Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 139 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: NZC300 a jeho další osud - siamská dvojčata
PříspěvekNapsal: 05 led 2012 19:34 

Kraj: ČR - Liberecký
Ahoj všichni, dnes jsem se stavil u kolegyně z práce a za čokoládu si odvezl tenhle gramofon, který chtěla dát ke kontíku.
Někdo mu dal fakt napít /děti/, protože je v hrozném stavu, včetně toho, že přepínače na čelním panelu fungují jen občas, síťový vypínač vůbec - musí se držet - a jeden z přepínačů je dokonce zalit vteřinovým lepidlem v poloze zapnuto. Celá skříň je dost poničená a samá samolepka.
Ale šasi samotné vypadá v pořádku, krom jehly - vylomené všechno funguje, točí se atd.
Chci se zeptat, protože mám fůru vynylů z osmdesátých let, a chtěl bych ho využít, jestli lze oddělit siamská dvojčata, čili šasi, to vestavět do jiné skříně, tu si vyrobím, namísto této zničené, a zesilovač s potenciometry nepotřebuji, mám zesilovač grundig, kam bych tohle chtěl připojit.
Dá se tohle zrealizovat?
Děkuju.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: NZC300 a jeho další osud - siamská dvojčata
PříspěvekNapsal: 06 led 2012 01:37 
Řádný člen

Kraj:
Tenhle zesilovač jsem v rukou nikdy neměl, teoreticky by to ale jít mohlo když budeš šikovnej. Myšleno po stránce mechanické. Po stránce elektronické určitě. Otázka je jestli renovace původního nebude přeci jen snazší a jestli ten tvůj Grundig má kvalitní vhodný předzesilovač pro použitou přenosku, případně jestli máš kvalitní externí předzesilovač (nebo pořídíš). Obecně jestli to s poslechem desek myslíš vážně a záleží ti na těch deskách tak bych volil jiný gramofon. Přeci jen tohle byl dost lowend.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 14:41 

Kraj: ČR - Pardubický
Thales píše:
Obecně jestli to s poslechem desek myslíš vážně a záleží ti na těch deskách tak bych volil jiný gramofon. Přeci jen tohle byl dost lowend.

nemělo to ani antiskating . . .

ale někteří asi nevědí co to je . . .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 15:44 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Když už investovat čas, poohlédl bych se po jiném gramofonu. Tamto fakt ne...
NC430, 450, 452, 500, 580 - to jsou perspektivní kandidáti pro přehrávání desek, které v originálním masteringu jsou už vzácnost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 17:52 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
ok1hga píše:
Thales píše:
Obecně jestli to s poslechem desek myslíš vážně a záleží ti na těch deskách tak bych volil jiný gramofon. Přeci jen tohle byl dost lowend.

nemělo to ani antiskating . . .

ale někteří asi nevědí co to je . . .

ortofon omb je dost příšerná přenoska :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 18:34 

Rozumím, ale byl prakticky zadáčo. Osobně pokukuju po něčem od PRO-JECTu, i kdyby to měl být jejich Low-end, a asi to tak i nakonec dopadne. Tohle ale chci zkusit. Jenom, jestli to zvládnu, včetně toho, že bych si chtěl eventuelně postavit, pakliže to bude nutnost i předzesilovač. Na to snad nepotřebuju vyšší dívčí.
Někteří, včetně mě nevědí, co je antiskating. Tohle ale alespoň má možnost vyvážení přenosky. Prostě je tam stupnice a závaží. To ale stejně nevím jak vyvážit. Vložka má označení VM2204, čili je to magnetodynamika? Jinak po demontáži čela přístroje kde jsou regulátory hlasitosti, balance, výšky a tónová clona, a vlastně i celý zesilovač to vypadá, že by to až taková věda být nemusela. Od raménka vedou čtyři dráty, no a ještě je tam trafo, od něj jdou k šasi tři kabely, vlastně jeden drát již neurčité barvy a pak patrně dvoulinka.
Grundig je Finearts R1, s integrovaným radiopřijímačem, který asi není úplně top, ale je to přelom osmdesátých a devadesátých let, chci ho dát na repasi, mám ho rád, ale jsou tam někde určitě studené spoje, suché elektolyty, atd, já jsem vnitřek jenom vyčistil od prachu a potenciometry a přepínače zbavil chrastění. Nevím, kdo to udělá, komu to dám. Ale hraje krásně, a bez problémů a zatím nemám na to vakuum náhradu.
Ten gramec chci takhle oddělit od toho zbytku, protože se třeba zase něco naučím, a prostě v paneláku se potřebuju v něčem rýpat. A pak ta radost, jestli se to povede - víte?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 19:40 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No jo, kdo si hraje nezlobí. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2012 23:52 

A ještě dodám, že hromada těch desek, co mám doma, pamatuje má telecí léta, takže jsou poškrábané, třeba Katapult - stříbrné album 1977. To jsem přehrával pořád dokola a zacházení osmiletého dítěte - tedy mne - nese stopy. Tenkrát jsem si prostě věcí ne přímo nevážil, nemá zásadní rýhy, ale jetý je dost... A i jiný, Olympic, Turbo... Ale jsem mimo mísu. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 07:07 
Řádný člen

Kraj:
No dobře, ale použitím nekvalitního gramofonu je budeš mrvit ještě víc. Stojí to za to? Ty výše jmenovaná NCčka ho strčí hravě do kapsy jelikož to už je jiná liga a přitom nejsou cenově nedostupné. Mohlo by to vyřešit tvůj problém s pokukováním po Projectu. Já jsem jen potvrdil že teoreticky to možné je, prakticky bych to ale nedělal protože mi to přijde jako naprostá ztráta času s mizerným výsledkem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 14:07 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Řekněme si to takhle - HC 30 je chassis s řemínkovým pohonem, možností nastavení svislé síly na hrot, bez antiskatingu - desky mu nezmrví, hlavně pokud to jsou nějaké doškrábané ojetiny, které v mládí drtil krystalkou.
Je to na nejnižší hranici toho, co považuji za použitelné ale je možné, že mu to, alespoň pro úvod, bude stačit.
Na druhé straně - do tohohle musí investovat cca. pětiklio do vložky. Nějakou HC 43 koupí dneska do litru i s vložkou a je rázem o level výš.
Takže ať se rozhodne sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 18:54 

Takže je to rozhozený. Zůstalo šasi HC30. A transformátor. Zjistil jsem že budu muset udělat předzesilovač a nebo ho budu mít od kámoše za pivo, Grundig si s tím neporadí, je to slaboučký. Při prohlížení pod silnou lupou jsem viděl silné poškození vložky VM2204, kterou se někdo pokoušel zprovoznit tím, že ji patrně malými kombinačkami zkusil (hrot) narvat zpátky, protože je zjevně poničený, pomačkaný. Celý je to ale jinak mechanicky bezvadný, všechno funguje spouštění raménka, vypínání na konci. Všechno jsem vyčistil. Udělám mu nový sokl, zůstal jenom vrchní kryt, čudlíky s ovladači hlasitosti jsou pryč. Poškrábaný plexi taky.
Chci poradit se dvěmi věcmi.
Jak by kdo z Vás řešil hladší chod raménka - má význam tu trubičku, která vlastně tvoří osu a jsou v ní vedené drátky zkusit namáznout, nebo to nechat? A kam s kabílkem, který je připájen na plášť motorku?
No a jak vyrobit antiskating, je popsáno tady. Krom jiného.http://www.fonolab.cz/aktuality.html?aktualita=18
Hlavně mi nepište, že abych to vyhodil, a že to je šunt, i když je to pravda. Já si to chci dodělat, Díky. Přeci se i tak něco naučím, a ta radost...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 23:57 
Řádný člen

Grundig R 1 má phono předzesilovač, takže chybu máš někde jinde. S čím jso
i to vlastně zkoušel, když tady máš vložku rozbitou?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2012 00:43 

Ono to hraje, není jehla totálně v háji ale je dost pomačkaná. Když jsem pustil desku, tak to prostě hraje, ale výsledek je stejný, když měním vstupy na zesilovači, ať je to phono, CD, Aux, či cokoli jiného, je to stejné. Hraje slabě. Takže taky pochybuju, uvidím. Nebudu investovat do přenosky, jestliže něco nejde, to už bych nedal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2012 16:08 
Řádný člen

Tak to máš asi závadu i na tom rekývru, jak říkával náš kolega.
Protože R1 je sice ortodoxními Grundigáři dost zaznávanej ale zase úplně špatně nehraje. A zrovna phono stage má ucházející, utčitě lepší, než nějaký předzes Hama.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2012 11:34 

Tak jsem se sem ještě dostal až teď. Můžu se zeptat na trivialitu? Z přenosky vedou čtyři kabely to máme bílý, zelený, modrý a červený. ovšem kabel ze šasi do zesilovače už má pouze dvě žíly, hnědou a průhlednou, každá je opletená dalším vodičem a ten je bez jakékoli izolace, všechno je to uloženo spolu v ploché šedé bužírce. Zkusím ještě pohledat, asi jsem jenom nepochopil zapojení.
A teď doplním, protože jsem to zkoumal podrobněji.
Z raménka vede tohle - slaboučký červený, černý, fialový a zlatý, všechny tenké. Červený jde to silného hnědého. Zlatý jde do průhledného silného. Fialový, černý a zelený jsou spleteny do copánku a všechny dokupy připájeny do očka, na opletení obou výše zmíněných silných kabílků, tedy průhledného a hnědého a to bylo taženo v oné šedé bužírce k zesilovači. Jejda, nějak v tom plavu :shock:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2012 16:03 
Řádný člen

To máš jednoduchý. Bílý je živý levý kanál, červený je živý pravý kanál. Modrý je zem levého kanálu, zelený je zem pravého kanálu. Z toho plyne, že následně průhledný stíněný kabel je levý kanál, hnědý je pravý kanál. Země obou kanálů jsou spojeny s přístrojovou zemí.
Protože na tom Grundigu máš cinche, měl bys země obou kanálů oddělit od seba i od přístrojové země. Pak připájíš to, co povede od bílého kablíku přenosky, na středový kolík cinche levého kanálu (bílého), to, co povede od modrého kablíku, k jeho "obalu", to, co povede od červeného kablíku, na středový kolík pravého (červeného) cinche, to, co povede od zeleného kablíku, k "obalu" červeného cinche a přístrojovou zem připojíš k tomu šroubku na receiveru, označenému GND.

Ještě jednou sděluji, že nová magnetodynamická přenoska stojí nejméně kolem pětikila a za stejný peníz seženeš na aukru kompletní chassis třeba HC 43 se zachovalou přenoskou, která ti ještě mnoho desek přehraje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2012 10:46 

Díky za rady, kouknu na to, jen co budu mít trochu času. Ještě jednou děkuju.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2012 16:21 

Ještě, prosííím, předpokládám, že pokud byly země obou kanálů v jednom vodiči u sebe, dotýkají se, a kdybych je oddělil, je to zbytečné, protože jsou vždy připojeny do jednoho bodu, jsou připájeny na jedno očko společně s takzvaně přístrojovou zemí.
Takže je můžu dál vést společně až ke zdířkám cinch. A rozdělit je až tam. Ne?
Ještě prosím o radu, kam s modrým kabelem, který spojoval tišťák v gramci s pláštěm motorku? Přístrojová zem? Je to tak? Díky.
Alespn něco dám dohromady. Celý to překopu, protože si to předělám sám. Cloumá se mnou :shock: :cry: vztek, protože jsem se dozvěděl, že kámoš dal ke kontejneru NC452, tak mě to fakt mrzí, říkal mi, proč jsi něco neřekl...
Ráno, prý když šel do fabriky, byl už pryč.
Byl to totiž přístroj, který přehrál jenom jednu desku, byl nový, a nepoužitý.
Chci brečet.
Zabíral mu místo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 13:54 
Řádný člen

No kolega je magor.
Ad kablíky: Nejlepší bys měl ty země jednotlivých kanálu dát od sebe a vést samostatně. Teď tam máš na tom i přístrojovou zem a na 99% ti to bude bručet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2012 14:59 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Stiglitz:
Ty země od obou kanálů přenosky byly původně spojené proto, že pak pokračovaly rovnou ke vstupu předzesilovače. Nebo do pětikolíkového konektoru se společným kolíkem. Pokud to chceš mít opravdu košer, měly by země obou CINCH konektorů být od sebe oddělené, tudíž i samostatně přivedené. Ty konektory by tudíž měly být izolovaně namontované (ne na plechu). Nejde totiž pouze o to, co s čím je spojené, ale taky kde přesně to spojíš.
Správně by měla být zem obou kanálů spojená jen v jednom bodě a to u vstupu předzesilovače (receiveru). Nikde jinde by se už znovu spojovat neměla, protože vytvoří zemní smyčku, do které se budou indukovat brumy. Právě tak by se ukostření chassis, motorku, stínění kablíků a raménka atd. nemělo připojovat na zem přivedenou CINCH kabelem, ale samostatným kablíkem přivedeným od předzesilovače na společnou svorku (šroubek na receiveru někde u PHONO vstupu) a zase ji už nikde jinde na signálovou zem nepřipojovat. Originální šňůry od slušných gramofonů mají dva kablíky s konektory zapojené právě takto se samostatnou zemí pro každý kanál a mezi nimi samostatné lanko s vidličkou pro uzemnění. Můžu ti poslat fotku, jestli nevěříš.
Je pravda, že u téhle kategorie gramofonu už tolik nezkazíš. Ale když to není prakticky o nic pracnější, proč to neudělat úplně nejvíc nejsprávněji?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 139 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]