21:09 

Měl jsem představu,že bych nakolíkoval a sešrouboval vruty první čelní desku k ozvučnici a usadil reproduktory a pak bych nalepil tu druhou čelní desku. Tím bych chtěl docílit toho,že bych schoval hlavičky vrutů aby nebyly vidět a zároven vlastně zapustil reproduktory. Je možný to takhle udělat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 22:38 
Řádný člen

Kraj:
Je to možné i vhodné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2012 20:09 

Díky za rady. Ještě bych se chtěl zeptat. Když budu potřebovat vytmelit spáry a drobné nerovnosti ve spojích,jaký tmel použít? Který je na dřevo nejvhodnější? Mohu třeba smíchat lepidlo HERKULES s pilinama a použít jako tmel? Co používáte vy?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2012 20:16 

Tmely mají jednu zásadní nevýhodu. Jsou tak tuhé, že k sobě desky nestlačíš úplně, a výsledek je křivá bedna nebo přečuhující stěny. Skvěle drží klasický bílý akrylový tmel, ale jinak je právě z tohodle důvodu nevhodný. Musíš řezat přesně, a zbytek pořeší ten Herkules s pilinama.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2012 20:33 

Díky. Spíš jsem měl na mysli zahlazení spár a spojů,aby ten korpus vypadal celistvě. jednotlivé desky slepím duvilaxem. Chtěl bych zacelit,zahladit ty spáry. Utěsnění korpusu bych provedl zevnitř,přetáhnutím spár a spojů silikonem. Dokonce kamarád mě poradil přetáhnout ty spoje laminátem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2012 20:43 
Řádný člen

Kraj:
Herkules s pilinami se dá použít na vyplnění větších děr a podobně. Problém je v tom že ve větších objemech pomalu schne s až do úplného vytvrzení mění objem. Po vytvrzení je opravdu velmi pevní a kurevsky blbě se brousí. Pro vhodné využití to chce prostě cit. Je to dobrý sluha ale špatný pán. Pokud se vytváří bedna z nového přesně nařezaného materiálu není důvod pro použití tohoto řekněme tmelu. Pokud opravuješ něco staršího nebo máš křivé desky a máš na to dost času na kvalitní vyschnutí tak se používat dá. Pro mě je to takový poslední prostředek když to nejde vyřešit jinak inteligentně. Za tím účelem tu mám pytel jemně prosátých pilin. Když v tom máš třísky nebo různý humus tak to stojí za prd.

Na klasické tmelení povrchu použij klasický tmel, Herkules s pilinami se na to absolutně nehodí jednak kvůli struktuře, jednak kvůli brusitelnosti a době zrání.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 dub 2012 21:25 

Kraj: SR - Košický
Klasický tmel je asi to najschodnejšie. V núdzi sa dá použiť tmel vyrobení z kriedy, vody a lepidla napr. duvilax. Na praxi keď som sa učil za stolára sme mali obmedzene prostriedky ale práce veľa a krieda bola lacnejšia ako hotoví tmel tak majster nás učil takto :lol: Ale výsledok bol fakt dobrí, ak sa pridalo určite množstvo farbiva tak to aj vyzeralo a aj to dobre držalo, dobre sa brúsilo a aj odolnosť bola dobrá dodnes to pekne drží na kadejakých stoličkách atď. ;) Hlavne tá odolnosť vižšia ako u kupních tmelov čo ma prekvapilo kúpne tmely som začal používať až neskôr a v tomto ma sklamali.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 dub 2012 07:50 

Děkuju moc rady. Mám ještě otázku-stačí jen ozvučnici kolíkovat a lepit,nebo je jistější ještě přidat i vruty?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 dub 2012 10:29 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Ja nedávam vruty. Prednú (prípadne aj zadnú stenu, ak nemá byť odnímateľná) buď vsadím do drážky alebo nakolíkujem, pretože tieto steny znášajú najväčšie nárazy a vibrácie. Bočné a hornú/dolnú stenu ak spájaš natupo, tak tiež odporúčam nakolíkovať. Ak ich spájaš na pokos, tak nie, ale v tom prípade nezaškodí pridať tam nejakú lištu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 dub 2012 16:32 

Omlouvám se že mám pořád nějaké dotazy,ale než něco pokazit tak se raději zeptám. Když bych slepil čelní desku ze 2ks 18náctky dřevotřísky,tak jak jsem to chtěl udělat-první desku nakolíkovat a nalepit,usadit reproduktory a pak nalepit druhou desku,tím bych docílil zapuštění reproduktorů a to se chci zeptat-nebudou ty reproduktory moc hluboko v té desce? I když pod ně chci nalepit nějakou gumu,nebo těsnění,ale i tak, nebudou hluboko? Pokud bych měl možnost nechat si vyfrézovat zapuštění reproduktorů bylo by to lepší,ale boužel v okolí tuto možnost nemám. Mohu to tedy udělat tak jak plánuju,bude to něčemu vadit,zvuku? Díky moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 dub 2012 17:55 

Kraj: ČR - Pardubický
Optimální to není, ale dá se tomu dost pomoci - třeba z několika vrstev sololitu (nebo překližky či něčeho podobného) vytvořit mezikruží. Pokud si s tím člověk vyhraje, tak se dá docílit stejného efektu jako poctivé zapuštění.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 dub 2012 17:34 
Řádný člen

Ak nemáš čím vyfrézovať zapustenia reproduktorov, tak vrstvenie prednej steny je jediné východisko. Problém je v tom, že keby si to spravil tak, ako píšeš, reproduktory by si v tej prednej stene úplne utopil. Asi žiadny bežný reproduktor nemá obrubu hrubú 1,8 cm.
Sprav proste základnú kostru prednej steny z nejakého pevného materiálu (napr. latovka 1,8 - 2,0 cm, prípadne aj vo dvoch vrstvách alebo s výstuhami), ktorú nakolíkuješ alebo nejako pevne vsadíš medzi bočné a k nej podľa hrúbky najhrubšej obruby reproduktora zvoľ materiál, z ktorého spravíš 'masku'. Neviem, aké konkrétne reproduktory máš a ako to má vyzerať, ale keď to má byť vysoké 80 cm, asi sa jedná o trojpásmo. Najhrubšiu obrubu má teda predpokladám basový reproduktor, povedzme že 0,8 cm. V tom prípade zvoľ napr. preglejku s hrúbkou 0,8 cm - basák bude lícovať s povrchom celkom presne (prípadne rátaj s rezervou na nejaké okenné penové tesnenie, ktoré sa zlisuje asi na pol milimetra). Stredový reproduktor má povedzme hrúbku 0,5 cm - podložíš ho nejakým medzikružím 0,3 cm, to vyrežeš napríklad aj z nejakého tvrdého papiera alebo kartónu. Výškový má napríklad 0,3 cm, tak vyrežeš medzikružie z nejakého sololitu alebo preglejky 0,5 cm. Tá maska síce nebude nejaká zásadná mechanická opora, bude mať len kozmetický účel, aby reproduktory presne lícovali s rovinou prednej steny, ale tiež dopomôže k pevnosti.
Tak napríklad takéto skladanie by mohlo byť náhradné riešenie namiesto frézovania. Výsledok bude plnohodnotný. Je to však takto náročnejšie na presnosť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 01:10 

Ještě bych se chtěl kluci zeptat na způsob a možnosti uchycení reproduktorů. Přece jen dřevotříska není zas tak pevná,mám strach aby mě při utahování šroubů nepraskala. Je potřeba ty reproduktory pořádně dotáhnout,nebo stačí jen s citem? Mám v plánu použít imbusáky. A ještě mám prosím dotaz ohledně vyhýbky. Mám reproduktory-ARN 8608,IRB 16/60/01,8,DTM-104 00/8. Chtěl bych koupit hotovou vyhýbku tady z reproobchodu od p.Kosiny. Uvažuju nad vyhybkou Pekra 3W B5 380-010 nebo Pekra 3W-UNIW-010. Myslíte že by se dala některá z těchto dvou vyhybek použít a byla by vhodná? Moc Vám děkuju.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 11:03 
Řádný člen

No čo k tomu povedať... reproduktory doťahuj poriadne a s citom zároveň. :) To je ťažké posúdiť, čo si pod tým predstavuješ. Hlavné je, aby si nezdeformoval kôš, nestrhol závit alebo nevytrhol materiál bedne (pri samorezných vrutoch). A prirodzene, aby sa namontovaný reproduktor nehýbal a pri otrasoch nedrnčal.

Tá prvá výhybka by mala byť odladená na konkrétne typy reproduktorov, z toho ti tam bezchybne pasuje akurát ARN 8608. Ten IRB 16... nepoznám, ale zrejme to bude niečo úplne iné ako odporúčaný ARP 150. Možno tam sadne, možno nie. A u toho výškáča to bude jedno, vyzerá to byť taká klasika. Ale k tomuto nech sa radšej vyjadrí niekto, kto ich osobne pozná.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 11:52 

Právě ty reproduktory co mám by měly být doporučenou náhradou za teslácké repra. Ten Dexon IRB 16/60/01,8 je náhrada za ARP 150/8, a ten Monacor DTM-104 00/8 je náhrada za ARV 104/8. Tak jsem si myslel že by ta vyhýbka Pekra 3W B5 380-010 by byla vhodná. Jen místo basáku ARN 312 mám ARN 8608 a místo 80l basreflex,mě ta bedna vychází o nějaký litr více a bude to uzavřená ozvučnice. Ten Dexon IRB jsem kupoval od p.Kosny tady v reproobchodě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2012 11:55 

Ještě otázečka. Na ten středobas bude potřeba asi udělat komoru,je možné ho uzavřít společně s výškou,nebo oddělit jen střed? Děkuju.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]