Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Výhybka Tesla Monolog - 4 Ohmová verze
PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 19:07 
Řádný člen

Kraj:
Ano ARX130-20/4 mezi nimi by byl velkým přínosem, ale podmínkou je odladěná výhybka. Ale to už jsme přece probírali na začátku. Nechce se mi to psát znova. na tuto variantu mám jen jakousi xindl výhybku od AQ. Ale tam bych řekl že se na to spíš vykákli než že by něco ladili. Prostě nebrat. pak mám výhybku z TVMka ale ta je na ARN226 + ARP150 + ARV104 což už je moc daleko stejně jako původní výhybka z ARS1034. Tím ti tedy nepomůžu. Můžu ti ale domluvit odladění nové výhybky, ale to by sis musel zaplatit. Zato dostaneš výsledek na míru který z těch reproduktorů vytáhne maximum a perfektně je sladí. Tím pádem je to ta nejlepší varianta co můžeš mít. A pak si klidně můžeš sepsat článek a pokud bys schema odladěné výhybky zveřejnil bude to velice užitečné i pro ostatní, tedy přesně to co si chtěl. Chtěl si přece sepisovat jakýsi podrobný návod ne? Mám pocit že stejné reproduktory má Right13 tak se domluvte a složte se na odladění.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 19:55 

Kraj: ČR - Olomoucký
Tak to je samozřejmostí, že bych to zveřejnil. Přece nebude někdo za půl roku plait za to stejné, pokud by se do toho někdo pouštěl. Rád bych do toho šel s někým na půl. Ale nevěřím že se někdo najde.

Jen by mě zajímalo, na kolik takové odladění může finančně vyjít. Myslím to, že bych chtěl udělat i vyhýbku, abych ji mohl jen namontovat .... resp. plošňák si bezproblémů udělám, to je to nejmenší zlo.

A co tohle obnáší ? Dopravit hotovou soustavu osazenou měniči k někomu, kdo to dělá, ten mi každý reproduktor jednotlivě zaměří a z charakteristik vymyslí to, jak by se měli překrývat a přes nějaký program spočátá hodnoty součástek ?

Chápu to dobře ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 20:34 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Jo, přesně jak říkáš. Změří se charky zvlášť pro každý repro už v konkrétní ozvučnici, pak se ty soubory nahází do simulátoru a pěkně se to odladí, aby frekvenčka bylo co nejrovnější (ale zároveň použitelná i mimo osu), aby pěkně sedly fázy a aby impedance na žádném kmitočtu neklesla pod 4 Ohm (resp. ne výrazně). Budeš pak překvapen, jak to bude hrát. Pak si postav jednu monolog bednu jen tak ze surové DTD a srovnej to s tím odladěným třípásmem. A garantuju Ti, že ten monolog rovnou poletí z okna. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 20:49 
Řádný člen

Kraj:
Zjednodušeně řečeno (tj z tvého úhlu pohledu) je to tak jak píšeš ;)

1.) Uděláš bedny a osadíš je reproduktory.

2.) Pokud jsou reproduktory nehrané tak rozehrát s prozatímní výhybkou. Pokud jsou to starší Tesla nebo jiné gumáky (použité nebo nepoužité) tak by to chtělo ošetřit závěs, případně načernit membránu aby to nějak vypadalo. To ti můžu udělat já, ale chce to aby se to udělalo alespoň měsíc před měřením protože parametry se během té doby přeci jen mění. Prostě než si reproduktor "sedne". Během té doby lze klidně hrát s prozatímní výhybkou, to tomu nevadí.

3.) Reprobedny se odvezou na měření. Pokud se předpokládá jednodušší (levnější) projekt nebo jde o reproduktory s velmi nízkou tolerancí tak se měří jen jedna bedna. Pokud má jít o velmi kvalitní projekt pak se měří každá bedna zvlášť aby se mohly podchytit výrobní tolerance.

4.) Výsledkem měření a simulace je prvotní návrh výhybky. U jednoduchých/levných projektů se jedná obvykle i o finální verzi, u kvalitních projektů pak probíhají ještě další měření a úpravy na základě poslechových zkoušek. Jakmile máš v ruce schema tak si můžeš výhybku zkonstruovat buď sám (ale pak si součástky, skládání kondenzátorů, individuální úpravy cívek mimo řadu atd. řešíš sám) a nebo si můžeš třeba tady u Lukysse objednat kompletní výhybku kterou prostě jen připojíš a je to. Současně tím pomůžeš ostatním kteří by tvůj projekt chtěli kopírovat protože Lukyss na to už bude mít kit.

5.) Výhybky namontuješ a hraješ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 21:30 

A mám ještě nějakou možnost zaměřit si to doma sám ? Třeba tím že si od někoho půjčím mikrofon pro tyhle účely a podobně ? nebo tu padla řeš na někoho z Přerova. Byl by třeba on ochoten mi to zaměřit ? A stačilo by třeba Lukasovi zaslat jen cháry ? Abych k němu nemusel cestovat půl republiky ?

Chtěl bych to nějak zjednodušit ....
Díky moc

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 23:25 
Řádný člen

Kraj:
Lukáš ti tu výhybku ladit nebude, Lukáš ti jen podle schematu dodaného od toho kdo to měřil a simuloval zhotoví výhybky nebo dodá součástky (pokud si jí budeš chtít vyrobit sám).

Když bys měl měřící mikrofon se známou kalibrační charakteristikou a patřičným vybavením, vhodnou místnost a uměl bys to tak by sis to samozřejmě mohl změřit sám. Jenže ona to také není až taková sranda to správně změřit. To se musíš taky naučit ;) Protože když to blbě změříš tak i kdyby simulace byla sebelepší tak z toho vyleze nesmysl. Takže se musíš rozhodnout jestli absolvovat celou tu strastiplnou cestu a naučíš se to (což se kvůli jednomu páru beden nevyplatí) a nebo to necháš na někom kdo to umí. Můžeš si to domluvit třeba s Mirulem tady z Prahy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 00:32 
Řádný člen

Odměřit třeba impedančku a frekvenčku není problém. Problém je správně odměřit fázi. Bez ní to totiž velký smysl nemá. Programy na měření jsou dostupné, takový HolmImpulse vypadá schopný a jednoduchý, bohužel mně nefachá, tak jsem musel laborovat s ARTA-ou. A díky godzovi a mabatovi jsem se s tím naučil měřit tak, že mám použitelné soubory pro krmení LspCAD-u.
Co se mikrofonu týče...ono se to dá i bez kalibrovaného mikráku. Na pásmu 300-8000Hz jedou i ty mikráky k PC dostatečně rovně, takže na správné odladění děliček a sfázování to podle mně stačí. Je to ale samosebou určitej kompromis, protože mimo to pásmo už člověk takovému mikráku nemůže důvěřovat vůbec a pak nelze správně kupř. zatlouct hrb výškače na 12kHz...přitom takový 5dB hrb na 12k může způsobit, že reprodukce bude dosti ostrá a nepříjemná...i když se tedy určitě najdou lidi, kteří budou tvrdit, že je to super, má to dynamiku atd. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 23:36 

Pánové, je ARX 130-20/4 jako dosazení do třípásma opravdu to nejlepší, co z tesly mohu zvolit ? Mohu si ještě někam pomoct, když už to budu dělat ? Nemůžu si pomoct, ale působí na ěm dojmem opravdu laciného širokáče.

A také mě zajímá, do jakého prostoru jej umístit .... abych si mohl nařezat desky na utvoření přepážky do sloupů.

Zdvojené ARX 130-20/8 budu mít i v centru a tam budou asi ve 4-litrech každý. Jak postupovat v těch sloupech ? Rád bych udělal maximum pro to, aby to teď fakt bylo v rámci možnsotí dokonalé ....

Díky moc.
Wema

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2011 00:51 
Řádný člen

Mno...ehm...a který reprák od tesly nepůsobí lacině? :lol: Až na pár výjimek skoro všechny. Ale nenech se zmást, ARX130 a ARN470x jsou to nejlepší, co můžeš použít. Pak už asi jedině to 4-pásmo. Mně nenapadá nic lepšího...možná Thales by ještě o něčem vědel.
Čistý objem pro ten ARX bude podle mně stačit tak 2,5-3L.
Jinak tedy píšeš, že bys to chtěl v rámci možností dokonalé...proč tedy nejdeš s klukama do toho 4-pásma? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2011 07:23 
Řádný člen

Kraj:
Do tvé koncepce skutečně nic vhodnějšího od Tesly/TVM není.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2011 12:14 

Dobře, díky. Budu tedy schánět ARX 130. Věřím, že to bude dobré.

.... ale do 4-pásma mě už fakt nezlákáte :-D .... na to už se nenechám ukecat.

Vím, že tím, že monology rozšířené o středy už nějaké finance navíc poberou. Ale to zkusím překousnout. Dal bych do toho možná ještě o chloupek víc, ale vydražil jsem na Aukru zesilovač Kenwoood KRF-V5020 ve 100% stavu, a když mi přišel domů tak je nefunkční. Takže sjem vyhodil 2.000,- do popelnice :(

Už mám doma nařezanou MDF na ozvučnicecé celého kina, takže jak seženu všechny měniče, tak vyfrézuju otvory, sesadím bedny a už se bude čím chlubit.

Sestavy bych chtěl rozehrát na nějaké univerzální třípásmové výhybce co mám doma. Neznám ani dělící kmitočty, ale na rozehrání to snad bude stačit, ne ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2011 13:20 
Řádný člen

Já jen tak, že na to 4-p by pak byla k dispozici odladěná výhybka. ;)
Proč bys ten Kenwood měl házet do popelnice? Co je na něm nefunkční? Třeba by to nebyl takovej problém. To je riziko nakupování na aukru. Člověk nikdy neví, co tam vlastně koupil.
Jo, na rozehrání Ti bude stačit v pohodě ta univerzálka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2011 13:41 

Kraj: ČR - Středočeský
Tak přesně bych se zkusil dohodnout s prodávajícím, pokud to nepůjde tak to řešit s Aukrem, viz.: jejich program ochrany kupujících - http://aukro.cz/country_pages/56/0/educ ... /index.php.
Holá huba - holý neštěstí...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2011 22:27 

Martin S.: Tak to jsem samozřejmě napsal obrazně. Do popelnice ho nehodím. Určitě, pokud se nedohodnu s prodávajím s eobrátím na aukro, což mám v záloze a případně bych jej otevřel a mrknul se zda to není nějaká prkotina.

Po zapnutí naskočí na displeji číslice 5 a nic se neděje a na nic nereaguje .... ani na stand-by. Pravděpodobně ta pětka ukazuje nějakou chybu

TheLastUnicorn: Jen se tak zeptám ..... s jakýma měničema se u toho 4-pásma počítá ? Nebo máte nějaká rozpracovaný projekt ? Rád bych se jen pro inspiraci nechal uvést do obrazu ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2011 22:35 
Řádný člen

No tak já jsem tak trochu mimo hru, jelikož na výškách mám monacoráckej pásek RBT-95 a na místě basáku Infinity. Jinak myslím kluci počítali se 4-pásmem osazeným ARN6604 (ARN664, ARO814, ARN734), ARO6604, ARZ3604 a ARV3604.
Já mám IMG902-7298 + ARO689 + ARZ3604 + RBT-95.
Ale když se domluvíš s Thalesem, ten Tě zasvětí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 00:25 
Řádný člen

Kraj:
Už to tu bylo psané několikrát a je to i v článku. Na středech bude ARO6604 a ARZ3604 protože Tesla nám v tomto nedává na výběr. Na výšky je počítáno s černou verzí ARV3604 ale bylo by možno použít i ARS481 (což by mě velice lákalo ale to už by byla zas jiná výhybka, muselo by se to doladit). 1MHE chce na basy 2 ks standardních a dobře dostupných ARN6608. Já to chci jako opravdu top verzi takže na basy bych rád dva kusy (v každé bedně) ARO711 8R verze a pod to sub. Ale budu muset ještě ověřit jestli bude možné to realizovat (ukočírovat to výhybkou) kvůli malé citlivosti ARZ3604 která je v tomto největší brzda, případně bych ho zkusil potunit. Pod to hodlám dát ještě suby (2ks) v samostatných ozvučnicích. Nejdůležitější je odladit celou tu středovýšovou část a pak už by nebyl problém k tomu dopasovat skoro cokoliv v jednom či dvou kusech. Ovšem tyto úpravy už si platí každý samostatně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 11:28 
Řádný člen

To je pravda. Přihodit k odladěné středovýškové části už nějaký basák není problém. Jinak ta ARZ3604 je docela divočina. Chára je dosti kostrbatá (na 80 procent mi chára v bedně odpovídá datasheetu TVM) a min. ten peak před 7kHz je potřeba zatlouct RLC-čkem.
Kolik má citlivost ARO711? Protože ty moje IMG mají tak 88-89dB a stejně mi v průměru ten ARZ3604 vyšel při měření zhruba o 4-5dB citlivější. Musel jsem ho tlumit odpory 6,8/15 ohm , abych to vyrovnal. Je to i tím, že se měřilo v ose výšky a basák je od ARZ ve vzdálenosti skoro 40cm. Tím jsem chtěl říct, že možná ten ARZ ani nebude až takový problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 11:48 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Wema - hele ARX 130-00/4 i model ARX 130-20/4 máme v obchodě skladem, ještě pár kusů je. Možná si přeci jen něco z tvé nabídky k výměně vyberu. Musím se ještě podívat.

Kdo by chtěl, tak nové repro ARZ3604 taky ještě máme v obchodě k dispozici.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 15:52 
Řádný člen

Kraj:
TheLastUnicorn
Za prvé - jak ti mám herajs říkat chlape? Vždyť se ten nick nedá ani rozumně skloňovat a jak se jmenuješ nevím.

Za druhé bychom to měli řešit v jiném threadu ale co s tím mám teď dělat když už je to tady?

Mě to měření ARZ3604 v datasheetu mate. Na jednu stranu se udává papírová citlivost 86dB, na druhou stranu ten graf tam je prostě nějak blbě posunutý takže těžko z toho čuchat jak to vlastně je. Pamatuju si ale že jsem se kdysi když ještě běžely ty novější webovky TVM koukal na graf který byl správně a myslím že jsem z něj vyčuchal že v pásmu cca 2-5KHz by měl mít citlivost 92dB což by bylo zcela vyhovující. Jak reálně citlivý je se bez akustické komory zjistit nedá, jen porovnáváním s něčím.
Originální ARO711 mají sice papírovou citlivost 94-95dB, ale až kdoví v jaké části charakteristiky. V dolní části charakteristiky kterou po nich budu chtít (rád bych cca 60-70Hz) takovou citlivost mít určitě nebudou, tím spíš budou-li v uzavřené ozvučnici kde jim chára bude padat táhle a postupně takže se to bude muset dorovnat výhybkou. To jsou decibely dolů. Něco málo požere kompenzace bafflestepu a něco to že ty reproduktory nebudou origo ale s vyměněným kmitacím systémem, což bude taky tak 1dB dolů. Na druhou stranu tam budou dva což něco zase přidá. Ve výsledku jsem došel k tomu že to možná (!) půjde, ale pokud ano bude to z hlediska citlivosti fakt natěsnotu. Možná bude potřeba ty ARZtka potunit magnety a přidat jim tak na citlivosti. Nemám rád když je něco natěsno a nevím dopředu jak to dopadne dokud se to nezměří a neodsimuluje. Přihodil bych simulaci těch AROček, kdysi jsem si s tím hrál ale nenašel jsem to (což mě štve protože jsem jich měřil celou řadu i převinutých a ARZtek abych získal průměrné parametry od každého modelu) takže je budu muset změřit a nasimulovat znova.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011 17:47 
Řádný člen

Stačí Unicorn, ale jmenuju se Marian. :) Vím, že TheLastUnicorn je složitý a špatně se skloňuje.

Ta chára v datasheetu TVM...no frekvenčně je to v pořádku, ale v otázce citlivosti to ani mně nějak nesedí. Taky jsem byl trochu na pochybách, jak to s tím ARZ bude, protože papíry tvrdili IMG = 89dB a ARZ3604 = 86dB...no ve výsledku to v bedně bylo všechno jinak, jak už jsem psal předtím. Takže u mně dobrý a s dostatečnou rezervou. Se dvěma ARO711 bude asi situace hodně natěsno. Je sice pravda, že bafflestep sežere klidně 3-6dB z citlivosti basáku, ale to mi u dvou kusů paralelně pořád vychází citlivost přes 90dB. V nejhorším budeš mít trochu pokles mezi 2-5k, což jinak někdy není na škodu - bedny pak nejsou tolik "uřvané". :)
Ale přidat na to ARZ-ko magnet není zase tak špatný nápad, to bych rozhodně zkusil.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]