Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 06:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: reprobedýnky - chlazení
PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 16:30 
Řádný člen

Kraj:
Audio výkonových TDAček je mnoho různých druhů. Vyskytují se mezi nimi lepší i horší obvody. Žádný z nich se nedá srovnávat s kvalitními tranzistorovými konstrukcemi, nicméně dají se mezi nimi vybrat takové obvody které pro řadu méně náročných účelů vyhoví. Jde jen o to stanovit si priority a mít trošku přehled a představu co lze očekávat. Pokud člověk chce třeba základní ozvučení auta, malý přenosný aparát na chatu napájený z 12V akumulátoru a podobně tak tam vyhoví dobře.

Výkon nijak snižovat nemusíš. Z 12V akumulátoru i v můstkovém zapojení do 4R nedostaneš víc než přibližně 10-12W při zkreslení 1%, což ARE667 když to nebudeš hulit nadoraz unese.

Co zas vymýšlíš s ARN?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 17:08 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
s arn nic nevymýšlím ale kdybych ě tak dal jak mi to někdo navrhoval tak bych mel ,,lepší" basy ale zase citlivos by byla v čudu.

ty AREčka určitě nemají čtyřvrstvou vívku že? :P A co ten oběm nějaké návrhy?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 20:16 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Tak kdybys to chtěl s ARN-kama, tak si ARE odložíš a můžeš je použít jindy na něco jinýho...třeba na nějakou třípasmovou dospělou bednu.
Je ale fakt pravda, že to ARE má citlivost kolem 95dB, ARN4708 jen asi 85dB a to je fakticky velký rozdíl. S výkonem 2x10W a ARE667 to bude v menší místnosti tak hulákat (v malým objemu ale pouze hulákat, basy od toho nečekej žádný), že všichni raději skočí z okna. :lol: Kdežto s ARN budou na Tebe pořád řvát, ať tomu trochu přidáš. Zas na druhé straně dokáže ta ARN4708 moc pěkně zahrát i v objemu 3L. Takže si vyber.
A to,že má ARE jenom 5W a zesilovač 10W Tě zajímat nemusí, jak říká Thales, on to ARE unese hodně. Pokud nebudeš koncák honit do limitace , ARE667 to dá s prstem v nose.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 20:28 

bych mohl tam dát arn 567 a ještě bych to obohatil o nějaký širokáč z mého šuplu. no ale fur nevím no ještě uvidím ale je to fakt no. ještě je teď někde levně sehnat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 20:34 
Řádný člen

ARN567 je v rámci tesly dobrý a cenný reproduktor. V 10L hraje fakt dobře, stačí k němu i ARV161, ale myslím, že pro takovou aplikaci je ho celkem škoda a tu citlivost stejně nedohoníš...

Thales: Nebylo by pro něj lepší sehnat si ARE689?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 21:11 

mám 2x ARE 667

jinak mám k dispozici tento reproduktor sp 10/4 http://www.monacorshop.all4music.cz/product.php?id_product=103640 chtěl bych teda celé plány zmodifikovat a zítra ukázat výsledek už tu formaci mám nafocenou ale jelikož k mobilu nemám USB ale moje mamka k foťáku ano ale ta už spí a já ji budit nechci tak jdu spát taky dobrou :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 00:57 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že ARE667 je pro jeho účely ideální. Priorita je tu pořád citlivost (protože limit výkonu zesilovače). Když by to přeci jen moc hulákalo tak stáhne hlasitost - bude mu to méně žrát (nezapomínejme že provoz z aku). Navíc ARNka zabasujou (trošku) když se poslouchá pěkně v klidu večer v tichíé místnosti, ale jestli to bude pouštět někde venku nebo o přestávce ve škole tak tam jsou nějaké basy jedno protože se to ztratí. Na to by potřeboval přeci jen už o dost jiné repro.

Co se objemu pro ty ARE667 týče tak pokud nebudou hrát až do jejich limitů ale bude to spíš podkres k táboráku a podobně a nebudeš si zbytečně hrát s ekvalizérem na basech tak bych je umístil do otevřené ozvučnice (bez zadní stěny, resp jen průzvučná tkanina místo zadní stěny, eventuálně i zadní strana s mnoho poměrně velkými otvory), kde mají celkem příjemně přirozený projev a hraje to i "za bednou". Výhoda je že bednu lze zhotovit velmi lehkou a jednoduchou, doporučoval bych použít březovou překližku (lépe multiplex) o tloušťce cca 6mm což by mohlo být postačující. Bedna by byla tím pádem příjemně lehká. Další výhodou je že taková bedna lze rozměry velmi dobře a snadno přizpůsobovat tvarovým potřebám uživatele aniž by to mělo větší vliv na produkci, může být tedy i poměrně kompaktní.

Pokud se z těch reproduktorů však mermo mocí chystáš vydolovat maximum ina basech tak je nutné použít ozvučnici uzavřenou,. Ta by měla být mechanicky pevnější takže bude nezbytně nutné jí opatřit mnoha výztuhami (pokud se musí používat tenký materiál pro malou hmotnost) a její vnitřní stěny vylepit nějakým materiálem který bude dobře pohlcovat rezonance ozvučnice i
zvukové vlny. Nejlevnější a nejjednodušší řešení je silný koberec (prima jsou různé zbytky a odřezky které dají člověku zadarmo či za zbytkovou cenu v prodejnách a vzorkovnách koberců) a následné vytlumení vnitřního objemu bedny nějakým vhodným akusticky pohltivým materiálem. celkově by každý ten reproduktor zvlášť měl mít k dispozici alespoň 18 litrů vnitřního objemu, což při dvou reproduktorech moc přenosně nevychází. Holt to nejsou reproduktory určené pro tento účel. Doma to nevadí ale venku ano.

Další věcí o které bych se rád zmínil je to, že by sis měl rozmyslet jestli systém chceš provozovat mono nebo stereo. Protože bednu budeš mít předpokládám jen jednu pro oba reproduktory tak stereofonní báze bude velmi úzká a stereoefekt tedy mizivý. Navíc u uzavřených beden musí být pracovní objem každého reproduktoru samostatný a tedy od druhého oddělený což je konstrukční komplikace. To svádí k myšlence stereosignál sloučit a provozovat oba reproduktory monofonně, čímž by některé problémy odpadly. Na druhou stranu řada současných nahrávek je nahraná tak že je nelze seriozně reprodukovat monofonně jelikož se signál znehodnotí a některé části jakoby zmizí. Výsledný dojem je tedy podstatně rozdílný než autor zamýšlel. Takže přeci jen asi zůstaneme u sterea a v otevřené ozvučnici bych to řešil alespoň trošku prostou přepážkou mezi oběma reproduktory. Ta je jednoduchá, lehká, levná... Na první pohled se zdá že je tam na nic ale poslechový rozdíl mezi stejnou otevřenou bednou s přepážkou a bez existuje (zkoušeno).

A do třetice pozor na vlhkost a sluneční svit! Kmitací systémy ARE667 nejsou stavěné na venkovní použití takže jsou poměrně málo odolné vůči klimatickým změnám. při provozu na přímém slunci či ve vlhku dochází časem k degeneraci membrány, v horším případě pak k vystředění kmitacího systému a jiným vážným vadám. To platí tím spíše pro otevřené ozvučnice. Takže pozor na to.

------------------------

Jinak tady s Vendou jsme se domluvili že ode mě koupí ten PC modul co jsem tu dával fotky, alespoň zesilovač k tomu tedy mít bude a nezůstane jen u řečí, takže se bude moci soustředit jen na tvorbu bedny s těmi ARE667, eventuálně doplněné nějakou tou přiměřeně citlivou výškou.

Unicorn: Proč ARE689? Co by tím získal (kromm menší hmotnosti)? Sice by to bylo méně uřvané ale má o 3dB menší citlivost což je dost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 11:17 
Řádný člen

ARE689 jen kvůli menší uřvanosti. Ale když jsem tak včera zkoušel ten ARE667, tak mi zase tak uřvaný nepřijde jako ARO667, takže tu připomínku s ARE689 beru zpět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 14:27 

asi tak :arrow:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 14:40 
Řádný člen

Kraj:
Ano v zásadě to tak může být pokud nezapomeneš na chlazení zesilovače. Co rozměry? Už máš vymyšlený ten akumulátor? A čím ho budeš nabíjet? A jak to budeš provozovat doma když nebudeš chtít provoz z aku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 14:53 
Řádný člen

Jinak když si představím velikost ARE667 a dám to do spojitosti s tím místem pro něj vyhrazeným, tak mi to vychází, že ta bedna bude mít tak 120x35cm...což je tedy dosti velká "přenosná" bedna... :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 15:08 

tak 12V trafo doma nějaké mám na aku se ještě kouknu a nabíječku použiju od čtyřkolky tam mám baterku stejně nefunkční takže jí nepoužívám. a s chlazením nebude asi problém žádný protože tu baterku chci připevnit nějakým suchým zipem koneckonců vzdorovat to bude muset jen tahům do boku.

TheLastUnicorn: proč by měla mít metr dvacet? mi vyšlo 90cm a to se ještě dá

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 15:20 
Řádný člen

No když jsem bral do úvahy to okýnko "reproduktory" a představil si ARE667 který má rozměry 255x160mm, tak mi to tak nějak vycházelo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 15:21 
Řádný člen

Kraj:
Mě vychází při otevřené bedně minimální rozumnné rozměry 85x30x25cm za předpokladu že to bude napájet 7Ah olověným akumulátorem a nebo 90x30x25cm pokud to bude napájet 12Ah akumulátorem (doporučeno). Možná se vám zdá podivný ten olověný aku ale umíte si představit že by si tady Venouš připlatil za něco lehčího?

Tímto bych tedy Venoušovi důrazně doporučil elektroniku doplnit o obvod hlídající stav akumulátoru aby se mu brzy neodporoučel do kytek když ho vytříská do mrtě.

Nabíječku od čtyřkolky nepoužívat bez ůprověření co ej to zač. Dbneska se často konstruují jako spínané s kdovíjakým divokým průběhem a připojovat na to audiozařízení to ne. Bylo by vhodné zkonstruovat samostatný zdroj vhodný k napájení i k dobíjení.

Suchý zip nebrat, to by mohlo blbě dopadnout! Určitě bych pro upevnění použil kovový U-profil s packama na šrouby, optimálně dva tenčí kusy a vypodložit něčím aby se to nevyvlíklo.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 15:26 

:shock: tu baterku jde znehodnotit když jí vybiju téměř na 0%?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 15:27 
Řádný člen

Správně. Velice lehce můžeš tu baterku přizabít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 15:36 

hmmm super :shock: tak bych tam dal takovýten ukazetel jaký byl na těcht starých multimetrech (samozřejmě menší)
jo a to uchycení je až vyšší level ale teď ještě přimět taťku aby mi to udělal v nějaký rozumný čas.

Naposledy upravil venouš dne 19 úno 2012 15:41, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 15:39 
Řádný člen

Kraj:
Kdybys chtěl jeden takový aku bych tu možná měl. Koupil jsem jí původně do UPS která se ale nepoužívá tak jí jen jednou za čas dobiju aby nechcípla na samovybíjení. Můžu otestovat jak je na tom v UPSce. Mám se po něm podívat?

To zapojení na hlídání bych udělal klasicky s LEDkama 3 stavy + eventuálně doplnit obvodem nouzového odpojení v případě že bys na to vytrvale kašlal. není to nic těžkého, drahého ani složitého. Na druhou stranu pro tebe bude možná lepší když se s někým domluvíš aby ti to vyrobil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 23:11 

jo tak jo no. tohleto bych už asi uzavřel a chci se zeptat jaký zádrhel je v tomto propojení subu se satelitem já to to tu totiž mám takhle propojené s tou bednou ARS754 kterou mám provizorně zapojenou jako suba k tomu zesíku z těch chrchlů. S tou mou věží je to neprůhledně černé dnes mi totiž volal ten opravář a říkal že prý tam je v háji i procesor a že to prolítlo zkrs zesilovač až prostě tam, no. Mám to zapojené takto dva reproduktory pro jeden kanál a funguje to :arrow:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 23:35 

Kraj: ČR - Pardubický
Kdesi ses tu ptal, jestli je to zapojení normální a na to ti Thales odpověděl, že není. Že to funguje? To je relativní. Je to furt jen uzavřený elektrický obvod, takže proud tím poteče. Ale nefunguje to tak, jak to normálně fungovat má.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]