Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: P.M.P.O.
PříspěvekNapsal: 28 lis 2011 22:01 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ano, máte pravdu, ale to nejsou ideální zkraty. Čistě akademicky vzato - zkrat je zatížení nulovým odporem, tady to jsou výkony do extrémně malých odporů...
Nezlobte se, ale nedalo mi to, abych si rejpnul. Víte, já před pětadvaceti lety dělal v Běchovicích ve výzkumáku na zkratových zkouškách. Zkratový proud je omezený vnitřním odporem zdroje a za zkrat se považuje zkrat, ne velká zátěž. Ani ten klíč není dokonalý zkrat při proudu z baterky kolem 5kA. Zkus ji spojit kostkou z mědi. Spálíš baterku, kontakty, ale ta kostka se neohřeje. Pro zesilovač se zkratovým proudem v desítkách A ale klidně můžeš ten klíč za dokonalý zkrat považovat.
Správně by se mělo uvažovat o výkonu, který se uvolní na tak malém odporu zkratovým proudem, a ten výkon bude bude závislý na tom, jak velký odpor se tomu proudu do cesty postaví. Takže by se musela jeho hodnota přesně uvést.
Jestli si chceme hrát na elektrotechniky, tak korektně.
Ve skutečnosti se ale můžeme shodnout na tom, že udávání výkonu P.M.P.O je volovina, kterou podvodníci obluzují věci neznalé zákazníky, ne?

Je zajímavé, že jsem začátkem devadesátých letech četl někde v AR ještě jinou definici P.M.P.O výkonu: Mělo jít o součet špičkových hodnot všech kanálů, přičemž každý kanál je buzený samostatně - vyjde to větší, protože zdroj není zatížený ostatními kanály a výkon je ještě navíc spočítaný z MEZIVRCHOLOVÉHO (!) napětí. Zesilovači s reálným výkonem 2x1W sin tak je možné údajně přiřknout až 100W P.M.P.O.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2011 22:38 
Řádný člen

Kraj:
V té první části máš samozřejmě pravdu, ten popis odpovídá mému smýšlení.

Ta věc ohledne PMPO se může okecávat jak chce ale nic to nemění na tom že je to blábol z hladu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2011 23:24 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Přesně tak. To slovíčkaření a natahování se ohledně fyzikálních zákonů a teorie je sice fajn (a nemějte obavy, těch pár vzorců a základy matematiky ovládám i já), ale nic to nemění na tom, že zabývat se P.M.P.O. je blbost a myslím, že se tady řeší daleko zajímavější věci, než výkon, který nemá s realitou nic společnýho. ;) Třeba já jsem tady hlavně kvůli reprákům a bednám, protože dnes už člověk najde málo lidí, kteří se tímhle zabývají a skutečně umí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2011 23:46 
Moderátor

Už držím hubu. Slibuju. :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2011 23:50 
Řádný člen

Kraj:
Neslibuj. Tahle zkratka tě v životě vytočí ještě kolikrát že se neudržíš ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2011 23:57 
Moderátor

Hele, kde se tady probíraly teslácké repráky vyráběné pod jinými značkami? Já je pro změnu našel v Grundig boxech 5500. Nemožu to vlákno najít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 00:04 
Řádný člen

Kraj:
Netuším. Já mám z Aukra stažené fotky různých zahraničních repráků kde jsou evidentně repráky Tesla/TVM. Dodej fotku, nejlépe originál ať to omrknem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 00:14 
Moderátor

Mno, sice to nepatří do tohohle vlákna, ale:
http://www.hifi-wiki.de/index.php/Grundig_Box_5500
A jsou tam odkazy na použitý basák - je to nejspíš jinak orazítkovaný ARN6606.
Kolega si je koupil za pár šupů v bazaru ve velice pěkném stavu. Když jsem mu na basech identifikoval Teslu, nechtěl věřit.
Když jsem koukal dovnitř, tak výhybku abys hledal lupou, ale neměl jsem u sebe foťák ani měřáky, jinak bych to zdokumentoval víc. Bude to poněkud odfláknuté až ojebané, ale na to, jak moc se mi to nelíbilo na pohled, to není až tak velký zvukový průser, jak jsem čekal. On z toho má hroznou radost a nechci mu je hanět.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 01:22 
Řádný člen

Kraj:
To je skoro jako ARS9228 :lol: Minimálně koncepčně. Jinak dobrá práce, dobře žes to zachytil. Jinak chtěl bych založit vlákno s reprosoustavami které nepochází ani z Valmezu, ani z Litovle, ani z Bratislavy ale obsahují reproduktory Tesla nebo TVM, měla by to však být tovární či malosériová výroba, nikoliv kusový DIY projekt. Už jich mám pár v archivu. Byli byste pro? Tady už jsme totiž mimo mísu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 21:15 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nevidím v tom problém. Taky jsem viděl hromady většinou menších německých výrobců beden, kde byli origo osazeny ARN188, ARN226 a 6614. Takže až zase na něco takového natrefím, hodím to do toho threadu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 21:21 
Moderátor

Jsem pro, pokud to udělá někdo jiný. Rád se pak pokochám.
Já mám od kolegy svolení ty Grundigy rozebrat, nafotit a zakreslit. Tyhlety fotky jsou stažené z netu, basáky jsou z inzerátů typu "GrundigBox 5500 tiefton chassis", na které byly odkazy na stránkách HiFi-wiki. Akorát nevím kdy to udělám. Hákuju denně od sedmi do sedmi, včetně víkendů až do Vánoc. Ale bude to opravdu zajímavé. Tak mrňavou tlumivku v basech jsem snad ještě neviděl... Jinak máš pravdu, výhybka-nevýhybka v principu jako v těch Etách - jak jsem ti nechtěl věřit, že to je originál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2011 23:15 
Řádný člen

Kraj:
Založeno:

viewtopic.php?f=9&t=3171

Ransome mohl bych tě poprosit o přesun informací do toho threadu? Musí se to bohužel udělat ručně jelikož administrátorsky by se tvůj příspěvek dostal nad příspěvek zakládací. A zrovna tvůj příspěvek je tak pěkný že si myslím zaslouží čestné první místo i když si ty fotky nefotil ty.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2011 23:08 
Moderátor

Moment, to mi chvilku zabere. Neobjevil jsem způsob, jak přesunout celý příspěvek, tak překopíruju text a trochu ho upravím. Dneska jsem už mrtvej.
Ale nevím, proč bych to musel mít zrovna na prvním místě...

Edit: Tak je to tam. Admin by mohl odsud to povídání i fotky odstranit. Mě už to výmaz nenabízí.

Naposledy upravil ransom dne 30 lis 2011 23:32, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2011 23:27 
Řádný člen

Kraj:
Protože ty fotky jsou pěkné tak aby bylo dobře vidět o co jde. Ono kolikrát se podaří ukořistit jen nějaké nic moc fotky tak bude lepší když na prvních místech budou ty lepší.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]