Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: zesilovač k domácímu kinu
PříspěvekNapsal: 12 bře 2012 23:06 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
No dobre a co tam mám podle vás jako asi dat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2012 23:17 

Kraj: ČR - Pardubický
Nejdřív by to chtělo asi podat nějaký ucelený informace - taky mám auto a když ti o něm nic neřeknu, tak těžko uhodneš, jaký konkrétně je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 bře 2012 23:52 
Řádný člen

Kraj:
Na tu stavebnici z Tipy se vykákni, je to osazené odpadem co měli z fabriky vozit rovnou na smeťák. Solidní (nikoliv špičkový) sub jde udělat i s integrovaným obvodem (či spíš obvody), přestože s těmi tranzistory to je i jednodušší a levnější, ale určitě ne takto.

Kup si nějaký hotový pořádný koncák.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2012 08:07 

Thales:neznáš nějakou stavebnici koncáku :?: nebo jen návod schéma a dps a já si ten koncák postavím ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2012 00:04 

Kraj: ČR - Zlínský
Faldy, kolik na to máš k dispozici peněz? Protože kvalita a spolehlivost jsouv téměř přímém závěsu za investovanými financemi.

Faldy, ještě jednu věc bych Ti poradil. Nebuď arogantní a když po někom něco chceš, chovej se velmi, velmi slušně, jinak se na Tebe každý vysere.
Sleduju Tvoje příspěvky už déle a někdy už jsem měl nutkání Tě na tohle upozornit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2012 21:06 

ok Sinclaire máš pravdu,někdy fakt jak příjdu ze školy nebo tak tak fakt mám blbou náladu omlouvám se všem no k zesilovači nakonec to budu dělat jen 2.1 subwoofer 50W 4Ohm a 2xTESLA ARE5804 no co se týče investice tak maximálně 300Kč chtěl bych využít to co mám nanic asi do zesilovače budu investovat pro subwoofer TDA7293 a na satelity nevím ale TDA2030A ne!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2012 18:11 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Koukej, těmahle úvahama prošel asi každý z nás, a když ne každý, tak většina. Sice taky nejsem zastáncem za každou cenu ládovat do zesilovače desetitisíce, zvlášť když nejsem žádný audiofil, ale na druhou stranu mám rád hudbu a kazit si ji nějakým TDA- to taky nerad. Pravdou je, že z hovna bič neupleteš, a když ano, bude jen smrdět. I tak se ale dá celkem obstojná strojovna udělat s malými náklady, třeba s LM3886- a já osobně raději stereo, než nějaký X.1. Vem dvě 3886, pár součástek kolem, a máš vystaráno. Navíc v tom švábu máš už i všechny potřebný ochrany- co víc si přát na nízkonákladový topení :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2012 21:21 

Slyšel jsem velmi nízkonákladovou PC sestavu, malý uzavřený subwoower o objemu asi 30L s reproduktorem ARN6604 a dva malé satelitky, v nichž byly ARE467 /nebo 489, nevím, viděl jsem je jen zepředu/. Aktivní výhybka z EZK za pár korun, jeden koncový modul s LM3886 a dva koncové moduly, kde měly být původně TDA2030, ale majitel modulky přeosadil na LM1875. Veškerá elektronika byla v plastové krabici koupené rovněž v EZK, společný chladič, umístěný na zadní stěně krabičky také, vpředu byl jen hlavní vypínač, tandemový potenciometr od dolní propusti a tandemový potenciometr od horní propusti no a zamozřejmě nezbytná vysocesvítivá modrá ledka :-) Vyžaduje to trochu koumesu, protože propusti mají jiné napájení, LM1875 také jiné a LM3886 také jiné. Nicméně sladit se to dá a to, co jsem slyšel na vlastní uši a s vypnutým EQ ve Winampu mě docela udivilo, jak velmi slušně /a dokonce i nahlas/ taková sestava umí hrát.
Takže zkus uvažovat tímhle směrem a když se budeš slušně chovat, já budu první, kdo Ti s tím pomůže. Ahoj

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2012 21:14 

No já bych právě šel tou tvojí cestou LM-ka na subak a na satelity subak 4Ohm 50W a satelity nové repro TESLA ARE5804 já si myslím že to bude stačit zesilovač také zvlášť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 14:04 

Faldy, do satelitů raději použij menší eliptické reproduktory, které jdou podstatně lépe do výšek. ARE5804 sice také cosi zahraje, ale bohužel jenom v poměrně ostré ose, mimo osu tohoto elipťáku se výšky dosti rychle ztrácejí. Takže buď použij ARE4804, nebo poněkud starší ARE467, případně ARE489, anebo úplně nejlepší volbou do satelitů by byly širokopásmové kruhové reproduktory z televizorů řady Color 430, které mají označení ARN4708. To jsou výborné reproduktory s velmi příjemným zvukem, schopné pracovat i v poměrně malém objemu. Takže pokud máš někde po ruce sběrný dvůr nebo Sběrné suroviny, tak tam nějakého maníka uplať jedněma Marlborama a popros ho, ať Tě pustí k televizorům. A pak už jenom kuchat a kuchat. ARN4708 se vyskytují v televizorech Color 430 a určitě i v řadě dalších modelů. Poznáš ho podle toho, že má průměr 13cm a stíněný magnet takovým plechovým hrnečkem.
Nech si poradit, ty ARE5804 opravdu nebudou dávat dobré výsledky ani tehdy, kdyby se jim pomohlo zdůrazněním horního okraje akustického pásma.

Mám poměrně volný přístup do dvou sběrných dvorů, ale televizory tohoto typu s reproduktorem ARN4708 jsem už dlouho nikde neviděl.
Radil bych Ti nejprve poshánět vhodné reproduktory a potom teprve řešit 2.1 zesilovač, se zesilovačem Ti pomůžu já nebo třeba Thales.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 17:00 
Řádný člen

Kraj:
Já bych se toho ARE5804 nebál. Má v rámci možností velmi příjemný projev, trošičku i zabasuje, není uječený (což je jeho obrovská výhoda proti ARE467) a v případě potřeby se k němu dá s troškou zdravého sluchu a citu navázat prakticky libovolný výškáč čistě jen kondenzátorem a odporem. Směrovka je sice díky velikosti o cosi horší ale zrovna v tomto případě mi to přijde jako menší zlo. Výhoda rovněž je že se dá provozovat v otevřené ozvučnici, kde má asi nejlepší zvuk pokud se nenalepí hned na stěnu a je možné zajistit alespoň trochu rozumný odstup.

Obecně z reproduktorů staré řady (mají v označení tři čísla - např, ARE589) mi připadají zajímavější spíše ty větší typy kvůli vlastnostem jejich membrán (ty je pak ale třeba doplnit nějakým výškáčem), dosti ale záleží na tom kdy byly vyrobeny. U verzí s AlNiCo magnety (to jsou takové ty malé stíněné půlkulaté bobky), které mají slabší pohon, jsou sice zvukové rozdíly mezi verzemi šedá (60. leta), modrá (70. leta) a černá (počátek 80. let), ale v zásadě se dají použít všechny pokud k tomu člověk přistupuje s citem. Horší je to u feritových verzí, kde jsou vlastnosti membrán starých řad často nedostatečné vůči síle pohonu a vzniká tak nepříjemné zkreslení. Tam je potom třeba vybírat. Vhodnější jsou spíše eliptické typy, kde se tento druh zkreslení uplatňuje o něco méně a nebo sáhnout po novějšjí modré a ještě lépe černé verzi. Ty měly totiž membrány z jiné papíroviny která se chová kultivovaněji. Bohužel tento vývojový krok ze strany výrobce byl doprovázen i tužším uložením kmitacího systému takže reproduktorům se nechce tolik dolů.

Z novější řady (mají v označení 4 čísla - např ARE5804) vyhovují prakticky všechny typy, jde jen o velikost. Zvláště dobře výšky hrají typy které mají uprostřed membrány jako ochranu proti prachu místo síťky malou kopulku. Ta se chová tak trošku jako kalota a tak jednah hraje výšky ochotněji, s menším zkreslením a lepší směrovkou.

Všechny tyto typy jsou schopné pracovat buď v poměrně velkých uzavřených ozvučnicích nebo lépe v otevřených, kde dle mého subjektivního názoru podávají zvukově příjemnější výsledky.

Doporučované ARN4708 nejsou špatné reproduktory, ale je to přeci jen už novější a jinak koncipovaný typ, spíš bych ho použil v klasicky koncipovaných dvoupásmovkách. Použití jako čistokrevného širokáče mi u něj moc nesedí. Ale má jednu výhodu - je menší takže se víc hodí do stísněných prostor a chodí o cosi níže. Velké širokáče s vlnkovým závěsem jsou mi ale o cosi blíže (např ARO689), krom toho je to menší průšvih při navazování na sub. Přijde mi že hrají o cosi detailněji a živěji. Jedinou výjimkou v tomto ohledu je poměrně vzácně se vyskytující ARO6804 který mi nějako nesedí. Ale ono obecně těško něco doporučovat protože širokáče jsou taková zvláštní skupina, kde se výběr vhodného typu podobá pokusu dvěma rukama ucpat tři díry. Menší = lepší výšky, lepší směrovka, menší zatížitelnost a rychlejší nástup zkreslení se zvětšující se výchylkou. Větší = více basů, snazší navázání na potenciální sub, větší zatížitelnost, větší citlivost, pomalejší růst zkreslení, které je však v základu vyšší.

Možná se ti to teď zdá složité ale proč to nezkusit když to prakticky nic nestojí.

Ještě malá poznámka - pokud bys použil 8" širokáč s feritovým magnetem (ARO667, ARO6604, ARZ6604 a jejich 8ohm varianty) je velice vhodné použít filtr, který o cosi zdůrazní okraje pásma a potlačí o něco ten peak kolem 2-3KHz. Schema je v threadu o širokáčích zde na foru v sekci pro začátečníky. Dá se to ale celkem rozumně pořešit i dostatečně jemným ekvalizérem.

Prakticky Do prázdných skeletů od 1PF06819 bez zadní stěny jsem si uplácal zdánlivě podivnou, v reálu však překvapivě dobře hrající (lépe než originál) kombinaci reproduktorů ARO511 (alias 2AN63350) a ARE4608 přes kondík 15uF a odpor asi 1ohm nebo 2ohm (pokud mě paměť neklame). Basuje to dost takže navázání se subem je hračka, ARO511 poměrně rychle klesá s frekvencí tak není akutně potřeba ani cívka. Zbytek pásma hraje elipťák, který tím že je osvobozen od nízkých frekvencí a velkých výchylek zkresluje podstatně méně než při vyzařování celého pásma. To je ostatně problém všech širokáčů včetně těch velmi drahých. Jistě by to s lepší výhybkou šlo i lépe, ale hraje to vzhledem k jednoduchosti celkem příjemně. Třeba by stálo za to zkusit to se dvěma repráky místo s jedním ;) Oba typy lze sehnat velmi levně.

Ještě závěrem malý zjednodušený přehled co se dá nejčastěji najít ve sběrném dvoře a v čem to hledat:

Plastové skříňky místního rozhlasu se čtvercovým čelním profilem - ARO689, ARO6604, ARZ6604. Ty mají i tu výhodu že v nouzi nejvyšší se dají použít i s původní plastovou ozvučnicí i když není zrovna nejvhodnější.

Plastové skříňky rozhlasu po drátě s obdélníkovým čelním profilem - ARE589

Dřevěné skříňky místního rozhlasu - často 2AN63350 (neboli s novějším značením ARO511), někdy též 2AN63200

TV Tesla dle stáří - ARE485, ARE588, ARE4808, ARE5808, ARN4708, občas též (v malých TV) ARE389, ARX4708 (ty také nejsou špatné)

V kotoučových magnetofonech - ARZ486 (ty nebrat, hrají blbě) a nebo některá z variant tzv. smetáků ARZ688, ARZ689

Samozřejmě se tam dá najít i řada jiných zajímavých věcí ale to je dílo náhody.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 18:58 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
"Horší je to u feritových verzí, kde jsou vlastnosti membrán starých řad často nedostatečné vůči síle pohonu a vzniká tak nepříjemné zkreslení. Tam je potom třeba vybírat. Vhodnější jsou spíše eliptické typy, kde se tento druh zkreslení uplatňuje o něco méně a nebo sáhnout po novějšjí modré a ještě lépe černé verzi. Ty měly totiž membrány z jiné papíroviny která se chová kultivovaněji."
Zase je to tu... Aby sme sa nepovadili, tak len stručne doložím čerstvú skúsenosť: ARE 567 sivý r.v. 1966 vs. ARE 567 modrý r.v. 1978. Nech sa každý rozhodne sám, ktorý by zvolil.
Celkový dojem: Papierovité teplé zafarbenie zvuku u toho staršieho je samozrejmé, ale trebárs keď znie viacero podobných zvukov súčasne - napríklad spevák a v pozadí vokály - u staršieho som nemal problém rozoznať jednotlivé hlasy, zatiaľ čo u toho novšieho sa takéto zvuky zlievali dokopy. To som spozoroval u viacerých typov modrákov (rovnako aj u posledných sivých 1971 - 73).
Horná hranica: 1966 bolo počuť ešte na 17 000 Hz, 1978 nebolo počuť.
Spodná hranica: 1966 +/- 50 Hz, u 1978 +/- 90 Hz.

Plastové skrinky rozhlasov štvorcové ARS 275 / 276 - tam nájdeš jedine ARO 689, výnimočne 667. ARO 660x a ARZ 660x sú zas v ARS 285, ktoré sú zaoblené. Na tento rozdiel treba dbať kvôli iným rozmerom košov.

Plastové skrinky rozhlasov obdĺžnikové - existuje aj väčší typ s ARE 689, na označenie si momentálne nespomínam.

V TV sa vyskytovali hojne aj ARE 489, 589 a 584.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 19:57 
Řádný člen

Kraj:
Já netvrdím že ty starší nemají větší rozsah, v tom nejsme v rozporu. Mě jen připadají strašně uřvané a zkreslené a mě toto prostě vadí. Ty tomu říkáš papírově teplé zabarvení zvuku, já tomu říkám zkreslení. Bohužel to není otázka nějakého peaku nebo něčeho, co by šlo eliminovat nějakým filtrem či výhybkou. U vícepásmových soustav se tomu lze vyhnout dostatečně nízkým dělením shora. Jenže to tady nelze. Takže jestli si mám vybrat ze dvou zel tak v tomto případě holt chtě nechtě musím rozsah oželet. Popisuji mé zkušenosti, nikomu to nevnucuju - každý ať si to přebere sám podle toho co jemu individuálně vadí více či méně. Problém je že takhle vždycky dopadají debaty o širokáčích a to nejen ty od Tesly. Širokopásmový reproduktor vždycky byl, je a bude velká hromada kompromisů a nikdy nelze dosáhnout minimalizace kompromisů tak aby to vyhovovalo všem. Proč mě chytáš za mé subjektivní hodnocení když já do tebe také nerejpu proto že se ti víc líbí ty starší?

Jinak u ARO689 se snad shodneme oba, tam je poslouchatelná stará i nová verze ne? ARE589 se též povedly.

Čvercové čelní stěny jsem myslel poměr stran. To jestli jsou zaoblené nebo ne je celkem putna, šlo o odlišení od výrazně obdélníkových typů kde byly ty elipťáky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 21:46 

Sinclair:Oto už sem se pokoušel vím že tyto reproduktory ARN4708 jsem se pokoušel sehnat ale nikde televizory tesla color430 nevím kde sehnat jezdím různě po sběrných dvorech ale nikde se nic nevyskytuje jen samé televizory s ARE5804 těch repráků mám doma tolik že nevím co s něma mám oba druhy nevím kdo prodává ARN kdysi sem ho doma měl hrál suprově a zvládal i basy docela dobře ale nevím kde je sehnat ty staré televize už každý vyházel takže asi jinou možnost mít nebudu ale mám doma přebytečné ARN-116 a ARV 078 všechny ve 4 Ohmech tak jestli to by se nedalo použít?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2012 22:48 
Řádný člen

Kraj:
Tak tos měl říct hned. Jasně že dalo, jen by na to chtělo odladit výhybku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 07:24 

to je to nejmenší odladit výhybku ja si myslím že by mohla stačit 12/12dB/oct ne? a ozvučnici udělám stejně velkou jako má AQ toba

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 08:51 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Odladit je to nejmenší? Osobně si myslím, že to je na stavbě beden právě to nejsložitější. Většinou pri ladění líp vyjde strmost 12/18, někdy i 6/18, když je rovnej basák. A už jen správné změření je podle mně dost práce...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 12:20 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Thales: Neber to tak, že chcem do teba rýpať, len netreba stále dokola odrádzať od používania tých najstarších modelov. Aj keď je pravda, že spomedzi reproduktorov vyrábaných v 60. rokoch je dnes problematické nájsť také, ktoré sú v poriadku, zachovalé a nepoškodené a ktoré teda aj hrajú tak, ako keď boli nové. U tých, ktoré sa vyrábali o 20 rokov neskôr, je ďaleko väčšia pravdepodobnosť, že budú v poriadku. Ale keď sa pošťastí zohnať starší, ktorý je ok, tak to stojí za to. Napríklad spomedzi tých dvoch ARE 567 by som na celé pásmo bez najmenších pochýb zvolil ten starý, lebo jednak má oveľa širší rozsah (aj keď je menej blbuvzdorný), ale hlavne nestráca detaily. Ten novší by som dal špeciálne ako stredový a verím, že ak by bol odľahčený od nízkych tónov, tak tiež by bol detailnejší a prinajmenšom o triedu lepší ako kýblikáč.

To zaoblenie nie je celkom putna, pretože ak by si napríklad zháňal ARO 6604 a niekde by si objavil hoci aj plný vagón ARS 275, tak tam skrátka 6604 nenájdeš, lebo má iný kôš a nedá sa tam regulérne namontovať. A takisto ak by si našiel ARS 285, tak márne budeš dúfať, že tam je ARO 689. Principiálne je to samozrejme to isté, plasťák ako plasťák, ale tento detail treba mať na pamäti.

Faldy: Kombinácia ARN 116 a ARV 078 sa dá použiť, lenže chcelo by to buď nejakú osvedčenú konštrukciu alebo mať možnosti na vymyslenie niečoho nového. Ak sa chceš tomu vyhnúť, tak kompromisne postačí aj ARE 5804 alebo lepšie nejaký menší. Aj keď znova opakujem - zohnať dnes ARE 467 alebo 489 v dobrom stave je umenie. To skôr 460x.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 13:07 

výhybky už mám vyzkoušené.stou ozvučnicí sem to myslel že ji udělám stejnou jako AQ TOBA(rozměrově) to by šlo k PC zesilovač pro subwoofer LM3886T ale na satelity asi LM1875.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 14:00 
Řádný člen

Kraj:
Jo to zní rozumně. Co je to za výhybku co máš vyzkoušenou? To je nějaká odladěná na tuto kombinaci? Bylo to měřené?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]