Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 13:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZAJÍMAVOSTI +povedené repo +ref.sestavy... ♫♪♫
PříspěvekNapsal: 09 dub 2012 18:07 

Kraj: SR - Košický
Venouš doprčíc už pochop že i keď si myslíš že na tie repráky dávaš úplne minimum tak ti poviem že aj to je veľa !!!! x100!!! už to pochop je jedno či tam dávaš tenkú vrstvu aj tá je priveľa!!! ( ak chceš zachovať zvuk). To že sa tu poniektorý hrajú z impregnáciou je niečo iné ako NATIERAT lak na membránu. Pri impregnácii sa pigment vsaje do papiera a voda sa pri uschnutí odparí takže na membráne ostane zlomok pôvodnej váhy tušu ( alebo niečoho podobného) ktorý už sám o sebe v tom množstve ktorý ide na membránu ma zlomok váhy nejakého laku !!! Už neviem ako viac po lopate to vysvetliť. Neberiem do úvahy že niekedy sa niečo také robí no robí to človek znalí problematiky a vie kedy a načo ako a čo použiť no to predpokladám nieje tvoj prípad že ?. Ti to dávaš len preto lebo sa ti páči lakovaná membrána. Ak ty ide o stredy a výšky ako píšeš tak nerob takéto somariny. Keď si predstavím že si ten lak chcel nakydať na záves potom ho z tamať odstrániť kto vie akým spôsobom ach .... reproduktor v čudu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2012 19:31 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
už se nemíním vracet a zdlouhavě vysvětlovat zaobírat se tím nebudu myslete si co chcete, membrány natírám jen když je to nezbytně nutné toto nebyla vyjímka přece byste doma někdo nechtěl mít hnusný vybledný pomačkaný a šmuhatý reprák! těm by už stejně nepomohla ani svěcená voda... Navíc jsem se nepřišel "hádat" a ospravedlňovat ale dát sem mé výtvory a jen si potom přečíst reakce a ne tu po sté rozebírat že repráky se nenatírají .

The last unicorn: ARO667 nemám, máš na mysli ARE667? na basovky žádnou výhybku nemám (není z čeho vyrobit) jen to co vím je, že jsou to plnohodnotné basáky ozvučnice bassreflex a ta úplná "bomba" je že ten BR není nijak vypočítaný ale chválabohu to je vcelku poslouchatelné (není to trapně uhučené, atd.) a jdou i dosti do spodků. Chci se domluvit s VIPEREM jestli by mi je odměřil a evidentně mi poradil co s nima.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2012 19:50 

Venouš: "a jen si potom přečíst reakce " Veď som napísal moju reakciu.
Je to tvoja vec a nedržím ti ruky aby si to nerobil, povedal som môj názor. Tím že je reproduktor vybledli sa dá pomôcť ináč a nie ho zničiť lakom. To že je pomačkaný okey je to mínus na zvuku no ti to ešte zaklincuješ a spravíš čo spravíš. Ak je membrána roztrhaná z jednej strany na druhú a pokrčená že sa to na membránu ani nepodobá okey daj tam pre mňa za mňa aj sadru no to už by som si radšej nechal pre seba a nevystavoval to i keď jasne máš tu na to vlákno. Ale ako píšem je to môj názor a nejdem sa hádať. Nikdy som ťa nejako neurážal a občas som sa ta trochu zastal ale ta tvoja tvrdohlavosť ........ nemá hraníc. Nič v zlom, no moju reakciu nezmeníš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2012 20:00 

jo tak to se ti upřímně omlouvám :) ale opravil jsem to v rámci možností. Jako nezlob-te se ale posílat je někomu i třeba zkušenému se mi nezdá moc normální. Jo kdyby dokázal opravit i ty přehyby tak bych asi neváhal ale když dopředu vím že to nejde tak si pomůžu jak to jde. :) časem nastopro přijdu na lepší způsob.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2012 21:33 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Dobře ale přečti si název tématu...zajímavosti + povedené repro + referenční sestavy. Nedovolil bych si sem dát žádnou svou konstrukci (a to si i při vší skromnosti myslím, že jsem už udělal lepší soustavy než Ty). Nechci Tě nijak hřešit, ani shazovat, páč je dobrý, že něco vůbec děláš a časem se to zlepší (za předpokladu, že se na to nevykašleš)...ale čti a poslouchej tady zkušený lidi, kteří se Ti snaží jen dobře poradit.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: reprobedýnky - chlazení
PříspěvekNapsal: 10 dub 2012 01:00 

Prečítaj si 4 a 5 stranu tejto tvojej témy. Možno pochopíš prečo som na teba vyletel takto ostrejšie no keď ináč nedáš, už vtedy ti bolo jemne vysvetlené že lakovanie ako oprava vybledlých membrán nieje dobrý nápad. Venouš ostatní ti neradia zle a i keď chceš niečo robiť rob to aspoň bez veľkých chýb. Kde sú tie chyby ti myslím už tu a tam niekto ukázal ;) Ani ja niesom žiaden expert a tak keď sa do niečoho idem pustiť tak si nasajem informácie, poriadne premyslím a až tak konám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 10:36 

hmm dík za připomenutí :)

kamarád si upgraduje bednu kterou jsem mu před časem vyrobil a chce do toho dát jak jinak než dva TDA2822m :lol: zkoušel jsem mu to rozmluvit ale teď nemá na něco lepšího tak mě poprosil ať mu to dám do kupy protože se mu dosavadní výsledek nelíbil. ale zákeřnost je taková záhadná, a to že pokud mám to zapnuté připojím zdroj signálu (mobil), a na symetriji dám levý kanál, logicky hraje levý kanál ale pokud dám pravý tak hrajou oba :evil: v mobilu chyba není, zkoušel jsem to. nikde na spoji není studeňák. Prosím, nevíte někdo co tomu je?

napadlo mě jestli se nějak nehádají protože jeden je D2822 ale to je přec jen kopije.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 11:03 
Řádný člen

Na jednom vývodu potenciometru balance chybí zem, nebo má poťák někde v sobě upadlý vývod. Změřit potenciometr, zkontrolovat zem.
Hele, zahoďte ty 2822. Nic lepšího neznáte? :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 11:07 

dík za radu vyzkouším :)

přečti si dotaz ještě jednou : on na to teď nemá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 11:14 

To celkem nedává smysl - předělávat něco, co ještě fungovalo na menší zlo jenom proto že chce, ale nemá na to. Kdyby to, co "nemá" raděj teď schoval, chvíli počkal a škrábnul nějaký prachy, tak bude zcela někde jinde...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012 11:36 

no nedává no, ale byl zcela neodbytný, a navíc 1 W je furt lepší než 0,5 W (nebo VA?) ne? a navíc vysvětluj to takovému amatérovi.

dále bych se chtěl zeptat jak se ladí klasický bassreflex? co k tomu ptřebuju nebo tak. Napadlo mě jestli potřebuji vědět jen chárku a ladit ho tam kde hraje nejvíc nebo zase impedanční průběh a vrazit ho tam kde má imp. špičku a nebo ho ladit na nejvyšší rezonanci, nebo jsem na první moznosti?

jo a dá se TDA 7372 zapojit do dvojitýho můstku? já jsem totiž nikde neviděl že by jo.

Naposledy upravil venouš dne 17 dub 2012 18:45, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 dub 2012 17:56 

zobrazilo se to aspoň jako aktuální?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 dub 2012 21:35 
Řádný člen

Venouši, bassreflex se ladí (tedy spíš navrhuje) podle TS parametrů reproduktoru. Nejdříve musíš znát ty. Pak je naházíš do nějakého simulátoru ozvučnic, třeba WinISD a měníš ladicí kmitočet tak, aby to mělo vyhovující cháru. K tomu je třeba vědět 2 věci:
1. už podle TS parametrů musí člověk umět posoudit, zda je pro bassreflexovou ozvučnici daný reproduktor vůbec použitelný (pokud má Qts kupř. 1, tak nemá smysl se bassreflexem zabývat)
2. musí vědět, jak by ta chára měla ideálně vypadat
3. musí vědět číst a rozumět ostatním grafům (výchylka, GD, rychlost proudění v nátrubku atd.)

Pokud je tohle všechno splněno a simulace je úspěšná, postaví se bedna a změřením impedanční charakteristiky se skontroluje, zda sedí ladící kmitočet (nejnižší místo mezi impedančními peaky). Pokud ne, nátrubek se zkrátí, nebo vymění. Případně se doladí uchometricky, nebo nearfield měřením kmitočtové charakteristiky.

TDA7372 se do dvojitýho můstku zapojit nedá, stejně jako se nedá do dalšího můstku zapojit jakýkoli jiný již zmůstkovaný zesilovač. Takže zmíněný šváb lze provozovat jako 4x6 nebo 2x12W. Existuje ještě tzv. "bridged-paralleled" zapojení, ale to není tak jednoduchý a hrát si s tím může jen něko, kdo ví,co dělá a co obnáší paralelní spájení výstupů zesilovačů. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 15:42 

aho dík, takže když si koupím nějaký neproduktor od seriózního výrobce (který TSka udývá) stačí jen stáhnout program, a postavit. A ta charakteristika by měla být co nejmíň zvlněná.

TDA 7372 do jednoho můstku nemyslím ale klasicky do dvou, zarazilo mě na papíře že zmůstkovat se dá tan TDA 7374 a o TDA 7372 nic. no a když ho budu živit 12V dodá vyšší výkon než 7374.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2012 16:33 
Řádný člen

Kraj:
Domnívám se že rozdíl v odevzdaném výkonu od všech těchto švábů nebude žádný, případně zcela zanedbatelný. Nějaký zajímavější nárůst výkonu se dá očekávat jen při napájení vyšším napětím a když se zabezpečí že nepřeleze stanovenou mez, to jest při napájení ze sítě ze stabilizovaného zdroje. Vhodné zapojení zdroje i s deskou visí na Audiowebu v threadu o zesilovači Compact Easy. Původně je sice navržený pro jiný zesilovač, pro který však platí stejná pravidla a tak je možno ho beze změny použít i zde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 dub 2012 20:39 

tak jo. :) No ale tam je přece rozdíl, a to takový že 7374 dodá při 12V 3VA kdežto 7372 má při normálním zapojení a napájení 12V výkon 6VA (a při stereo můstku dokonce 12VA)

ještě jsem se chtěl zeptat pokud je v bedně BR jestli je jedno jestli je zezadu nebo zepředu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 dub 2012 23:30 
Řádný člen

Jo. Může být kdekoli. Klidně i zboku, zvrchu nebo zespodu (tam už ale třeba počítat s tím, že pokud bude nízko od země, tak se jakoby prodlouží - zníží se jeho rezonanční frekvence).
Při montáži zepředu zejména u dvoupásmových beden je třeba počítat s tím, že může vyzařovat i to, co by neměl. Při montáži zezadu je zas třeba pamatovat na to, aby bedna měla dostatečný odstup od stěny (je-li bedna u ní umístěna) - alespoň 15-20cm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2012 00:05 
Řádný člen

Kraj:
Venouši, oba ty IO dodají stejný výkon při stejných podmínkách tak si nevymýšlej blbosti. V datasheetu sice není nakresleno můstkové zapojení, není tam však žádná informace která by ho bránila zrealizovat. Každý ze čtyř obsažených kanálů má samostatný vstup i výstup, každý kanál lze samostatně zatěžovat impedancí 2 ohmy. To znamená že lze spáchat můstek do zátěže 4 ohmy naprosto stejným způsobem u obou obvodů. Dokonce jsou ty obvody pinově kompatibilní - tedy až na jednu maličkost - jeden má na vývodu číslo 10 zapojený obvod vstup pro funkci mute, druhý má na tomtéž vývodu výstup indikace limitace. Výběr použitého obvodu tedy záleží pouze a jen na tom kterou z těchto funkcí potřebuješ více.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2012 14:01 

jo tak tedy dík za odpovědi já si ale myslel že to je opravdu tak jak je. no tak nic.

chtěl bych vás poprosit o radu. mám teď před sebou repra z felicie (ART. 21041) které jsou prověšené (všichni víme jak jsou montované ) a tak mě napadlo že otočím závěs ale teď neví čím to slepit napadlo mě ale že ke koši ho přilepím chemoprenem a k membráně tím mým lakem ale nejsem si jist jestli to bude držet a proti se chci zeptat na poznatky odboríků.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2012 16:09 
Řádný člen

Kraj:
Jak je to montované nevím jelikož se v autech nehrabu, ale nešel by celý ten reprák otočit o 180°?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]