Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 195  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Na čem momentálně pracujete
PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 13:31 
Řádný člen

Kraj:
Vaše reakce jsou zajímavé, pravdou je, že měřím to, co slyším já, tedy zvuk včetně samotné akustiky místnosti. Kdybych naladil v bezodrazovce, v dané místnosti bych musel znova dělat EQ. Teď mluvím o té poslední bedně s LA zvukovody, psal jsem že to je pokus :) a nechtělo se mi nějak řešit detailní nastavení bedny, která všehovšudy drží pomocí 30 vrutů.

Jinak souhlasím s postupy, které jste psali. Já mám možnost měřit doma asi půl roku, co jsem zakoupil věci k tomu nejdůležitější, takže zkušenosti moc není a času taky ani moc ne.
Pořád nemám k dispozici nějaký referenční zesilovač, kde nastavím 1W pro 4ohm a 8ohm (postaví mi ho někdo???)
Víte, hudba je pouze mým koníčkem (dříve i finanční přilepšení), jsem rád, když se mi povede maličký krok dopředu a pokud výsledek na mé ucho je dobrý (tedy známka 3) a dá se s tím akce ozvučit (hasiči, děcka, karaoke, DJ) tak jsem rád. A v té kupě sraček okolo (AC,Omni, ULI,...) jsem na tom pořád dobře i s autoEQ :))) Lepší něco než nic.
Tím nechci říct, že nemám zájem se dále zlepšovat, ba naopak. A každá vaše rada či kritika je mi k nečemu dobrá, paměť mám ještě dobrou a hledat tady umím... Třeba jednoho dne budu mít dispozice pro měření v bezodrazovce, při 1W,... Jen se zatím nezajímám o měření a návrh pasivní výhybky. Tuším, že zájem by byl...(?) Zatím však zůstávám u "výzkumu" toho měření pro aktivní dělení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 13:48 

Re má každý reproduktor jinak, Impedance je na tom podobně, navíc frekvenčně závislá, tudíž 1W nikde samozřejmě NENASTAVÍŠ.

Tvá práce se mi Jirko moc líbí, rád bych chválil a podporoval, děláš věci na které já nemám čas a cajky, objevuješ Ameriku za nás. To je skvělé. Jen nějak neguješ poznatky a zkušenosti jiných, z čehož plynou jasné chyby, se kterými pak dál pracuješ, jako by se nechumelilo. Výsledek pak nemůže být nikdy vpořádku. Dělat nedobře dobrou věc není tak šlechetné a platné, jak by se mohlo zdát.
Rozhodně ty proslovy také neber jako osobní útoky. Neznám tě, stejně jako plno lidí tady, a ve vší slušnosti urážet tvou osobu je to poslední, nad čím by mě bavilo tu ztrácet čas.
Konec konců je to také jen jeden názor, ale do další filosofie radši zabředávat nebudu.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 14:02 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem s tím měření v 1.třídě základní školy... Než dojdu na vysokou, bude to ještě hodně moc času. Programy důkladně neznám, zatím jsem neměl čas s někým řešit detailně jak co měřit (kdo to umí teoreticky). Rád bych to dělal pořádně, avšak chce to i řádné zázemí... To ještě moc nemám.
Každopádně, pokud by chtěl někdo poradit, pomoct, uvítám to! Měřím přes HolmImpulse. Z mnoha sw mi padl do okna nejlépe. Měřící sada je taky fajn, zatím jsem zkoušel jen impedanci pro zjištění, kde je naladěn BR, rezonance repráku.

Tím časovým oknem je myšleno: změřit se zaplým stream+v nastavení s detect time zero/po změření překliknout na time zero locked a dát USE ??? A pak změřit znova?
Jen dotaz, abych měl správně nastavené delay, mělo by se měřit na určitém kmitočtu nebo v celém pásmu? Nebo tuto funkci dělá právě ten Stream? Prosím o vysvětlení, SZ. Děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 14:29 

Kraj: ČR - Středočeský
Tak od začátku. V Holmi dole (pod grafem frekvenčky) máš graf impulzní odezvy, osu X můžeš mít buď v ms nebo cm, to si nastavíš nahoře v "Options" a "Impulse Axis". Začátek impulzní odezvy začíná největším peakem, pokud je něco předtím, tak to je nějaký bordel. Časové okno vybereš tak, že dáš vedle tlačítka "Measure" dáš "Options" a zaškrtneš "Impulse time-window (gating). Na grafu impulzní odezvy se ukáže taková přerušovaná čára a tou vybíráš to časové okno. Velikost okna je dána prostorem v jakém měříš, nejvíc většinou omezuje výška stropu. Doma můžeš měřit s časovým oknem cca 5ms. Ale jak jsem psal záleží na prostoru.
Detect time zero ti jen samo najde začátek okna. Podle impluzky také můžeš určit zpoždění jednotlivých pásem.
Jinak po vygejtování už nelze charka vyhladit. Dá se to obejít, tak že vygejtovanou charku vyexportuješ a zpátky naimportuješ a pak už si jí můžeš vyhladit.
Podívej se taky do manuálu, anglicky snad umíš. Snad nečekáš, že dostaneš všechno naservírováno na stříbrném podnosu. Já si na to musel taky přijít sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 14:53 
Řádný člen

Kraj:
Učil jsem se 9let Německy, angličtina trošku problém a přefiltrování přes překladač někdy nestačí. Děkuji za návod, vyzkouším.

5ms odpovídá 1,7m, tedy 1/4 amplitudě na 50Hz. Pro měření na 6,9m by to pak mělo být 20ms.
To je logické.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 15:35 

1/4 vlnové délky je Ti tady k ničemu. S oknem 5ms můžeš měřit od 200Hz nahoru. S 20ms měříš od 50Hz, tedy potřebuješ celou amplitudu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 16:29 

Kraj: SR - Košický
Ja čo som meral tak okno cca 4ms-5ms ( ako kedy, a ako sa mi podarí vypratať chodbu) no i tak mám pocit že použiteľne to je asi od 600 až 1000 hz. Aspoň podla tej divokej a u viacerých reproduktorov opakujúcej sa charakteristiky pod cca 1 khz. No berte to len ako môj osobní dojem možno niečo robím zle ( mikrofón mám no-name a meranie len jedno-kanálovo, zatiaľ ;) )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 14:18 
Řádný člen

Kraj:
Tohle by taky zajisté mohlo fungovat. Po poslechu smečky 12" na Demu3 jsem našel plánek na subík 2x10", rozměry 600x700x600 (šxvxh)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 16:36 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
no, nepřijde mi ten zadní objem pro ty reproduktory u těch horen moc malý?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 19:53 
Zabanovaný

proč myslíš ?:D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 01:24 
Řádný člen

Kraj:
Co je to v tom za reproše?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 12:31 

martin77: přece když má reproduktor malou bednu nehraje moc nízko, když má větší bednu kraje o dost níž. nebo je to u horen úplně o něčem jiném?

no ale podle grafu to asi očividně stačí

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 12:59 

Kraj: SR - Žilinský
reprá sú 2x Etone 135 , už sa asi ani nevyrábajú, a venouš: ten objem je presne vypočítaný , ako aj zvukovod

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 13:38 

venouš: Jistě, akustický tlak bassreflexu je závislý na objemu ozvučnice a ladění/provedení bassreflexu - pokud vyloučíme reproduktor (berem třeba nějaký dokonalý).
U horny se ale akustika tvoří ve zvukovodu - expandujícím vlnovodu. Zadní objem slouží svým způsobem k "úpravám vlastností měniče", a jeho zvětšováním se automaticky nezvyšuje potenciální akustický výkon na výstupu...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 13:47 

hmmmm tak jo ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 15:45 
Řádný člen

Kraj:
Graf simulace pro dva 10" BC. Myslím si, že je to obyčejná zvukovodná bedna - postavím, vyzkouším :) 2x10" 500W 4 ohm 2x97dB x-max 7mm cívky 2,5" to snad nebude nejhorší průser.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 led 2012 14:23 

Kraj: ČR - Plzeňský
Asi nejmenší 18" sub, co má smysl dělat. Vychází z Proel EX18SP.
Vyrobil náš kytarista, simuloval Jirka Malyška ;-)
Osazeno DAS18H. Bude v laku, přední mříž už je připravená na míru v komaxitu.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 led 2012 16:00 

Kraj: ČR - Plzeňský
Simulace.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 led 2012 16:02 
Řádný člen

Kraj:
A teď by to chtělo měření pro ověření simulace :) Pěkná bedýnka...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 led 2012 21:18 

Objem, ladění?

Ta překližka je buk co? Docela škoda, je dražší než březová a 20% těžší.

Edit: Koukám že objem a ladění je v popisu u obrázku. Zrovna u 18H by asi neuškodilo naladit níž. Nicméně ono to bude asi o něco níže, protože efektivní plocha těchto basreflexů je menší. Jestli máš v plánu to na lak přivést ke mě, tak to můžeme změřit.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 195  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]