Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Bedna s ARZ 6608
PříspěvekNapsal: 04 bře 2012 13:04 

Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj, mám v úmyslu postavit tuto bedýnku.
http://www.fostexinternational.com/docs ... f/ffwk.pdf
S tím, že bych tam zkusil ARZ 6608. No a přidal nějaký výškáč.
Máte názor? Dík

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Bedna s ARZ 6608
PříspěvekNapsal: 04 bře 2012 13:37 
Řádný člen

Kraj:
A kterou bednu přesně myslíš? je jich tam totiž 5. navíc jsou všechny s bassreflexem, přičemž ARZ6608 se do bassreflexové ozvučnice nehodí. Ale když ho dáš do té poslední bedny, která má objem 28 literů a uděláš jí jako uzavřenou vytlumenou a ne bassreflexovou tak je to v pořádku. Kdybys chtěl tak tady někde v threadu o širokáčích je i výkres zadem buzené horny na míru ARZ6604/6608.

Použít k tomu výškáč můžeš a je to i vhodné, otázka však je jak bys to realizoval. Jestli na hulváta prostě malým svitkovým kondenzátorem jako supertweeter což můžeš a nebo jestli normální plnohodnotnou výhybkou. Rovněž je vhodné použít předřadný filtr, který upravuje přenosovou charakteristiku tak aby byla příjemnější a méně uřvaná. Schema včetněn návrhu desky plošných spojů a fotek je opět ve výše zmíněném threadu. Schema je navrženo pro 4 ohmovou verzi ARZ6604, nicméně domnívám se že 8ohm verze se zas tak dramaticky odlišně chovat nebude aby pro nenáročného posluchače stačil pouhý přepočet hodnot na 8R verzi, tj. kapacity zmenšit na polovinu, cívky a odpory na dvojnásobek. Je to však jen domněnka neověřená měřením. U 4R verze to znašně pomohlo.

Přečti si ten thread pěkně celý, možná tam narazíš na zajímavé informace. Stěžejní jsou však strana 2 a 3.

viewtopic.php?f=24&t=577

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2012 17:46 

Příloha:
BEDYNKA.jpg
Dík, to je super.
Musím tedy s pravdou ven. Ty bedny jsem si vymyslel, abych ušetřil místo v obýváku a chtěl jsem vyzkoušet co dokáže ARZ s bassreflexem. Takže nic. Souběžně s tím jsem postavil jednu horn bednu s Monacor SP 200X. K tomu jsem dokoupil za 65 Kč piezo výškáč a je to. Tedy pokud nějaké pokusy se širokáčema, pak touto cestou. Určitě nemám hudební sluch, takže se mi to zatím pro běžný poslech vyvíjí dobře. Zajímavá byla poznámka o otevřené ozvučnici. To mám na půdě bedny z ruského magnetofonu se dvěma repráky v jedné otevřené. Takže to měli dávno zmáknuté. K těm basům hornu: docela mi to basuje, jasně že to není BUM BUM. Příjemné.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2012 21:36 
Řádný člen

Kraj:
No vidíš, tak to samé udělej s těmi ARZtka podle toho nákresu abude to. Můžeš zkusit i tu uzavřenou. Basů bude méně ale alespoň to nebude tak hučet - bude to přesnější. Filtr také enní od věci, nebudeš pak muset používat ekvalizér. Na piezo ale zapomeań, to je zlo. Použij nějaký normální rozumný výškáč. Třeba i jako supertweeter ale hlavně ne piezo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 17:04 

Hele mistře, když už jsem u těch střeďáků, mám ještě třípásmové bedny domádo. Jsou moc rozměrově naddimenzované, tak je budu zmenšovat. Co by se stalo, kdybych dal basák doprostřed, střeďák dolů, oddělil ho přepážkou a za ním vyvrtal díry. Jakoby otevřenou ozvučnici.??

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2012 17:19 
Řádný člen

Kraj:
Za prvé jak si přišelm na to že jsou "naddimenzované"?

Za druhé takto ten střeďák bude hrát kamsi do podlahy. Kdyby to bylo obráceně, tedy basák dole, nad ním střeďák v deskové ozvučnici a nad ním výškáč tak to by smysl dávat mohlo pokud by to bylo vzájemně sladěné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 23:00 

Jé, mně se ztratila odpověď. Tak musím znovu. Kdysi za totáče jsem postavil "kulové reprosoustavy" ale do normální bedny. Asi 50 l. No a ten basák ARN 664 má doporučený objem 30l, ne? Takže naddimenzované. Zdálo se mi, že se tam basák může utlouct.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2012 23:18 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Neboj, neztratila, Thales mě požádal o přesun do sousedního tématu viewtopic.php?f=9&t=3321&start=20

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]