Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 15"sub
PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 10:52 

Kraj: SR - Žilinský
zdravim!
chcel by som si postavit doma 1 sub s 15" aby to bolo kompaktnejsie a lahsie ako MT18SUB ktore mam a mam viacero akcii na ktore mi je zbytocne trepat 18" a stacil by mi aj jeden 15". ale chcem vyuzit zosik ktory mam a to QSC RMX 1850 (pouzivany v mostiku - 1200W/8ohm). filter pouzivam na 40 Hz. s jednym chalanom sme navyberali nejake repro a s jeho pomocou mi zostali dva kusy co sa pacia mne - RCF LF15G401 a PD 1550. do vyssej cenovej kategorii sa mi uz moc nechce ist, ale ak by ste tam nieco zaujimave nasli poradte :) problem je, ze si neviem z nich vybrat ten, ktory by bol "lepsi" ci nejak tak :)
ak by vam pomohli pri vybere satelity - BC 12NDL76 + RCF ND650

vdaka za pomoc

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 15"sub
PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 11:11 

Kraj: ČR - Středočeský
Do jaké bedny to chceš dát? PD1550 je reprák spíš vyloženě do horny. LF15G401 je zas takový univerzální reprák, který se dá dát do kde jaké bedny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 11:23 

Velký, malý, menší, a úplně nejmenší aparát. To je dnes problém mnoha lidí, a můj samozřejmě také.
A stačí to také posluchačům?

Pokud by šlo o malou 15" basovku, osobně bych šel do 15TBX100. Je méně citlivý než RCF, ale má své přednosti. Podstatné jsou priority, podle kterých vybíráš. Přecejen jde jen o váhu, a ferity jsou těžké, jenže neodym zas dražší, a zvuk je také jiný.
PD.1550 jen pokud víš, do čeho jdeš. Vysoké BL, menší příkon, pravděpodobně menší Xmax/Xvar(analogicky od BC) ho předurčuje do jiných aplikací. Je to také o té chuti a uších....

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 12:50 

kedze by ten sub bol len jeden kus a nechcel by som zas nejaku vacsiu bednu, asi by to mal byt BR (neviem ci uvazujem spravne). teraz mam PD188 v tych MT18SUB. PD1550 som si vybral hlavne kvoli jeho citlivosti, Bl, Xmax zas tiez az take zle nie je,ci? PD188 ma tez 600W ibaze len 6mm Xmax. 1550 ma lepsie parametre teda aspon to tak vyzera oproti aj spominanemu RCF. chcem sice nieco male, lahsie, ale zase dam prednost zvuku. to sa uz nejako odnesie :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 13:53 

Ano, kvůli velikosti snad jen bassreflex aby to za něco stálo.
Reproduktor s vyšší citlivostí při stejném průměru bude pravděpodobně padat se SPL ve frekvenci dřív a víc, zvuk bude postrádat spodní kmitočty, a produkce tak přijde o svou "mohutnost". Opravdových basů málo... Lepší parametry u reproduktoru při daném použití rozhodně neznamenají lepší výsledek. To by nikdo neměl důvod kupovat ty jiné reproduktory, a ten kdo by vyrobil reproduktor s nejvyšším BL by vyhrál. Takhle to ale nepracuje. 15" reproduktor bude mít také při stejném příkonu větší výchylku. 1200W už je dost, přestože to ten reproduktor při rozumném použití s tím HPF kolem 40Hz zvládne, ale celé je to - jak jsem psal - o chutích a prioritách. PD1550 rozhodně není špatný. Jestli na něj máš chuť, není to špatná volba.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 17:13 

chcel by som sa dat vami poucit, co by bolo najlepsie...aj ked moze byt ze v urcitej cenovej kategorii budu tie reproduktory hrat priblizne rovnako a bude viac menej jedno ci vyberiem ten alebo ten..ale zase moze byt pre danu firmu charakteristicky zvuk..mna trochu lakal ten RCF LF15G401 ked uz PD mam no teraz zas neviem a som v pomykove co by bolo najlepsie a ked je uz konstrukcia viac menej vybrata treba uz len ten menic :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 17:18 

Do bassreflexu podle mne nemá to PD1550 oproti LF15G401 vůbec žádnou výhodu. Stálo by za úvahu i malá 18" basovka, třeba takovej Fane Sovereign PRO 18-800P v menší bedně nehraje vůbec špatně, cenově vychází podobně jako LF15G401.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2011 21:22 

nepoznam moc fane...radsej by som volil nieco odskusane. a viac menej som uz rozhodnuty za ten 15". neviem ci sa este najde nieco v tejto zvolenej cenovej kategorii. ale ci to nie je aj jedno co sa v danej cenovej kategorii vyberie. viete mi cca povedat aka velka bedna (rozmermi) by vychadzala na to RCF?ladenie okolo 40Hz a aby to hralo co najviac a najvyrovnane ak sa to da sklbit :) ohladom menicov uz nemate ziadne napady ci rady?
vdaka!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2011 20:22 

vdaka za pomoc

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2011 23:30 

Tohle je těžké radit někde na obecné diskusi. Musíš pochopit, že každý má svůj pevný a dost jiný názor. 15" konstrukci a reproduktorů k nim, které by vyhovovaly jsou pomalu desítky.
BC,RCF,PD,18SOUND,FANE,Eminence, dá se opravdu vybírat. Vše má svá specifika, výhody, nevýhody...

15" basovek, které by bylo vhodné ladit na 40Hz veskutečnosti moc není. A I ty mají zas své specifika. Obvykle nižší citlivost, nebo velký objem ozvučnice. Dost konkrétní názory jsme tu už řekli, můžeš si je přečíst ještě jednou tak jak jsem to udělal já, potom co ses vyjádřil tak slušně ve smyslu že se ti nevěnujem... Neznámá rozhodnutí tu konáme pořád, a nikdo je tu za nás neudělá. Je potřeba si v tomto vytvořit vlastní názor, a ten stojí peníze. Pokud už PD máš, tak bude nejlevnější zkušenost s tím prostě tu budku postavit. To ti otevře oči, a budeš vědět co vlastně opravdu chceš, načež ti tu minimálně já s klukama nebo semtam nějakej profík řekne jakou sestavou hardwaru tvého požadavku dosahneš. Do té doby se nedá rozumně radit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 12:04 

15" basovka laděná na 40Hz moc vyrovnaná nebude, bude tam pěkný pokles, který bude třeba kompenzovat. Kupodivu, tam ani není problém s výchylkou, hodil jsem si do simulace LF15G401, ve 100l bedně. Jen GD není zrovna úplně optimální. Takle laděnou bednu bych si dokázal představit jako nějakou 2x15" a k tomu odpovídající preset pro DSP aby se vykompenzoval ten pokles.
Nicméně ladit kolem 40Hz asi nemá moc smysl, když používáš HPF na 40Hz...
Nicméně má-li být ten sub jeden šel bych opravdu raději do 18". Nevím co se ti na Fane nezdá, je to celosvětově uznávaná značka. Ten Sovereign PRO 18-800P tu teď mám na testování do jedné bedny jako levnější variantu. Nemám nic, co bych proti němu řekl. Bedna je cca 155-160l, 40Hz. Hraje to pěkně, dá se použít vcelku i bez presetu, pokud je k dispozici DSP, tak preset 40Hz +3-4dB, Q 2 a odříznout na 30Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 13:00 

Prvotní hloupost je kupovat reproduktor podle toho ,že má nějaké parametry.Nejdřív je třeba si ujastnit jaký box a na co budu potřebovat.

Pěkně hrající basovku relativně malých rozměrů ,lze postavit třeba s L15P400.Obyčejný basreflex ,lazený někde okolo 36Hz, hraje i bez DSP. S ním se přidává na 40Hz cca +3dB /Q2, HPF je 28Hz/BW24dB. Objem cca 100l.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 14:00 

To dělá většina lidí a je těžký je přesvědčit že je to úplně jinak. L15P400 a LF15G401 jsou vcelku podobné, tedy alespoň podle papírů a simulace, a byli by tedy i záměnné. Ale L15P400 jsem v ruce neměl, takže to nemůžu potvrdit ani vyvrátit.
LF15G401 jsem v bassreflexu měl, špatně to nehrálo, ale málo. S jedním si to nedovedu moc představit. To si prostě myslím že to chce 18".
Petře, kolik pak v reálu u takové bedny (100l 36Hz) vycházejí rozměry bassreflexu? Podle simulace to bude chtít docela redukovat plochu br, aby to mělo nějakou rozumnou délku...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 14:13 

Když se dá udělat 80l 25Hz bez turbulencí v bassreflexu....
O to nejde. Napsal jsem, že to má svá omezení. Do těch omezení není radno se bezdůvodně dostávat. Jisté požadavky si žádají určité obětí. Jde tu o situaci. Nic nenasvědčuje tomu, že by se v takové situaci mělo jednat o 36Hz bassreflex ve stolitrové budce. Buď tazatel neví co chce, nebo neví co to obnáší, přestože to jde...
Když se podívám na nějaké PDFka od RCF s parametry, jejich koloritem je bednu pravidelně kousek "podladit", protože se to dožene DPS a příkonem, a to proto, že to tak můžou udělat. Výkon to snese, výchylka v mezích, zkreslení při tom rachotu nejde slyšet...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 14:58 

Basreflex cca 265cm2, délka 45cm.Těch 100l, je již netto objem, tzn. odečtený basreflex, reproduktor a výztuhy.
Mezi L15G401 a L15P400 je poměrně dost velký rozdíl, hlavně ve zvuku.P je velmi lineární měnič a nízkým zkreslením.

Hrát to jako 18" nebude ,ale přesto se slušným zesilovačem bedna bude leckdes vyhovovat.

To o těch reproduktorech RCF a vlastně i o jiných obdobné kvality, v předchozím příspěvku, je nesmysl.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 15:31 

nechcem tu rozputat nejaky boj menicov :) ci osob...mne skor ide o malu radu, nie som ziadny "fajnsmeker" a aj tak ide len o jeden kus subu. no ked je uz taky vyber menicov, myslim ze treba byt opatrny pri tomto vybere. 18" sa mi nepozdava ako som uz poznamenal - 2ks mam doma a potrebujem nieco mensie ale vykonne. nepouzivam ziadne DSP, mam len crossover DBX kde to delim na bas+stredovysky. o satelitoch som vam uz pisal. zosiky pouzivam QSC konkretne tento by bol napajany RMX 1850 v mostiku.
pripajam aj simulaciu pri 800W na to RCF LF15G401 co nevychadza asi az tak zle ci?a spravia s tym nieco este aj tych 300W navyse zo zosiku?ladenie je tusim 43Hz...
chcel by som sa opytat ci pri jednom menici spravi dost aj jeho Sd...napr medzi PD 1550 a RCF LF15G401 to uz bolo celkom dost a z podstaty fyziky to rozhybe menej castic vzduchu, pricom PD ma aj mensiu vychylku....
Martin S. napisal ze spominane RCF mu bolo malo...mna by ale zaujimalo kde ho v akej aplikacii pouzival kde to bolo konkretnejsie malo...mozno mne by to stacilo :) skor mi ide o kvalitu pekne prevedenie basov ako co najvyssi rachot s SPL...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 16:37 

Rozdíl Sd jednotlivých měničů stejné velikosti je myslím zanedbatelný.
LF15G401 jsem měl bedně 110l laděné na 47Hz, neříkám že je to úplně ideální bedna, nicméně nemyslím, že by byla úplně špatně, kdybych dnes měl dělat nějaký 15" bassreflex tak nevím jak bych ho ladil a jaký reproduktor použil, pro mé osobní použití bych se už 15" nezabýval, možná 2x15" ale ne v klasickém bassreflexu. Tehdy jsem volil 15" protože jsem měl dojem, že v bassreflexu hraje dynamičtěji a víc kope než 18". Teď už dávno vím, že tak úplně pravda není, a zjistil jsem že i 18" bassreflex jde udělat tak aby to lahodilo mému uchu. Navíc poslední dobou se mi začali líbit ty opravdu spodní basy a z 18" se dají dostat podstatně lépe než z 15".
Zpátky k těm mím LF15G401, hrálo se tím venku na velmi komorní akci, hrálo to, ale absolutně bez rezervy a ta plocha je alespoň venku hodně málo. V sále dejme tomu pro 50-70 lidí dva kusy OK, ale s jedním by to podle mě bylo zas nadoraz. Záleží jaké kdo má nároky.
Potom LF15G401ky putovali do hornflexů a přidal jsem k nim další dva kusy, takže teď mám 4. Ty hrají hodně, ale zas nehrají moc dolů. Jinak 15" jsem volil také kvůli velikosti. Dnes bych se už na velikost vyprdnul a postavil si pořádný almary ve stylu KV2 VHD4.18 nebo RCF TTS28, prostě se mi začlo líbit když to hraje i pod 40Hz a na to musí být prostě velká bedna. Mám v plánu i aparát předělat a tedy na basy půjde něco jak jsem zmínil. Pro menší akce, kde by bylo i třeba abych si bednu odnesl sám, bych si udělal dva 18" kompaktní bassreflexy, něco jako jsem tu zmínil s tím Fane, to odnese i jeden člověk, narozdíl od MT18SUBu, ten se jednomu už nosí docela blbě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 17:12 

Petr V. píše:
To o těch reproduktorech RCF a vlastně i o jiných obdobné kvality, v předchozím příspěvku, je nesmysl.

Už to PDFko s porovnáním RCFkových subwooferů nemůžu najít, Třeba Martin nebo Vy...Z popisů i grafů bylo jasné, že je to laděné nízko, a SPL klesá pomalinku už kolem 80Hz, a tuto klesající tendenci si to drží až k rezonanci bassreflexu, kde je pak klasický sešup dolů...
Bez úprav to samozřejmě poslouchatelné je, ale DSP je k tomu dobré.
Jestli jste to vzali jako hanění nějakého produktu, tak takhle to opravdu myšleno nebylo.
Ostatně Vám není vůbec divné, že ten samý vzorec chování vykazujete i na těch dříve doporučených bednách, tj 40Hz +2db? Prostě se to tak dělá, protože se reproduktor lépe využije.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 19:12 

Myslíš tohle?
http://d-a-s.cz/planky/ostatni/RCF_BASS ... ASS_18.pdf
http://d-a-s.cz/planky/ostatni/RCF_BASS ... ASS_15.pdf

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2011 19:41 

Tady nejde o nějaké značky,ale poukázal jsem na to,že jde o smysl postrádající paušalizující tvrzení. Jestli jsou RCF bedny nějak podladěné vůči reproduktorům nevím a ani mi to moc nezajímá. Mimochodem nedostatečnost aktivním beden RCF bych spíš směřoval k zesilovačům.
Basový box musí být navržený jako celek a nezáleží na absolutních číslech. Pokud naladím subbasovýbox s 15" na 45Hz a shora omezím na 100Hz. Nechám mu prakticky jen asi 50Hz jako pracovní rozsah. Od spodu musím omezit třeba už na 35Hz, když ho nechám na 30Hz dovolím mu ve spodní části spetra poměrně značnou výchylku. Takováto bedna se bude líbit každému kdo má rád bouchání na 60Hz, hraje málo kvalitní hudbu z PC a různých přehrávačů. S kvalitní nahrávkou, naroste výchylka ve spodní části spektra výchylka natolik,že zvuk se stane rozmazaným a nepříjemně tlukoucím. Mohu zvýšt frekvenci HPF ,ale pak mi zbyde jen to bum.
Nyní vezmu basový box do něj vyhledám vhodný reproduktor.A začnu měřit a ladit.. Někdy zjistím,že je to celé na nic:-). Je to hrozná práce a ne každá basovka je povedená, spíš těch opravdu povedených je hodně málo. Nakonec mi z toho vypadne třeba 15" subbas, s pracovním rozsahem od 33Hz/-10dB s maximální linearitou pro povolený příkon a celém rozsahu. DSP zde nutně nepotřebuji , mám přece korekce GEQ.Jediné co je potřeba je HPF na těch 30Hz.
No pak to celé zatluču mizerným zesilovačem.
Pokračování.

Offline Profil  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]