Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 17:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3-pásmo
PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 09:59 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Ahoj. Potřebuji zas jednou poradit, a to konkrétne s třípásmem do PA. Subbasy mám 4x MT18 sub hornflex RCF LF18G401, krmeno 2x AA VLP 2500 v mústku, a chci vyměnit MT151, které si ponechám na odposlechy, ty jsem krmil 2x AA VLP 1500 paralelne. Chtel bych jsem postavit bedny , které by měli lepší, srozumitelnejší přednes, Výkonově neco kolem 600Wrms. Dík za radu.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 3-pásmo
PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 11:22 

Kraj: ČR - Středočeský
To chceš stavět 3pásmo? Nedoporučoval bych, to nedopadne dobře, člověk, který 3pásmo zvládl postavit a hlavně odladit, by se neptal. Poohlédni se po nějakých odladěných 15"+1,4" na Prodance. Nebo jestli chceš jít na jistotu a nechceš nic stavět tak si bedny můžeš koupit u mne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 12:25 
Řádný člen

resp. neco s 2x12+2, nebo 2x12+1.4, existuje na tenhle model neco odladeného, výhybka, nákres?
Martine Tvojí práce si velice vážim, máš to vymakané, rád se snažím stavět co jde sám, zaměstnám si hlavu...relax, ale nevylučuji, že se potkáme.
Proste potřebuji neco, co lépe uhraje spěv, rockovou muziku, ne jen to obligátní TUC TUC. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 13:34 

2x12" není 3pásmo, ale 2pásmo, případně 2,5pásmo. Je to sice hodně výkonné, ale zvukově horší než 15"+1,4". Dobrý základ pro 15"+1,4" je MB15H401, či něco takového v neodymu a slušný driver k tomu, ale ideální by to bylo v bi-ampu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 13:46 
Řádný člen

Kraj: ČR - Zlínský
Já mám 2x 12" + 1,4" a k tomu 2ks hornflexů na straně
Martin S. po mne chtěl, ať to dám do projektů, ale já se k tomu stále nemám :D (promiň)

Tady mám nějaké foto, co jsem pořizoval v úvodu stavby
http://age.rajce.idnes.cz/2x_12NDL76_DE700_ME90/

Používám to na elektronickou hudbu (DNB,techno apod), kraválu to udělá dost ikdyž to živím slabounkých RMX 1450 (žalostných cca 400W/4R na bednu). Jsou tady ale hodně uječené tak 2-3,5khz, které musím stáhnout při vysoké hlasitosti.
Ale tak po novém zesilovači, to bude zase jiné.

Postupem času ale zjišťuju, že na rock a takové bych spíše uvítal nějaké kvalitní 3-pásma - ovšem né domorodo konstrukce. A to je taky cenově úplně jinde....
Jestli děláš pár kšeftů ročně, tak tohle ti vystačí bohatě.
Posun oproti EM151 (které jsem míval jako hlavní a ted přešly na odposlechy, čili stejná situace jak u tebe) je samozřejmě dosti znatelný.

Odměřené sestavy máš tady:
http://www.prodance.cz/protokoly.php?AnchorID=67&Lng=CZ

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 16:39 

Pokud chceš srozumitelnější a příjemnější především zpěv,tak jakoukoliv kombinaci 2x12" nebo 2x15" ať už s jakýmkoliv driverem rozhodně vynech,nehraje to dobře (alespoň podle mě).Kombinace 15" s 1,4" co ti tady nahoře doporučujou na tom bude rozhodně o dost líp a oproti EM151 to bude znatelný krok vpřed.Sám jsem EM151 měl,na svojí cenu odvedly hromadu práce,ale postupem času to chtělo něco lepšího,tak teď mám 3-pásmo s BC8PL21 na horně a nemůžu proti tomu říct ani popel.Na prodancu je k tomu i odladěná výhybka s DE400,takže pokud bys chtěl něco ještě lepšího,tak můžu doporučit tohle.Nevýhoda je,že to musíš udělat poměrně přesně konstrukčně,hlavně co se týká nasazení 8" na hornu,musí být přesně ve středu atd atd,ale jinak se to nemůže s jakýmkoliv 2-pásmem rovnat.Hlavně to dostřelí krásně daleko :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 16:49 
Řádný člen

Super foto, pěkná práce. Hudbou se již přes 10 let neživým, udržuji si ji jako koníčka. Do roka nazvučíme tak 4-5 akcií u Nás v Penziónu Réva, Turňa nad Bodvou. Na stránkách máme pár fotek.
U Martina mne zaujali MH550,MH850 u Petra Vinše B 215, biampové A640,640N, které jsou však nekde jinde cenově, také jsou k mání jeté Delicie 3 pásmové, na netu chce chlapík za pár 14 tis., jako kluk jsem nad nima slintal, ale nejsou krokem vpřed. Přesne uvažuji nad 3-pásmem neco jako RCF acustica H1315. Zatím nic nehoří, ale blíží se jaro...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2012 00:22 
Řádný člen

Kraj:
Mohl by mi někdo vysvětlit proč by mělo dobře odladěné 2pásmo či 2,5 pásmo hrát hůř než 15" + 1,4" ? V PA technice se v podstatě nepohybuju a teoreticky podle mých znalostí by to mělo být lepší. Tak mě zajímá ta praktická stránka věci. Nestačí mi ale jen prosté konstatování ale rád bych věděkl proč tomu tak je, jestli není na vině výhybka (což bych možná i tipoval) a jestli je u někoho možné si takovou sestavu poslechnout a eventuálně i porovnat. Mám an to totiž takovou svou teorii (fakt jen teorie) ale když to neslyším nechci to nějak rozpitvávat. Jak jsem řekl PA není moje parketa, jen jsem zvědavý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2012 01:42 

Thales: budeme-li se bavit o 2x12" ve dvoupásmu, tak to co ty dvě 12 hrají se sčítá cca do 600Hz, pak už nejsou ve fázi (vzdálenost mezi 12" je větší než vlnová délka), 1,4" či 2" na to naváže někde kolem 1500Hz. Jaký je výsledek si domyslíš myslím sám.
U 2,5 pásma je situace o něco lepší, protože ta spodní 12" se kolem 600Hz odřízne, jenže pouze cívkou, tedy 6dB/okt, vyšší strmost nelze použít, to udělá pěkný bordel s fází a frekvenčce se objeví pěkně velký propad. Jak už jsem napsal, je to lepší než než 2pásmo s 2x12", nicméně nemá to potenciál být výrazně lepší, ani nemá šanci, 6dB/okt odříznutí spodního 12" je prostě málo a pořád zasahuje do vyšších frekvencí, ale jinak to udělat nejde.
Tyto koncepce se staví kvůli jednoduchosti a vysoké SPL. Nicméně zvukově na 15"+1,4" prostě nemají. Napsal jsem tak trochu zjednodušeně, respektive napsal jsem tu hlavní myšlenku, rozvést si to zvládneš jistě sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2012 15:19 
Řádný člen

Taky jsem se v tom trochu štoural, a ze všeho my vyšlo pro moje použití nejlépe kombinace 15+ 1.4, jak zvukově, tak i finančne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2012 17:15 

No, mě se třeba kombinace 2x12PLB76 líbí na PA strašně moc. Respektive ostatní klady daleko převyšují nevýhody takové konstrukce. Líbilo se mi to i víc než skoro všechny klasické dvoupásma s 15", co jsem kdy slyšel. Je ale pravda, že to bylo první a poslední, co se mi kdy takhle líbilo. Jiné sestavy s 2x12"/15" už obvykle ne.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2012 00:27 
Řádný člen

Kraj:
Aha už se chytám. Zapoměl jsem že PA a PA děličky. Jak jsem zvyklý z HiFi že 12" bych tak vysoko nepustil tak mě ani nějak nepřišlo na mysl nad tímhle problémem uvažovat. Nicméně nebylo by to přeci jen někde ke slyšení a porovnání?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2012 01:27 

PA děličky... předpokládám že si pod tímto pojmem představuješ to že se dělí vysoko. Ale no je realita trošku jinde. Když vezmu 2pásmo, které hifi 2pásmo má dělení pod 2kHz? PA 2pásmo s 1,4" či 2" driverem není problém dělit na 1,5kHz či níž. Pustit 12" či 15" takto vysoko není problém, ty reproduktory jsou, na rozdíl od hifi 12",15", k tomu uzpůsobené. Pokud bys namítnul směrovost, tak ta je žádoucí.
V okresní lize takových 2x12"+1,4/2" je jistě dost, musíš jen někam vyrazit...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2012 21:07 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem nedělal žádné provokativní narážky pokud si to pochopil takto. Psal jsem prostě jen PA děličky. V PA se prostě kouká na něco jiného. A s tou děličkou - jo, v HiFi se většinou u dvoupásem dělí +- autobus kolem této frekvence, ale také se tak dělí nějaký 5,25", nanejvýše 6,5" reproduktor což je drobátko jiná situace než u 15". Ano směrovost je žádoucí, ale nemá to vliv jen na směrovost. Zajímala mě hlavně svižnost a čitelnost zvuku (technicky bychom asi mluvili o impulsní odezvě a intermodulačním a dalších druzích zkreslení zkreslení) kolem a pod děličkou. já si nemůžu pomoci ale i když jsem toho v PA ranku nenaposlouchal mnoho, tak to s čím jsem se zatím potkal mi znělo jaksi mdle a někdy i zahuhňaně. Preventivně dodávám že jde čistě o mé subjektivní dojmy. Takže s mými znalostmi a zkušenostmi si nějak neumím představit že by libovolné dvoupásmo 15" + cosi mohlo hrát tak aby mi to vyhovovalo. Rád bych si tyhle myšlenky a poznatky příležitostně rád nějak buď potvrdil nebo vyvrátil, obecně řekněme spíše doplnil. To řešení s 12" mě zaujalo tak jsem chtěl vědět jaký je poměr přínosu a neduhů na vlastní uši.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2012 21:25 

Asi na tom něco bude. Já už 15" také nikdy nebudu chtít tahat do baráku ani mimo něj....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2012 22:16 

Ne, nemyslel jsem, že by to mělo být nějako provokativní, jen jsem to dále rozvedl.
Takový malý zádrhel je v tom, že ta PA 15" je svižnější než hifi 6". Důvod proč nenám rád hifi reproduktory je právě jejich impulzní odezva, která je mizerná. Těmi měkkými gumovými závěsy zabili celé hifi, nemá to vůbec dynamiku.
Bavíme se samozřejmě o 15" co stojí kolem pěti tisíc a více - MB15H401, MB15N301, MB15N401, 15NDL76, 15NW76...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2012 06:15 

Jo, to už je "těžká váha" s dopomocí dobrého driveru, který tahne pomalu i basy :-D
Takhle se to přece nedá porovnat, i když ve všem je velký kus pravdy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 02:50 
Řádný člen

Kraj:
Mno, HiFi reproduktory jsou přeci jen specializovanější, nicméně záleží to na tom jakou část vyzařovaného spektra hodnotíš. HiFi repra rozhodně nezaverhuju, ale i já mám pocit že jsou mi v některých ohledech zvukově blíže reproduktory s lehkými kmitacími systémy bez gumy. Bohužel v některých ohledech jsou na tom zase hůře takže je to takový začarovaný hruh.

Tak zrovna bedny s 15NDL76 měl kamarád na 98% v aparátu (už to prodal, viděl jsem to ale ruku do ohně za to nedám). Bohužel nevím nic o tom čím to měl osazené ani naladěné, vím jen o tom basáku. Tím pádem jakékoliv posuzování je z principu neseriozní, nicméně budeme-li předpokládat že to bylo odladěno korektně pak z toho mám subjektivní pocit takový že sice tyto reproduktory přinášejí cosi navíc (zvuk byl řekněme přesnější, čitelnější, omezila se zahuhňanost) takže to bylo méně únavné ale základní rysy projevu PA 15" + cosi zůstaly zachovány.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 12:36 

Mě se tak nějak nelíbí celé spektrum. Ale v tom se budem pitvat.
15"+1,4" má největší potenciál při aktivním dělení. Děličku lze posunout o něco níž než v pasivu, tak 1,2kHz-1,3kHz, lépe se sfázují, charka se dá více vyhladit.
15NDL76 je velmi slušný středobas, samozřejmě pak záleží co se k němu dá, ani odladěná sestava z PD neznamená výhru, protože je měřené v různých bednách, výhybky jsou jednoduší, aby byla snadná reprodukovatelnost. Složitější by ani neměla význam, to by bylo třeba stavět i bednu přesně tak jaká byla na měření, stejná mříž atd... Některé sestavy jsou horší, některé lepší. U některých je na měření vidět že zvolená kombinace driver a horna si nesedne a průběh je pak hodně zvlněný, nebo brzo padá citlivost a musí se dělit vysoko, u některých sestav s 1,4" driverem je dělení kolem 2kHz, tam ten 1,4" postrádá smysl a úplně by tam stačil 1" s vhodnou hornou.
Nebo Ti třeba projev driverů nesedí, tak jako mě nesedí kaloty, může být sebelepší, ale mě to tahá za uši...
Jinak v dohledné době bych měl dělat 15"+1,4" s top osazením, tak si to může přijet poslechnout jak to hraje v bi-ampu.

EDIT: Zapomněl jsem na jednu velmi podstatnou věc a to že zvuk má také velký vliv použitý zesilovač. Není žádné tajemství že zesilovače v H třídě na výškách hrají hůře a třeba takové RMX2450 to je úplný zabiják výšek. Z toho důvodu se taky právě používá bi-amp, kde na středobas můžu použít silný zesilovač v H třídě a na výšky zvukově kvalitnější AB.
Takže jestli to ten Tvůj kamarád honil nějakým Háčkem, tak je vcelku jasné, kde je zakopaný pes.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 16:23 
Řádný člen

Kraj:
Byl to nějaký Peawey model už nevím. Až to budeš mít hotové rád bych tvé nabídky k poslechu využil. Stačí dát vědět. Jaké jsou u tebe poslechové podmínky?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]