Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: vejšky hrají jako basy
PříspěvekNapsal: 15 led 2012 21:54 

Kraj: ČR - Olomoucký
nechápu..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2012 22:58 

nebyl by tu někdo z jižních čech, olomoucka, možná že i z brna, kdo by byl ochotný a u kterého by bylo možno vyzkoušet ty vejšky IRT připojit, jestli hrají správně? už vážně nevím a nikdo v mém okolí do toho nedělá...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2012 23:36 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem trochu mimo tak bohužel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 10:09 

nicméně díky za odpověď. Měl jsem příležitost připojit místo dexonů jiné funkční vejšky, ty hrají úplně stejně. Takže problém bude ve výhybce(ačkoliv nové, prý 8ohmové - že by mi prodal 4ohmovou?). Doporučte mi prosím, nějakou výhybku pro ARN-226 a tyhle IRT 10/80/01,8, aby to hrálo :) děkuju

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 10:56 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zkusils ty IRTčka připojit natvrdo jen přes kondík k zesu? Na test je to vesměs jedno, stačil by 2u2 - celé se mi to zdá přinejmenším divné. Aby byly hned 2ks nových repro špatné je docela nepravděpodobné, tak je buď nějaká bota pořád v těch výhybkách, na kterou nemůžeš přijít a nebo musí být chyba už předtím (zdroj signálu - zesilovač). Další věc jsou např. blbě pájené koncovky na kabelech, různé rozdvojky a přepínače signálu - to může způsobovat taky pořádnej bordel.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 15:58 

nezkusil. oni ty jiné vejšky taky hrajou, ale je to tako kdyby hrály úplně něco jinýho než maj. úplně stejná situace. nejsou slyšet kytary atp. Nedá se nějak výhybka proměřit? jestli je vůbec správná nebo alespoň zdravá?

receiver mám nějaký takový podobný od yamahy:
http://aukro.cz/zesilovac-av-5-1-receiv ... 52063.html

A zkoušel jsem to na jiném, to byl nějakej zesík z dob tesly 3608... a jak jsem psal, v té samé chvíli reprobedna z jiného páru jde a tahle pokažená ne. Takže už bych snad mohl vyloučit Jak zdroj, tak zesilovač, tak i výšky. Zapojení mám jen takové jako jsem nakreslil do schema. Spoje byly všechny pájené, teď jak jsem přepojoval basy a výhybky, dal jsem konektory.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 16:35 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Píšeš sice o schématu, které si kreslil, ale v celém vlákně jsem objevil jenom blokové schéma zapojení jednotlivých repro v bedně, nikoli schéma současné výhybky. Podle obrázku, co máš na rajčeti to je nějaká 12dB/okt s elytama, které můžou být kaput - min. ten před výškáčem je dobré vyměnit za MKT se stejnou hodnotou. Tam jako nemá, co víc kde být, pokud jsou v obou bednách ty výhybky z obrázku. Cívka je buď dobrá, nebo spálená (výsledek buď hraje, nebo nehraje), elyt po čase může měnit hodnotu vlivem vysychání, tzn. nemusí to hned nutně přestat hrát. Jinak jsem zatím neviděl free schéma výhybky pro ARN 226 a IRTčka

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 18:38 

Schéma výhybky neznám. Výhybku budu mít u sebe až zítra, nicméně by to měla být tato výhybka:
http://reproobchod.cz/pekra-2w-univ-010-8ohm-p2810
sedí to jak podle fotografie, tak podle parametrů i +- cenově. Na dalších fotografiích je i pohled zespodu.

Bohužel se zatím stále v technice výhybek neorientuju, chápu dobře že MKT a elyty jsou různé druhy kondenzátorů výhybky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 23:14 

pokud ty kondenzátory vysychají, je to možné. Ty vejšky od toho přepálení nehrály několik let, celkově mám ty repráky postavené minimálně 4-5 let.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 dub 2012 00:29 
Řádný člen

Kraj:
MKT kondenzátor spadá do řady svitkových kondenzátorů, kde dielektrikem je folie. Tak je dlouhodobě časově stabilní a pokud se kondenzátor nějak mechanicky nenaruší nebo se nějak brutálně nepřetíží nemění své vlastnosti, respektive nijak co by tě muselo v NF technice zajímat.

Elektrolytický kondenzátor má izolační vrstvu mezi oběma elektrodami vytvořenou chemicky, respektive elektrolyticky. Je to vratný proces takže jednak může dlouhodobě zhoršovat své vlastnosti, jednak se v současnosti většina elektrolytů pro spotřební elektroniku vyrábí z nekvalitního materiálu a nekvalitním způsobem, čímž je jejich životnost a kvalita omezena. Některé elektrolytické kondenzátory Tesla (konkrétně ve výhybkách používaný bipolární typ TF202) jsou na tom s životností a celkově kvalitou podstatně lépe, to ovšem neznamená že se jich stárnutí a hlavně dále popsané vlastnosti netýkají. Elektrolytické kondenzátory mají též vyšší tolerance takže pokud je výhybka spočítána na určitou hodnotu tak pokud si člověk ty kondenzátory nevyměří tak degradují její návrh. Dále mají z hlediska přenosu vyšších kmitočtů poněkud horší vlastnosti než klasický svitkový (alias foliový) kondenzátor. Jejich jedinou výhodou jsou tedy cena a rozměry (a sekundárně pak i hmotnost). To je přesně důvod proč se používají v levných věcech bez ohledu na jejich negativa.

Zkus ty výškáče čistě testovně připojit jen tím svitkovým kondenzátorem a obejít tak výhybku jak se to bude chovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 dub 2012 22:43 

Kondenzátory na výhybkách jsou Tesla TF 204.

Dám na radu a pokusím se připojit výškáč pouze přes svitkový kondezátor - jakou mám shánět specifikaci, je to běžné zboží nebo musim do nějakého spec. obchodu?

+ raději, co kam zapojit na kondenzátor ? zesilovač a výšky?

a díky :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 dub 2012 01:46 
Řádný člen

Kraj:
Jde čistě jen o test, ber to tedy na vědomí. Normálně by se na to celkem snadno zjistit měřením, ale toto bude pro tebe zřejmě jednodušší řešení. Svitkové kondenzátory nejsou žádný zvláštní materiál. Nekoupíš je sice v elektru kde prodávají žehličky, a kirovlnky, ale koupíš je v jakémkoliv obchodě kde prodávají elektronické součástky. Nevím jaký máš zrovna po ruce, ale kdyby bylo nejhůř tak ti tady Lukyss třeba něco pošle, jen je to blbý kvůli poštovnému.
Zkus prostě ten zbytek odpojit a pustit si ty víškáče jen přes ten kondenzátor. když se ti to bude zdát OK připoj zase ten zbytek ale jen basovou část. To uděláš snadno tak že odpájíš jeden vývod kondenzátoru, který je v sérii s výškáčem. Jasně že to takto nebude hrát dokonale ale pokud se ti bude zdát že je to lepší je na vině pravděpodobně ten původní elektrolyt. Ten pak bude třeba nahradit stejnou hodnotou ale svitkovým typem.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]