Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Ako vrátiť pôvodné parametre tesláckym HiFi "gumákom"
PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 11:40 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Mne sa ešte nikdy u starších ARN/ARZ nestalo, že by sa pri použití C6000 začala guma rozpúšťať. Ten spomínaný ARN 6606 má teda cca 25 rokov, čiže je z dosť pokročilých 80. rokov. To sa už vtedy používal naozaj iný materiál, než v 70. rokoch, tam by som bol s akýmkoľvek riedidlom opatrný. Chystám sa tiež na nejaký experiment s totálne stvrdnutým ARN 6604 z roku 1990. Horšie, než to je teraz, už to nebude...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 14:05 
Řádný člen

Kraj:
Ta guma se nerozpouští, spíš se zbortí vnitřní struktura a zkrabatí se. Je ale pravda že guma ze starých ARNek tříčíselné řady se chová jinak než ta novější ze čtyřčíselné. U té staré je potřeba si dávat mnohem větší pozor zatím co ta novější si nechá líbit dost. Zas na druhou stranu ta starší je kvalitnější, po ošetření vydrží dlouho poddajná, chodí to víc lineárně a je to poznat při poslechu. Měl jsem tu i nějaké ARN930 evidentně nekteré z prvních kusů které měly gumu ještě z jinšího materiálu, membránu z jiného papíru, jiný vrchlík a ty se mi i při největší možné opatrnosti prostě zkrabatily a trvalo pak víc než půl roku než se vrátily jakš-takš do normálu, majiteli jsem musel za to dát dva jiné bezvadné kusy. Přitom u ještě starších ARZ se mi nic takového nestalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 15:42 

Základný materiál pre výrobu bol kvalitný - išlo o kaučuk. Pri správnej kombinácii kaučuku a plnív boli závesy mimoriadne dobré a kvalitné. Lenže socializmus bol socializmus. Tak sa stávalo, že niekedy sa tam dalo čohosi viac a čohosi menej a z takto vyrobeného materiálu sa potom mohli robiť závesy. Pamätám si, že jeden čas sa strašne trhali všetky gumové remienky do čs. magičov a gramcov. Známy ktorý robil servisáka mi hovoril, že z Přelouča išli k subdodavateľovi (niekde vo východných Čechách) a tam sa prišlo na to, že zmesi na výrobu remienkov robili podľa nevhodnej receptúry na nejaké gumové nožičky a preto sa trhali. To isté sa mohlo diať aj zo závesmi, ale zrejme vstupná kontrola vo ValMeze bola dôslednejšia a závesy z tej doby boli relatívne veľmi kvalitné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 15:45 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
Mám pocit,že to stým riedidlom zbytočne prehánate...ten hnedy sajrajt z toho liezt neprestane. Mám za to, že to stačí raz pretrieť handrou namočenou v riedidle a je to ocistene a šup regum - ten je doležity najviac a potom silikonom. Netrapte to dlho riedidlom.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 15:57 
Řádný člen

Kraj:
Názor na to můžeš mít jaký chceš, v tom ti nebráním. Pro mě je podstatné že mám měřitelné, hmatatelné a slyšitelné výsledky, nemyslím že bych to přeháněl a měnit to nebudu. K tomuto jsem prostě došel. To ředidlo je důležité a hnědý humus z toho lézt přestane. Jestli je ředidlo důležitější než regum říkat nebudu ač by to k tomu svádělo, já tvrdím že podstatný je celek a načasování jednotlivých úkonů než každý složka samostatně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 16:00 
Řádný člen

Vie niekto čo ten hnedy sajrat vlastne je?.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 16:10 
Řádný člen

Kraj:
Jsou v zásadě tři možnosti: Buď je to zoxidovaná guma, soudě dle toho že množství se liší dle podmínek ve kterých reproduktor pracoval, nebo je to nějaký humus co se dával do forem aby se guma nepřichytávala (soudě dle toho že je to jen na povrchu a liší se to série od série) ale čistě teoreticky by to mohla být nějaká složka gumy ale není to moc pravděpodobné. Nebo všechno dohromady. Podstatné je že výsledky jsou a i po letech je možné je kontrolovat. Žádnou degeneraci to nezpůsobuje, což je to čeho jsem se zpočátku obával. Dělám to už leta a žádný problém tam není pokud chceš naznačit toto. Pokud s tím někdo měl tak jen proto že nedodržel časový plán nebo zanedbal tu fázi natírání regumem a silikonovým olejem ve fázi ustalování parametrů (první měsíc po ošetření).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 16:21 
Řádný člen

OK diky...ja naposled renovoval ARN730... hnedy sajrajt z toho siel stale a uz som sa zacal obavat prilisneho posobenia riedidla na gumu tak som naregumoval a nasilikonoval. Pocas posobenia riedidla bola guma rovnako tvrda, ale po nanesení regumu to zacalo maknut priamo pred ocami. Odhadujem , ze celu proceduru po roku-dvoch budem musiet zopakovat znova, o5 to trosku stuhlo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 16:30 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Okrem zvetraných vrstiev z povrchu je tam určite aj zažratý prach a špina... Nikto to s riedidlom nepreháňa len tak z dlhej chvíle a ak u niekoho došlo k nezdarom, tak určite nie úmyselne. Čo sa mňa týka, riedidlom som doteraz prebehol záves najviac 3x za sebou, ale bolo to nutné, lebo ten už bol fest načatý, vypálený od slnka a vysušený. Na takú skôr kozmetickú úpravu to obvykle stačilo urobiť raz. Ešte mi nenabobtnalo nikdy nič.
Mne sa ako najkvalitnejší materiál javí guma z úplne prvých gumových ARZ 66x z roku 1970 a potom som takú veľmi kvalitnú videl ešte na nejakých sériách zo začiatku roka 1973.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 18:21 
Řádný člen

Kraj:
Souhlas, ty staré gumy byly nejlepší. Já to dělám u těch starých až do okamžiku těsně před tím než se to začne bortit a závěs nedrží tvar. U novějších do okamžiku kdy vidím že je to ještě k něčemu. Teprve potom po chvíli opakovaně nanáším Regum dokud se vsakuje než se vytvoří souvislá vrstva, což trvá obvykle do druhého dne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 21:46 

Kraj: SR - Košický
U jedneho ARN8604 som musel záves doslova drhnúť a to niekoľko krát - veľa krát až pokiaľ zo závesu nešlo nič hnede no časom (reproduktor sa odložil ) som musel cely proces zopakovať asi po roku z toho išlo znova kopa hnedého sajrajtu a reproduktor bol celí čas v skrinke. Bohužial Regum nemám. U arn664 sa mi stalo že sa začal záves krútiť a poriadne som sa zľakol keďže neboli moje no po pár hodinách boli ok.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 22:07 
Řádný člen

Kraj:
No tak když ten závěs vydrhneš ředidlem a pak to nijak neošetříš tak co čekáš že se s ním stane na vzduchu? To je přesně to co jsem psal výše - nedodržení technologického postupu. Kdybys to udělal tak za rok z toho žádný humus nepůjde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 23:23 

Kraj: SR - Košický
Bolo to v začiatkoch a poučil som sa, vtedi to bolo práve kôli porovnaniu zmeny TSp , v období kedy som sa dozvedel o tomto postupe a zároven v dobe kedy som sa učil merať tsp takže ......

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2012 11:15 

Je ešte jeden spôsob ako dať sajrajt z povrchu dole. Zoberiem šmirgel zrnitosť cca 600 a prebehnem s ním gumu niekoľkokrát a potom nakonzervujem. Dokonca mi to príde lepšie riešenie, nakoľko mám istotu, že nenarúšam chemickú štruktúru gumy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2012 13:47 
Řádný člen

Kraj:
No to třeba mě přijde jako dost blbej způsob protože zkus si představit jak se ta guma chová při broušení. Vzniknou tam mikriotrhlinky, krom fyzického narušení struktury se povrch zdrsní a bude se tam držet bordel a dá to víc práce. A hlavně nedojde ke změkčení v celém onjemu té gumy, kdežto ten chemický způsob ošetří tu gumu hloubkově.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2012 14:10 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Já používám k čištění klasický denaturovaný líh. Dýl to trvá, ale není z toho takovej puch, jako z ředidla.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2012 15:09 
Řádný člen

Kraj:
To jsem zkoušel zpočátku taky, ale je to jen jako když to jen tak pošimráš :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2012 16:07 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Zkoušel někdo isopropylalkohol? Co se týče odpařování, tak je to téměř beze zbytku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2012 16:48 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Jo, výsledek v podstatě stejný, jak lihem na hoření. Musíš to drhnout hodně dlouho a myslím si, že toho isopropylu je na to dokonce škoda.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2012 16:50 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Já kupoval litrovku v lékarně :).

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]