Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Problém z PC, vypína sa hned po štarte
PříspěvekNapsal: 17 úno 2012 23:09 

Kraj: SR - Košický
Viem že toto fórum je o audiu no dúfam že sa tu nájde niekto kto sa vyzná aj v PC. Vopred poviem viem že existujú na to určené fóra no už nemám chuť sa znova a znova niekde registrovať.

Tak k veci:

Mám PC používane už cca 5-7 rokou. Základná doska M2N , grafika EAX550 .....
Problém je že po zapnutí PC sa do 3 sekúnd vypne, nabehne následne vypne. Niekedy naskočí normálne a inokedy zas problém aj na 20x.

Nedávno (2 mesiace) to robilo a následne odišiel zdroj. Zdroj sa vymenil a začalo to robiť znova. Dnes dokonca vo WIN vypísalo poškodené niektoré súbory. PC neskôr zamrzol nasledoval reštart a PC si pri štarte urobilo kontrolu HDD a následne to spadlo, od vtedy sa mi už ani na ten 30x nepodarilo rozchodiť PC tak ako pred tím - znova štart 3 sekundy a vypne ( roztočí sa HDD, ventilátory atď. a vypne ).

Skúšal som viac krát prehodiť RAMky poriadne zatlačiť, vyčistiť piny. Vyčistil som celí PC od prachu skontroloval káble atď. no problém pretrváva. . Potrebujem určiť či je to zdrojom, základnou doskou, prípadne CPU. Musím odstaviť druhý PC a skúsiť použiť druhý zdroj no je možné aby základná doska oddrbávala zdroje ?

HDD je v poriadku pri zapojení na druhý PC funguje bez problémov

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Problém z PC, vypína sa hned po štarte
PříspěvekNapsal: 17 úno 2012 23:17 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Tak ten PC dostal pěkně na prdel.
Pro počítače je nejlepší když sou jenom zaplé nebo jenom vyplé.
Zapínání a vypínání jim pěkně nakládá.

Ostatně když já vyměním nějaký věci v počítači a něco se mu nelíbí, 100x ho překontroluju a postupně vyndavám věci dokud se nerozběhne (hdd, cdrom, ram atd...)
Jednou se mi taky stalo že mi počítač vypínal i pouhý S-Video kabel do televize.
Zkus ještě vypnout i nějaké větráky. Nebo jestli není někde zkrat na zákldadovce.
To všechno je nutný pořádně prozkoumat
Hodně štestí ;)

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 01:02 

Tak to že mu takéto vyp/zap nerobí dobre viem. Veď práve to postupne odpadávanie hardweru som robil a zapnúť na vyskúšanie to trebalo. Ak som sa chcel dostať do Win aby som mohol pokračovať v diagnostike tam tak tiež som musel nejako donútiť ten PC.

Najprv som myslel že to robí RAM neskôr HDD SATA kábel no teraz už viem že je to buď zdroj alebo MB prípadne CPU. Prípadne skraty, nafuknute elektrolyty atď. som samozrejme skontroloval. No došiel som do fázy že už fakt neviem ako ďalej a peniaze na výmenu nemám tak sa snažím prísť na to čo z tím je aby som zbytočne nekúpil vec ktorá to nakoniec nevyrieši. Skúšal som aj resetnúť BIOS do deufaltneho režimu no tiež nepomohlo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 02:09 
Řádný člen

Kraj:
Může to být cokoliv. Může to být pravděpodobně deska, ale úplně klidně cokoliv jiného. Kondy mohou být vadné i když nejsou nafouklé. Také to klidně může být nějaký studeňák.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 09:44 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
S tím ti na dálku asi nikdo neporadí resp. celkem těžko nějak konkrétně... 5-7 let starý komp, to už by se skoro oplatilo sehnat druhý podobný, odněkud vyřazený za pár šupů a zkoušet. Taky jsem už něco podobného řešil, no nakonec jsem poskládal asi ze 3 vyřazených počítačů jeden... :)

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 10:58 

Tak mám doma niekoľko PC od pol roka starého až po MZ800 z pred vyše 20 rokov ešte na kazety. No každý ma svoje využitie a potreboval by som dať do kopy ten čo teraz štrajkuje. Viem že je to ťažké poradiť lebo to môže byť v podstate čokoľvek.

Skôr som dúfal že niekoho napadne ešte niečo čo by som mohol vyskúšať a zúžiť tím možní okruch poškodených vecí. Možno mal niekto rovnakú závadu a hral sa z tím. No ak nie i tak vďaka dnes sa z tím skúsim ešte popasovať no najprv zálohujem HDD.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 14:26 

Kraj: ČR - Zlínský
no podobné věci to dělalo švagrové,prvně co jsem ji řekl bylo, pořádně si vyfoukej chladiče od procesoru a grafiky, a pořádně foukni do zdroje, PC už v pohodě šlape, bylo to tím že byly žebra zasrané prachem a nechladilo to, tudíš se to vypínalo kvůli přehřátí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 14:51 
Řádný člen

Kraj:
Tím to ale nebude protože to by nastartovalo vždycky a po nedlouhé době by to zdechlo. Může to však být kombinace obého že problémový start zapřičiňuje něco jiného a následné pády také. Nicméně také jsem kdysi míval desku která měla tu vadu že se chytla až na několikátý pokus o start ale jakmile naskočila tak běžela libovolně dlouho v pořádku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 16:29 

Chladiče som vyčistil a takúto údržbu prevádzam vždy. Pod CPU som dal novú termo pastu, chladiče a ventilátory úplne vyčistil no v tomto to nieje. Uvidíme keď vyskúšam iní zrdoj. Teraz píšem z toho PC, vybral som jednu RAM a ide to no v tomto to nieje keďže som už skúšal rôzne kombinácie pameťi a stále sa tento problém skôr či neskôr objavil, sloty som vyčistil no i tak to pokračuje, raz to ide inokedy nie a stále to po zapnutí do pár sekúnd vypne a ak nabehne tak ide normálne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 19:18 

Kraj: SR - Nitrianský
Ja som mal kedysi podobný problém.A robil mi ho skrat v predných USB.Skús ich odpojiť od dosky či to nepomôže.Ako vravím mne to pomohlo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 19:31 

Ako vidím môže to robiť zrejme aj taka mala chu*ovina, nezostáva nič iné len to poriadne prekopať od A po Z.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012 23:11 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Doporučuju následující postup: Pokud znáš nějakýho Linuxáka, zapůjč si od něj DVD s Linuxem. Ten má totiž výhodu, že lze přímo z DVD nabootovat do funkčního systému bez instalace. V Biosu si nastav pořadí bootování na DVD na prvním místě a nabootuj. Až naběhne grafická nabídka, vyber "Vyzkoušet Linux bez instalace". Pak počkáš, až se rozvěhne celý systém [trvá to dlouho, DVD je podstatně pomalejší, než HDD], a můžeš se věnovat diagnostice. Pokud je problém v disku, takto PC naběhne bez problémů. Pokud je problém na desce, CPU, či RAM, nenaběhne ani takto. Z distribucí Linuxu doporučuju Ubuntu, je nejvíc podobný Windowsům. V položce Systém pak nalezněš potřebné nástroje na diagnostiku jak disku, tak systému.
Měl jsem naprosto stejný problém ještě v dobách, kdy jsem z mladické nerozvážnosti používal Windows, a i když to zní nelogicky, způsoboval to virus, i když v době "chcípnutí" počítače ještě není nastartován OS. Nechápal jsem to, ale skutečně to tak bylo. Po jeho odstranění [pozor, i z registrú se musí odklidit, jinak se stáhne znova], byl pokoj. Byl popsán i na stránkách Avastu, ale na jeho název si už nevzpomínám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2012 03:32 
Řádný člen

Kraj:
Za prvé Linux si může stáhnout sám (například nějakou live verzi Mandrivy).
Za druhé live (z media spustitelné) verze jsou i od jiných systémů - například Windows, OS/2 (nyní eComstation), BeOS (nyní Haiku), ReactOS (free klon Win ale vyvíjí se jen pomalu) a další. Nicméně uznávám že specializované Linuxí distribuce jsou pro záchrannou misi asi nejvhodnější.

S tou nerozvážností - ano chápu že tě na Win leccos štve, mě také (hlavně vývoj za posledních dejme tomu 9 let), nicméně pakliže jsem na platformě Linux nenašel aplikace které by byly pro mě zcela uspokojivé, navíc u mě to doprovázela vždy řada problémů s HW či nastavením kdy standardní nástroje selhávaly, tak zkoušet se v tom rejpatr a požadované aplikace provozovat v emulaci mi přijde jako drbání se levou rukou za pravým uchem. Přípouštím však že celá řada uživatelů nemusí mít takové problémy jako já a mají víc štěstí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2012 20:39 

Víš, on je problém trošku jinde. A u všech je ten problém stejný. Každého, kdo to s Linuxem zkusí a pak to vzdá ze stejných důvodů, jako třeba ty, se zeptám na dvě věci: Za prvé jak dlouho se učil s windowsama, než je obstojně zvládl včetně řešení problémů, a pak jak dlouho to zkoušel s Linuxem. Mě trvalo několik let, než jsem wokna tak nějak zvládnul, abych v tom úplně neplaval. A u ostatních to myslím bylo podobné. Ale Linux by každý chtěl pochopit za den, či dva, ti vytrvalejší za týden, a pak to prostě vzdají. Já si troufnu říct, že jsem Linux zvládnul na stejnou úroveň, jakou jsem zvládal wokna, za celkem asi půl roku, což je bomba, když si vzpomenu, jak dlouho mi trvalo se zorientovat ve woknech. A musím říct, že si cením toho, co jsi napsal o tom softu- a sice že jsi je nenašel. Většina totiž rovnou napíše, že neexistuje, což je minimálně z 95% omyl. Ono repozitáře nestačí, když člověk hledá nějaký exotický soft. Já našel i takové "exoty", jako řídící soft pro nepříliš rozšířený anténní analyzátor AA-200, dva pro práci se Smithovým diagramem, nespočet pro radioamatérský provoz, pro digitální provozy, pro sledování satelitů, a dokonce pro řízení kosmických letů!, pocházející od NASA. Ono totiž existuje spousta soukromých repozitářů, které jen nejsou obecně známé, nebo dokonce různé "oborové" distribuce linuxu, které jsou už po instalaci plně vybavené pro konkrétní obor. Já osobně taky připravuju do budoucna speciální radioamatérskou a elektrotechnickou distribuci, abych ostatním ušetřil ty stovky hodin hledání vhodného softu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2012 22:13 

Linux som mal v PC už viac krát, jeho rôzne verzie atď. No už si ani nepametám či mi to v nom šlo. Do budúcna sa v nom ale chcem naučiť chodiť.

K problému z vypínaním PC : za každým ho spustím no týmto postupom.
1. Musím vybrať batériu CMOSu na pár minút znova založiť a zapnúť a dať deufaltné nastavenie BIOSu ( nestačí jumprom resetovať ) a systém nabehne no nie vždy takže 2. zopakujem postup č.1 no nenájde HDD ( ani v BIOSe) takže prehodím kábel napr zo SATA1 do SATA 2 skúsim znova ak nabehne ok ak nie tak znova do SATA3 alebo 4 a už to šľape. HDD by ale malo byť v poriadku pretože v druhom PC žiaden problém aj z tím istím SATA káblom .

Batéria pokiaľ viem by mala mať nad 3 V nameral som cca 2.6 V takže usudzujem že celí problém by mohol spočívať vo vybitej batérii. Čo vi na to ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2012 23:44 
Řádný člen

Kraj:
Zkus ale nemyslím si to.

To nenašel jsem napsal zcela úmyslně protože jsem třeba něco potkal ale z různých důvodů mi to nevyhovovalo.
Co se týče Windows žiju s nimi od verze 3.0 a jako původně PC uživatel, postupně se měnícího na PC technika jsem neměl problém se přizpůsobovat. Jsem samouk takže všechny informace jsem si musel dohledat sám a myslím že svého času jsem byl v řešení různých problémů na velmi slušné úrovni (dnes se PC už nezabývám). S Linuxem se setkávám s přestávkami poměrně dlouho, paradoxní je že se staršími distribucemi jsem měl méně problémů než s novějšími. První Linuxová distribuce byl Redhat 5.0 někdy na přelomu roku 1997/98. Rozchodil jsem to i když ne na 100%, měl jsem tehdy relativně čas si s tím hrát ale měl jsem málo informací. Výsledek nic moc. Mnohem zajímavější byl sytém SuSE 6.4, se kterým se mi pracovalo velmi dobře a byl jsem celkem spokojený, postupně jsem pak vyzkoušel i další distribuce jako CorelLinux, Mandrake. zatím co se staršími distribucemi jsem měl problémy se základním hardwarem, které se mi povedlo vyřešit, s novějšími distribucemi jsem však míval problém spíše s periferiemi a dalším nezákladním hardwarem a i se softwarem. Toho bylo sice více ale mnohdy ze záhadných důvodů nefungoval buď vůbec nebo s problémy. Času poněkud ubylo a linuxáci, které jsem v té době již znal, byli podivní pavouci. Obecně moje zkušenost je taková že ještě nikdy se mi nepovedlo linuxákovi zadat byť triviální úkol aniž by to nepojmuli po svém a neudělali to úplně jinak, zpravidla nevyhovujícím a nedotaženým způsobem. Já tomu systému chtěl dát šanci protože jsem v něm viděl potenciál, ale současně jsem věděl že pokud se v tiom nebudu rejpat naprosto neúměrné množství času (a že jsem se vyzbrojil knihami a "howto") tak z toho nic kloudného nebude. Iritovalo mě množství času ztráveném tím že se snažím někoho dokopat k tomu aby za mě vyřešil v základní podobě něco, co jsem na MS řešení udělal sám ve vyšperkované podobě v kratším čase. Ač Microsoft v zásadě nemám moc rád tak nemohu jejich řešení upřít určitou intuitivnost (která se bohužel vlivem vývoje za posledních pár let pozvolna vytrácí naopak vniveč). Nejsem zažraný windowsák ani odpůrce linuxu, prostě popisuju problémy ze svého úhlu pohledu. zajímavé je že třeba s OS/2 jsem dokázal řešit problémy efektivněji. Stačilo nastudovat, nastavit a fungovalo to. V Linuxu nastuduju, nastavím a nefunguje to. Tak to vyřeším a objeví se dalších 5 problíémů proč to nefunguje. A když strávím x hodin tím že je vyřeším a už by to opravdu mělo fungovat tak to zase nefunguje a nikdo neví proč a já jsem v háji. Možná na něj zase po čase mrknu ale moje hlavní platforma to minimálně ještě pár let prostě nebude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2012 23:58 

Hmm, tak to je fakt zajímavý. Jasně, tehdy byli linuxáci přesně jak píšeš- divní pavouci. Ale už se to celkem změnilo. A i s tím HW byly v těch dobách značný problémy. Naštěstí i to se už změnilo. A co se týče windows, jsme na tom stejně- prošel jsem od trojkových verzí až po XP [doma] a v zaměstnání dokonce i Visty a 7. Myslím, že po XP se wokna tak nějak plynule zlepšovaly, ale pak s Vistama a 7 už jen padání do propasti.
Já už Linux nainstaloval všem svým známým [už mě nebavilo k nim dvakrát měsíčně lítat opravovat zbořený wokna] a nějaký výrazný problémy jsem nezaznamenal. Dokonce to všem jede už dlouho bez havárií, a já mám konečně klídek :P
------------------

Pro Mareksk: Tou baterkou to nejspíš nebude. Tipuju kondy na desce, ono 7 let už je dost [i když já mám desku 12 rok, ale taky už odchází] Je otázkou, zda ti ten zdroj odešel náhodou ve stejnou dobu stářím, nebo jestli není problém ve zdrojový části na základní desce- pokud je nastojato, tak vlevo nahoře vedle patice procesoru- ty kondenzátory jsou tam dost namáhaný. Mrkni, jestli nějakej neteče, nebo není nafouklej, i když vadný můžou být i bez těhle prvotních úkazů. To není jednoduchý. Dalším problémem může být sám Bios. Mě se taky pomrvil znenadání a najednou to umřelo podobně jako tobě. Stačilo ho přehrát a jelo se dál. Prostě těch neznámých je tady příliš hodně a chce to spíš postupovat intuitivně a systematicky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2012 01:34 
Řádný člen

Kraj:
Já nemyslel divní pavouci vizáží a tak. Myslel jsem spíš to že mají divné představy o tom čemu se dá říkat hotové řešení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2012 09:50 

Jsem na tom stejně jako Thales. Ve slabé chvilce jsem se rozhodl jít do linuxu, ale pokaždé jsem narazil na fatální problém při rozbíhání HW, který u windows šel intuitivně vyřešit za pět minut, a zde ani za dva dny. Odsouhlasím všem linuxákům, že to neumím. Proč ne..... Ale ve windos (do verze XP) jakoby uměl každý se zájmem o IT, aniž by na tom systému kdy pracoval.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2012 11:57 

Já to s tím přechodem udělal přesně naopak, než většina ostatních. Když už mě wokna nasr*** po několikátý, rozhodl jsem se k přechodu na linux, ale jel jsem dál jen na XP a asi půl roku jsem studoval manuály na linux. A potom, když už jsem měl představu, do čeho jdu, a jak na HW a SW, jsem naformátoval disk a šel do toho zčista. A od toho okamžiku už jsem nikdy po woknech ani nevzdechnul. Samozřejmě že problémy se najdou vždy a u každýho systému, ale nenechal jsem se odradit a jsem rád.
Mimochodem- pokud to někomu pomůže- zjistil jsem, že naprostá většina problémů s nefunkčním HW je jen v nastavení přístupových práv, takže pokud někdo nemůže nějakej ten kus železa rozhýbat, doporučuju jej spustit přes terminál s právy roota. Pokud jede, je to jasný- nastavit přístupový práva pro uživatele.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]