Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Závaží při měření TS
PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 11:09 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Zdar chlapi.
Zajímá mne, kam na membránu při měření TS-ek umístníte závaží. Ony se ty parametry totiž hodně mění v závislosti od toho, kde to závaží je.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Závaží při měření TS
PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 11:24 

Kraj: SR - Košický
Najčastejšie dávam na kopulku- prachovku. Niekedy meriam v zvislej inokedy vo vodorovnej polohe - ako sa dá. Lepiť 120 g plastelíny na 15" alebo 18" a mať ho zvisle je už problém takže tam dávam bassreflex z jednej strany olemovaní plastelínou váha = 123g. Niekedy je rozdiel či je reproduktor zvisle alebo vodorovne a taktiež je rozdiel či je posun fs 22% alebo 48% takže robím viac meraní ktoré spriemerujem.

Myslím si že najlepšie by bolo merať pomocou uzavreného boxu, pevného z presne známym objemom. Len kto ma miesto pre 10 ks boxou z potrebnými objemami ( pre shift 20 - 50% ) od 6.5´´ až po 18 ´´ že ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 15:10 
Řádný člen

Kraj:
Reproduktor měřím vždy a zásadně ve svislé poloze, včetně velkých reproduktorů. Modelínu lepím vždy v místě styku vrchlíku s membránou tak, aby nedocházelo k ovlivňování měření vlivem poddajností materiálu membrány (a vrchlíku). Pokud je membrána čistá a modelína má vhodnou konzistenci není problém nalepit libovolnou hmotnost. Je to jen o šikovnosti - nic víc. Měření za jiných podmínek pokládám za neseriozní.

Průměrovat měření je blbost protože pak se to nedá seriozně nasypat do simulace.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 15:55 

Thales - chcem sa spýtať. Ak meriaš vo zvislej polohe aj ten reproduktor nejako k niečomu upevňuješ, či ho len o niečo oprieš? Ak plastelínuu (modelínu) zmäkčíš v ruke a nalepíš ju tam ako si spomínal nezanechá stopy na membráne/vrchlíku? Ďakujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 16:40 
Řádný člen

Kraj:
Používám nějakou čínskou modelínu "Play-doh" normálně z papírnictví. Není mastná, jen ráda vysychá. Stačí jí nechat chvíli někde válet a už je měřitelný úbytek váhy. proto je třeba jí občas důkladně promnout namočenýma rukama aby neměnila vlastnosti. Je třeba najít optimální hranici kdy dobře lepí ale zas se dá dobře sundat z membrány aby nezanechávala stopy. To tu ale písemně asi těžko popíšu, je třeba si to ohmatat. Při skladování v té uzavřené plastové nádobce, ve které se prodává dávám malý kousek houby s pár kapkami vody. Kdyby se to přeci jen podařilo udělat tak že se jí nepodaří z membrány sundat zcela tak se dá v pohodě oloupat a zbytek smýt vodou - je ve vodě rozpustná.

Větší reproduktory mám položené na desce stolu na středně tvrdé gumové podložce tak aby se nemohl reproduktor nijak posouvat ani vibrovat, zepředu je zapikolovaný šuplíkem. Pokud má tendence se převracet dozadu tak tam dám velké těžké trafo a mezi trafo a pólák dám opět gumovou podložku. Jednak opět kvůli vibracím, jednak aby nedocházelo k ovlivňování magnetického obvodu.

Reproduktor před měřením trochu rozehraju. Totéž po nalepení přidané hmotnosti. Tlak kterým se modelína lepí na membránu kompenzuju vychýlením membrány na druhou stranu aby závěs prošel rovnoměrně oběma polohami v jednom i druhém směru, trochu rozehraju a pak měřím. To platí hlavně pro gumáky. Prostě dělám vše proto aby měření bylo co nejpřesnější.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 17:25 
Řádný člen

Taky lepím na hranici vrchlíku a membrány. Zdálo se mi, že tehdy se výsledek nejvíc přiblížil realitě. Avšak ve vodorovné poloze...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 18:28 

Kraj: ČR - Středočeský
Jednou jsme to rozebírali a teoreticky by neměl být rozdíl mezi měřením na ležato a na stojato, pokud se cívka ani závěs nedostane mimo lineární oblast. To při tak malé zátěži nepřichází v úvahu. Gravitaci prostě vyrovná tah závěsu a nic se neděje. Lepit něco na membránu jsem si nikdy nedovolil. Kdysi jsem lil vodu na mikrotenovou fólii, což je výhodné pro toho, kdo nemá přesné váhy. Injekční stříkačku má, kupodivu, každý. Jinak používám sáček s hladkou moukou. Přilne stejně jako voda, ale je to bezpečnější a pohodlnější. Na impedančce se krásně pozná, jestli se závaží pohybuje spolu membránou nebo ne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 19:18 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem ale naměřil rozdíly mezi vodorovnou a svislou polohou. To platí tím víc čím je kmitací systém poddajnější. Pokud se měří systém s lehkým a poddajným kmitacím systémem tak se prostě naměří blbosti. Naopak u velmi tuho uložených PA reproduktorů není odchylka nijak dramatická, ale i PA reproduktory měřím svisle. Voda se mi neosvědčila ani ve vodorovné poloze protože nemá požadované vnitřní tlumení. Modelína je prostě nejlepší ze všeho co jsem zkoušel. Jak teoreticky tak prakticky.

Při správné konzistenci modelíny drží dobře a po sloupnutí na ní nic nezůstane. Když je moc hustá tak drží špatně, když je moc měkká ulpívají zbytky, ale i ty se dají v pohodě odstranit, jen je to zbytečná komplikace.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 20:00 

Thales ako si písal, gumák z poddajným závesom meriam zvislo no ak mám tvrdé PAčko tak rozptyl parametrov je podla mňa zanedbateľní - skúšal som na viacerých 15 a 18 ", väčšie odchýlky sa dajú dosiahnuť aj inak. Čo sa týka plastelíny tak u nás v papiernictvách majú len tie mastne takže nemám veľmi na výber. Priemerovať sa dá a niektoré programy si z odchýlkami do 2 až 3 % poradia. Nehovorím že to robím 100% ale hnať sa k presnosti 0.01 % je podla prehnané a nie celkom dosiahnuteľné. Na druhej strane nemám namerané ani zďaleka toľko ako ty takže sklopím uši ;)

Naposledy upravil mereksk dne 02 bře 2012 23:24, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 20:27 
Řádný člen

Kraj:
Psal jsem tu něco takového? Pouze jsem psal že dělám vše pro to aby to měření bylo v rámci možností přesné a přitom mě to nic nestojí. Tak proč to dělat hůř?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 21:03 

Prepáč myslel som to tak že sám si písal že rozdielnosť zvislé VS vodorovné meranie je najviditeľnejšie pri reproduktoroch z poddajnejším kmit. systémom než u tvrdých PAčkách.

V mojom prvom príspevku som písal že meriam zvislo alebo vodorovne a celím tím som chcel povedať že ak meriam reproduktor z poddajným systémom tak meriam zvisle no ak tu mám tvrdý stredobas tak vodorovne keďže nemám takú super modelinu ako ty aby mi nerobila fľaky alebo držala - u nás sa predáva len jeden mastný typ, bohužiaľ .

Ja zas vravím že pri tvrdých stredobasoch som nenameral nejaké rozdieli zvislo vs vodorovne alebo ak áno tak ma neserie či nameriam napr fs 55.5 HZ alebo 55.4 HZ

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 21:24 
Řádný člen

Tak já zas neprožívám ani to, jestli naměřím 53, nebo 55Hz (Je jasný, že mezi a 20 a 22 Hz už nějaký rozdíl je, ale u 60Hz už 2Hz sem nebo 2Hz tam můžou být ukradený). Někde jsem četl, že ta dokonalá přesnost měření TS parametrů a simulace ozvučnic se dost přeceňují, přitom 0,5dB není vůbec zajímavá hodnota...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 22:19 
Řádný člen

Kraj:
Ale tady nejde jen o fs, tam jde o ostatní parametry které se dopočítávají.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 22:50 

Kraj: ČR - Středočeský
Je fakt, že se TS-ka i při malé nepřesnosti pěkně rozletí. Ale i když jsou rozdíly v číslech značné, ve výsledné simulaci zase tak velké odchylky nejsou. Největší rozčarování vždycky plyne z toho, že výrobce udává parametry pro pořádně rozhýbaný a rozehřátý reprák, což v domácích podmínkách nikdy nenastane.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 23:11 

Thales ale veď jasné že je tam parametrov viac fs som dal ako príklad alebo ak chceš tak "obrazne" . Nepochybujem že to niečo spraví no ako je napísane ak spravím 3 simulácie z trošilinku odlišnými parametrami toho istého reproduktoru a komplet všetky grafy sedia +/- pixel na obrazovke tak nemám čo riešiť. Schválne skús si zmerať ten istí reproduktor ( samozrejme rozohraní ) každý mesiac a pochybujem že dostaneš všetky hodnoti identické na chlp. Vždy bude nejaká chyba merania ovplyvnená toľkými faktormi atď.. ..... a schválne skús si zmerať reproduktor z posunom 21% a potom 48 % ( vhodné pásmo v Limpe 20 - 50 % ) veď sám vieš aký bude rozdiel v TSkách. Ale neriešme to už, otázka bola kam umiestniť závažie a odpoveď už padla. Reagoval som len na tu poznámku o neserióznom meraní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 23:56 
Řádný člen

Kraj:
Však já se nahádám. Psal jsem jak to dělám já. A dělám to vždy ve stejných podmínkách proto aby mělo smysl mezi sebou ty parametry porovnávat. Také je rozdíl mezi tím když si měříš pro sebe a nebo tím když mi ho dá někdo ke změření. Pak asi očekává že to udělám tím nejlepším možným způsobem a ne že na to hodím bobek že to nějak stačí. To je na něm aby si pak s výsledkama dělal co chtěl, já to udělám dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]