Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozehrávání
PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 19:25 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tak jsem zapojil baterii funglových ARE5808 přišroubovaných na dvě lišty, vložil je ve svislé poloze do přepravky, zakryl druhou přepravkou, zapouzdřil starými matracemi, pustil do nich ve smyčce Metallicu a šéfovi vysvětlil, že to teď bude nějakou dobu na dílně huhlat a že to určitě nezaloží požár. Na to se mě šéf zeptal, jak dlouho to potrvá a já si uvědomil, že vlastně pořádně nevím. Nehodlám to pořád odpojovat a porovnávat. Kolik byste jim dali na první nástřel?

Čtyři chci potrápit a čtyři nechám jak jsou a pak je důkladně porovnám, abych potvrdil nebo popřel zkazky o rozehrávání (případně abych byl usvědčen z hluchoty).

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Rozehrávání
PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 20:13 
Řádný člen

Kraj:
Tyto reproduktory jsem nikdy nerozehrával, ale co se týče například ARZ6604 tak tam se měnil zvuk každou hodinu hraní. Hlavně to ale chtělo tomu pořádně navalit až jsem se bál. Jen takové lechtání a nebo sinus bylo k ničemu. Chce to aby v tom byl nějaký kopák - prostě dynamické špičky co tu membránu a závěs rozhýbají. Zvuk se pak měnil ještě asi tak měsíc už takového normálního hraní ale už to nebylo tak výrazné. Nech to tam alespoň přes noc ať to ty hodiny naběhá. Na druhou stranu aby z membrány nebyl po týdnu hadr že jo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 22:00 
Moderátor

Věděl jsem, že se ozveš zrovna Ty ;)

Dal jsem dva a dva do série (na 16 Ohm) a připojil je na svůj dílenský Universum s 2x45W/4Ohm, nastavil dost nahlas, ale bez zkreslení, takže se membrány viditelně hýbou, ale nepřeháním to. Myslím, že jsou tak nějak na rozumném maximu, na poslech to nebylo nepříjemné. No a kde jinde bych vzal dobře nahranej kopák než u Metalliky, že. Pro jistotu jsem potlačil všecko pod 90Hz, aby mi Trujillo neurval basou membrány.
Myslel jsem, že to tam nechám dvakrát od odpoledne do rána, takže teď soudím, že to asi bude tak akorát.
Jenom předběžně - neměl jsem vůbec čas - jsem si to chvilku poslechl ve stereu bez ozvučnic, jen strčené do mezery mezi nábytkem a musím uznat, že mají opravdu příjemný, nevlezlý zvuk. A festovně mě překvapily výšky. Skoro jako papírový výškáč.
Zkusím pak ještě udělat totéž s novými ARO 567. Ty jsou v surovém stavu podstatně agresivnější (feritový pohon) a myslím, že by nebyly úplně špatné na středy mezi nějaký 8" a kalotu.
Ať tak či tak, oba typy bych se zdráhal na fullrange používat - ARO567 kvůli té agresivitě a ARE5808 mají dost měkkou a tenkou membránu. Ale myslím, že z nich budou krásně sametové středy k menším basákům, nebo snad satelity a centr ke kinu (skvělý přednes řeči).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2012 22:48 
Řádný člen

Kraj:
Souhlasím. Hájend to není ale na to co to je technicky, vývojově (stáří návrhu) a teď ještě tu doprodejovou cenu je to luxus. Když se to dá do většíotevřené ozvučnice po dvou kusech a mezi to nějaký normální výáškáč tak se mohou jít PC šroty těžce klouzat.

U ARO587 v současnosti (či nedávné minulosti) bránila rozšíření asi ta džuzna na cháře mezi 750-1000Hz v měření TVM, což je přesně pásmo co by ten reprák měl hrát. Byl by to moc prima střeďáček. Zajímalo by mě nezávislé měření včetně mimoosových charakteristik.

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 81&catg=27

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2012 07:34 
Moderátor

Jo, ale s jedinou výhradou: PC šroty jsou malilinkaté, což tohle nikdy nabude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2012 17:00 
Řádný člen

Kraj:
No to ne no, ale to se nedá nic dělat. Já nemůžu za to že většina lidí nepoužívá hlavu a snaží se nacpat počítač a audio někam do koutku, pak se u toho hrbí u naprosto neergonomických a shitoidních PC stolečků, bedýnky velikosti zavařovačky si dají někam do pidi koutečků a pak si ani nemají kam postavit hrnek kafe aniž by jim nepřekážel. Sorry ale tohle není můj problém, takovým lidem nebudu radit s jejich cukřenkami a problémy že to nemají kam dát. Přitom otevřená ozvučnice nesežere zas tak moc místa i když je čelní stěna větší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2012 18:08 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Na tom rozohrávaní niečo pravdy je. Netreba od toho očakávať zázraky, ale podľa mňa ani mýtus to nie je. Zbrusu nové repráky budú znieť spočiatku tak ostro, surovo, postupne sa ich zvuk zjemní, a tiež akoby naberal detailnosť. Také sú moje skúsenosti. Ale závisí to na konkrétnom type, u jedného sa to prejaví viac, u druhého menej. Možno sa to u nejakého neprejaví vôbec. Preto som zvedavý, aký bude výsledok, keď po čase porovnáš tie rozohrané ARE s nerozohranými. Dúfam, že nezabudneš poinformovať.

Myslím, že u ARO 567 je nevýhoda skôr ten príliš agresívny nástup vyšších stredov / výšok. Elipťáky našťastie týmto netrpia.

ARE 5808 môžeš kľudne používať na celé pásmo, sú na to stavané. Tenká membrána nie je a priori nevýhoda. Aj ako jemné streďáky sú tiež skvelé. Vzhľadom na svoju veľkosť a konštrukciu výškujú naozaj slušne, majú prakticky rovnaké "črevá" ako menšie ARE 4 a aj keď ich membrána je väčšia a ťažšia, jej prostriedkom to stále dokážu reálne vytiahnuť aspoň na tých 15 000 Hz. Síce s menšou účinnosťou ako čistokrvný vysokotónový reprák, ale aspoň nie sú také usyčané.

Pochválim sa, dodaním krásneho nepoškodeného exemplára ARE 567 z januára 1966 mám ucelenú zbierku ARE 367 - 467 - 567 - 667 a 389 - 489 - 589 - 689. Všetko z rokov 1962 - 1968 vo výstavnom stave 8-) . Či sa už jedná o ferity alebo AlNiCo, medzi 3xx, 4xx a 5xx je čo sa vysokých tónov týka malý rozdiel (na prekvapenie najvyššie ťahajú nie trojky, ale štvorky). Medzi 5xx a 6xx je už rozdiel väčší. Takže 5xx na celé pásmo bez doprovodu výškového repráku sa javí ako najvýhodnejší kompromis. Síce sa jedná o prvú generáciu širokáčov, u druhej to je podobné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2012 18:51 
Moderátor

No. Tak po asi dvaceti hodinách týrání jsem to zkusil. Rozehrané kusy jsem označil puntíkem na papundeklu u pájecích oček. Po dvojicích rozehraný + nový jsem je dal těsně k sobě do desky cca 90x90 a zapojil přes přepínač. Kdybych slyšel jenom jeden nebo druhý, asi bych si hodně dlouho rozmýšlel, na kterou historii si vsadit. Při přepnutí tam ale rozdíl je a samozřejmě ve prospěch rozehrání. Je to takové - prostě milejší. Jsem rád, že ještě nejsem úplně hluchý. Ten rozdíl je nenápadný, nepraští člověka hned přes tlamu, ale je tam.

Já jednou sledoval jednoho ortodoxního libozvučníka při rozehrávání čtyřpásmových Expolinearů za čtvrt mega. Ten zcela vážně tvrdil, že se reproduktory musejí rozehrávat v konečné sestavě - se zesilovačem, kabely, přehrávačem, s nimiž pak budou hrát. Dokonce ve stejné místnosti a se stejným druhem hudby!!! Což by nebyl až tak marný obchodní tah: Přesvědčit kupce do dvou (třech, čtyřech) párů beden, jakožto zesilovačů, přehrávačů atd., ať si každý rozehraje na jinou muziku. Já už to ale považuju za něco jako šamanismus nebo zaklínání upírů.

Thales: Zapoměl jsi ještě na to, že takoví i to kafe pijí z pidihrnečků. Objem ničím nenahradíš a kafáč proto má mít minimálně čtvrt litru, lépe tři deci. Všecko menší je na panáky a co je pod půl deci se hodí už jen na pipetování v biochemické laboratoři.

Ciplox: To bys mohl vědět Ty: Mám tady dva úplně stejné modrošedé ARE s pěnovou obroučkou a síťkou na středu. Jeden je ARE485, druhý má strženou nálepku. Má taky 8Ohm, ale je opačně pólovaný. Oba pocházejí z televizí - dostal jsem je i s kablíky s takovým tím vidličkovým plastovým konektorem. Copak by to mohlo být?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2012 19:17 
Řádný člen

Opačne pólovaný znamená, že má tú červenú bodku na opačnej strane, alebo si opačnú polaritu zistil batériou?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2012 19:19 
Moderátor

Vždyť píšu - úplně stejné. Zjistil jsem to vlastně úplně náhodou, baterkou. Ani nevím, proč jsem to zkoušel. Prostě mě to jen tak napadlo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2012 19:34 
Řádný člen

No to sa bohužiaľ u Tesly stávalo, že sem-tam nejaký kus bol s opačnou polaritou (ja mám taký od výroby prepólovaný ARE 567, tiež modrák). Dobre si spravil, že si to vyskúšal. Pred nejakým použitím, kde na tom záleží, je nevyhnutné polaritu preskúšať, ale tieto repráky išli rovno z linky do TV a tam to bolo jedno, kde má naozaj + a kde -. Je to samozrejme tiež ARE 485.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2012 20:13 
Moderátor

Já jen jestli to nebyl nějaký jiný typ, co neznám. Samozřejmě na polaritě v tomhle případě záleží. Mám je jako středy do nízkonákladových trojpásem (s výprodejovými středobasy Dexon a noname výškami). Docela jsem se bavil představou, jak hledám, co mám špatně, že zní bedny jak přepólované a přitom nejsou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 00:32 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Taky mám doma nějaké ARE5808 a musím uznat, že hrají fakt příjemně. Už jsem přemýšlel je použít mezi ARN668 a nějakou kalotu...
A pak mně napadla ještě taková zvrhlost, ale to tady prezentovat nebudu. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 00:37 
Řádný člen

Kraj:
Mo jen to na sebe pěkně napráskej, maximálně jen dostaneš cihlou 8-)
Budu hádat - že bys z toho udělal koax? Nebo z toho uděláš jakože suba jako Venouš? :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 00:57 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Přesně si to uhodl. Udělám takovou megabednu z kartonu, tam naflákám 10ks ARE-ček a udělám z toho sub. Výhybka bude paralelní kondík 1000uF a zesilovač vytáhnu z nějakýho dvojčete značky International. :lol:
Ale ne. Jako rozhodně to nebude aplikace, kde bych chtěl těm šírám nějak ubližovat, nebo do nich zasahovat. Byli by na takový tichý noční poslech hudby z blízka, koukání TV v noci atd. Vím, že na tohle jsou sluchátka,ale nějak je nesnesu na hlavě. Tak se chystám udělat nad postel takový panel se světlama na čtení (to mi taky chybí), kde by krom těch světel bylo taky integrováno nějaké audio a na krajích by byli osazeny ty ARE5808 v cca 8L ozvučnicích.
Tohle je ale offtopic a sem to napatří. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 02:28 
Řádný člen

Kraj:
To udělej klidně otevřené ne? Večer když to máš na relax před usnutím basy nepotřebuješ, spíš unavují a oceníš tak tím víc jaksi přirozenější zvuk otevřených ozvučnic.

Jinak za to se nemusíš vůbec stydět, proč si nehrát když od toho člověk nečeká nic suprového? Já tu mám také bedny 1PF068 19 co byly původně osazené ARZ669 + ARE467 přes kondík. ARZtek v těch bednách byla škoda a ty ARE467 mi vyloženě nesedly tak jsem ty bedny nechyl otevřené, dal tam ARO511 a ARE4608 přes kond 15uF a odpor 1 nebo 2R a jak to hraje na to že to je takový primitivismus co dům dal. I jakože basy to má :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 13:27 
Řádný člen

Ransom: To je skôr na šľaktrafenie, keď bedne hrajú ako prepólované, pritom nie sú prepólované a potom zistíš, že kvôli takej banalite predsa len sú :? . Ako som už niekde spomínal, vždy prekontrolujem polaritu všetkých reproduktorov a je jedno, či je to Tesla alebo neTesla. Nedá sa na to spoliehať.
Keď sme hovorili o tých TV širokáčoch, teraz mi znova prišiel na mysel podivuhodný televízorový typ ARE 584 a dôvod jeho vzniku. Síce je to detail, že má iné montážne otvory ako klasický 589 - a inak sú naprosto totožné - ale skutočne by ma zaujímalo, načo ho na takú krátku dobu "vyvinuli".

Naposledy upravil Ciplox dne 07 bře 2012 15:55, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 13:47 
Řádný člen

Kraj:
A odkud ten reproš přesně je?

Já tu mám zase ARE487 s impedancí 16R a atypickou obdélníkovou nálepkou. Nebýt pájených svorek tak je ve stavu že by nešlo poznat že byl použitý. Také nevím z čeho to je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 15:54 
Řádný člen

Z televízora je. Všetky 584, ktoré som kedy videl, boli z TV a vždy buď z roku 1969 alebo 1970.

Ten ARE 487 je iná vec, líši sa impedanciou, tak zákonite musí byť inak označený. Tiež pekná rarita, len iného charakteru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 16:28 
Řádný člen

Kraj:
Dodej fotku té 584, já ho v rukou neměl tak abych viděl jak se přesně liší.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]