Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 17:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Univerzal Mini PA Systém
PříspěvekNapsal: 30 lis 2011 22:06 

Kraj: ČR - Jihočeský
Zdravím.
Chtěl bych si postavit přez zimu nějaké slušné ozvučení obýváku(7x6)m.Zařadil jsem toto téma umyslně do PA,protože se mi citlivé reprosoustavy líbí zvukově.Ale ted přemýšlím co vlasně začít stavět.Přemýšlel jsem bud na 2 stereobednách,nebo 2 malinkých satelitech a 1 subu.Koukal jsem na suby a celkově se mi zalíbil basák BC15ps100,flaknul bych ho do 100l bassreflexu s laděním cca35hz,ale co tedka k tomu za satelity,aby byl zvuk vyrovnaný jak na basech,tak na středech a výškách?
Nebo jsem přemýšlel nad dvoumi stereobednami dvoupásmo s nějakým 12"středobasem.
Ale zase vím,že repro co má hrát basy a středy naráz,tak to není zvukově dobře.
Krmení pro toto PA bych si postavil asi leachy se slušnou výkonovou rezervou.
Mám z toho krapet dilema,abych neudělal nějakou hloupost a pak toho litoval,proto se vás odborníků ptám.Také bych chtěl příležitostně toto ozvučení vytáhnout na různé akce (hraná představení,dětské dny,na oslavy,apd.)Potřebuji také,aby to bylo co nejvíce kompaktní.Z desingem už si poradím,jen si vybrat. Nebo máte někdo z vás něco podobného doma?
Budu rád za každou reakci.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Univerzal Mini PA Systém
PříspěvekNapsal: 30 lis 2011 23:58 
Řádný člen

Kraj:
Na doma se PA nehodí, to díky tomu, že právě velké repráky mají velkou amplitudu signálu, tedy abych to uvedl na správnou míru, laicky řečeno PA bedny s velkými repráky budou hrát basy všude jinde po domě, jen né tam kde ty zrovna sedíš. HiFi malé repráčky budou hrát tam, kde sedíš a trochu i mimo místnost.
Já teď doma mám v pokoji 3x4m jednu 2x10+2, sedím od ní 2m, středovýšky super, nejaké spodky cítím, ale jakmile se z toho místa hnu, basy jsou všude jine, vedle bedny, za bednou a hlavně mimo místnost, o patro níže...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2011 00:48 

Kraj: ČR - Středočeský
Ale to vůbec není pravda, že by se domů PA nehodili, najde se dost fajnšmekrů, kteří právě používají PA reproduktory do svých reprosoustav. Problém basů je jen o akustice místnosti a umístění beden a je jedno co tam mám za basák.

Co se subwooferu a reproduktoru do něj týká, tak si zkus nějaké simulace s různými reproduktory. Zaměř se hlavně na průběh GD, u dobře navržené bedny by součin frekvence a GD neměl přesáhnout 400.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2011 00:56 
Zabanovaný

přesně Martine:)
s oblibou používam 15"+1" péáčkový bedny doma, hraje to výborně :), ale i hi-fi má něco do sebe : ))

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2011 01:31 

Asi záleží co v tom kdo slyší. Já si zas potrpím právě na tu ohromnou dynamiku, jak u filmů, hudby, tak hlavně u her, kde když bouchne granát, tak mě to donutí zamrkat... S Basy dám jirkovi malinko za pravdu - je s nima víc práce při přímém porovnání, což někoho donutí takové koncepce zavrhnout, ale pokud to má být univerzální a hrát pro lidi někde venku, nemůže být o hi-fi moc řeč.

2.0 nebo 2.1, to je docela zásadní rozhodnutí. Podstatné je, jak to budeš nosit, jestli bedny nesmí moc zavazet, co od toho očekáváš, zda potřebuješ hodně "spodních" basů, kolik hodláš investovat.
Podobnou záležitost řeším v tématu s 2.1.
Trošku se rozepiš, ale i tak definitivní rozhodnutí budeš muset udělat sám.
2.0 bývá v případě PA dvoupásma doma dost kompromis, u 2.1 se zas hřeší subwooferem, který je tam stěžejní, jinak není žádný bas, a to je úplně špatně. Kloudné řešení není zrovna z nejlevnějších.
15PS100 je slušný vhodný reproduktor do takové univerzální basovky, satelity pak s klesajícím průměrem membrány a objemem ozvučnice potřebují víc a víc kolem a pod 100Hz dost popohnat ekvalizérem. 2.0 tento problém toliko nemá, ale musí se oželet trochu basu, nebo slevit na středech, nebo stavět veliké třípásmo.
Vjádru každá slušná PA sestava bude muset být o cosi větší, než hi-fi, hlavně co se středobasu týká. Je tam tolik podmínek a rozhodnutí, že asi konkrétní ideální aparát nelze navrhnout.

Já bych byl v případě univerzálního kompromisu (děvečka pro všechno) pro 15" sub + 10" střed s vyšším cms,qts + 1" driver + DSP.

P.S.: 15PS100 při 90l a 35Hz ten součin GD ve frekvenci tak akorát splňuje.....

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 14:50 

Díky za reakce.
Omlouvám se,že jsem dlouho nereagoval,ale nějak nebyl čas se tím zabívat,snad už bude.
Zatím bych asi začal stavět nějaké satelity,které by jeli fullrange s potom bych postavil k tomu sub.Třeba se mi zalíbil tento projekt: http://repromania.net/projekty-hifi/rcf ... -de250.php
Ale zas nevím, jak to potom bude navazovat na 1X15" sub a zda už nebude ten sub slabý.
To RCF lf12g401 vypadá jako slušný středobas,co by už nějaké ty basy zahrálo.Dal bych to do 55l ozvučnice,jako autor.Až bych postavil sub,tak bych akorát předělal bassreflex u těch satellitů a naladil to výš.Nebo poradil by mi někdo s lepším nápadem?Osazením?Eminenci už nechci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 15:25 
Řádný člen

Kraj:
Vrátím se trošku k těm 15" na doma.
15" se dělají v PA cca od 300W nahoru, když vezmu logicky to, že při 30W, tj 1/10 max příkonu se membrána sotva pohne, nemůžu od toho čekat basový zázrak jako když použiju basový 50W 10" z řad HiFi, tak už to je skoro 1/2 příkonu a to už s mebránou pohne a nějaké basy to zcela jistě dá.

Opomenulo se tady to, že při ubírání hlasitosti klesá taká účinnost na basech a dle fyziky ucha, čím menší hlasitost, tím více je třeba basy a výšky přidat (křivky stejné hlasitosti). Ideální "rovné" nastavení na EQ a pro ucho plný zvuk neexistuje, vždy se musí přidat basy výšky nebo ubrat středy na 3,5kHz http://www.google.cz/imgres?q=k%C5%99ivky+stejn%C3%A9+hlasitosti&um=1&hl=cs&sa=N&biw=1280&bih=909&tbm=isch&tbnid=VBvixbd6113X-M:&imgrefurl=http://homen.vsb.cz/~ber30/texty/varhany/anatomie/pistaly_akustika.htm&docid=DrZvNJLf6jQYaM&imgurl=http://homen.vsb.cz/~ber30/texty/varhany/anatomie/obrazky/akustika2.gif&w=472&h=352&ei=XVIET63OKo6psgbF1IXeBA&zoom=1&iact=rc&dur=398&sig=117826352043208051026&page=1&tbnh=133&tbnw=178&start=0&ndsp=30&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=109&ty=49
Již proto z principu bych si velké repráky na doma do malé místnosti nedal, nehledě na to, že čím větší plocha membrány, tím větší amplituda a tím více hrajou basy všude jinde a né tam, kde potřebujeme, 2-3m před bednou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 16:13 

Sorry ale nedá mi to... Ty vole Jirko, co občas vyplodíš za hovadiny, to bych šel blejt, velebnosti.

Je naprosto jasné že ta 15" se potřebuje tolik hýbat jako ta 10", 15" má větší plochu membrány, tím pádem při stejné výchylce vytlačí více vzduchu než ta 10". To že se ta 10" víc hýbá vůbec neznamená že z toho budeš mít větší basový orgasmus. Nebo jsi snad jak ty pubertální autohifíci, kterým to musí lítat aspoň 5cm? Nejde o výchylku, jde o to kolik je reproduktor chopen vytlačit vzduchu. 15" jasně vede....

Co má s tímto tématem společného druhý odstavec?
Při nižší hlasitosti na okrajích slyšitelného ucho vnímá tyto kmitočty méně, to je známá věc. Ale to přeci nemá vůbec nic společného s tím zda použiji velkej PA basák nebo malej ušmudlanej Hifík.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 17:32 

Miracl:
Uměl bych si to nějak představit i s 10", pokud by subwoofer následoval v dohledné době. Jinak Ten projekt s LF12G301 je rozhodně vhodný. Musím to Martinovi pochválit. Nepočítám, že bys do toho "satelitu" pral 500W. V tom případě by mohl být sub dost slabý. Rozdíl příkonů nebo citlivostí není tak podstatný, pokud požaduješ přes celé pásmo konkrétní akustický tlak, který si pohlídáš citlivostmi reproduktorů a výběrem správných zesilovačů. Kdybys z toho chtěl ale vytřískat maximum za danou cenu, asi by se muselo vybírat jinde, a slevit "nahoře", nebo hodně přidat "dole".
Ty mršky uměj hodně zahrát.

Jirko, zpět do školy.
Pokud by se mluvilo o stejném, pro PA třeba velmi omezeném objemu ozvučnice, omezeném příkonu, použití pasivních zářičů u hifi narozdíl od bassreflexu u PA - prostě využití všech výhod pro Hi-Fi, dalo by se polemizovat. Pokud je ale vše správně a možnosti jsou, tak to Jirko opravdu nemůže být pravda. Objem ozvučnice, ladění bassreflexu a vytlačený objem vzduchu přímovyzařující ozvučnice určují co se bude tam dole dít, nikoli to, kolik centimetrů membrána reproduktoru urazí při svém pohybu. Kdyby tomu tak bylo, reproduktory by dnes vypadaly dost jinak.

Já ti jirko garantuju, že s 18NW100, krmeným TDA2030 v papírové 30l krabici to klepalo s obsahem police pověšené na zdi ve vedlejší místnosti. Chtěl bych to samé někdy vidět s 10" hifíkem...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 18:02 

hele, napsal to trochu pomateně, ale něco na tom bude :)
na můj vkus by to na doma bylo asi moc, ale je fakt, že jsem měl v pokoji týden nebo dva vrchy MB12N351+ND2530+HF94 na běžný poslech a šlo to, nic pro poslech v blízkém poli, ale jinak vcelku ok...
Miracle: snad ani nebude potřeba nic předělávat/přelaďovat, když uděláš bassreflex jednou dobře, tak hotovo, pak časem přidáš sub a hotovo, předpokládám aktivní dělení spodky vs. vršky. Ladění podobně, jako píšeš, zhruba něco mezi 100 l až 130 l a 40 Hz až 35 Hz, na 25 to naladit nepůjde...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 18:55 

Miracle: Objem 55l se zdá jako opravdu vhodný pro tento reprák. Ale vůbec by tomu nevadilo nižší ladění, ladil bych to tak na 40Hz. Pokud se to naekvalizuje tak z toho dostaneš i docela nízké basy. Já to teď mám ekvalizované hodně pod laděním bedny a kupodivu to tam hraje, při nižším ladění to dole bude hrát víc. Na domácí hraní mají dost velkou rezervu a je tam tedy velká možnost ekvalizace.

Moula: 1,4" na velké horně je něco jiného než 1" na WG, který je uzpůsobený na poslech v blízkém poli.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 19:29 

Kraj: SR - Nitrianský
Miracle: Já som tento projekt urobil minulý rok s doplnením o sub s RCF LF15g401. Používam to v podobne veľkej miestnosti ako ty a je to pecka. Netreba zabudnúť na to, že horny A9090 sú na blízky posluch takže do miestnosti fajn. Doplním ale, že bez subu by som basy ja považoval za veľmi nedostatočné. Radšej urobiť na vrchy menšie bedne s vyšším ladením.

Na krmenie vrchov ti stačí HiFi receiver /čau Martin S./, pri tak citlivých repro ťa z domu vynesie. Na basy je však treba poriadny zos napr.Leach /ja mám CPX2600/.

Susedia budú mať radosť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 19:58 

Basů se z toho dá dostat dost, ale chce to dost ekvalizovat, ideálně k tomu strčit nějaký DSPčko, třeba modul od Digisyntheticu, který prodává Seco asi za 2 litry...
Bez ekvalizace z toho moc basů nedostaneš, po ekvalizaci ano a pokud já říkám že to má basy, tak je to prostě má. Vyšší ladění nemá žádný smysl, jen ti bassreflex bude zasahovat do vyššího pásma, pak vnikají různé bučáky hučáky atd...
55l ladit na 40Hz, možná i o něco níž, dát k tomu pořádný zesilovač, signálovou cestu doplnit o ten DSP modul a pokud nejsi magor, který potřebuje hrát i pod 30Hz, tak máš vystaráno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 21:28 
Řádný člen

Kraj:
O tom digi modulu přemýšlím, bude to OK??? Přece jen DS stojí relativné málo oproti DBX, které jsou u některých z Vás "low-end" DSP.
Za úvahu stojí také digi moduly zesilovačů od Seca

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 23:08 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Proč nemáte ve hře LEM DX? To je tak špatný oproti těm čínským dsp?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 23:31 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ahoj , taky mne zajímá názor na ten DSP od secozvuk .

víte někdo více o nastavování ? jak se to připojí k PC ? má to zdroj ? Kolik to má napájení ? Potřebuje to chladit někde ? co vibrace od repráků ? .
Zjišťoval jste to někdo ?

Jirka

PS: dbx PX mám , a na to kolik mne stál (nový) se celkem činí :-) chybí mi možná jen to spoždění .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 23:50 
Řádný člen

Kraj:
Já mám PX i PA, absolutní spokojenost. PX mě stál 7tis (skoro nový), PA mě stál 5tis (jako nový, lehký škrábanec na kolečku). :)))

Četl jsme recenzi na ty LEM - vypadá to dobře.
Moduly od SECA vyzkouším v létě, budu dělat aktivky...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 led 2012 07:34 

Asi zvolím modulární systém,protože se domívám,že nizké basy s těch RCF asi nedostanu na úkor citlivosti.
Co byste řekli na sestavu Delta12+de12+A8080 ve 40l satelitu+BC15PS100 ve 100l?
Dělit aktivně cca na 100hz.Jak se vám jeví tato sestava ve vyrovnanosti zvuku v celém pásmu?
Díky za připomínky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 led 2012 10:29 
Řádný člen

Kraj:
To by se dalo použít, tahle sestava. NA blízku akorát (horna), driver OK

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 led 2012 13:13 

Basů se z LF12G301 dá dostat dost a to i ty nízké, tedy záleží jak dolu chceš aby to šlo. Ekvalizovat se dá víceméně libovolně, pokud jde o nějaké to domácí poslouchání.

A8080 je dost kompromisní horna, je až moc malá, s tím se nedá udělat rozumný dělení. Já bych si domů bednu s vyšším dělením bas/driver než-li 2kHz nedal. Zmíněná sestava s Deltou je dělená až na 3,5kHz.

15PS76 jsem měl a LF12G301 považuji za lepší reproduktory. 15PS76 má jistě svoje místo, nicméně domácí sub, který má hrát co nejníže to určitě není. Když už bych se plácal se subem tak bych šáhnul po L15P400, nebo 15TBX100.

EDIT: Do beden na doma bych doporučil hledat méně citlivé, ale o to s vyrovnanější charakteristikou reproduktory. Z levných bych volil třeba Fane Sov. 12-300, či Selenium 12PW5. Hornu rozhodně A9090 a k tomu DE12 či DE180-DE250. Malé horny kde se nedá udělat dělení alespoň ty 2kHz bych vůbec nedoporučoval. Ze sestav odladěných na Prodance bych si domů tedy nevybral. Vhodný by byl větší WG než je A9090, A9090 je takové minimum, s kterým se dá nějaká ta domácí sestava udělat.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]