Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jakou zvolit ozvučnici pro B&C 18PS76
PříspěvekNapsal: 22 úno 2012 20:15 

Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím ... mám v plánu sestavit subwoofer s reproduktorem B&C 18PS76 a původně jsem myslel že použiji ozvučnici která je přimo na stránkách výrobce B&C pro 18" reproduktor. Zde je také často ukázaná. Mohu se při použití této ozvučnice a daného reproduktoru spolehnout na měké basy, nebo bude hrát spíše tvrdě. Popřípadě jakou jinou ozvučnici pro tento reproduktor použít? Bude se na tom pouštět reprodukovaná hudba z MP3, CD a gramců. Styl hudby: elektro, house, drum&bass, dubstep, hip hop ... Jde mi o měké ale přesné podání basů ... sub bude ozvučovat místnost o rozměrech cca. 6x6m

Díky za rady ....

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Jakou zvolit ozvučnici pro B&C 18PS76
PříspěvekNapsal: 22 úno 2012 22:21 

Co si myslíte o této ozvučnici se spojením s B&C 18PS100?

http://hornplans.free.fr/juxxea.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2012 22:58 
Řádný člen

Kraj:
Takovou ozvučnici sestavit bude masakr, nevidím k ní ale žádné měření se známým reprákem, bůh ví jak to bude hrát, ale požadovaný bas to určitě nedá, neb to je "horna".
18PS76 měl (má) v bednách uživatel Drobek z Bruntálu, poptej se ho jaký to mělo bas v originál ozvučnici od BC. MI se to moc nelíbilo, ale pravda já zase požaduji silný hutný bas co zatřepe (N)nohavicí :)
Každopádně měkké basy bych volil spíše pro kapelu, ne na uvedené styly, ale je to věc názoru že ano.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2012 23:12 

Kraj: ČR - Středočeský
18PS76 se hodí do menší a výš laděné bedny než je SUB18. Hodí se tam ta 18PS100, ta se zas naprosto nehodí do toho tapped hornu. Kromě jiného bych tapped horn do takle malé místnosti nedoporučoval

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 00:41 

No ty měkké basy byly myšleny tak jak si to popsal ty, jen jsem tím chtěl říct, aby to nehrálo jako nějaký středobasák, prostě tvrdě. Očekávám od toho prostě dobrý akustický tlak a ať to jde cítit na hrudníku :D

Takže ozvucnice typu horna produkuje ve většině případech tvrdší basy?

Stačilo by mi jen poradit, nebo doporučit jakou ozvučnici nejlépe použít pro repro 18PS76, nebo 18PS100 .... nejlepší by k tomu byl hned i nějaký odkaz na výkres podle kterého by šla ozvučnice sestavit.
Bude se používat většinou v té místnosti 6x8m nebo jak je přesně velká, v letě by se použil sub i venku a možná příležitostně na nějakou menší akci v klubu o kapacitě 50 max. 100 lidí.

Se stavbou problém nebude, pomůže mi s tím kamarád vtruhlárně, takže stroje a material by byly.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 01:10 

viewtopic.php?f=22&t=397
To by mohlo jít. Pokud by se ozvučnice i BR zkrátilo 3-4cm, byla by to fajnovka.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 01:24 

U horny záleží na její délce, čím je delší tím je schopná hrát níž. Jsou horny které hrají i pod 30Hz, například EAW BH760, jsou tam dvě 12" a tlak z toho jde fakt extrémní. Je opravdu cítit a to hodně daleko od bedny.
Ta CB-18 je laděná dost vysoko, takže bude především kopat, ale basy pod 50Hz z toho už moc nepolezou. A jsou spíš opravdu bedny vhodný na hraní venku.
Mě se jako levný basák osvědčil Fane Sovereign PRO 18P-800 a to v bedně 155l laděné na 40Hz. To je nejlepší, z těch levnějších řešení, co ti za sebe mohu doporučit, protože to mám vyzkoušené. U spousty bassreflexů mi vadí, že na vyšších basech ztrácejí razanci, tohle se mi osvědčilo jako dobrý kompromis mezi tím aby to zahrálo nižší basy a zároveň tomu zůstala razance na vyšších basech.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 01:53 

To martin S.:
Zde v odkaze co dal Petr Berka píšeš:

Osobně bych použil tapped horn, podle mě zvukově nejlepší bedny - minimální zkreslení, umí pěkně kopnou a zahrát i dolů a samozřejmě slušná citlivost a co jsem zatím vyzkoušel tak hrají v pohodě i v menších uzavřených prostorech.

Co jsem v prvnim příspěvku dával odkaz na tu hornovou ozvučnici, tak tam byli tři tipy a právě s různou hloubkou. Použitý reproduktor B&C 18TBX100. Nebo máš nějaký plánek osvětšené tapped horny? Píšeš že jezvukově nej. umí zahrát i dolu, dobrá citlivost a že hraje dobře i v menších uzavřených místnostech.

To by bylo možná to co hlednám ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 02:00 

Petr Berka píše:
http://repromania.net/forum/viewtopic.php?f=22&t=397
To by mohlo jít. Pokud by se ozvučnice i BR zkrátilo 3-4cm, byla by to fajnovka.

Ozvučnice nevypadá špatně, ale proč by potřebovala zkrátí s BR o 3-4cm co se tím smění oproti tomu kousku který si postavil na test? Náhodou jednu tu testovací ozvučnici co si rozdával už asi nemáš, co?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 02:13 

S těmi uzavřeními prostory je to ošemetné. Někdy to je ok někdy, někdy zas ne. Ale bohužel se postupem času musím spíše přiklonit k názoru, že do uzavřených prostor se to moc nehodí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 02:19 

Takže by ses spíš přiklonil k návrhu Petra a tá BR ozvučnici co jste dělali spolu? Nebo bys radil něco jiného. Přímo nějakou ozvučnici na kterou můžeš dát odkaz? Asi bych nejraději něco s naladěním na 30Hz - 40Hz, aby to hrálo i dost ve spodku. Repro 18PS100 má rozsah od 30Hz tak asi nějakou ozvučnici pro něj ...

Zase jestli se dá věřit těm datům co jsou uvedený u toho SUB18 od B&C a dal bych tam 18PS100, jak tam výrobce uvádí, tak by to snad špatně hrát nemuselo, nebo? Aspoň podle čísel na webu a laděná je na 35Hz jestli tomu dobře ruzumím ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 02:56 

Mě osobně se 18PS100 moc nepáčí, má vcelku slabý pohon a těžší membránu, takže se dá očekávat že mu bude chybět razance na vyšších basech.
Jak už jsem napsal výše, ten Fane je dobré řešené za dobré peníze a není nad to, když je to vyzkoušená věc. Bednu nějak dáme dohromady... respektive já na to bednu bednu mám, ale na to výkresy nedám z ruky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 09:48 

Těžko se radí, když nevíme k čemu to je a čím to bude krmeno.
Pokud to má hrát něco i pod 40Hz, asi bych volil typicky 18TBX100.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 11:38 

Martin S. píše:
já na to bednu mám, ale na to výkresy nedám z ruky.

Když nedáš z ruky výkres, dáš z ruky aspoň bednu? :D

Jinak ten Fane Sovereign PRO 18P-800 jsem nemohl nikde najít, takže se už asi neprodává. Chtěl jsem použít repro zrovna od B&C, jelikož jsem jejich repro na stavbu subbasu měl v oku již několik let. Píšu 18PS76 a 18PS100, protože víc peněz do reproduktoru investovat nechci a myslím že to jsou repro určitě na lepší urovni, než Dexon, Hadex nebo něco z Conradu....

Sub má posloužit jak jsem psal výše, především v té malé místnosti u mě doma ve sklepě, kde se párkrát za rok s přáteli slaví narozky, silvestr, grilovačky atd. Takže na takové to "domácí" hraní.
Teď mi to tam zvučí jen jeden 15' aktivní satelit Pronomic, který jsem pořídil za směšnou cenu 1300,- a dodnes se někdy divím co z toho plasťáku z činy leze za docela slušnej zvuk. Jen ho chci podpořit subwoofre.
Nepotřebuju nic profi a žádnej high-end. Na druhou stranu nechci kupovat subwoofry typu Skytec, Holywood, Ibiza atd. Prostě nějakej slušnej střed s dobrym poměrem cena/výkon.

Ten sub bych pak chtěl živit tímto zesíkem od Behringeru, jelikož má i crossover:
http://www.shop4djs.com/behringer-1/beh ... ozi_seznam

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 12:30 

Ten Fane je tady http://eshop.prodance.cz/sovereign-pro1 ... i/d-96103/, napsal jsem trochu špatně jeho označení, sorry.
Já na to používám bednu podobnou SB330 od EAW, to mám do své sériové výroby. Pokud tuto bednu chceš, tak u mě se dá koupit SBR1080/S za 11900Kč, to je cena za kompletní reprobox se vším všudy, tedy i s reproduktorem. Vývoj toto reproboxu mi zabral nějaký čas i nějaké peníze, takže, je pochopitelné že nebudu výkresy rozdávat.
Druhá možnost je, že navrhnu bednu, která bude stejně laděná, zhruba ve stylu SUB18, jen menších rozměrů a tu si můžeš postavit. Protože tento reproduktor nedoporučuji poprvé, tak už jsem uvažoval, že bych k tomu navrhl nějakou jednoduchou bednu.
Koukám v simulaci na tu 18PS76 a vypadá to, že by v tomto boxu šla také použít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 13:08 

Jasně, to byl asi ten důvod proč se mi nedařil ten Fane najít. Jenže to je repro o 1000,- dražší. Ty 4000,-za repro je opravdu strop co do toho dám. Musím počítat ještě náklady na ozvučnici +- 2000,- a těch 6k za zesík. Myslím že stavět sub do garáže na domácí párty za 12k je už tak trochu přehnané ... víc peněz do toho investovat nechci.

Ještě mi padla do oka tahle ozvučnice:
http://www.bcspeakers.com/PDF/SUGG/SGG_57.pdf

doporučený reproduktor je 18TBX100, který je pro mě zase drahý, Hrálo by to dobře i s 18PS100??

Nebo tato ozvučnice opět neni vhodná do vnitřního prostoru. Jestli ne , tak bych dal asi přednost SUB18 + 18PS100

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 13:55 

1) Horna není vhodná do uzavřených prostor.
2) 18PS100 může fungovat jen a jedině v bassreflexu. Má slabý pohon, vysoké Qéčka, pro hornu nepoužitelné.

18PS100 bude fungovat v SUB18. 18PS76 se hodí do menší bedny stejně tak jako ten Fane, můžu udělat ten výkres, ale počítej s tím, že bude budeš muset doladit délku bassreflexu podle měření, tzn. budeš muset spájet pár rezistorů, připojit to k zvukovce a nainstalovat Limp.
Já osobně kdybych měl vybírat mezi 18PS76 a 18PS100, bez toho abych si mohl reproduktory porovnat vedle sebe, každý ve vhodné bedně, tak bych šáhnul po 18PS76, jelikož si jsem si více jistý, že s výsledkem budu spokojený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 14:00 

když všeobecně používat horny vevnitř může zaručit náhodnej účinek: tam hodně záleží na akustice celýho prostoru a nejvíc basů pak může zůstat někde na wc, nebo na chodbě:

pokud chceš přesně nazvučit malej/střední prostor, tak není lepší řešení než nějakej přímovyzařující design. Bassreflex, hornflex... kupříkladu takový mt18 hrajou dobře (sice z nich dostaneš o trochu míň mezi 30-50hz, ale o to hrajou razantnějc.: na takovouhle elektroniku to ale možná i víc oceníš, pač to bude jakoby víc "kopat"... btw, pokud takovej skelet dáš do rohu, tak tim získáš dalších +6 db a ještě se ti natáhne charka níž, takže to bude hrát rovně a tak jak má...

další možnost by byl bandpass, ale ten už není tolik na živou muziku, a pokud se s tim maj zvučit i nějaký živárny, tak by mohlo vadit, že bass z toho je trochu zahuhlanější: basskytarista by ti určitě nepoděkoval :))) => ale pokud to bude čistě na reprodukovanou hudbu, tak i bandpass je docela dobrý řešení...

ale na prostor 6x6: bassreflex a o ničem víc neuvažuj...

20 = Amplify
30 = Sound

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 18:25 

Martin S. píše:
budeš muset spájet pár rezistorů, připojit to k zvukovce a nainstalovat Limp.

Bohužel nejsem žádnej elektro technik, nevím ani co to rezistor je a jak vypadá, na tož abych z toho něco pájel a měřil! Zvládnu sestavit ozvučnici dle výkresu, ale víc po mě nechtěj te :mrgreen:

Proč by sis byl u 18PS76 jistější výsledkem než s 18PS100?

Takže pro můj účel použití tedy basreflex, OK. No v to případě tady zůstanu u prvotní myšlenky a to je SUB18 + 18PS100 .... tím bych teoreticky neměl nic pokazit.

Ten MT18 je v podstatě podobný SUB18 a když bych do obou dal 18PS100, tak by měl být vásledek dosti podobný, nebo ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2012 19:31 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Na prostor 6x6m bych osobně osazoval 15ctkou...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]