Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Fane Colossus 18B
PříspěvekNapsal: 20 pro 2011 16:34 

Kraj: ČR - Ústecký
Dobrý den,

mám subbasy turbosound tse 118 (kopie nikoliv originály) ve kterých jsou repro FANE Colossus 18B 8 ohm / 400 W. Jelikož mají tyto reproduktory potrhané membrány rád bych osadil novými a protože Fane hrají opravdu dobře rád bych zůstal u této značky, ale rád bych zvedl výkon alespoň na 600 W nebo 800 W, protože jsou krmeny QSC 2450 který dává při 8 ohmech 550 W.
Mám dvě otázky
1) Když tam dám reproduktor s vyšším výkonem, nezmění se kvalita reprodukovaného zvuku ?
2) V současnosti je reproduktor v bedně nasazen obráceně než je na přiloženém obrázku, je to vůbec OK u tohoto tytu reprobedny a reproduktoru ? Kamarád mi říkal, že by v této bedně měl být spíše reproduktor typu XB (třeba takový http://eshop.prodance.cz/colossus-18xb- ... i/d-96083/), který bude nasazen tak jak je na obrázku, je to pravda ?

Děkuji za informace

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Fane Colossus 18B
PříspěvekNapsal: 20 pro 2011 17:45 
Řádný člen

Kraj:
Kvalita a příkon jsou dvě věci a odpověď je Ano, změní.
Reproduktory by měly být stejně a proč je opačně těžko říct,...
Odkaz na repro - použitelný

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2011 18:25 

Kraj: SR - Košický
Bud môžeš skúsiť ešte dostupnú starú verziu Col 18B-600 alebo novu verziu, pripadne este výkonnejší Col. 18B-1500, no udajne tie nove serie vo Fane dosť pokašlali a aj napriek väčšiemu príkonu nezahrajú až tak výrazne viac iba do nich treba viac tlačiť, čo som čítal zahraničné fóra tak údajne sa namerané TS-parametre o dosť viac odchyľujú od papierových a to stále k horšiemu, ako to bývalo pri starých sériach.

Co sa týka 18B vs 18XB podľa mňa sa XB hodia viacej do basreflexu, do hornoch sú parametrami vhodnejšie klasické 18B séria, lebo obvykle majú vyšší EBP, ale aj XB séria čí už nová alebo stará verzia sa dá kľudne použiť lebo parametre na to má aj keď dosč na hrane EBP 97 resp nová verzia 92. Odporúča sa do hornov všeobecne 110 a viac.
Riešením by mohlo byť reconekit ten stoji pre 18B okolo 110€ čiže asi polku toľko ako nové repro.
Podľa mňa aj keď to má 400W má to 4" cievku a to si myslím že pokiaľ sa k tomu správa ohľaduplne tak by sa tomu nič nemalo stať na zosile QSC 2450 (aj keď to nieje zrovna zosil vhodnú na ťahanie subbasov) Za predpokladu že to sa v tej bedni to repro korektne správa pred zosilňovačom to máš ošetrené - zatradený Low-cut (high-pass) filter a limiter a bedňa je navrhnutá tak, aby ta výchylka membrány tých Xmax 4mm často neprekračovala.

Hlavne by si tu mohol dat fotky presne tej bedne čo máš, lebo tu je asi PD1850 ci 1851.
Keďže ti potrhalo membránu tak možno tá bedňa je nekorektne spravená, alebo to neorezávaš low-cut filtrom s dostatočnou strmosťou a dostatočne vysoko taký hrubý odhad by bolo 40-45Hz/32dB Skôr 45Hz lebo to vizerá byť podľa fotky dosť malé, čiže zrejme voľaky kickbin.
Vobec nechápem prečo je tam repro prichytený na plešky a nie priamo skrutkami v koši...

Čo sa týka otočenia repra tak nevidim detailne na obrázku skade je zvukovod, ale membrána by mala vyžarovať do zvukovodu t.j. do tej časti s kade ide zvuk von, aspoň u väčšiny front-loaded hornov to tak býva a magnet by mal byť v uzavretej komore. Ak to fakt máš opačne tak to môže s časti spôsobovať väčšiu výchylku mebrány, lebo sa zväčší objem komory o objem reproduktora a to môže sopôsobiť mierne rozladenie bedne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2011 11:01 

Děkuji za podnětné příspěvky. To foto není přesně to co mám, ale konstrukčně to vypadá stejně. Pokud nové repro Fane nehrají tak dobře jako ty staré, jaké by jste tedy doporučili, k takovéto bedně v cenové hladině +- 6000 ? Hraje se na nich hlavně ducárna (hause, techno atd..) Vím, že se dá stávající repro opravit, ale když k tomu reconkitu připočtete ještě práci, tak je rozdíl v ceně nový vs starý cca 1000,- což mi nepřijde až tak zásadní.

Proč se stávající membrány potrhaly netuším, ale asi je to ještě z doby, kdy jsem neměl limiter ani tento zesilovač a se současným novým zesilovačem bylo dílo pouze dokonáno. Nyní mám vyhybku i limiter, takže bych raději dal nové reproduktory, abych měl klid.

Ještě zmiňuješ, že QSC 2450 není vhodný zesik na hraní subbassů, proč si to myslíš ? Jaký by byl vhodnější ?

Fotky stávající bedny dodám.

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2011 20:22 
Řádný člen

Kraj:
V 2450 je slabší zdroj-trafo. Na basy je 1850 s označením HD. Třeba. Ale je daleko více modelů nejen od QSC co se na basy hodí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2011 20:03 

Medzi 2450 a 1850HD pri 8 ohm bedni v režime 1 bedňa/1kanál nejak dramaticky rozdiel nie je 1850HD hra čosi lepšie v mostíku a do 4 resp 2 ohm, keby uz chcel niekto tahat paralelne kopu slabych subov. Osobne sa mi na subbasoch celkom páčili Crest Audio CC 2800, CC4000, Electrovoice CP3000S, dalej Crown Xti 2000,Xti 4002 (novsia verzia), Xti 4000, XTi 4002, aj PNKC XD 2500 a samozrejme Crown IT seria, LabGruppeny no tam je cena astronomicka...

Z lepších Low-endov aspoň môjmu uchu pekne hrali Electrovoice Q1212, Crest CPX 3800, Yamaha P7000S (podla mnohych na basy nevhodny, no podla mňa za danu cenu ujde), pokial su iba 2- subbasy dá sa čo-to ušetriť použitím slabšieho modelu v mostikovom režime na 2 basy paralelne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2011 20:10 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
,,Medzi 2450 a 1850HD pri 8 ohm bedni v režime 1 bedňa/1kanál nejak dramaticky rozdiel nie je ,,

vskutku?já bych si, po přímém srovnání dovolil tvrdit, že docela propastný...
na basech rozhodně, jinak jsem 1850HD zatím nepoužil.
2450 mi zní vyloženě hnusně, v porovnání s jinými zesilovači, málo a navíc podivných basů, plechové středy a výšky...
ale chápu, že někomu kdo neporovnával zní dobře.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2011 10:47 

Já bych spíše potřeboval dořešit jaký reproduktor nyní použít na místo Fane, které prý nehrají moc dobře (zesik bude muse nějakou chvilku ještě vydržet) No když jsem tak projížděl toto fórum podli mi do oka dva reproduktory:

http://eshop.prodance.cz/l18s801-8-ohm/d-92525/ je to sice starší model, ale klasika
nebo
http://eshop.prodance.cz/lf18g401-8-ohm/d-80648/ což jsem četl, že je víceméně univerzál
nebo ještě nějaký jiný ???

Jde mi o to, aby mi z toho lezl slušný zvuk, tak bych rád použil vhodný reproduktor.

Díky za radu

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2011 11:15 

A nepsal jsi na začátku, že jsi se zvukem spokojený? Pokud jsi se zvukem spokojený a poničení membrán bylo způsobenou stářím, tak bych nechal vyměnit membrány. Pokud chceš dát jiné reproduktory, tak bych zkusil ty 18B-600. L18S801 by asi také šla. Nicméně 100% ti to nikdo neřekne, jedině že by to měl vyzkoušené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2011 21:35 

Je mi jasné, že se nedá s určitostí říci které repro bude hrát nejlépe, ale prý Colossus 18B vůbec není vhodný pro tento typ reprobedny (bedna s basreflexem) navíc tam je obráceně, což je také minimálně podivné, tak jsem si říkal, co kdyby pokud dám reproduktor který je určen pro reproboxy s basreflexem a správným směrem, tak třeba to bude hrát o mnoho lépe. Pokud bych tam dal např. L18S801 tak by ho měl dát také obráceně, nebo "normálně" tzn. směrem do basreflexu (tak jak je na obrázku repro.jpg) ?

Děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2011 21:58 

Ten Turbosound ale není bassreflex.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2011 22:10 

Aha, jak se tedy jmenuje ta 19cm mezera, kterou prochází zvuk ven ? Promiňte jsem opravdu laik, tak se ptám blbě. Jak by tam tedy mělo být nasazen reproduktor, tak je na obrázku tse118 nebo obráceně ?

Děkuji

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2011 23:08 

Tohle je bandpass horna. Aby horna byla opravdu hornou musela by být podstatně delší. U krátkých horen jako takto, je navíc druhá komora, do které reproduktor vyzařuje a na komoru navazuje zvukovod (horna) a to je právě v tom místě kde je rozměr 19cm. Reproduktor v takovýchto bednách může být umístěn tak i tak. U téhle konkrétní bedny by nejspíš měl být jak je na tom výkresu.
Já bych řekl, že se tam ten reproduktor hodí a to i více než jeho nová verze 18B-600.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2011 15:52 

Tak som tipol dobre Bandpashorna cize Kickbin. No fakt od oka tam ten Col 18B sedi, ked chces skusit silnejsi tak RCF L18S801, z lepsich PD1850 (ten bol tusim na obr. hore) ci lacnejsi PD188, 18Sound 18W2000, 18LW1250 ci vybehovu 18W1000, od B&C Speakers mozno model 18PZB100.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 14:49 

Díky za reakce. Ještě jsem našel na netu, že někdo simuloval různé reproduktory v programu, který se jmenuje hornplans je tam testován reproduktor od RCF i od FANE, ale jakožto laik nemám šajnu co z toho leze za křivky, tak možná, že by někdo z vás odborníků na to mrknul a řekl, jo jo ten FANE XB má mnohem lepší charakteristiku než RCF (nebo naopak), tedy pokud se to z toho dá vůbec vyčíst. Zde je link:

http://www.freespeakerplans.com/index.p ... 72&start=0

Díky za komentáře

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 16:35 

Tam je ovšem úplně jiné RCF než o kterém se tu bavíme. Hodil jsem si to do simulace, L18S801 je na tom v této bedně lépe než 18B které tam máš. Bedna je laděná cca na 70Hz, takže subsonic minimálně 50Hz/24dB/okt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 16:52 

Já vím, že je to RCF jiné než o kterém jsem se tu bavili, ale bohužel jsem jiné srovnání na zahraničních fórech nenašel. Jediné co jsem našel, že bylo doporučeno pro tuto bednu repro PD184:

http://eshop.prodance.cz/pd184-8-ohm/d-79249/

ale fakt nevím co bude nejlepší, asi zavřít oči a vybrat. Každopádně děkuji za tvé měření, mohl by jsi prosím porovnat ještě to PD184 s tím RCF L18S801 ?

Děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 17:29 

Je to velmi podobné. L18S801 hraje víc pod 100Hz, PD.184 má zas o něco lepší GD...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 18:00 

Díky. Asi tedy půjdu do toho RCF, snad tím nic nezkazím. Ještě píšeš, že je ta bedna laděná někde okolo 75 Hz musí se nějak speciálně nastavit crossover pro konkrétní typ bedny ? Mám Behringer DCX2496, kde je defaultně nastaveno rozdělení na LOW tam je tuším filtr 100Hz a Hi (tady si frekvence opravdu nepamatuji), je to nějaký tovární nastavení, tak se ptám, jestli by tam nemělo být pro LOW 75 Hz ?

Děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 20:00 

Tak nejdřív by si chtělo ujasnit pojmy.
LPF - low pass filter - spodní propust
HPF - high pass filter - horní propust

HPF je dané vlastností basovky, je třeba vhodně odfiltrovat frekvence pod laděním bedny, aby nedocházelo k překračování x-max, či následnému zničení reproduktoru. LPF je třeba zas zvolit tak aby to navazovalo na pásmo nad tím.

TSE118 je spíš kick bin, tedy by pod ním měla být ještě basovka, nicméně Turbosound to prezentují jako basovku. Já bych s HPF pod 50Hz/24dB/okt asi nešel.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]