Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3 pásmo Arn 6608 ...
PříspěvekNapsal: 28 led 2012 01:34 
Řádný člen

Kraj: ČR - Plzeňský
Zdravim.
Mám kamaráda ve sběrných surovinách a občas se tam vyskytne něco a on mě kontaktuje. Před pár dnama mi ulovil 3 pásmo ARN 6608 ,ARO 6608 a ARV-089-00/8 ,výhybka je udělaná docela kvalitně od nějakého amatéra ,ale kvůli vyprávění jsem topic nezaložil. Je mi docela líto to prodat,nebo něco podobného a chtěl bych je zrepasovat. Na výhybce jsou "hovňáky" ty bych vyměnil za svitkové kondíky.Reprosoustava hraje,moc jsem ji nevybuzoval,ale ARO je dost utlumené a skoro vůbec nehraje a myslim,že je ho tam škoda. :) Jedno má bohužel zalepenou membránu herkulesem,takže jednou je konec.
Bylo by možné tu kombinaci nějak předělat,nebo dosadit k ARNu nějakej jinej výškáč a udělat dvoupásmovku,nebo ponechat?
diky za odpovědi.

PS.:mohl bych dodat foto ,ale jenom z mobilu.(špatná kvalita)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 3 pásmo Arn 6608 ...
PříspěvekNapsal: 28 led 2012 01:47 
Řádný člen

Kraj:
Ta kombinace tak jak byla navržena dává na rozdíl od řady jiných smysl a za předpokladu dobrého stavu reproduktorů a alespoň trochu slušně navržené výhybky může fungovat velmi dobře. Předělávat to na dvoupásmo by bylo barbarství. Spíš zkus zjistit jestli ty ARO nehrají proto že jim něco je nebo kvůli jiné závadě. Pokud je to těmi AROčky vyměň je za jiné zdravé, pokud je závada jinde odstraň ji. ještě by to potenciálně mohlo být špatným návrhem ale to je pravděpodobně až jako poslední možnost. Si schopen vykreslit schema výhybky včetně hodnot součástek?

Naposledy upravil Thales dne 28 led 2012 02:59, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2012 01:55 
Řádný člen

S takovou jsem se jěště nesetkal ,ale pokusím se a dodám ji co nejrychleji. Musím vyhledat součástky a do hodiny tu možná bude. Zítra se na ně podrobněji podívám a uvidím co potřebuji dokoupit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2012 15:43 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Tahle kombinace je rozhodně daleko lepší, než ty kombinace typu ARN312+ARP150+ARV104 atd.
A kdyby se pak ještě vyměnila výška za milionkrát omílanou DT300 ve WG300 a odladila výhybka, ukázalo by to drtivé většině užívaných tesláckých kombinací prdel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2012 16:44 
Řádný člen

Kraj:
To bezpochyby, ale i ta ARV089 je zkousnutelná. Ne že by to byl tak kvalitní reprák ale prostě se k tomu AROčku hodí víc (nebo lépe řečeno méně nehodí) než když tam dá někdo elipťák, ARV3604 nebo ARTčko. jen je škoda že tam není ARV161. Ty pozdní ARV161 než naběhla výroba ARV089 ač vypadají vzhledově prakticky stejně (až na ten filc versus guma po obvodu) hrají subjektivně lépe, porovnáal jsem mezi sebou asi 4 nebo 5 různých verzí. ARV089 je takový o cosi málo uřvanější. nevím ale proč. Jediné co tam vidím že je jiné je ten filc/guma okolo - že by difrakce? Tedy pokud srovnáváme s poslední verzí. Starší verze byly ještě zvukově jinačí.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2012 16:57 
Řádný člen

Tak znova zdravim. Včera v noci ,ani dnes jsem schema nestihl nakreslit jelikož jsem ráno musel odjet,proto mám jenom foto výhybky a repra.
Takže. ARN 6608 je docela v pohodě,jenom propíchané vrchlíky,ty jsem sundal a nové koupím v pondělí. ARO 6608 -bohužel mi zůstalo jenom jedno,to druhé by se už nedalo zrepasovat-celá membrána v háji. ARV-089 8 Ohm -taky zůstal jeden,ten druhý byl odhořelý. Thales: Co se týče výhybky a ARO -chyba bude ve výhybce,repro je v pořádku. Kondíky ("hovňáky") bude třeba vyměnit ,jelikož jsou popraskané a dokonce u jednoho na jednom asi odpadl obal.
Tady máte galerii ,je to focené mobilem tak se omlouvám za kvalitu.
http://mcpan.rajce.idnes.cz/repro

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2012 22:47 
Řádný člen

Kraj:
Ta výhybka je sice dobová, ale musím uznat že ten člověk co jí dělal si s tím vyhrál a udělal jí fyzicky moc hezky, to je na pochvalu.
Pravděpodobně bys na výhybce měl vyměnit i elektrolyty. Vykresli schema ať víme co je tam za hodnoty. Pokud to nebude moc velká kapacita (tipuju že budou zapojené paralelně a to celé bipolárně) šly by možná nahradit moderními svitky které jsou přeci jen menší než tehdy, pokud to bude něco většího tak nahradit buď současným bipolárem a nebo to opět vyskládat z tesláckých TF00x pro zachování historického rázu.

Všechny repra které nejsou v pořádku oba kusy měň oba najednou. Tesla měla poměrně velké tolerance reproduktorů i z jedné série, hodně velké mezi reproduktory z různých sérií a když si k tomu připočítáš co všechno ten reprák zažil tak dojdeš k tomu že je lepší ty liché co má prodat (nějakému zoufalci co tohle neví, je mu to jedno a nebo má štěstí a má repro ve stejném stavu) a koupit pár reproduktorů který byl provozován spolu. Místo ARV089 dej klidně původní ARV161. U basáků by to chtělo ošetřit závěs. Jediné co je tam škoda je ta čelní stěna, ta není pěkná. U basáků si vrchlíky mohl sundavat teda šetrněji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 led 2012 23:27 
Řádný člen

Tak konečně jsem se k tomu všemu dnes dostal :arrow: Schema jsem musel trochu poupravit,protože vývody by se špatně zakreslovaly. Kvůli smazaným označením jsem nemohl pořádně vyčíst z kondíků co jsou vlastně zač...

C1,C2,C3,C4,C5,16- Tesla TC180 /100v 2M "hovňáky" - o tutěch nevím nic,pouze sem se někde dočetl,že se dají nahradit svitkovými kondíky od bennicu cca 2uf nebo 2,2uf nevím přesně.
C7- Tesla TC180 /100v 1M
C8,C12,13C14,C15,C16,C17,C18- Tesla 20uF/70v
R8,R9,R10-Tesla TR 510 22/B 6w MC
O cívkách nevím skoro nic,jenom tipuju že dvě větší mají 1,25 mm a dvě menší 0,5 mm.
Bohužel jsem z tý vyhybky trochu zmatený,protože jsou tam staré součástky a třípásmovku jsem jěště nedělal,ale snad jsem se strefil.Pokud by někdo měl zájem to prostudovat pořádně tak mu můžu poskytnout zítra fotky z profi foťáku... (PS.: jsem začátečník a amater neže mi bude vyčítat mou levou ruku :lol: )

Tady je... :?
Obrázek

Thales-co se týče toho vrchlíku,tak je na tý membráně našvachtlaná nějaká černá vrstva něčeho jakoby na to někdo maloval temperou (snad ne) jinak nešel sundat snažil jsem se,ale to se nějak spraví...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2012 02:56 
Řádný člen

Kraj:
Ta středová část je nějak podivně. Jsi si naprosto jistý že si to vykreslil správně? Nemá ta cívka co vede na spojnici C3-R3 vést na zem? Pak by to smysl dávalo. Je to navržené topologicky podobně jako výhybka pro ARS641, jen ten kdo to stavěl neměl k dispozici svitky tak to uplácal z bipolárně zapojených elektrolytů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2012 03:17 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ten střeďák je fakt zapojen divně...Pokud je to fakticky takhle zapojený...tak nějak to sice hrát bude, ale rozhodně to není standardní...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2012 05:06 
Řádný člen

Kraj:
Mělo by to vypadat přibližně takto:
Příklad na svou dobu moderně řešené reprosoustavy (v čs podmínkách). Všimněte si téměř konstantní impedančky (ten zbylý hrb by se dal sundat RLC členem ale ten byl na tehdejší poměry asi příliš drahý a autoři to nepokládali za nutné), výhybka není čistě učebnicová. Hledalo se řešení pro omezení difrakcí (kulovitý tvar). Autoři též nenechají pořvávat ARO666 jako to dělali běžně v Tesle ale šikovněji použili ARV168 a nižší a strmější děličku. Z toho plyne že úplně ty nejvyšší výšky možná budou o cosi horší než u soustav s elipťáky ale zbytek pásma by mohl být lepší. Soustava byla reálně ověřena měřením v bezdozvukové komoře. Na to že to vyšlo v AR na tehdejší dobu profi práce. Bylo by velice zajímavé provést srovnávací poslechový test oproti ARS948 (nebo 944) co myslíte?

Čistě jen pro pořádek dodávám že stále se jedná o dobový projekt (byť vychytanější než bylo zvykem), dneska by to šlo řešit samozřejmě lépe.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2012 21:28 
Řádný člen

Ta reprosoustava je samé překvapení :lol: chtělo by to nějakého "profíka" do těch repro aby si s tim pohrál.
S výhybkou si samozřejmě nejsem jistý,jsem disgrafik a občas mi to nejde co se týče logiky.
Zkusím to hodin někomu odbornějšímu,ale pro vás udělám takovej sumárum co jsem nového objevil.
1. Bedny jsou osazené - ARO 6608,ARV 089 , a ARN 6608. Na výhybce jsou papírkama popsáno osazení - střed= ARO 666 , Výška= ARV 168 a bas- ARN 6608. Myslíte,že by tohle osazení bylo reálné?Možná to je výhybka z nějaké jiné,ale vypadá to na original pro tu bednu.Ptam se,nejsem elektrikář,pouze si s elektronikou hraju :) a žebych měl maxi skušenosti to ne.
TheLastUnicorn- Jak vypadá standart? :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2012 22:53 
Řádný člen

Kraj:
Reproduktory použité v reprobednách jsou nástupci těch, pro které byla výhybka původně dělaná. vzhledem k velké podobnosti těchto reproduktorů a stylu, jakým byla tato výhybka navržena, myslím že můžeme tyto odchylky zanedbat. Jinak by tomu bylo u moderní výhybky, tam by přímá záměna byla problematická.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2012 23:12 
Řádný člen

Tak možná proto,pokud by bylo schéma navrženo tak jak říkáš,co by to znamenalo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2012 02:10 
Řádný člen

Kraj:
Teď jsem tvou otázku přesně nepochopil. Ptáš se co by se stalo když by ta výhybka byla navržená moderně přesně na míru? Nebo na něco jiného?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2012 08:17 
Řádný člen

Ptal jsi se jestli nemá vést c3-r3 na zem,pokud by to tak bylo tak by byla výhybka navržena správně? Ja si osobně myslím,že by do ARO mohlo jít víc výkonu,z toho co jsem slyšel včera,poněkud středopásmo netahá jak by mělo

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2012 12:58 
Řádný člen

Kraj:
Přečti si to pořádně
Thales píše:
ta cívka, co vede na spojnici C3-R3, vést na zem?

Pak by to jakýsi smysl možná i mělo protože pak by C11, C12, C13, C14 spolu s cívkou připojenou na vývod č.3 tvořily band-pass filtr. R3 by byl hlavní tlumící člen a C3, C4, C5 spolu s R1 a R2 by byly korekčním členem upravující přenosovou charakteristiku. Jen by byly netradičně umístěné až za reproduktorem a ne před ním, ale to je celkem fuk protože jde o sériové zapojení. pokud by to tak vycházelo na DPS lépe tak proč ne. Ale to nevíme protože neznáme všechny hodnoty a protože to máš podivně nakreslené. Zkontroluj znovu kam je připojená ta cívka mezi C12 a R3. A vůbec to preventivně celé zkontroluj. Pokud to uděláš byl bych ochotný to zítra překreslit do inteligentnější podoby.

Naposledy upravil Thales dne 01 úno 2012 15:21, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2012 13:53 
Řádný člen

Ok až se vrátím domů,tak se na to podívám a pokusím se to napravit,o cívkách bohužel nevím nic.
díky za vysvětlení,ARO 6608 je už na cestě (pár). myslíš,že bych měl ty 89 nahradit 161? přemýšlím o modernizaci výšek,ale možná chci až moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2012 15:53 
Řádný člen

Kraj:
Můžeš ale nemusíš. Myslím že si psal že stejně jeden ARV089-00/8 je v háji tak proč je nenahradit rovnou oba ARV168, optimálně nějakými s novějším datem výroby (černé) protože ty starší ač stejně označené jsou víc uřvané.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2012 00:03 
Řádný člen

Tak jsem byl trochu líný a začal jsem přemýšlet :lol: podíval jsem se podrobněji na osazení výhybky moji a na stránky "tvé" výhybky. Nakonec jsem vlastně nemusel kreslit ani schema,jelikož ta má je dá se to říct-mutace "kulové reprosoustavy" zřejmě si předpokládal dobře.
Zde je porovnání obou.
Obrázek
Moje-
R1 až R3 - 2K2 Tr510 6W
C1 až C6 - 2uF Tc180
C7 - 1uF Tc180
C8 až C15 - 20uF Te988
Cívky -???

U druhé výhybky je změna pouze přidáním R4 a R5 Místo R5 mám spojení přepojeno drátem a místo R4 zůstaly dírky,jako by to někdo úmyslně vytahal. Toť vše,zítra se pokusím nakoupit součástky a výhybku přeosadit,snad pozvednu střední pásmo.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]