Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 195  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Na čem momentálně pracujete
PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 06:35 
Řádný člen

Kraj:
Dělím to na 1 - 1,2kHz, tak to takový průser být nemůže, snad :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 07:26 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
jirko, vyrobil bys i druhou, do páru?podobná bedýnka by se mi zrovna hodila, myslím, že je škoda, nechat ji jedinou :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 11:48 
Řádný člen

Kraj:
Jako tobě jeden kus? No, šlo by to. Anebo ti dám plánek :)
Desky na druhý kus mám připraveny... Jen to OSb je na prd, musí to být napřesno nařezané, jinak se desky zohýbají a to není ok. Mi se to stalo u přední desky, jemně mi nepasovala, tak jsem jí "do bendy" lehce vtlačil a ona se potvora prohla. To jsem zjistil až byla bedna hotová a osazoval jsem basáky, 1mm mezera na stranách u bočnic. Vyřešilo to pro odměření těsnění pod repro a dotažení repra s citem a ručně. Jo a ani výztuha mezi přední deskou a zadní deskou nepomohla.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 13:57 

jmalyska píše:
No to je sice pravda, že to nepoznáš, ale mi šlo především o to, že simulaci děláš na určitý objem, který nějak odvodíš z hrubého objemu bedny, minus horna, výztuhy,... a to je to, co můžeš pokazit. Odhadneš špatně objem a můžeš naladění BR hodit dost nízko, nebo dost vysoko. Výše to vadit nebude, níže můžeš i poškodit reproduktor, pokud nemáš jak odměřit naladění a pokud ladíš tak tak nadoraz xmax, je to celkem troufalé bez ověření správnosti. Já osobně ladím +5Hz nad rezonanci, pokud to není potřeba ladit z jistých důvodů výše. Jak bylo řečeno, někdo ladí i níže, ano, dá se to, avšak chce to měřit, hlídat xmax, použít v každém případě DSP, limitér.

Jinak já dělal simulaci v HornRespu a sedí to :) Sedí dokonce i WinISD, avšak pořád mi oku neladí to, že oba programy nehážou stejnou křivku.

Objem se dá spočítat dost přesně, jen musíš počítat správně. Ověření naladění br měřením je jasná věc, ale na to není zapotřebí testovací bedna, tedy alespoň ne u satelitů, ale když se dělá něco s nejistím výsledek, tak proč je testovací bedna na místě. Taky si dělám prototypy. Co se týká ladění BR, tak to že ho naladíš nad Fs je celkem k prdu, protože v těch 55l mají rezonanci o dost výš než ve free air. V tohle konkrétním případě mají rezonanci na cca 70Hz. Výchylka je asi jedna z posledních věcí, která je u středovýšky třeba řešit. Moderní středobasy mají x-max dost velký, při dělení 80-100Hz snad ani nemůže nastat problém. X-max je stejně jen matematický výpočet a je několik vzorců a všechny jsou správě a po každý je jiný výsledek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 15:35 
Řádný člen

Kraj:
Hubert naměřil nějakých 65Hz v bedně, takže těch 10Hz nahoru.
Já si dělal vzorek spíše kvůli tomu, jak ta bedna bude fyzicky vypadat, váha, jak se bude přenášet, zda jí udrží stojan, zda vleze do auta se zbytkem aparátu a pod. A mimo jiné pro ověření výpočtu objemu, naladění,...
Objem se dá spočítat, ale už tě vidím, jak matematicky počítáš objem horny FaneFH285. Musíš střelit odhadem, pokud jí nechceš dávat do kýble s vodou a měřit kolik vody vytlačí :) S hornou bych to pochopil,ale driver bych do sáčku a do vody nedal :) Tak samo reprák - odečítat z objemu magnet, žebrování, membránu :)
Další věc tlumení, to se blbě odhaduje, kolik ho tam zrovna dáš, neb z praxe vím, že co na papíře, to ve skutečnosti není a je třeba dělat kompromis nebo věc úplně jinak, třeba lépe.
Také vyvážení madel, hnízda, to se těžko na papír kreslí.
Já si myslím, že výroba vzorku je to nejlepší, co můžu udělat proto, abych posléze vyrobil bednu, která bude přesně taková, jakou chci. Bude mít smysl, bude vhodně naladěná, bude k ní preset do DSP jako fullrange (svatby, supermalé akce do 30lidí, jen uzavřené místnosti;poznámka redakce) a bude ladit k subům-tedy druhý preset jako satelit. Ano, dělička kolem 80Hz a to by s xmax nemělo už vůbec žádný problém.

Tím laděním 5Hz nad Fs bylo myšleno Fs při FREE AIR, né v ozvučnici. V bedně je tedy ladění níže.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 17:41 

Kde jakých 65Hz v bedně? Jakých 10 nahoru?

Mě je jasný že jsi myslel Fs ve freeair. Ale vzhledem k tomu že v bedně je to úplně jinak, tak to nemá žádný význam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 18:02 
Řádný člen

Kraj:
Těch 65Hz píše Hubert v měření 10NDL64 na stránkách PD. Na grafu má dvě impedanční maxima, 56 a 65Hz, což je free air a asi v bedně, když píšeš že kolem 70Hz má v bedně (k tomu číslu jsi došel jak prosím tě? )
Takže nějaká univerzální rada, kam ladit běžné středobasy s Fs 50Hz? :))))))

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 21:37 

Fs v Hubertově měření je 65Hz, to je free air, což je standart, TS se měří ve free air, ta nižší rezonance (56Hz) je s přidaným závažím, samozřejmě pořád free air. Je to měřené na nerozehraném kusu, takže je Fs podstatně vyšší než po rozehrání.

70Hz je rezonance 2x 10NDL76 v 55l uzavřených, vycházím ze simulace, když ucpeš bassreflexy, tak to můžeš zkusit změřit kolik budou mít.

Neexistuje žádná univerzální rada kam ladit středobas s Fs 50Hz, tento parametr sám o sobě je vcelku nezajímavý, ale je to základní parametr a závisí na něm jiné parametry, které jsou důležité pro návrh boxu. Jediná univerzální rada pro jakýkoliv bassreflex je, že součin GD a frekvence by neměl přesáhnout 400. Tzn.: budeš-li mít na 40Hz GD 10ms tak 40x10=400. Jinak samozřejmě asi nebude mít moc smysl ladit satelit pod 50Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 22:27 
Řádný člen

Kraj:
Nalepím na membránu závaží :lol:
Dík za vysvětlení :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 22:36 

Závaží se tam dává aby jsi mohl změřit Mms a Vas, nejdříve se měří bez závaží, potom s závažím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2011 16:29 

Dodělal sem konečně basovky z multiplexu 18mm. Osazení 15ps100_8R laděný na 44Hz. Nalakovaný strukturovacím válečkem syntákem. Zatim sem to zkoušel jen v garáži, ale zejtra maj premieru na akci tak doufám, že to dobře dopadne.
Teď ale řešim jinou věc. Mám k tomu satelity Delta12LF+220Ti+Hm25-25 z dřevotřísky, který chci předělat. Osazení chci nechat jen dát do jiný bedny. Chtěl sem to udělat hodně kompaktní, ale ta Delta chce objem. V simulaci při 40l objemu a 60Hz to dělá docela hrb. Co kdybych udělal uzavřenou ozvučnici? Co tím ztratím (získám)?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2011 17:04 
Řádný člen

Kraj:
Ztratíš mnoho a mnoho basů :) Pokud uděláš uzavřenku s menším objemem. Pokud se stejným jako BR (což teda postrádá smysl, že) tak ubydou basy ale né tolik a posune se rezonance bedny výše.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2011 17:13 

Hezké.
Když bude dost velká ozvučnice – 45-50l, a trošku zatlumíš, mohl bys na ucho skoro I získat. To však ale můžeš zjistit už teď, když do bedny dáš pár prkýnek navíc a bassrelfex ucpeš, budeš vědět na čem jsi, a nemusíme ti abstraktně popisovat jak přesně nebo hučivě to pohraje :-D

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2011 17:21 

Asi to tak zkusim. Jednu 'zacpu' druhou necham a vyzkousim, jakej bude výsledek. Simulace s uzavrenou bednou nevypada blbě. Ale stejně pravděpodobně nakonec zůstanu u basreflexu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 pro 2011 17:01 

já mám delty 12 (ne LF) v odposlechách a to jak v menší uzavřence (cca 20l) tak ve větším bassrefexu (odadem 30 l, neměřil jsem je), oboje hraje přijatelně, nezabasuje stejně ani jedno. Jde o to, že středobasy typu mb12n351, 12HPL76 nebo novější ndl nebo 12nd710 a 610 jsou všechno typově jiné středobasy, ty bez bassreflexu už dělají kolem 100 Hz díru a těžko je navážeš na suby, naproti tomu delty díky vyššímu Qčku zahrají přijatelně i v uzavřence, dokonce pokud je chceš využívat jako satelity a nikoliv jako fullrange boxy, možná bude uzavřená ozvučnice zvukově vycházet lépe. Na jeden odposlech mám buzení kolem 500 W a za ty prachy to docela hraje, na nenáročné akce se nechají použít i na předek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2011 15:34 
Řádný člen

Kraj:
LF by zabasovaly, ale zase mají horší středy, ale dá se s tím zahrát.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 13:02 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Tak já si hraju s černěním šroubů k mým Visaton bednám. Pak tu mám zesilovače Music na generálku. No práce a zábavy dost. Děláte na audiu o zimních večerech?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 13:21 
Řádný člen

Kraj:
V Dexonu prodávají i černé šroubky... za levné peníze, ale objednávej 2ks šroubků za 18kč +120 poštovné :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 15:55 
Řádný člen

Kraj: ČR - Zlínský
Já ty šroubky z dexonu mám. Ty co mi přišly, nebyly černé, ale spíše tmavě hnědé a přišly i se začátkem koroze...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2011 18:32 

Lukys: jojo, hraju si. Dělám si hrubé prototypy čelní stěny z DTD pro tu 2.1 s Monacorem a DE12, abych věděl co si vybrat až to dám Martinovi "na stůl"...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 195  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]