Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dvoupásmová repro RCF nebo BC?
PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 20:14 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Kolegové mám v plánu si udělat dvoupásmové bedny osazené 15" a driver.Koukal jsem tu na PA projekty a má tam p.Fiba ozvučnici typ FULLRANGE na 350w.Ta by mě vyhovovala že není do rakve a dá se snadno udělat,ale problém je že bych chtěl 500w. Chci to mít osazené RCF,neboBC.Poradíte jaký 15" a driver a ozvučnici?DĚKUJI

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Dvoupásmová repro RCF nebo BC?
PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 23:41 

Mezi 350W a 500W je taktak nějaký slyšitelný rozdíl, a pokud se přihlédne k dynamice signálu a citlivostem reproduktorů (nevíme zatím které by se porovnávaly), může se ten rozdíl smáznout úplně. Chtělo by to poněkud konkrétnější info.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 23:59 

Kraj: ČR - Středočeský
Mnohem důležitější je již zmíněná citlivost, ten 350W satelit může klidně hrát víc než oný 500W satelit. Další věc jakým způsobem se uvádí zatíženost reproboxu, někteří výrobci uvádějí dle příkonu středobasu, někteří zas sčítají výkon středobasu a driveru.
Neřeš jestli RCF nebo BC. Záleží na konkrétní sestavě, jak to k sobě sedí, jak je odladěná výhybka.
Kolik chceš za repráky utratit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 17:38 

No pro upřesnění:mám typ BC 15 sub osazeno RCF LF15G401 8ohm. a potřebuji si k tomu udělat satelity. RCF 15" L 15P540 a driver BC DE 400TN á kryt A 1150 to by šlo?Potřebuji aspon 500W.Problém je zase v tom kdo mě na to udělá přesnou výhybku?A ta bedna co je na PA projektech jak jsem psal by to snesla těch 500w nebo úplně něco jiného?Dík

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 20:16 

Nad jeden takový subbas, klidně i dva je taková sestava (s tím L15P530) naprosto ok. Nicméně za stejné peníze, co stojí L15P300, můžeš mít neodymový 15NDL76 a má i tvých vytoužených 500W.
A1150 má hodně široký úhel, pokud potřebuješ hrát hodně do šířky a nevadí, že hrát zase tak daleko, tak ok. Na Prodance máš odladěné 15NDL76+DE250+A1150, z měření to vypadá docela dobře. Pokud nepotřebuješ tak široký úhel, tak tady v projektech je sestava 15NDL76+DE250+A1150 s výhybkou od Petra Vinše.
Jaký k tomu máš zesilovač? 800W či více? Že tak nutně potřebuješ alespoň 500W. Ono taková 500W středovýška s 100dB citlivostí hraje sakra hodně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 20:58 

Martine ono to časem člověka unavuje vozit plné auto a vozejk bednama,tak lepší si udělat jen dvě do páru a nazdar!Rozměrově i na menší akce je ok.Výšky jak píšeš to se dá přitáhnout,lepší více než méně.Přeslechl jsem tu ozvučnici.Já typ do rakve by mě asi nešlo udělat,jen klasika.Zesilovače mám normál: C AUDIO.MAD,ELMET

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2012 00:34 

Tak nikdo ani nepočítá s tím že bys dával k sobě víc slabých satelitů, aby to hrálo víc. Ono to ani víc nehraje, přidáním další bedny to hraje víc pouze na nízkých kmitočtech (např dvě 12" se sčítají cca do 600Hz), abych to upřesnil sčítá se to dokud je vzdálenost mezi reproduktory (mezi jejich středy) menší než vlnová délka frekvence. Na vyšších frekvencích se to pak už fázově pere, místy se to může i odečítat. Pokud se k sobě dávají dva satelity, tak pod úhlem a mají menší horizontální vyzařovací úhel - 60°. Menší vyzařovací úhel se používá protože to potom hraje dál, pokud je třeba pokrýt širší prostor, tak se přidá druhá bedna pod úhel, z pravidla to je 22°-30°, pokud se podíváš na nějaké výkresy, tak zjistíš, že boční stěny jsou skoseny právě o 11°-15°.
Pokud budeš mít 500W zesilovač, tak mezi 500W a 350W reproduktory, za předpokladu, že mají stejnou citlivost, nepoznáš rozdíl. Reproduktor špičkově snese dvojnásobný příkon oproti trvalému, hubení signál je velmi dynamický, může mít rozsah klidně kolem 60dB (rozdíl mezi nejtišším a nejhlasitějším zvukem), takže do toho 350W reproduktoru můžeš ve špičkách pouštět těch 500W. Větší výkon toho 500W reproduktoru se projeví až na silnějším zesilovači.
Je naprosto běžné používat 1,5x až 2x silnější zesilovač než je příkon reproduktoru, zajistí se tím dobrá dynamika, zesilovač není třeba tahat do limitace, kde zkresluje...
Vzhledem k ceně bych šel určitě do těch 15NDL76 a to hlavně kvůli váze, ono zvedat satelit s 15" s feritem nahoru na basovky nebo na tyč, není nic moc.
Pokud k tomu chtěl nějaký výkonný zesilovač a lehký, tak koukni ke mě na web - http://www.ms-sound.cz/prislusenstvi-k- ... esilovace/, tím FP10000Q můžeš živit klidně celý aparát (2x satelit a až 4 basovky).
Počítej s tím, že takové satelity pod sebe snesou minimálně dvě SUB15 na stranu, tedy 4 celkem.
Co se bedny týká, tak určitě je lepší trapézový tvar (zkosené boky), je lepší zvukově a i to lépe vypadá, nech si to u truhláře naformátovat. Pro 15NDL76 vyhoví bedna cca 70l a bassreflex laděný na 50Hz.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]