Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Názory na ozvučnici od MTX
PříspěvekNapsal: 05 led 2012 00:15 

Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím,
je to tak zhruba měsíc, co jsem se začal hlouběji věnovat reproduktorům. Chtěl jsem si postavit nějakou "bombu", tak jsem prolézal různé e-shopy a pročítal různé články, až jsem našel reproduktor od americké MTX a sice http://martinek.unas.cz/mtxa_rt15-04.pdf. Přecijen je to auto-reproduktor, tak mi svědomí nedalo a pokusil jsem se nasimulovat průběhy.

Obrázek.

..patrně bych se v případě červeného průběhu dočkal parádního hučáku. Červeně jsem nechal vykreslit průběh"doporučené" otevřené a zeleně "doporučené" uzavřené ozvučnice.

Osobně raději bych konstruoval ozvučnici bassreflexovou, než uzavřenou.

Chci se Vás zkušenějších zeptat na několik věcí:

• Provedl jsem simulaci správně?
  • Hodí se tento reproduktor do uzavřené ozvučnice?
  • Jedná se o bassreflex, nebo hornflex? (4. stránka v *.pdf)
  • Proč byste tento reproduktor nepoužili?
  • Jaký basák byste mi doporučili pokud bych chtěl jít s frekvencí hodně nízko (do 3000 CZK)?
  • Má smysl reprodukovat kmitočty kolem 20ti Hz?

Těším se na Vaše reakce.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Názory na ozvučnici od MTX
PříspěvekNapsal: 05 led 2012 04:43 
Řádný člen

Kraj:
Nejdřív se zeptám standardní otázkou - kam to chceš? Domů? Na co to chceš? Na brumendo k filmu, na dělání kraválu? Nějak totiž nevím co si představit pod pojmem "bomba" co si psal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 10:27 

Pravda, to mě mělo napadnout.. Chtěl bych ho použít v místním podniku v místnosti zhruba 90 m^3. Parádní by byl kompromis mezi randálem a projekcí (hudební videoklipy / filmy).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 12:35 

Kraj: ČR - Středočeský
K ozvučení se používají PA reproduktory, ne žádné hifi hračky či naleštěné prdy do auta.
Na slušnou reprodukci basů je to tak úkol pro 2x 15" nebo alespoň jednu 18". Otázkou je taky, jaký je zbytek aparátu, jaký zesilovač chceš použít atd... Prostě to všechno vyklop.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 13:01 

Bojím se, že mě tu sjedete jak malého kluka :D Tak to vyklopím.

Máme k dispozici dvě třípásmové Tesly 1 PF 067 08. Živené jsou tranzistorama v SABA HiFi Studio 8100.

Měl bych dodat, že ta reprodukce je příležitostná, neni to nějakej "dance klub".

Nemůžu si moc vyskakovat. Chtěl jsem k tomu dodat nějaký basák, který podpoří ty nízké kmitočty, ve krerých si libuji.

Moje vize byla taková, že v době kdy ho budu mít doma bych s ním podpořil hloubky u domácí projekce, ale když koukám jak tvrdě se k tomu stavíte, sranda to nebude.

Jinak ty otázky v prvním příspěvku mě zajímají pořád :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 13:33 

Tak začneme odpovědmi na otázky z prvního příspěvku:
* Provedl jsem simulaci správně?
Ano

* Hodí se tento reproduktor do uzavřené ozvučnice?
Ano, a taky je to jediná ozvučnice do které se hodí.

* Jedná se o bassreflex, nebo hornflex? (4. stránka v *.pdf)?
Jedná se o bassreflex. To je bassreflex do "L" vůbec neznamená že se jedná o hornflex. Hornflex má postupně zvětšující se plochu a jeho výstupní plocha je minimálně stejně velká jako plocha membrány.

* Má smysl reprodukovat kmitočty kolem 20ti Hz?
Určitě by se mělo reprodukovat minimálně od 40Hz, lépe od 30Hz. 20Hz moc smysl asi nemá a záleží dost na místnosti, zda se tyto kmitočty vůbec reprodukovat dají.

Proč nepoužít tento reproduktor bylo už napsáno. Co použít bude následovat.

1PF06708 si nech na doma, stejně tak ten zesilovač. Pokud si to chceš odpálit tak si to tahej na nějaké akce. Hifi není schopné vyvinout dostatečný akustický tlak pro ozvučení takového prostoru. Takové dle bedínky se můžou použít tak v nějaké restauraci, kde je hudba hraje opravdu potichu.
Na tohle je prostě třeba PA technika a 3000kč to nespraví. Jestli nemáš na to víc jak 10 000Kč, tak nemá smysl toto řešit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 13:49 

No já nechci aby uletěla střecha. Mohli bychom tedy alespoň najít vhodného kandidáta k těm teslám? Když zapomenu na ty repráky do auta, tak mě kupříkladu uchvátila pumpa LAB12, protože takové parametry jsem ještě neviděl. Bohužel bych na něj musel šetřit o něco déle. .."chudý" student..

Samozřejmě děkuji za odpovědi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 13:55 

Kraj: SR - Košický
Ale čo z pumpy keď zvyšok ( stredo-výšky) je neprimeraný ? A čím by si chcel taký LAB12 živiť ? ( zosilnovač )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 14:47 

Já nevidím nějak velký problém v tom, že si postavím aktivní přeladitelnou výhybku nebo tranzistorový zesilovač do 300 W.
Chápu.. naco pumpu, když ostatní jsou šumítka.. Copak musí jet na plný kotel? Dal jsem jenom návrh, ne, že LAB 12 nekompromisně chci :)
Chtěl bych jít po vzoru některých článků a udělat si vlastní projekt. Zatím sbírám znalosti a chci začít subem, který bych použil jak doma, tak aby měl rezervu na větší akci. Příští rok třeba postavím třípásmové sloupky. No hlavně postupně, protože by mě to zruinovalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 16:01 

Ale jo, Labku si kup, udělej si sub na doma. Ale jestli chceš někde něco ozvučit, tak na to budeš potřebovat jiné cajky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 20:26 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
LAB 12 i 15 jsou slušné reproduktory, jsou používané především v Hi-Fi. Okrajově i v PA, ovšem (!) při použití v PA je to pro speciální účel a nikdy se nejedná o jeden reproduktor v aparatuře, když už tento typ používají, tak mají cca 8 a více kusů, dále je nutné mít opravdu sakra silný zesilovač, podívej se na charakteristickou citlivost toho reproduktoru a zjistíš, že je o asi tak 8dB méně citlivý, než obvyklé PA reproduktory.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 22:50 

Ano, strejda Google mi na dotaz po tomto reproduktoru našel obrázek, kde je asi 8 šneků v řadě. Chápu co máte na mysli (zvučení => PA repro). Zesilovač mi nedělá problémy.

Ještě se rozhoduji, zdali reproduktor směřovat do země a nátrubek do místnosti, nebo oboje do místnosti. Mají tyto polohy reproduktoru nějaké výhody, nevýhody?

Často se na internetu setkávám s ozvučnicema, které stojí na slušně špičatých hrotech. To má tlumit vibrace, nebo přenášení vibrací?

Víte ještě o nějakém tak oblíbeném a prodávaném basovém reproduktoru jeko je LAB 12? Má mezi HiFi basákama nějakého konkurenta?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 00:23 
Řádný člen

Kraj:
Ale jistěže jsou alternativy- například tahle obluda
http://eshop.prodance.cz/bms12s330l-8-ohm/d-94064/
http://bmsspeakers.com/index.php?id=12s330_thiele-small

Krom toho že se 1PF 067 08 nehodí na ozvučování jiných prostor, než je přiměřeně hlasitý poslech doma, tak ty bedny také dosti blbě hrajou. Můžeš se však přidat k našemu hromadného upgradovacího projektu a nechat si je domů.

Nemám rád reproduktory směřující do země. Někdo by mohl namítat že to má i své technické výhody, ale tady bych je odsunul zcela stranou a soustředil se spíš na nevýhody a na efektivitu. Použil bych tedy konvenční řešení.

Hroty mají za úkol omezit přenos vibrací do podlahy a někdy též oddálit spodní stranu reprobedny od povrchu (je-li tam reproduktor směřující do země). Doma to smysl má, v nějakém baru nebo klubu nebo co to je bych to neřešil a pro statickou instalaci tam dal klidně třeba gumové nožky.

I když tam nemáte v plánu dělat vyloženě brajgl tak ty suby by to chtělo alespoň dva pro rozumný požitek. Pokud opravdu nejde o akustický tlak (což v případě promítání filmů v poměrně malém prostoru nejde) tak vyhoví i ty gumáky pokud jsou tak robustní jako ta LABina nebo BMS. Průšvih nastane v okamžiku kdy zas někdo vymyslí že by to chtěl vyloženě na brajgl. Tam pak existují podstatně vhodnější řešení. Hlavny ty 1PFka nech pěkně doma a upgraduj je jak jsem psal ať se to dá poslouchat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 02:18 

Kraj: SR - Trenčianský
Jak to tu trochu citam, tak ma napadlo, co tak si kupit Omnitroniky radu DX
s timi 10" teraz v akcii by si sa mozno mestil do 3000 sice je to len 10" ale minule som ich mal pozicane tiez na filmy... http://www.hdt.cz/reproboxy/cz/c-5290/?iop=30&m=4331

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 03:19 
Řádný člen

Kraj:
Ty bys chtěl poslouchat to piezo tam (zbytek ignorujme) a užít si ten film?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 04:02 

Pravda, že ceny jsou zajímavé, ani mě nenapadlo něco takového hledat, ale neumím si představit, že mi bude tohle stát vedle kompu a hrát si na domácí subbas :) To je taková ta Bum cink bedna :)
Prostě si to neumím představit..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 04:21 
Řádný člen

Kraj:
Tak si to nepředstavuj jelikož by se ti udělalo špatně. Navíc doma budeš mít ty PFky ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 02:32 

Jak jsem psal.. začnu basákem a až našetřím další potřebný money, tak si k němu s vaší pomocí postavím sloupky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2012 17:43 

Tak dneska mi přišla LAB12. Pane jo, to je kotel.. :twisted: Nátrubek do basreflexové ozvučnice mi vychází 10 cm průměr a asi 40 cm délka (nemam u sebe výpočty). Kde mám takový nátrubek sehnat? Nebo je mám poskládat z malejch?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2012 18:05 
Řádný člen

Kraj:
Už vidím jak ten reprák po večwerech ochmatáváš :lol:

Nátrubek pořešíš na míru uříznutou odpadní rourou vloženou do přesně ofrézovaného konce na obou stranách. Ten konec je ze strany nátrubku zafrézovaný přesně na rozměr trubky a zevnitř samozřejmě nesmí přečnívat, ze strany vyústění musí být zaoblený v dostatečném poloměru aby nevznikaly turbulence a podobně.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]