Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jsou Tesla reprobedny opravdu tak skvělé?
PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 20:22 

Kraj: ČR - Pardubický
Ahoj.
Tak jsem jednou našel a zakoupil v bazaru ARZ 668. Všude tady se píše, jak jsou ty nejstarší basáky
lepší, než nové. Takže jsem udělal něco na způsob 1/2 ARS 732. No, mám z toho smíšený pocit, hudba z toho celku mi připadá plochá, nebarevná. Když tohle nahradím dvoupásmovou minibedýnkou s reproduktory za 1500 Kč a jednoduchou výhybkou , je to někde jinde. Zvuk je probarvený a příjemný. Takže si myslím, kdo nemá ty zkušenosti, vyplatí se mu si připlatit za repráky a ůspěch je mnohem jednodušeji dosažitelný. ??

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Jsou Tesla reprobedny opravdu tak skvělé?
PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 21:22 

Ahoj,

nejde to jednoduše kategorizovat. Je třeba pamatovat, že všem ARZ 668/669 je dnes již 40 let, proto aby ze sebe podaly to nejlepší, co v nich je, potřebují patřičně ošetřit závěs. Druhá věc je, že kombinace ARZ 668 s ARE 466 s pouze horní propustí a ještě k tomu bez vlastní komory, je celkem nešťastná.
Další věc je terminologie - co znamená probarvený? To jsou termíny z hifi magazínů nadužívané veřejností (a mnohdy špatně použity již v původním kontextu).
A dalo by se to rozvádět dál a dál. ARZ 668/669 jsou oproti starším čtyřčíselným řadám opravdu fajn a pokud se využijí správně a nebudou se přetěžovat, tak dokáží poskytnou skutečně kvalitní služby.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 21:45 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
lumpik: Pokud je použiješ správně, určitě ty bedýnky za 1500Kč s přehledem přehrají. Bedna objemu 25L, DT-300 ve WG-300, dělička cca 1,8k, odladěná vexle a uvidíš. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 22:19 
Řádný člen

Kraj:
Sice nevím čemu říkáš "barevný zvuk", ale pro rozumné využití jakéhokoliv reproduktoru to chce vybrat nejen aby byl sám o sobě OK, ale aby byl k němu vhodný i ten zbytek. Ozvučnice, další reproduktor nebo reproduktory do party, vhodná výhybka, tlumení atd. Prostě musí to hrát všechno tak akorát jako celek. Stejně jako když lékárnice míchá recept. Když vezmeš nějaký reproduktor (byť dobrý) a dáš ho do nějaké bedny s nějakým dalším reproduktorem a nějakou výhybkou jak to asi bude fungovat? Nevíme nic o tom jak si ho PŘESNĚ použil, nemůžeme tedy hodnotit jestli si ho použil dobře či špatně.

Dnes existují sice daleko lepší reproduktory než je třeba ARZ668, ale ty stojí daleko daleko více a jsou z hlediska výsledku mnohem citlivější na to co se s nimi děje. To srovnání bylo myšleno zejména s jeho následníky ve stejné vývojové linii od Tesly/TVM, vůči kterým je skutečně schopen zahrát detailněji, ale pokud je rozumně použit a netoužíš-li po luxusu tak poslouží dobře.

A ještě něco - neznáme tvůj poslechový vkus. Pokud patříš k mladé generaci která preferuje spíš různé bum-cink a hučobuč konstrukce nebo na tom reproduktoru chceš provozovat techno tak to skutečně pro tebe nemusí být nejlepší volba.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 09:34 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Lumpik, pomohlo by foto, čo presne a ako si spravil a tiež aký model toho ARZ 668 vlastne máš. Bolo ich totiž veľa a odlišujú sa nielen výzorom, ale aj zvukom.
Neviem odkiaľ sa vzalo tvrdenie, že ARZ 668 a ARE 466 je nešťastná kombinácia, keďže presný opak je pravda. Je však nutné ten ARE umiestniť do vlastnej uzavretej komory a ak má byť zapojený len cez kondenzátor, tak ten musí mať zmysluplnú kapacitu. Aj keď treba povedať, že táto kombinácia reproduktorov k sebe lepšie pasuje vo 4Ω verzii - teda ARZ 669 a ARE 467.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 13:16 

Všem díky za snahu se někam posunout. Můžu pokračovat?
1. Je mi přes 40 a hudbu "bum cink" nesnáším.
2. Za reprobedny bych nikdy nedal víc jak 10 000. Takové jsou moje nároky.
3. Reproduktory jsem dal ARE 4808 a ARZ 668, kondenzátor jsem našel 8 mikro.
4. Rozdíly ve zvuku, moje pocitové definice:
a) příjemný a detailní, vybroušený i při tichém poslechu (dvoupásmovka, 8 litrů)
b) unavující, plochý (to je ten můj prototyp výtvor, 16 litrů. )
Dnes zkusím oddělit střeďák a lépe zatlumit bednu. Obávám se, že si polepším asi tak o milimetr.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 14:45 
Řádný člen

1) Chýba tam komora pre ARE. Ako by to malo vyzerať, sa môžeš pozrieť napríklad tu . Po jeho zakrytí by si sa mal posunúť o 100 km, ak ešte platia fyzikálne zákony.
2) Je to najnovší model ARZ 668, ktorý zapojený na celé frekvenčné pásmo už má svoje muchy. Ale stále je takto použiteľný.
3) Ja osobne by som namiesto toho AlNiCo ARE 4808 videl radšej feritový ARE 4608, pretože tento tienený má nižšiu citlivosť ako ten ARZ. Ak nemáš, môže to byť aj takto.
4) Kapacitu kondenzátora(kondenzátorov) dolaď podľa ucha. Cca 8 - 12 uF.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 14:59 
Řádný člen

Chce to normální výhybku (dělit relativně nízko, tak do 2kHz, řádně sfázovat, myslet na bafflestep), jak píše Ciplox - zadeklovat to ARE, zvětšit bednu tak o 10L a pokud možno, repráky trochu blíž k sobě. Když to uděláš takhle, tak věřím, že budeš pak poslouchat s otevřenou pusou.
Tak, jak si to udělal Ty to ani bůhvíjak hrát nemůže. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 15:15 
Řádný člen

Unicorn: Myslíš, že má ako a hlavne z čoho konštruovať výhybku s takým delením, kompenzovať bafflestep atď? Ja myslím, že nie, ale možno sa mýlim :) .

Lumpik: Ešte ďalšia vec, tých 16 litrov je naozaj dosť málo, aj keď sa to pre ARZ 66x udáva ako spodná, ešte prijateľná hranica. 20 - max. 25 litrov by bolo omnoho lepších.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 16:29 

Tak jakž takž zadeklováno a poněkud zatlumeno. Myslím, že se to trochu zlepšilo. Máte pravdu, dát tomu alespoň 20litrů, další krok dopředu. Tak to všechno rozšroubuju, pořežu, spálím.
Líbila by se mi bedna š=21cm, v=35cm, hloubka=30cm. Jest to OK?
Stále si ovšem myslím, že je třeba uznat věk této techniky a nečekat zázraky ve srovnání s moderními reproduktory..
Tak díky za pomoc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 16:45 
Řádný člen

Ciplox: Pravdepodobne nemá, inak by to už odmeral a odladil na mieru. Len som mu tým chcel ukázať, kde všade má veľké nedostatky a to, že to hrá nanič nie je spôsobené tým, že by ARZ668 bol nepoužiteľný reproduktor, ktorý sa nemôže porovnávať so súčasným lowendom, ale tým, že to má od základu celé zle a čo ho ešte čaká, ak to chce postaviť vedľa modernej produkcie. :)

lumpik: Hele, jak počítám, tak počítám (beru do úvahy tloušťku stěny 18mm), tak ta bedna, co navrhuješ má vnitřní objem jen 14,4L a to ještě musím odečíst komoru pro ten širokáč...zbyde kolik? 12L? :) By mě zajímalo, kolik má reálně ta Tvoje současná bedna...napiš nám prosím rozměry. Pokud má v reálu 10L, tak to je opravdu málo, to musí hrát děsně.
Jo a nezvaluj ten špatný zvuk na věk těch repro. Pokud jsou oba v pořádku, problém je jen v konstrukci. Hodně záleží také na tom, jak je pólován ten širokáč proti basáku. Může se stát, že Ti to dělá hrb na středech. To pak spolu s nedostatečným objemem bedny (hrb někde na 120Hz a pak strmý pokles dolů) dělá ten plochý zvuk bez dynamiky a drajvu. Taky je třeba si uvědomit, že na místě výšek máš starý širokáč, který končí někde u 15kHz, nad 8kHz už hodně směruje a zvuk postrádá brilanci. Kdysi až tak nevadilo, že bedna jde jen do 15kHz. Gramofony, kotoučáky a FM vysílání taky dál nechodilo a ve zvuku se málokdy vyskytovali kmitočty nad 15k. Dnes je ale situace jiná a často je pro zachování brilance nahrávky potřeba rozsah do 18-20kHz. To ale znamená použití "čistokrevného" výškového reproduktoru.

Naposledy upravil TheLastUnicorn dne 19 dub 2012 16:51, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 16:49 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Trochu mi to nedá, na co je ti jedna bedna? Jestli do dílny, tak OK, když ten matroš je, dal bych tomu raděj těch 25 litrů, ať to má nějaký ten spodek taky a jinak už bylo vlastně vše psáno. Připadá mi to jinak docela jako ztráta času, jednak jedna bedna není celkem k ničemu a jednak zrovna tohle není ten pravý příklad toho opravdu TOP kvalitního starého od Tesly, považoval bych za mnohem zajímavější něco jako např. KE 30...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 16:54 
Řádný člen

Unicorn: Dnešnému lowendu dá ARZ s prehľadom na p*del, až sa budú hory zelenať...

Lumpik: Tými novými rozmermi myslíš vnútorné rozmery, alebo od nich treba odrátať hrúbky stien? Ak by boli vnútorné, vychádza to na 22 litrov, ak odrátame búdku ARE, tak by z toho mohlo byť nejakých 20 čistých. Jakž takž zadeklovať nestačí, ten dekel musí presne sedieť a tesniť, inak to nemá zmysel a kazí to zvuk jednak toho ARZ-ka a ani nehovorím o ARE. A tesniť musí aj veľká bedňa pre ARZ. Keď to máš len zoskrutkované, nedá sa tá predná stena znova použiť?
Záleží na tom, čo si predstavuješ pod tými modernými reproduktormi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 17:02 
Řádný člen

Ciplox: Ja to viem, ale on nie. :) Predpokladám, že rozmery myslel vonkajšie...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 19:40 

Příloha:
minibedny.jpg
The Last Unicorn:
No jo, uznávám, má to VNĚJŠÍ rozměry 28x41x22 cm. Širokáč je opačně polován než basák. Tak jako u Tesla konstrukce. Co se týká vysokých kmitočtů, pochybuji, že slyším 15 000 Hz.
Viper: Byly by dvě bedny. Na prototyp a hraní si přece postačí jedna.
Ciplox: Těch 21x35x30 cm myšleno vnější rozměr. Šlo mi spíš o poměr stran. Tak tu míru 30 natáhnu víc dozadu.
Ale já chěl malé bedýnky! Vidím, že tudy teda ne.
FOTO: Tohle je ta sranda, která hraje. 1 Ks v hodnotě 1500 Kč, reproduktory Monacor, 1x tlumivka s odbočkami,podle ucha, 1x kondenzátor 4 mikro. Doporučený objem 10 l to nemá. Původní bedýnky od věže můžou jít do kontejneru, neukápne ani jedna slzička.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2012 20:02 
Řádný člen

Tak monacor SPH-135C a DT-80, nebo co to tam máš samozřejmě neptří k úplnýmu low-endu, jsou to repráky někde trochu jinde, než Tesla. Já hraju taky na monacorech (ale těch žlutých) a taky to nesrovnávám s teslou. ;)
Nicméně, 15L objemu je málo téměř pro každý 8" reprák. Já mám moje SPH-200KE (taky 8") v bedně o vnitřním objemu 40L. Pokud chceš malé bedýnky, nemůžeš do nich cpát velké repráky. Na 15L je dobrý tak nějaký 6,5". No a to, jsem říkal o té výhybce samozřejmě taky furt platí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 09:39 
Řádný člen

Lumpik: No s ARZ 66x to nikdy nebudú malé bedničky v takom zmysle, že 25 x 15 x 15 cm. Aby dolu zahral tak ako má, nejaký ten objem aspoň 20 l tam musí byť. To sa nedá oklamať. Napríklad placaté Dixiny na stenu boli kvôli objemu natiahnuté do výšky a šírky, regálové PF-ky zas naopak - aby mohli byť nízke a úzke, tak sú extra hlboké. Ak by si chcel naozaj niečo také malé ako s tým Monacorom, tak s ARZ 368 alebo ARN 568/569.
Súhlasím, že s tými výškami to netreba preháňať. Verte či nie, 15 000 Hz je až až a tie širokáče idú reálne oveľa vyššie, len s menšou účinnosťou. A tiež smerovosť nie je taká ako u kaloty. Inak im nie je čo vytknúť. Okrem toho ten širokáč nebýval prepólovaný vždy. Záležalo to na zapojení a vzdialenosti od basáku, tak možno aj toto ti tam robí paseku.

Unicorn: Keď kondík nie, tak čo iné? 1PF 068 88? Myslím, že tam sa ten 86 dB ARE 4808 v porovnaní s 89 - 90 dB ARE 466 stratí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 11:51 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ja by som mu doporučil postaviť repliku ARS 820, tie majú 10 litrov a hrajú na svoju veľkosť výborne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 12:14 
Řádný člen

Súhlasím. Tie ARZ predá kedykoľvek, kúpiť ARN56x nie je takisto problém (a ešte sa ušetrí), k tomu pár ARV161 a buď úplne okopírovať 820-ky (aj s výhybkou) alebo postaviť výhybku od godza.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2012 14:21 

Tak jsem přidal na objemu.No, opravdu,basuje to dobře.Viděl bych to tak k poslechu do dílny a podobně .Ale už jsem si čuchnul k (pro mne) lepšímu zvuku, tak tady tento experiment ukončím.
Když už jsem tady, mám jiný dotaz, prosím.
Tedy úplně původní záměr bylo postavit mikrobedny s Monacor SP 60/4 + právě nějaké širokopásmo Tesla. Prodejci píší: basový reproduktor. Teda, to, alespoň malé BUM BUM jsem z toho nedostal. Napřímo to hraje jak střeďák, tak do televize.
Dík.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]