Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Subwofer X1
PříspěvekNapsal: 11 říj 2008 20:08 

Není to na satelit moc a zbytečně silný reproduktor?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2008 20:59 

papírově asi ano. prakticky rozhodně ne. dávají se i silnější a to s menší plochou membrány.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 10:46 

Zdravim,

Moc realizací se na netu nevidí tak posílám ukázku toho kam jsem to dopracoval.
To Crash: Jaktože už nechodíš na audioweb??

Suby jsou po povrchovce. Už mi chybí jenom reproň zadní dekel a kulové rožky na zadní rohy.

http://www.ukazto.com/?img=4267547~DSC02436.jpg
http://www.ukazto.com/?img=4267542~DSC02437.jpg
http://www.ukazto.com/?img=4267540~DSC02438.jpg
http://www.ukazto.com/?img=4267537~DSC02439.jpg
http://www.ukazto.com/?img=4267534~DSC02440.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 11:23 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Pěkné, 4 kousky, to už by mělo něco zahrát. Čím to budeš živit?

Ten stříbrnej kovovej "rámeček" sis udělal sám na míru? Jestli ano, tak se to povedlo, nevidím tam žádný napojování, tedy spoj.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 11:52 

Jojo sám.

Je to udělané z L profilu 22 x 22 x 2 - v hraně vyvrtat 6-ku díru vyřezat 90° V čko a otočit kolem kulatiny průměr 10. První dva rohy jsem musel natrénovat na zkoušku ale pak to šlo. Pak zavařit, obrousit a drobátko kytnout. Je to dost pracné, ale materiál na 4 kusy boxů stál 290 Kč i s DPH :o . Mřížku zevnitř sem tam bodnout svařečkou a před montáží porádně natánout zevnitř černou PU50 kou. Po dotažení a zaschnutí skála.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 12:33 

To JAWIS: A co to je za suby nějaký bandpass? Měl by jsi pls plánek?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 13:28 
Administrátor

290Kč ještě jde. Ale dát do na veškeré hrany na bedně, tak by se to už dost prodražilo.

Henry - plánek je zde

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 13:31 

Vždyť se to řeší v tomhle vláknu, Je to X1 sub ze stránek http://www.speakerplans.com. Je to bandpass 6tého řádu. Co se vnitřních rozměrů týče je to plnohodnotné origo, vnější rozměry drobátko pozměněné kvůli mřížování atd. Plánované osazení RCF 18G401.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 14:12 
Administrátor

Hmm zajímavé. Co nad tím bude za satelity a jaké zesilovače máš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 16:31 

Prozatím 4 ks EM 151 s origo osazením, pokud se mi to dobudoucna podaří prodat, chtěl bych si splnit sen a postavit 2 x 12" + 2". To je ale hudba budoucnosti. Na ty naše tancovačky pro 200 lidí ty EM zatím bohatě stačí.
O zesilovačích asi moc nepokecáme zesilovače si stavím sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 19:29 

Kraj: ČR - Středočeský
Jawis: Jsem rád že jsi se objevil i tady.
K těm subům, osazení jsi vybral slušné. Ale proč ta dřevotříska? Takové bedny máš stavět z překližky, škoda práce dělat to z dřevotřísky
Teď jen můj osobní názor, ten předek vypadá hrozně, ta mřízka to je hnus, dej tam perforovaný plech přes celou přední stěnu, a mříž i tu mřížku do černý barvy, pak to bude hezký, tohle je jak pěst na oko.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2009 20:18 
Administrátor

Ano to "pletivo" tomu dává vzhled králíkárny. Děrovaný plech bych taky doporučil - sám ho používám také na mých bednách - dá se koupit v dexonu. A přichytit by to mohl i pod ty kovové lišty.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2009 07:29 

Zcela nepochybně je to věcí vkusu. Nicméně už několik let se věnuji i měření na reproboxech a můžu říct že v podmínkách na které si většina z vás asi nesáhne.
Za tu dobu jsem mimo jiné zjistil že pokud je ozvučnice udělaná poctivě, autor má potuchu o tom jak se může volná stěna chovat, a dokáže zhruba napočítat frekvence vlastních tvarů kmitání, tak je rozdíl v měření mezi překližkovou a dřevotřískovou ozvučnicí minimální.
Naprotitomu volná plocha perforovaného plechu na přední stěně boxu dokáže na vyšších harmonických dělat neskutečný bordel. Navíc je to strašně zranitelné.

Pánové! Nepředstavuju to tady nějaký naprosto unikátní projekt, jenom ukazuju jednu z mnoha variant, respektive to jak jsem se stím popral já. Je to stavěno cestou účel světí prostředky. Mám doma 15 m zinkovaného mžířoví tak ho prostě použiju a nepojedu do Dexonu pro perforovaný plech, který mi na druhé akci stejně nějaký kokot nakopne. Prostě nechci připustit aby mi do dýdechů vletěl pullitr, nebo panák, případně tam někdo šmátral rukou.
A hlavně to nesmí rachtat!!!!! Což se u perforovaných plechů přes celé čelo běžně děje už z principu.

Minulý týden jsem měl doma dva tovární Hornflexy z Prodance a jak jsem si na ten plech zabouchal tak jsem se nestačil divit co s toho leze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2009 12:09 

A měřil jsi někdy při vysoké Wattáži? 500-1000W?. Prostě z dřevotřísky to nikdy nebude tak pevné jako z překližky, dB půjdou do háje, razantnost taky.
Je-li plech dobře přidělaný, tak není problém, je to na všech profi bednách a žádný problém s tím není. Aby ten plech někdo prokopl, tak by se musel hodně snažit.
A když už trváš na tom pletivu, tak kdybys ho dal přes celé čelo a i s rámečkem do černé barvy bude to vypadat o dost líp.
Opravdu unikátní je málo který projekt. Ale nechybělo by mnoho aby do byl dobře udělaný projekt, který můžeme dát za přiklad, že tak se to má dělat. Vybral jsi jistě slušnou konstrukci, reproduktor taky velice slušný. Začal jsi dobře, postavené to máš jistě pečlivě ale ten materiál a tomu předku by moc nechybělo aby vypadal nějak slušně.
Chtěl jsi využít toho co dům dal, tohle ale prostě nepovažuju za cestu, jak stavět kvalitní profi bedny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2009 14:11 

Měřil jsem toho mnohem víc.

S těmi dB v háji to není tak dovoké jak si myslíš. Nepsal jsem prokopl, ale nakopl. - To znamená jedním byť nechtěným kopancem tu mříž tvarově nevratně zprasil.
Ještě jednou: Jsou konstrukce kde bych dřevotřísku nikdy nepoužil, ale zrovna u téhle X1 kde žádná volná plocha není širší než 28cm je v 20mm síle a kvalitních spojích dostatečná.
Jak tak koukám tak je to všude dost podobné.......co se fór týče. Místo aby se ti co mají zájem o stavbu ptali jak jsi vyřešil támhleto a onohle, tak tady řešíte malichernosti jako perforovaný plech namísto mříže, což je jednoznačně estetická záležitost. PA má hlavně hrát ne??
A o tom jestli hraje se budete moct přesvědčit jedině poslechovým testem.

Raději končím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2009 15:43 

Čemu říkáš že to není tak divoké?
Dřevotříska do kvalitních PA beden prostě nepatří, říkej si co chceš, ať se budeš snažit jakkoliv tak to nebude mít vlastnosti jako bedna z překližky.
Je vidět že jsi šikovný, ale stavět takové suby z dřevotřísky a dávat tak takový reproduktor je podle mého názoru mrhání časem a penězi.

Aby jsi tvarově zprasil reproforovaný plech, je-li z 1mm oceli, tak to by jsi se musel hodně snažit, ono kdyby se dal jednoduše zprasit kopancem tak je jako ochrana reproduktoru k prdu. Možná Ti připadá že je hovadina řešit mříž která je před reproduktorem, ono je to celkem podstatná část reprobedny, Ty máš reproduktor namontovaný uvnitř bedny, takže Tě to trápit nemusí, ale kdybys měl reproduktor zvenčí tak Ti to tvoje pletivo reproduktor moc neochrání, což je zrovna případ těch Tvých EM151. Ochrana reproduktoru není estetická záležitost. Tak až Ti někdo nešťastnou náhodou prokopne u EM151 tu síťku a odsere to i membrána basáku, tak se nediv.
I když PA není na krásu, tak by to ale stejně mělo nějak slušně vypadat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2009 16:28 
Administrátor

Ale no tak kluci, nehádejte se tady. Tohle forum má lidi spřátelit a ne rozhádat!

Myslím, že Martin chtěl v kostce říci, že když už něco člověk staví, tak by do toho měl dát všechno úsilí, aby to nemusel později předělávat, přestavovat, či jinak upravovat.

Sám, když jsem teď stavěl subwoofery, tak jsem použil také 18mm dřevotřísku (i když to bylo využití starších zásob). Ovšem to bylo na subwoofer s 15" reproduktorem ARA9918 s pořizovací cenou reproduktoru 1250Kč. Pro subwoofer s 1kW reproduktorem bych ovšem DTD již nepoužíval.
Při stavbě takto velkého boxu, což X1 je, pro 18" reproduktor s X-MAX 8,5mm a cenou okolo 6 - 8 000Kč si myslím, že rozdíl v ceně DTD/překližka (v porovnání s cenou reproduktoru) je minimální a stojí za to postavit to z překližky. Ono totiž z překližky by ta bedna byla jednak pevnější a také lehčí.

Všechno jde udělat lépe a je jen na člověku, zda to chce dovést k dokonalosti, nebo mu výsledek postačuje. Ber to Jawisy tak, že ti Martin chce ukázat jakým směrem se dá v PA ubírat a postavit tak opravdu profesionální aparát, srovnatelný s továrně vyráběnými výrobky v poměrně vysokých cenových relacích.

Kritika vždy napoví, co lze udělat lépe či jinak. Někdo se z toho třeba poučí, jinej zůstane u svého a nepokročí do "dalšího levelu".

Já například již klasické Grilly před basáky nepoužívám, hnusí se mi to. Používám už jen mříž přes celé čelo - alespoň celý aparát mám v jednotném stylu.

PS: JAWIS - odkud jsi?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 12 kvě 2009 16:38 

Přečetl jsem si celé vlákno a dovolím si ještě jeden OT, resp. připomínku k dřívějším příspěvkům: Já bych si netroufl říci, že P.audio nebo Beymu si koupí jenom člověk, který nemá rozum. Když jsem začínal, měli jsme na P.audio postavené skoro celé předky a část odposlechů, byly to vesměs levné série, ale všechny měniče měly vzhledem k ceně a parametrům neuvěřitelnou spolehlivost a výdrž, kolikrát jsem nechápal, jak to, že to ještě neshořelo. Známej měl ten P.audiackej 2" driver se 4" cívkou, hrálo to velice nadprůměrně. Beymu nepoužívám, ale opět jeden blízký kolega ji má na basech (16 kousků G50) a jsou to držáky s dobrým zvukem, nedávno kupoval 12 kusů P1000ND, jestli chceš, zeptám se ho, jakou to má vše poruchovost. V Téčku dávají do odpálených basovek L-acoustics taky Beymy, vzkážu jim, že nemaj rozum a ať si koupí něco pořádného.
Na druhou stranu bych teď mohl napsat zase něco o odpálených Eminencích a BCčkách, ale nehodlám se dělat trapným. Je špatná filozofie stavět jednoho výrobce nad druhým, nelze srovnávat celý sortiment proti celému sortimentu. Každý výrobce má povedené a méně povedené modely, někomu obecně nejdou tak dobře drivery a někomu třeba zase středotónové reproduktory, ale moderátoři odborného diskuzního fóra by toto měli vědět a snažit se psát alespoň trochu nestraně, pokud jsou zároveň prodejci nebo dealeři některých zařízení, měli by si to dát např. do podpisu. Beyma nemůže za cenovou politiku svého distributora, Dexon v minulosti prodával za přemrštěné ceny, taktéž P.audio nemůže za Harmony Music...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2009 18:23 

U P.audia je problém že reproduktory mají dost velké rozdíly v TSkách, co reproduktor to originál. Navíc to jsou další žluťáskové, kteří jen kopírují to co vymyslely renomované firmy tedy RCF, B&C a další. Takže nevidím důvod je v tom podporovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2009 08:23 

Jsem z Opavy,

Hele Martine, neber si dosavadní diskusi nijak osobně. Prostě jsem jenom ukázal co jsem podle svého nejlepšího svědomí dal dokupy.

Nicméně neodpustím si pár připomínek. Ohledně těch mých EM151: Ta mžíž vydrží zaručeně při téhle konfiguraci víc než síto na běžné bedně. A to hned z několika důvodů:

1, Je to (ačkoliv se to nezdá) 2,5 mm svařovací drát pospojovaný v zinkové lázni, což je trochu jiné kafe než perforovaný plech z čínského bláta.

2, Jak sis určitě všiml je celá mříž vyklenutá což několikanásobně zvyšuje stabilitu tvaru oproti rovné volné ploše

3, Je to mnohem festovněji přitažené k čelu bedny (proti továním bednám) Např. Origo megaton Hornflex Má na sítu celkem 8 šroubů.

To že dřevotříska má jiné mechanické vlastnosti než překlížka je tady každému jasné tak to nemusíš psát v každém příspěvku zas a znova. Ono je vždycky třeba posuzovat vhodnost materiálu aplikaci od aplikace.

A k těm decibelům co půjdou dolů.

Když máš to "vibrování dřevotřísky" od oka tak dobře zmáknuté (já jsem to na numerickém modelu řešil týden) tak mi řekni jaké budou vlastní frekvence kmitání jednotlivých stěn boxu, jak budou vypadat vlastní tvary kmitání a jaké budou výchylky jednotlivých ploch při buzení např. 50Hz signálem pro příkon třeba 400W. Pak to srovnej s výsledky překližkového boxu, a až budeš mít napočítané energetické disipace obou boxů(to jsou ty tvoje dB dolů), tak napiš jak jsi dopadl.

Neber to nijak ve zlém jenom diskutuju. Je mi jasné že jako moderátor musíš nutně z každé diskuze vzejít jako morální vítěz ať si druhá strana píše co chce, jenom mě mrzí, že tady na dálku odsuzuješ něco co jsi ani neviděl naživo.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]