Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 21:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla ARS 84x resp. 848 !
PříspěvekNapsal: 06 úno 2012 21:35 

Kraj: ČR - Jihomoravský
dobry den clenum tohoto fora,
postupem casu jsem se dostal k reproduktorum Tesla ARN 738n asledne k ARO 666 a vcelku poskozene ozvucnici od Tesla ARS 84x. A kdyz uz jsem mel toto vsechno k dispooozici, tak mi nezbylo nic jineho nez sehnat vyskace ARV 167 a muselo se stat co se stalo! A tak vznikla nikdy nevyrabena verze Tesla ARS 848 (predpokladam, ze tak by byla oznacena..)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

nainstalovany v pracovne pritelkyne
Obrázek

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla ARS 84x resp. 848 !
PříspěvekNapsal: 06 úno 2012 21:55 

Kraj: ČR - Ústecký
No vida :), vypadá to velice pěkně, ale zajímalo by mě jak máš vyřešenou vyhybku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 00:39 
Řádný člen

Kraj:
To mě taky :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 15:12 

jelikoz vyhbky stavet neumim, tak jsem si nechal bednu celou zrenovovat na zakazku (http://www.audio-hodas.cz). Az dnes jsem se podival dovnitr a takto vypada vyhybka (schema bych mel dostat):
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 15:27 
Řádný člen

Kraj:
To nevypadá na moc pečlivou práci teda. Když pominu jiné věci tak například ta sériová kombinace odporu a kondenzátoru vlevo dole není vůbec uchycená, je čistě jen tak za dráty ve vzduchu! Estetiku a jiné věci komentovat nehodlám. Snad jen pro srovnání toto je fotka výhybky z rekonstrukce ARS840, co jsem dělal pro jednoho člověka odtud z fóra. Bedny byly ve velmi špatném stavu technicky i esteticky a tak jsem rád že se mi je podařilo bez přelakování dát alespoň do takovéhoto stavu. Bohužel fotky jsou horší, nebylo vhodné počasí na focení.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 16:32 

Kraj: ČR - Pardubický
Pěkná stavba, to se musí nechat. Asi bych jinak řešil uchycení 167ky, ale to je relativní detail oproti tý výhybce.

Jinak kouknul jsem se na stránky Audio Hoďas a šel jsem zvracet, vrátil jsem se k počítači, zjistil, že jsem zapomněl zavřít prohlížeč a že to tam furt svítí, a šel jsem zvracet znova. To je hnus, velebnosti! Další komentář netřeba, ještě bych dostal ban za to, že vás učím nový sprostý slova. Přemýšlím, jestli je horší Federmann nebo Hoďas...

Upřímně je mi líto, že si nechal při takový krásný stavbě beden vydělat takovejmhle ***...

EDIT - i když vynechám to, že ta výhybka je opravdu průser, tak když se kouknu pořádně, tak si všimnu toho, že jim tam na pár místech ukápnul cín a ani se s tím nesnažili nic dělat... Šílená amatéřina, fakt nemám slov.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 17:07 
Řádný člen

Kraj:
Když pominu tu výhybku a sekci bazar nechtěl by ses tak trochu rozepsat co se ti tam nelíbí? Netvrdím že jsem tam na některé věci nenarazil, ale zajímá mě cizí názor.

Ještě by mě zajímalo co celá ta práce stála a jestli na tom bylo provedeno ještě něco krom té výhybky. Také by mě zajímalo proč pokud byla výhybka realizována jako kompletně nová tak tam jsou ty krabicové kondy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 17:26 
Řádný člen

Ty od Thalese sou nádherný :shock:
Precizní práce jako vždy.
Jednou, až je budu mít celý. Doufám že půjdou také k tobě ;)

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 17:55 

Thales: shodneme se na tom, že výhybka nebo sekce bazar (takovou zrůdnost jsem opravdu dlouho neviděl) nepotřebuje komentář... Ale jeden komentář k bazaru si neodpustím - když pominu konstrukční průsery, tak mi vadí, že tam lžou (údajně titanová membrána u mylaru) nebo, že nevědí, co vlastně používají (viz. fiktivní materiál myralon (místo mylaru)). Samotná sekce bazar ale mně samotnýmu stačí k tomu, abych si o nich myslel jen to nejhorší...

Ke zbytku použiju jen úrovek z odstavce o ozvučnicích: "Vyrábí se uzavřené, otevřené nebo basreflexové. Basreflexová ozvučnice je v současnosti nejpoužívanější. Za cenu mírného zkreslení dosáhneme vyššího využití energie dodávané do reproduktoru a zlepšení poslechu basových složek zvuku. Otevřené ozvučnice se v současné době již nevyrábí."
nebo hned navazující:
"Uzavřená ozvučnice je asi z hlediska kvality poslechu nejvhodnější, ale dosáhnout velkého výkonu na nižších basech vyžaduje velkou ozvučnici, a tak se to obchází basreflexem. Někteří výrobci to řeší uzavíratelným basreflexem a měnitelným objemem ozvučnice."

Nemůžu se ztotožnit ani s tímhle (a spoustou dalšího): "Samotná problematika návrhu vyhýbek je však tak složitá, že pouze pomocí počítačů se dají vhodně simulovat jednotlivá zapojení a počet možností, jak tento filtr navrhnout, je asi nekonečný a je otázkou zkušeností konstruktéra, jak vyhýbku nakonec sestaví. Vyhýbka musí respektovat fyzikální vlastnosti zvolených reproduktorů."

Opravdu si myslím, že jsou neuvěřitelná spodina a člověk, co si přečte teorii tady na repromanii bude schopnej dělat stejnou práci...

EDIT - po přečtení tohohle se mi chce zvracet znova... http://www.audio-hodas.cz/clanky/tesla_ARS840.php ...já jsem sice amatér amatérů, ale tohle je na mě fakt moc...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 18:51 
Řádný člen

val.l píše:
EDIT - po přečtení tohohle se mi chce zvracet znova... http://www.audio-hodas.cz/clanky/tesla_ARS840.php ...já jsem sice amatér amatérů, ale tohle je na mě fakt moc...

S tim souhlasim.... ble

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 19:02 

Kraj: SR - Žilinský
"Soustavy poskytují příjemný poslech i přesto, že moje výhrady ke zvuku výškového reproduktoru nemohu změnit. Rovněž původní basové reproduktory není možné porovnávat s nyní vyráběnými desetipalcovými reproduktory. Ten Vám v takovéto ozvučnici zahraje již od třiceti Hz velmi slušný zvuk. Tesla ARS 840 hluboké basy jenom naznačuje, ale to je bohužel daň za retro. " citácia z ich stránky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 19:03 
Řádný člen

Kraj:
Ono je to spíš k debatě. Celý web obsahuje skutečně řadu formálních chyb, nicméně řada věcí je tam spíš zjednodušených nebo nešťastně formulovaných. To zjednodušení bych celkem pochopil, protože se mi mnohdy stává že někdo se mě na něco zeptá, já se mu snažím něco vysvětlit v nějakých souvislostech aby pochopil jak jsem k tomu došel ale i při veškeré snaze se to stejně nedá vysvětlit všechno a projev může být nudný. Většina lidí prostě očekává rychlou krátkou odpověď a tam se člověk zjednodušení musí dopustit. Dá se tomu ale pomoci slovy většinou, takřka, výjimečně nebo obvykle, které tomu kdo to chce zkoumat dál napoví že informace není úplná a je tam dále co zkoumat a bude-li chtít má možnost. Tady to tak ale nepůsobí.

K těm ARS840 - tam je to dané spíš koncepcí bedny jako celku. Za prvé uzavřenka bez ekvalizace skutečně tak hluboko jako BR nepůjde (logicky - ale nemusí to být na škodu), jednak ty bedny pravděpodobně nesrovnává za stejných podmínek. Moderní výhybky často obsahují kompenzaci bafflestepu zatím co staré nikoliv. Je to logické - jednak to tehdy nebylo zvykem, jednak ty bedny se většinou dali ke stěně nebo dokonce do koutů takže to nebylo potřeba, zatím co dneska se bedny staví do prostoru jako solitera. Pokud by tedy byly srovnávány za stejných podmínek zas tak špatně by to nedopadlo. ARS840 dle mě nejsou vůbec špatné bedny v rámci své kategorie.

Naposledy upravil Thales dne 07 úno 2012 19:09, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 19:06 

Kraj: SR - Žilinský
píše tam o neviem akej kvalite zvuku, ale tie bedne v Galérii s tým modrým basákom musia byť úchvatné..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 20:30 

Thales: zjednodušení bych bral, ale aby mohl někdo zjednodušovat, tak musí rozumět všemu, včetně detailů, aby věděl, jak z toho udělat obsahový zjednodušený výtah, který by poslal dál. Tohle není ten případ. Jen pohled do sekce bazar mě utvrzuje o tom, že ten člověk o tom ví míň než automatická pračka...vypnutá.

Kdyby si to takhle bastlil sám pro sebe, tak bych si myslel svoje, nicméně bych to zkousnul. Ale ještě z toho dělat business? Je pravda, že jestli mu to funguje (i když zbohatnout na tom při těch cenách stejně asi nemůže), tak je to víc problém koncových zákazníku, ale stejně...

Ad ARS 84x - ano, souhlas. A v kontextu s tím článkem tvým hodnocením rovnou odpovídáš na valnou míru nesmyslů tam napsaných - ARN 73x není sám o sobě tak špatný nebo naopak ta konstrukce není tak dobrá, aby výměnou za Dexoní desetipalec se z toho stala Hi-End ikona (kdybych citoval, tak použiju autorem zmíněný zvuk z říše snů).

Ještě jednou věcí se vrátím k článku - že měřením dospěl k vhodným dělícím frekvencím 750Hz a 7500Hz? To taky nebude zrovna v pořádku... Prostě si myslím, že ten o tom ví takový množství informací, který ty o tom nevíš.

EDIT - právě jsem se u Hoďase dozvěděl, že PA znamená professional application, že zpočítače nejde dostat dobrej obraz a zvuk (doslova zvuk jako z telefonu), že si mám koupit zesilovač tý značky, jakou mám značku televize, že rádia nám posílají kvalitní zvuk ("protože přenáší všechny zvukové detaily potřebné ke kvalitnímu poslechu"), že bychom měli vybavit PC grafickou kartou se scart výstupem (hold je Hoďas i vynálezce), že surround znamená závěs reproduktoru, že se dnes nevyrábějí repro s papírovym závěsem, že "větší reproduktory mají lepší účinnost. Nemají velký rozkmit membrány, pracují s menšími rychlostmi a tím pádem mají lepší předpoklady hrát dobře", že vyšší citlivost znamená lepší dynamiku, že objem nad 40l pro basák postrádá smysl a že...už zase musím jít něco dělat, každopádně jsem se pobavil parádně, být to na doméně parodie.cz, tak to nemá chybu... :D

Naposledy upravil val.l dne 07 úno 2012 21:29, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 21:28 
Řádný člen

Kraj:
Ten článek o ARS840 jsem četl až teď (nezkoumal jsem celý web). Tam se těch zajímavých výroků bohužel naakumulovalo poněkud více. Děličky nemá smysl komentovat, ty jsou jasně blbost. 12R odpor před výškáčem, na který si stěžuje a je podle něj "smrtící dávka pro vysoké frekvence" mu přijde divný, ale 3R odpor před 4R výškáčem je normální? Krom toho ten výškáč nemá citlivost 86dB jak tvrdí nýbrž 92dB. Ale na to by přece při měření musel přijít ne? Feritová mikrocívečka na středech vůbec nebude zdrojem zkreslení. ARO664 v místních rozhlasech zcela jistě nebyl. Takto provedený držák výškáčů bude prima zdroj difrakcí. Basáky se mi nezdá že by měly ošetřené závěsy. Proč je drží jen dva šrouby? Nikde nevidím že by bylo nainstalovýáno nové těsnění pod basákem, střeďákem i terminálem. Klik na první fotku - co ten hnus kolem děr na kolíky co drží rám s průzvučnou tkaninou? Proč na rozptyl parametrů repráků přišel až po sestavení? On je nepřeměřil dřív než s tím začal něco dělat? Mám pocit že jsou vyměněné i svorky terminálu (není to dobře vidět) - proč? Ty původní stačí jen převrtat na větší průměr (materiálová rezerva tam na to je).

Máš pravdu, asi o tom ví tolik věcí co já nevím ;)

Mimochodem byl by zájem i o další fotografie z renovace? Povrchopvku jsem sice jen trochu vypucoval tu původní jelikož ta nebyla cílem a soustředil sjem se jen na technickou stránku věci, ale přesto by to někoho mohlo zajímat.

EDIT:
Počkat! Jak to že "vyšší citlivost znamená lepší dynamiku" když současně jinde píše že "Vysoká citlivost - ta není k ničemu, protože ji budete muset snížit na úroveň ostatních reproduktorů. Zázrak se nekoná" Není to divný? Ještě o kousek níž píše ve srovnání s páskovými reproduktory "Mám ve studiu maličké, membránové elektrodynamické výškové reproduktory značky Pioneer nebo Toschiba a mají zvuk z říše snů". Nejsou náhodou páskové reproduktory také dynamické? To zavání rozpolcenou osobností.

Tak už jsem to pochopil.
Třeba tou Toschibou myslel tuhle, tam bych celkem věřil že když to pěkně voroštuje tak to bude zvuk jak ze sna (zlého) a ta citlivost asi také nebude zrovna 2x pozitivní, musí se to pak zbytečně tlumit. Například Diazepamem když nemá rád ty rezistory :mrgreen:
http://profil.lide.cz/toschiba/profil/

Naposledy upravil Thales dne 07 úno 2012 21:46, celkově upraveno 5

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 21:32 

No jsem rád, že si mi dal za pravdu, že je to vůl... :D Právě jsem se dopobavil na dalších nesmyslech z jeho stránek, abych to tu moc neprasil, tak jsem to hodil do předchozího příspěvku.

K fotkám z renovace - určitě by se to uchytilo, minimálně já bych se kouknul...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 22:10 

vse co zde pisete mily zlati boli...co pise na svych strankach mi je celkem jedno, ale z toho co jsem vlozil - vyhybka. Zda se to byt prusvihem velkym? Jelikoz jsou na podkres do pracovny pritelkyne, tak by mohly byt OK, ne? Dokud nebudu mit opet zachvev neco resit...

Asi jsem naletel :( Vic me nemucte a spise konstruktivni prispevky prosim!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 22:22 
Řádný člen

Kraj:
To nevíme jak velký průšvih to je - nikdo krom tebe to neslyšel ani neměřil. Mám tucha že yb to mohlo být na vyšších středech poněkud uřvané a silně směrující, záleží co s tím dělal. Nech si krom schematu výhybky poslat i simulaci a podkladová měření včetně směrovek. Pokud to měřil bude pro to mít veškeré podklady a ty protože sis to zaplatil máš na ně nárok. Kolik tě to tedy stálo? Všechny reproduktory a skelety sis dodal sám?

Promiň, nechtěli jsme se do tebe nijak navážet ani snižovat tvou radost. To se prostě někdy stane že ne všechno se povede a tys nám tu prostě předhodil téma k diskusi ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 22:56 

Pokud to má přítulka jen na podkres, tak to "nějak" hrát bude, optimální nikoliv. Zatím platí to, co kdekoli jinde, tady díky vysoký děličce (750Hz) o něco víc - chovat se k tomu ARNku s citem - na dost hlasitý domácí poslech to stačit bude, ale extra vysoký výkony se do toho cpát nedají... Je to sice amatéřina, ale zase není tam nic, co by zapřičinilo zničení těch repro... Až sem hodíš schéma, tak se od někoho určitě dočkáš nějaký rady, jak z toho uděláš problém o něco menší, k optimu by to ale asi chtělo komplet celý proces znova.

Thales: teď je otázka, jestli nějaký měření opravdu proběhlo, že ano...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 23:16 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
No po přečtení těch stránek bych řekl, že nejen, že je ten majster Hoďak pěknej vůl, ale měl by ty své výtvory hodit do kontiše... Ještě navíc se tam bude prsit zrovna s 10" od Dexonu, zrovna od nich fakt nebude téměř nic lepšího. No je to jenom další "profík" jako známý © F se svými Hi-End kilowatovými zesy na tužkovou baterii. :lol:

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]