Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 11:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Bassreflexova ozvucnice
PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 13:39 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zdravim jsemuplny zacatecnik, nemohl by jste mi nekdo prosim rict jaky objem ma mit bassreflexova ozvucnice pro tyto 2 reproduktory ?

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=96&catit=97
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... =59&catg=1

jeden ma 4 ohmy a druhy 8ohmu, moje hifi ma 16ohm, slo by ze bych je zapojil do serie + 4ohmy odpor ? chtel bych aby byli v jedne bedince, kdyz bude nekdo tak hodny a rekl by mi objem ozvucnice a velikost bassreflexoveho natrubku, predem dik vsem....

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Bassreflexova ozvucnice
PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 14:39 

Kraj: SR - Žilinský
To asi nieje dobrý nápad,jednak že každý vyzerá spredu inak, ale zbytočne dávať odpor keď môžeš/te radšej osadiť dva rovnaké 8 ohm a zapojiť ich do série, potom by to bolo 60L pre obidva, alebo predelené napoli, čiže 30L na jeden.. Bassreflexový nátrubok môže mať viac veľkostí,podľa toho aký zvuk komu pasuje, ale asi by lepšie hrali v uzavretej ozvučnici, pretože u obidvoch je parameter Qts vyšší ako 0,5.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 17:01 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
,,jeden ma 4 ohmy a druhy 8ohmu, moje hifi ma 16ohm, slo by ze bych je zapojil do serie + 4ohmy odpor ?,,
to bude maximální možná impedance, předpokládám, že zapojit cokoliv mezi 4-16r nebude problém, o jaké hifi jde?
řešit impedanci reproduktoru odporem je hovadina..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 17:29 
Moderátor

Prosím tě, k čemu to má vůbec přesně sloužit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 17:36 

no hifi je asi 20 let stara aiwa... mam v pokoji tyto 2 reproduktory a chtel jsem si udelat lepsi zvuk protoze ty reproduktory u hifiny nehrajou ubec basy, ty hloubkove reproduktory jsou uz skoro po smrti.... nebo myslite ze bude lepsi vyndat vejsky z tech repraku z hifiny a udelat 2 bedynky ? (stredovejskovy reproduktor + tenhle basak )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 17:38 

a kdyz udelam ty 2 bedynky tak bude lepsi uzavrena nebo bassreflex ? nebo jestli je lepsi udelat zvlast basak z tech 2 repraku.... ja nevim, dekuji za rady...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 17:51 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Pokud to není problém, bylo by dobré, abys tu napsal, co přesně to je za Aiwu, ať se to dá vyhledat a nějak kloudně poradit. Každopádně jestli máš v plánu použít každej basák jinej, tak je to vůbec největší hovadina. Pokud si originální bedny vytavil, tak nejen že basáky jsou téměř po smrti, ale i výškáče budou téměř na jisto načaté. Osobně bych viděl jako nejlepší řešení se zbavit obou basáků a sehnat bazarový 3 pásma s nejlépe s min. povolenou impedancí té Aiwy, ať se neokrádáš o výkon...

Popř. bych použil jen jeden z těch basáků a postavil aktivní subwoofer, ale zas pro tenhle účel není úplně 2x vhodný ani jeden z nich.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 18:48 
Moderátor

Tak začněme tím, že někdy jsou věže takové krámy, že výměna beden moc nepomůže. Takže nejdřív musíš povědět, co vlastně máš za systém.
Nevzpomínám si, že bych někdy viděl hifinu výhradně pro impedanci 16Ohm. Věže většinou mívají uvedenou zatěžovací impedanci 4, 6, nebo 8 Ohm, zesilovače a receivery mají často uvedené rozmezí 4-16, nebo 8-16.
Každopádně to, co popisuješ, není způsob, jak dosáhnout impedance 16 Ohm. Je to jako bys chtěl udělat z motorky čtyřkolku přidáním nějakých jakýchkoli dvou kol a nepřemýšlel o ostatním, co dělá čtyřkolku čtyřkolkou. Spojovat pro zvýšení nebo snížení impedance lze jedině zcela shodné reproduktory.
Samotné basové reproduktory taky použít nemůžeš. I kdybys k nim udělal správnou bednu, nejsou schopné hrát samy o sobě, jedině v soustavách s dalšími reproduktory.Jinak ti to bude strašlivě huhňat, vřískat, ale zvuk to nebude.
Dva různé reproduktory taky použít nelze - určitě ne v jedné společné bedně. Spousta analfabetů to tak dělá a protože nikdy nic pořádného neslyšeli, jsou z toho někdy i nadšení. Výsledek je vždycky horší, než když použiješ jen jeden (kterýkoli) z nich.
Tak zkus co nejlíp popsat na co hraješ a co vlastně máš v úmyslu. Třeba přidej fotky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 22:06 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
ransom:co mám zkušenost, tak s přehledem nejslabším místem ,,věží,, bývají takřka bez vyjímek reprobedny a jejich výměnou v naprosté většině případů dojde k obrovskému posunu v kvalitě zvuku směrěm nahoru..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2012 23:33 
Moderátor

Ano. Někdy. Ale měl jsem mnohokrát v ruce takové, kterým žádné lepší bedny nepomohly a nepomohou. Kdysi Sony CMT-CP1 třeba, přesto že vypadala docela nadějně. Ale ta měla aspoň optický výstup. Po připojení opravdových reproduktorů jsem byl zděšený, jak jalový zvuk z toho leze.
Všecko od Sencoru, ECG, LG bez výjimky. Plastové minivěže všech značek a typů. Koncové zesilovače mají tak vybastlené a elektroniku tak vyjebanou, že jim už nepomůže nic. U některých dražších mikrověží to bývá lepší. V ložnici mám mikrosystém Pioneer (X-HM10) za tři tisíce, od kterého jsem vyhodil bedýnky a s upravenými ARS 9204 je to úplně jiný level. Tak o dvě třídy.
Pokud se bavíme o komponentní sestavě ze začátku devadesátých let, tam je to jasné. Kompaktním věžím s blikátky a ekvalizérem ROCK - POP - JAZZ ale nepomůže ani svěcená voda. Naopak, protože mají bedýnky osazené spíš čímsi na principu širokopásma, může to s těmi původními paradoxně hrát líp, protože jsou líp přizpůsobené výstupu. Proto se ptám, co to vlastně je za stroj.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 16:12 

tak jinak tedy... ty vejskace z hifiny jsou taky k.o. udelam si z tech 2 repraku TESLA 2 bedynky kdyz mi poradite jak ma vypadat uzvucnice a co by jste me doporucily za vyskove a stredove reproduktory k tomu tak bych byl rad...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 16:35 

a jeste mam tento basak a taky bych potreboval ozvucnici ten by mel slouzit jako subwoofer ze bych tam dal vyhybku ale nevim o nem zadne udaje mam tyto fotky zakreslil jsem na ne rozmery a vyfotil kod co je ze spoda na tom magnetu

http://exiweb.ic.cz/IMG_20120207_152403.jpg
http://exiweb.ic.cz/IMG_20120207_152503.jpg
http://exiweb.ic.cz/IMG_20120207_152518.jpg
http://exiweb.ic.cz/IMG_20120207_152528.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 16:59 

Kraj: ČR - Pardubický
Chci si postavit auto, nevim, jak funguje motor, proč se kola točej a co dělá převodovka. Tak mi řekněte, co mám udělat a za chvíli budu mít vlastnoručně postavený auto, juchuuu!

Trocha vlastní snahy a pokory by neuškodila...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 17:07 

Jasny jenomze jak kdyz jsou lidi jako ty, nic nevysvetlej cloveku a jenom si z nej delaj prdel, rad bych se o tom neco dozvedel jenomze me to nikdo nedokaze poradne vysvetlit to je ten problem... !!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 17:25 
Řádný člen

Kraj:
A pomůže ti když ti řeknu že pro optimální návrh reprobedny potřebuješ TS parametry toho reproduktoru. Slušní výrobci TS parametry k reproduktoru dodávají, výrobci šmejdů a předražených krámů obvykle ne. Reproduktor co máš spadá spíš do té druhé kategorie. Jedinou možností jak tyto parametry získat je změřit je. Na to ti nestačí jen metr. Takže buď se to musíš naučit a nebo to dát někomu na změření. Učit se to vyplatí v případě že to budeš dělat opakovaně. pokud se jedná o jeden kus tak je jednodušší to někomu svěřit. Na základě takto změřených parametrů se provede simulace a to opět vyžaduje umět to což je součin zkušeností a citu. A znovu platí co předtím - pokud to budeš dělat opakovaně vyplatí se to naučit, pokud ne je po všech stránkách efektivnější to někomu svěřit.
Tak jak to bude? jestli chceš diones mi ho a já ti to přeměřím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 17:41 

Kraj: ČR - Pardubický
excite: já se řídím příslovím jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá - tvoje prezentace typu "udělám si bedny, když mi řeknete jak na to" nemá nic společnýho s chováním, kdy chci od někoho fundovanou pomoc. Navíc tu byly nějaký rady poskytnuty a ty ses jima stejně neřídil, takže je to pak těžký...

Thales: nemyslíš, že měřit věžonesmysly nebo McDonald basák trochu postrádá význam? Sice bys přišel na to, jakou ozvučnici použít, ale na kloudnou výhybku potom by mělo padnout tolik peněz, že by stejně celý měření nepadlo na úrodnou půdu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 17:43 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Kdybys totiž trochu četl, co ti kdo píše, tak si z toho něco vemeš - je to zas dokola, máš jeden reprák takový, druhý onaký, z toho prostě nemůžeš stavět bedny do sterea! Buď si jeden z nich nechej a sežeň si k němu třeba z Aukra druhý "identický kus" a nebo se jich zbav obou a sežeň si jiné basáky v páru. Takhle je to na houby. A ten 30cm reprák s růžovým závěsem bude dobrej tak leda na "hučobuč", solidní sub s ním asi těžko uděláš.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 19:18 
Řádný člen

Kraj:
Vali bylo to myšlené v obecné rovině.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 19:40 

Kraj: SR - Žilinský
Veď ste mu mali len napísať nech postaví 50L bedňu a dá do nej bassreflex napr. s priemerom 7cm a dĺžkou 10cm a už by mohol začať experimentovať a zisťovať ako to všetko funguje.. sám som sa tak učil, a dosť mi to dalo

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2012 20:18 
Řádný člen

Kraj:
No já jsem hnedka zpočátku zjistil že takto to nejde tak jsem se raději naučil teorii, díky které jsou praktické výsledky přeci jen lepší. jenže mě to zajímalo a chtěl sjem to studovat. On to asi moc studovat nechce, on chce postavit funkční řešení. A jeho součástí BR s tímhle reprákem zcela jistě nebude.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]