Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla azs 223
PříspěvekNapsal: 17 úno 2012 22:34 

Kraj: ČR - Olomoucký
Zdravim jsem vpodstatě laik ale zajimalo by mě zda mohu propojit se zesilovačem aktivni subwofer odkud vzit linkovej vystup a zda by to mohlo byt propojeny sluchátkovym vystupem nemám to jak odzkoušet jestli po zasunuti konektoru se neodpoji bedny jako u TV mám 2 subwofery jeden potřebuje jakoby sluchátkovej vystup nemá vlastni potenciometr na hlasitost a druhymu stači linka za odpověď děkuji

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla azs 223
PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 01:43 
Řádný člen

Kraj:
Některé lepší zesilovače mají linkový výstup ale není to pravidlem, AZS223 ho zrovna nemá. Takže linkový výstup se vezme buď ještě před zesilovačem v případě že reguluješ hlasitost jinde a nepoužíváš korekce a podobné věci v zesilovači, nebo si můžeš vzít výstup a napětí sundat odporovým děličem na linkovou úroveň. Nevýhoda je že pak zesiluješ i zkreslení a šum (obecně rušivá napětí) ze zesilovače. Nejlepší by byla možnost zesilovač pro takový výstup odborně upravit.

Nechceš doufám oba ty suby používat najednou? Podle toho čemu ty říkáš sluchátkový výstup nebo vstup tipuju že jde o nějakou spotřební srágoru ala Genius nebo podobný xindl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 11:24 

Kraj: ČR - Olomoucký
Ano vpodstatě o něco takovyho jde... S bednama co mám k tesle to hraje vcelku dost basově(asi i ty bedny jsou tesla) ale ty spodky ktery chcu mi ty třipásmovy bedny nezahrajou a překrmovat na korekcich je hloupost když nejlip hraji když jsou korekce v nule tedy na střed teď mám právě rozdělanej aktivni subwofer takže mu musim najit linku abych ho měl čim krmit ale bude mi ještě nějaký čas trvat než vymyslim a udělám bednu samozřejmě že to bude s jednim subem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 17:47 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
je takové zapojení subu a satelitu normální?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 20:20 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
NE

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 21:08 

myslel jsem si to :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 00:22 
Řádný člen

Kraj:
Však přece není problém ten linkový výstup ze zesilovače vyvést. Není to náročné ani materiálově ani finančně. Jen je třeba vědět co člověk činí a mechanické úpravy provádět decentně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 22:46 

Kraj: ČR - Zlínský
Zrovna nedávno jsem instaloval linkový výstup ze zesilovače TW44, který je zapojen prakticky identicky, jako AZS223. Nedává sice tolik, jako běžné linkové výstupy /0dB/, ale zhruba polovinu, nicméně to pro buzení aktivního subwooferu, který nemá nějak extrémně malou citlivost, to stačí.
Instaloval jsem ho tam ne pro subwoofer, ale pro buzení výkonnějšího konce /original TW120/, kterému ale samozřejmě bylo nutno povolit nfb, aby citlivost té TW120 byla taková, aby ji linkový výstup z TW44 naplno vybudil. To se bezproblémově povedlo, dokonce jsem nemusel do TW44 ani přidávat další konektor, použil jsem ten, na kterém je přes kondenzátor vyvedena jakoby zem pro gramofon. Kondenzátor bylo nutné odstranit a pin 2 klasicky spojit se zemí vstupů, linkové výstupy klasicky na piny 3 a 5, takže na propojení s TW120 stačí pak klasická "nahrávací šňůra".

U AZS223 by bylo možné linkové výstupy vyvést pomocí konektoru TUNER přes jeho piny 1-4, aby nebylo nutné kamsi cosi vrtat a přidávat nějaký další konektor.
Nicméně si myslím, že pro subwoofer by bohatě stačil i výstup ze sluchátkového konektoru-AZS223 a jeho koncové stupně mají na hloubkách velmi malé zkreslení. Sluchátkový výstup běží i když jsou zapnuté reprosoustavy, tlačítkem se pouze reprosoustavy odpojují, ale sluchátkový výstup běží dál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 23:59 
Řádný člen

Kraj:
Jediná výhoda odběru signálu na výstupu je že se na zesilovači nemusí nic upravovat. Technicky lepší je však odebírat signál ještě před koncem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2012 09:19 

A co použít signál z Tape...? Na kazeťák je to přece dělané obousměrně, je to nejen vstup, ale i výstup pro nahrávání na kazeťák a pokud vim, dá se to použít i pro zařazení ekvalizéru do signálové cesty, tak proč by se to z něho nedalo vyvést do zesu pro subwoofer... Já to tak ostatně kdysi zapojené měl.
Předpokládám, že na kazety už dneska moc lidí nenahrává, aby musel kvůli tomu zůstat ten výstup volný.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2012 09:51 
Řádný člen

Kraj:
Protože výstup TAPE je ještě před potenciometrem na regulaci hlasitosti a před korekcemi. Signál by bylo vhodné odebírat přes oddělovací člen ze spoje R69-R71 kde už je zregulována jak hlasitost tak se tam projevuje vliv korekcí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2012 12:01 

Nahrávací výstup je proudového charakteru a navíc je vyveden přímo z výstupu přepínače vstupů, což je kolem a kolem absolutně nevhodná konfigurace.

Já bych bez obav použil ten sluchátkový výstup, koncové stupně mají totiž v pásmu do nějakých 100Hz vcelku zanedbatelné zkreslení.
Dotyčné zkreslení, které je víceméně přechodového charakteru se u těchto konců, kde je předpětí tvořeno diodami, projevuje až od nějakých 10kHz výše, což subwoofer už nemusí zajímat :-)
Experimentování s přidáváním diod do předpěťového řetězce /tedy mezi báze koncových tranzistorů/ bych moc nedoporučoval, několik poměrně zkušených lidí včetně mě si na tom natřískalo držku. U TW44 je to lepší, tam je jednodušší zajistit dobrý tepelný kontakt předpěťových diod včetně té přidané s chladičem, u AZSek je to na houby, diody jsou v silikonové bužírce jenom opřené o chladič a to rozhodně není dobrý. Chová se to potom tak, že pokud přidanou schottky diodou zvednete klidový proud např. na 30mA, tak to má tendenci pomaličku lézt nahoru až natolik, že po několika desítkách minut je chladič jak žehlička a vylítnou sekundární pojistky, nezřídka se stane, že to odnesou i koncové tranzistory, které se dneska se suffixem A nebo B sakra blbě shánějí.
Když už zjistím, že nějaký zesilovač shodného typu má přechodové zkreslení neúnosně velké, předělávám to na původní verzi zapojení AZS222, tedy s předpěťovým tranzistorem-používám KD139, který nesmí mít betu menší, než cca 150, jinak to nechodí jak má.
Používám tam totiž ještě jeden fígl, který konec mírně tepelně překompenzuje-ve zkratce řečeno, cca od nějakých 50°C má klidový proud tendenci mírně slézt dolů, což značně přispívá k tepelné bezpečnosti konců, zvláště pak tehdy, když někdo vymění trafo za výkonnější a tvrdší a filtrační elyty například 10.000-15.000uF.
Já sám jsem po jednom takovém tuningu, kdy mi už zesilovač dával cca 70W/4R na kanál, musel zboku /zprava/ přidat ventilátorek myslím 60x60mm, termostat byl na opačné straně chladiče a na jeho zadní straně, spínací typ z EZK tuším 2060 /60°C/, jinak samozřejmě ani při přirozeném signálu nebylo možno zesilovač uchladit.
Všem "tunerům" AZSek 222 a 223 doporučuju nejít přes cca 2x40W/4R, což představuje toroidní trafo menšího průměru a větší výšky na objednávku z Tronicu se sekundárním napětím 2x22V a výkonem trafa cca 130VA. Přiznám se, že i já jsem ze začátku blbnul s neúměrným zvyšováním výkonu, ale až to jednou odnesly koncové tranzistory a vyflákalo to prakticky celý konec i s diferákem, tak jsem kapku vystřízlivěl, nejdu přes 2x50W/4R a spíš se zaměřuju na jiné věci, jako je fyziologie, korekce, offset atd.
Perlička na závěr: co bylo první, slepice nebo vejce, tedy TW44 nebo AZS222?
V té době běžela díky panu Jandovi poměrně čilá spolupráce na poli gramofonů mezi Teslou Litovel a Elektronikou Praha, takže dnes už je možno odtajnit, že první byl skutečně TW44, který vyvíjel Jiří Janda s M. Lábem a jako protislužbu za nějakou výrobu na poli gramofonů dostala Tesla Litovel kompletní výrobní dokumentaci na tento zesilovač, Tesla si pouze vyvinula vlastní desku a vlastní design, který měl sedět k MC902 a NC470. Takže vývojové oddělení přišlo k hotovému vypiplanému zesilovači vcelku asi zdarma, pouze si to trochu poupravili. Deska se jim zřejmě moc nepovedla, protože AZSky mají jiné kompenzační kapacity /22pF a 47pF/, kdežto TW44 má pouze 2x22pF, alespoň v mém sbírkovém TW44 to tak je a konec je naprosto stabilní.

Má někdo z Vás chlapi TW077 Pionýr? Mně se totiž zdá, že tenhle ultrajednoduchý zesilovač hraje líp, než tehdejší "špička" TW600CD, která, ač je vybavena vším možným, má proti Pionýru tupý, nemastný neslaný zvuk, navíc jsem v TW600CD objevil tři vysloveně konstrukční chyby a dost to vypadá na to, že tenhle zesilovač nevyšel z konstrukční dílny pana Jiřího Jandy.
Nemáte někdo tušení, kdo TW600CD konstruoval?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2012 23:19 
Řádný člen

Kraj:
To nevím s tím TW600CD ale rád bych ho dostal do pazour na kvalitní nafocení.

Někdo mi nedávno říkal že má kompletní originální nepoužitou mechaniku od TW077 tak jsem zaváhal, je to lákadlo. Ale smůla, jsou jiné priority.

Já jsem v AZS223 realizoval dvoutranzistorový obvod pro řízení kliďáku se snímáním přímo pod výkonovými tranzistory. Drží to pěkně a dá se to udělat velmi elegantně tak že to vypadá skoro jako originál shora a zespoda (pokud se po tom člověk vyloženě nepídí) si ničeho ani nevšimne. Diody už nikdy, jednou jedinkrát jsem to udělal (byť na doporučení) a výsledek byl tristní. Ale myslím že to není předmětem tohoto threadu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 00:04 

Thalete, mechanika je Ti asi naprd, pokud k ní neseženeš původní moduly, tzn. korekční předzesilovač, korektor, deska konců a zkompletovaný zdroj. Nicméně novým předním panelem na TW077 bych nepohrdnul, ten můj má maličko očesanou horní hranu čelního panelu, což je klasická bolest celé "černé" řady TWček. Dostříknout to nějakou matovou barvou bych myslím ani nezkoušel, bylo by to poznat daleko víc, než tři maličko odřená místa, jak je to teď.
Mám sice kompletní dokumentaci TW077 i v elektronické podobě, ale kdybys chtěl příslušné moduly dovyrobit, chtělo by to nafotit jak vypadají a kde jsou umístěny. Kdybys byl blíž, tak Ti klidně ten svůj sbírkový půjčím na okopčení, ale jsi poněkud z ruky :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 00:55 
Řádný člen

Kraj:
Ten návod na výrobu mám takže okopírovat to by nebyl až takový problém (už jsem dělal repliky origo desek do různých opravovaných strojů i když je to pracnější než to navrhnout celé znova), čistě jen tak pro radost. Ale za prvé nejdřív je třeba řešit resty a těch mám momentálně až až takže kdoví, někdy v budoucnu. Možnost kvalitně nafotit dobový originál v prvotřídním stavu bych ale určitě nepohrdnul. ostatně uvidíš až Lukyss rozjede novou Reprománii kde bude velké množství materiálů ode mě.

Pokud si vzpomenu s kým jsem o tom mluvil a měl bys zájem třeba se na tom panělu dohodnete. Dotyčný uvažoval že do toho něco vestaví takže výměna za jinou solidní kastli + nějaký motivační materiál či doplatek by byla pravděpodobně průchozí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 20:51 

Skutečně, očesané černé hrany panelů TWček je problém a ještě se mi nepodařilo jej nijak uspokojivě vyřešit. TW077 Pionýr jsem dostal jako vyřazený-nefunkční z DDM, u něhož stačilo vyměnit síťovou pojistku...:-)Dost podobným způsobem jsem přišel i ke TW140P a TW600CD, lidi buď nepřemýšlí, jsou líní to odnést někam do servisu, když se něco stane a nebo si prostě a jednoduše neváží slušně a poctivě vyrobené techniky a vše hned vyhazují....možná teď budu vypadat jako nějaký homelessák, ale na sběrných dvorech se v oddělení elektro dají měsíc co měsíc najít doslova poklady. Oba sběrné dvory, co tu v okolí jsou mám podchycené a podplacené, takže když se něco zajímavého objeví, buď dostanu smsku, nebo mi to každou sobotu chlapi rovnou dají.
Poslední úlovek byl doslova pytel plný síťových zdrojů a adaptérů nejrůznějších napětí a proudů, určených pro napájení telekomunikační techniky, který tam přivezl zaměstnanec Telecomu. Jen tak zběžně jsem jich pár otestoval, některé vypadaly jako zcela nepoužité, ještě v krabičkách, všech asi 10, co jsem testoval, bylo 100% funkčních...Ještě před vánoci jsem našel v jednom dvoře zesilovač Audyn AD600TF, kde byl jen v jednom kanále proražený jeden koncový tranzistor a budič, po částečné rekonstrukci zesilovač normálně chodí, dostal ode mne i pěkné kapky a bez potíží přežil. Kdo může vyhodit zesilovač, byť částečně poškozený, v hodnotě cca 5.000,-Kč ??? Nechápu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2012 03:05 
Řádný člen

Kraj:
Pro většinou neznalých lidí jsou to prostě staré komunistické krámy a ještě navíc údajně nevzhledné. Lidi už jsou těmi plasťáky prostě zblblí. To že kov je lepší materiál než plast už ani myšlenkově nezpracují. Nemá cenu se rozepisovat, nejen my dva víme jak to je.

Já se občasně (s dlouhými intervaly) dostávám do tří sběrných dvorů. V jednom jsou velice ochotní ale elektroniku neberou takže jedině když se jim tam něco zatoulá omylem. Ve druhém záleží jakou má baba náladu, občas se odtud dá něco odtáhnout ale likvidují to tam rychle takže záleží fakt naštěstí. Pak se občas dostanu do jednoho velkého sběrného dvora kde mají vždy spoustu krásné elektroniky (kolikrát jsem slintal jak krásné stroje tam měli) ale jsou maximálně neochotní a všechno je problém i u zaměstnanců a kdyby to viděl šéf tak to by bylo prý tóčo. Podplatit nějakou rozumnou sumou se nedají (známý to zkoušel ale šlo o ceny cca 500Kč/kus, tj neakceptovatelné). Ale mám na to trik - stačí tam přijet s nějakou elektronikou na vyhazov, počkat si na jednoho staršícho chlapíka který je líný a na rozdíl od ostatních jen otevře dveře od té boudy a když se zadaří že je něco navrch (hrabání je nemožné) tak rychle sebrat a nenápadně nacpat do kufru auta. Bohužel ve všech případech je výtěžnost jen malá.
A za to že chodím do SD se nestydím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2012 00:50 

Kraj: ČR - Liberecký
Tak tady si myslím, že to bude v pohodě. Ženský se nechají uplatit balíčkem kafe, dojdu tam, a domluvím se. To půjde. :twisted:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 bře 2012 00:54 
Řádný člen

Kraj:
Je legrační že se někdo nechá podplatit balíčkem rozemletých spálených pecek. To chlap by chtěl alespoň kus uzenýho :D

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]