Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Výhybka Tesla Monolog - 4 Ohmová verze
PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 21:33 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Thales: http://reconingspeakers.com/products-pa ... -902-7298/
Změřený TS-ka:
Fs: 44,2 Hz
Vas: 40,30 L
Re: 3,8 Ohm
Le: 0,28 mH
Qts: 0,59
Qms: 5,34
Qes: 0,66
SPL: 89 dB
BL: 5,79 T/m
Sd: 214 cm2

Martin S: Já ten článek četl už dávno a mně je to jasný. Ale měl jsem to kdysi stejně blbě a fakt to ten centr u 5.1 trošku dohnal. A to byli předky "monology", zadky ARS9104 a centr jakási Koda. :lol: No hralo to celý na h..., ale tehdy mi to tak příšerný nepřišlo. Pak jsem začal používat bedny Chario Reference 200 a celý 5.1 jsem zrušil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 23:41 

Kraj: ČR - Olomoucký
Víte co kluci .... nejvíc mě štve, že to tady chceme znova ladit a lidé, kteří to mají za sebou a tohle vše dělali, mi většinou nehodlají pomoct ... asi by to bylo lehké. Chtěl bych to mít opravdu bez chyby. Už mě napadlo i namotat si cívky sám, ale nevím kde sehnat drát .... je to všechno zapeklité.

Slibuji Vá mjedni věc - až můj projekt dokončím, tak bude popsaný naprosto detailně ... od přířežů až po lakování i výhybku, aby někdo, kdo by to po mě chtěl kopírovat, opravdu jen kopíroval a nic neřešil a veděl, že dělá něco osvědčeného a že jen dál nelaboruje ...

Velmi by mě potěšilo kdyby se našel někdo, kdo by pomohl .... :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 00:59 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
No nedá mi to, monology mne minuly, v době vzniku jsem stavěl jinou vetší bednu pro rodinu.Kolega z práce je ale postavil.Následně je tak 5x předělal .Pořád jsou to monolog.Problem je v nich.
Jinak mám velký problém s výrazy super/těžký/ hifi a podobně.Trochu se ta norma údajně přežila .Nicméně je platná dodnes.Vše co překračuje normu HIFI tam patří bez přídomků. Jen škoda ,že se nevěnuje větší pozornost k přesnější definici kde začíná DIY HIFI.
S Thalesem připravujeme, jak již zde napsal společný projekt 4P Tesla. Ta myšlenka se mi hned dostala pod kůži..A snad se Thales na mne nebude zlobit,ta má verze s 2x ARN je reakce na stav věci.Jen další verze jeho myšlenky v mém dopodání.Má motivace je rozšířit 4P na ještě odpovídající ,ale lepe zvládnutelnou/konstrukčně/ variantu.Reproduktor ARN 6608 je přeci jen nepoměrně více sehnatelný.A dají se vybrat odpovídající kousky. Ta dolní dělička přesně odpovídá povaze bas.koncepce pro 4P .Pro uplné dotažení ,pro ty kteří si potrpí na opravdu hluboké bassy se dá připojit aktivsub na 100-120 někde v rohu u zásuvky a je vymalovámo.Já tu mám singl 730 Ta by to možmá zastala.Ale na cestě je 930 od kamaráda jako dárek k mikuláši Tak nevim.Ale zatím držím vizy 4P
A je pravdou že ta Thalesova varianta je koncepčně čistější .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 01:27 
Řádný člen

Kraj:
Pokud si s tím dáš tolik práce abys pak psal detailní článek tak proč to pak neuděláš pořádně? Jinak to totiž nemá smysl. Proč? Protože nemá cenu obsáhle a podrobně popisovat to co je blbě, zvlášť když je to dostatečně v origo návodu. Ta konstrukce je dobová a už tehdy byla více než jen kompromisní (prostě špatná chápeš?). Autoři jí zpracovali a uveřejnili vše potřebné v AR. Začátečníci návody obvykle nepíší nebo nepříliš smysluplné. Ti pokročilejší ví že takto to prostě nejde tak nemají důvod k tomu něco psát. A když už odladí reprobedny podobného charakteru tak zpravidla s lepšími reproduktory jiných výrobců. Příkladem je třeba ta konstrukce na Audiowebu s SPH-225C a Monacorem DT-300 co tam uveřejnil Ondra Chlupáč a nebo tam také někde visí fotky a měření Vifa C20WH-07-09 + DT-300 od Checka (ale k tomu nedal schema). Jenže tyhle konstrukce si zase nepostaví začátečník protože se lekne ceny a ne vždy zcela snadné dostupnosti těch reproduktorů, případně toho že je třeba za práci (odladěný návrh výhybky) platit a raději se pokusí prokopávat slepé cesty. To je přesně to co teď děláš ty protože sám si k tomu poznání ještě nedošel a nás tady neposloucháš. Si paličatý tak si nabij nos. Monology byly koncepčně nedobré tehdy a ještě víc špatné jsou dneska. Ano sice se autor snažil v rámci tehdejších možností aby z daných blbých repráků co se k sobě vůbec nehodí vytěžil maximum a částečně (opravdu jen částečně) se mu to povedlo protože tehdy to lepší prostě nešlo. Takže TEHDY ho bylo možno pochválit alespoň za snahu ale to je asi tak všechno. Ty reproduktory a starý způsob ladění výhybky to zazdívají. Já jsem se pokusil ne pro sebe ale pro lidi jako si ty najít jakýsi kompromis. Ten kompromis má název "Společný projekt pro začátečníky č.1 - sloupovky" viewtopic.php?f=9&t=16 a dopadlo to jak? Nijak takže kašlat na to. Leda že bys tam to ARNko chtěl mít za každou cenu. Pak si ale fakt nevystačíš s tím tesláckým výškáčem protože ten je průserový i pro třípásma, natož pro takovouhle vobludu. A když ti řeknu ať tam dát ten Monacor DT-300 protože se tady nic lepšího v téhle cenové kategorii koupit nedá tak si zas budeš neustále dokola omílat to co jsme tu už od tebe slyšeli kolikrát. Navíc bys tomu musel buď rozumět nebo zaplatit někomu kdo tomu rozumí a to taky neuděláš. Takže pokud to nechceš dělat pro radost a nebo pro kříšení mrtvol tak se ti to prodraží a výsledek bude stejně špatný (ale o něco méně špatný než teď).
Kdybych nutně trval na takovém dvoupásmu tak půjdu za Checkem a pokusím se ho ukecat aby mi prodal dokumentaci k těm jeho odladěným soustavám. Jenže to už zase není Monolog že? Je to začarovaný kruh a ať chceš nebo ne tak ty si v něm ten bludný kořen.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 08:09 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Chtěl jsem ještě něco napsat, ale myslím, že Thales to už zahřebíkoval kompletně a není tam moc co dodat.
Tohle http://audioweb.cz/vase-ok1gth1.htm je podobná blbost jako monology...a to tam ten basák je úplně jiný level, než ARN6604. Ten se klidně nechá natáhnout až k hranici 2kHz, ale víc prostě NE, NE a NE. S tou DT-107 a děličkou je to prostě blbě jak k basáku, tak k výšce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 10:09 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Budu nově prodávat výhybky na Monology dle AR A8/89. K dispozici bude 4 i 8 Ohmové provedení. Cena bude 739Kč / kus (za stejnou cenu bude i výhybka dvou a půl pásmo pro 2xARN188-03/4 a ARV 104-00/8). Více informací, provedení, kvalita součástek zatím nevím. Výhybky nebudu vyrábět já, ale firma v ČR. Bude k dispozici více výhybek na více soustav. Pro ty, kdo si s tím nechtějí moc hrát by to mohla být dobrá příležitost. Profíci si to stejně udělají po svém, takže těm to ani nemá smysl nabízet. Nechte se překvapit. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 17:36 

Kraj: ČR - Středočeský
Ono jakákoliv 8" na gumě je líná a na středech hraje dost blbě. Mě osobně se nelíbí ani 6" na gumě, prostě gumáci mají špatnou impulsní odezvu. Když něco jako Monology, tak bych vzal nějakej svižnej PA basák, třeba od Monacoru je zajímavej SP-8/150PRO, s DT300 + WG by šel jistě hezky naroubovat. Něco takového budu dělat pro Petra, jen to bude s A9090m a DE12.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 18:04 

Tak něco takového bych velmi rád uvítal. Měl bych samozřejmě vážný zájem. Výhybka není zrovna můj obor .... a hlavně ne nějaké odlaďování .... to je přesně to, co bych si představoval. Byl jsem docela ochotný jít do 1.500,- za oba kusy.

Dnes jsem si nechal uřezat nové čelo na moji stavbu, kdyby mě přece jen někdo umluvil na třípísmo, ale to by byl zase problém s výhybkou .... kdo by mi to odladil :( a co na střed ? ARX130, ARN4704 ? Nevím čím bych si tam opravdu pomohl a zůstal u Tesly :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 22:01 
Řádný člen

Kraj:
Výhybka na 3p už přece odladěná je, jen na poněkud jiné osazení. Já ale nechápu jednu věc. Tolikrát jsem už viděl že někdo stavěl kombinaci ARN66xx + ARX130 + ARV104 že když by se pár lidí složilo na odladění výhybky tak se to prostě musí vyplatit. Vznikne z toho sice zcela průměrné a ničím zajímavé třípásmo s některými negativními vlastnostmi, ale pořád to bude podstatně lepší než ty bastly co se patlají teď. Právy ty bastly jsou to co reproduktory téhle značky zabíjí ze všeho nejvíc, teprve pak s hlubokým odstupem následují jejich nedostatky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 22:16 

Tohle je přece absordní věta "Výhybka na 3p už přece odladěná je, jen na poněkud jiné osazení." .... přece nemůžu na tuhle výhybku připojit ARV 3604, ARX 130 a ARN 6614 a tvářit se, že je to v pořádku. Do monologů jsem se pustil především proto, protože na ně je kompletní návod, což jsem zatím nikdy neviděl.

Mimochodem - byl ještě návod na třípásmo Marián Takáč - nezná někdo tuhle konstrukci ? Scháním ten návod mnoho let a nemůže se ho nikde doschánět. To byl alespoň návod .... přesný až doslova. Cívky - přesné rozěmry kostřiček, drát, počet závitů a podobně .... to bylo pro mě stavba s velkým S ! Ale takových je málo .... nebo hledám špatně

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 22:43 
Řádný člen

Kraj:
To je ta kulová soustava z laminátu?

Víš ona není sranda jen tak někde vyvěšovat tovární odladěné výhybky. Každý si to nechá pro sebe a dá to jen důvěryhodným lidem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 23:17 

V tom případě chápu, že jsem nedvěryhodný .... :cry:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 23:40 
Řádný člen

Kraj:
Jak by se ti líbilo kdybys měl firmu, investoval čas a peníze do vývoje něčeho a někdo to jen tak obkreslil a vyvěsil na net? V tom případě jestli nestavíš na tom že máš klientelu kterou vlastní výroba nezajímá a rádi si koupí hotový originální celek tak asi žádný problém. V okamžiku kdy prodáváš něco kolem čeho se motá celý zástup potenciálních kopírovačů tak bys tomu člověku asi poděkoval. Z toho důvodu jsou věci které na netu nikdy nebudou i když existuje skupinka vyvolených která je má. netvrdím že tohle je nutně jedna z nich jelikož TVM už jako původní firma neexistuje, nicméně slyšel jsem že parta původních zaměstnanců chce pod novou obchodní značkou výrobu a prodej některých původních výrobků. Jak mám vědět že se to nebude týkat i tohoto výrobku? Toto by jim zbytečně podráželo nohy. Takže dokud to vědět nebudu tak to nikam veřejně dávat nechci. Krom toho je mi stejně sympatičtější kombinace ARN661x + ARX130 než ARN226 a ARP150 takže na tuto kombinaci by se stejně musela odladit výhybka nová. jenže top se mělo udělat dokud se ty reproduktory ještě prodávaly, ne teď. Teď je přeci jen poněkud pozdě abys hledal kolik lidí do toho půjde s tebou. Sorry já vlastně zapoměl - ty nechceš nic ladit, ty to chceš mít odladěné už na talíři a zadara.

Ale abys neřekl že jsem na tebe zlej tak proč si neseženeš reproduktory ARN738 a ARO688 a nepřipojíš se k našemu projektu přestavby 1PF 067 08 ? Sice by sis k tomu musel vyrobit bednu (může a dokonce by i měla být tvarově odlišná od původních ozvučnic a objemově to skoro odpovídá těm tvým) ale zase k tomu bude dokumkentace. Ano bude tě to stát dejme tomu tři kila za dokumentaci (kterou nebudeš moci zveřejnit) ale budeš mít odladěnou výhybku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2011 23:53 

Proč ? protože sjem investoval mnoho času a financí abych sehnal dva páry ARV 3604, což mi trvalo ai půl roku .... s přestávkami asi dva roky .... protože tyto výškáče nechtěl ani nikdo prodat. Byl jsem na dvoupásmo s ARV 3604 rozhodnutý už velmi dlouho. TeĎ když mám vše - krásné nové ozvučnice, zánovné měniče a i dost informací k tomu ,abych to udělal pořádně, tak uváznu na výhybce u které jsem si celou dobu myslel, že nebdue problém, když je zveřejněna ve schématu.

Dívejte, chlapi, chtěl jsem jen prostou odpověď, nebo dobrý návod k tomu, jak tu stavbu úspěšně dokončit. Vidím, že nikdo není ochotný mi pořádně pomoct. Já nehodlám nikoho dlouhodobě prosit, aby se mi tady chvíli věnoval a řekl mi jen pár slov, které potřebuji.

Zkuste si projít toto téma a dobře si přečtěte, kolik reakci v tomto tématu bylo opravdu k věci ... a opravdu odpovídali na to, na co jsem se ptal.

Víte co, já to nějak udělám .... tudy cesta neveda.
Dokázali to jiné, dokážu to časem i já. Nastuduju zbytek teorie na které váznu, zkusím si vše odměřil a naučit se to vypočítat a dokončit to.
Jestli jsem někdy nepomohl někomu kdo o to žádal mohl jsem, aniž by mě to nic nestálo, tak až se propadnu na sporák čínský restaurace ....

Ale děkuji všem, kteří byli ochotní alespoň trochu pomoci ... hodně mi to dalo

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 00:34 
Řádný člen

Kraj:
Nerozčiluj mě tím že to pořád překrucuješ! :evil:

Ten thread není o tom že by ti někdo nechtěl pomoci. Kdyby nechtěli tak ti to tu lidi odkejvou ať to uděláš a to je všechno. Místo toho se ti tu nejen já snažím vysvětlit že to co děláš je špatně a že bys to tedy takto dělat neměl a měl bys to udělat správně.

Připomíná mi to jako kdybys pořád otravoval s tím že máš dvě prkna a jakýsi pochybný panel a chceš z toho postavit obydlí a my ti pořád říkali že bys musel mít alespoň tři pořádné desky a k tomu nějakou rozumnou střechu protože z těch tvých dvou prken rozumnou stavbu nepostavíš tak aby byla stabilní, nepršelo a nefoukalo do ní. A ty se pořád rozčiluješ že prostě máš to co máš a že jsme na tebe zlí protože ti nechceme pomoci z těch dvou prken (reproduktory) a prasklého panelu (výhybka) postavit dům. Jo, asi z toho postavíš cosi ve stylu pravěkého člověka když to opřeš o skálu takže na tebe nebude pršet tolik jako předtím, ale budeš tam skrčenej, bude na tebe táhnout, bude tam zatékat a vůbec veškerý komfort nikde (bude to hrát nedobře i když lépe než PC splašky). Hlavně že strávíš spoustu času tím že ty prkna budeš natírat na bílo a psát návod na to jak se natírají prkna opřená o skálu krok za krokem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 10:09 

Pěkně napsáno.
Thales je tu jeden z mála, který s TVM může, a pravidelně chodí pomáhat, takže to nařčení je opravdu křivé. Má své závazky, důstojnost a slušnost, a musí držet sliby vůči jiným subjektům.
Jestli si nenecháš poradit od něj, už asi nebude rozumně od koho...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 10:52 

Pánové, já se přeci nerozčiluju. Jen mi přijde, že Vás tím otravuju a vás můj projek nezajímá, protože není bůh ví jak skvělý. Takovou stavbu dělali stovky lidí a těm to asi také špatné nepřipadalo. Spousta lidí na nich hraje do dnes a bez problémů.

Nechci se nikomu vnucovat, i když mi připadá, že jsem nědělal nic jiného. Rady na internetu mi dali hodně, ale nedošel jsem ke konkrétnímu závěru. Uznejte, že se tady mluví v heslech a moc konkrétních věcí zde nepadlo.

Připadám si jako naprostý plebejec když tu řeším základní věci mezi znalci a vásledku se nedopátrám. Ještě jednou podotýkám, že nejsem vůbec rozčilený, ani naštvaný, jen mi připadá, že ztrácím čas mnohých ostatních, který může být víc než drahý ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 11:07 

2wema:
já myslím že to moc řešíš. TVM repráky mají patrně takový rozptyl parametrů už z výroby a pokud použiješ letité zásoby bude to ještě horší, že nemá smysl požadovat do projektu super odladěnou vyhýbku od někoho. Tvá repra budou parametrově třeba jiná a pokud nebudeš měřit/ladit s nima, je to stejně k ničemu.
Dám Ti naději - postavil jsem si nedávno k poslechu u PC tolik zatracovanou sestavu ARN 226-05/8 + ARX 150-23/8 + ARV 104-00/8, k ní dal vyhýbku dle ARS 1038 osazenou z ARS 1038. Žádné ladění, nemám tu možnost, ale součástky kvalitní od PRODANCE (Bennic), vyhýbky za min. 1000,- což je vzhledem k repro luxus a můžu říct, že takovou spokojenost se zvukem jsem nečekal. Basy se po nějaké době taky rozehrály, sestava hraje krásně vyváženě, dlouhodobý poslech při malé hlasitosti je příjemný a ty výšky které každý pomlouvá se mě osobně zdají ze všech Tesel/TVM co jsem kdy měl/mám (ARV3604,ARV161,ARV 089-00/8) nejlepší. Krmím to stařičkým stereo receiverem TECHNICS, který k tomu pasuje oproti třeba SONY, taky AZS 223 byl OK. Už se těším jak dodělám projekt s trojpásmem 2xARN6604+ARX130-20/8+ARV3608, vyhýbka bude stejná. Když to zvukově bude vyhovovat nebudu to dál řešit.
Mě stačí pohled na ty krásné staré TVM ušáky a placebo dobrého zvuku se dostaví samo... :D

Vezmi vyhýbku z 8ohm monologu, odpory a cívky dej poloviční, kondíky dvojnásobné a ono to hrát bude. Já bych jak už tady ale padlo do TESLA/TVM dvojpásma s tak velkým basákem nešel, ohledně chybějících středů tam bude vždy dost kompromisů.

Dej se do díla ať se můžeme pokochat výsledkem Tvé práce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 15:15 
Řádný člen

Kraj:
Nejdůležitější slovo z celého toho příspěvku bylo "placebo" se zbytkem nesouhlasím.

Ano, Tesla/TVM reproduktory mají veliký rozptyl parametrů, ale ne tak velký aby výhybky na danou konfiguraci i po realizaci s reproduktory z jiné série nebyla podstatně lepší než výhybka laděná bez fáze na konfiguraci zcela odlišnou.

Wema pořád jak kolovrátek - ta soustava ne že není nijak úžasná, ta je prostě vyloženě nedobrá. Nikterak úžasné ale plně funkční by bylo to třípásmo. Ale jestli ti to udělá radost tak si to postav podle originálního návodu a užij si plodů svého bastlení. Co víc k tomu ještě chceš? Co ti chybí za informace?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2011 15:35 

A co by mělo smysl ? Přidat mezi ně ještě ARX 130 ? nebo ARN 4704 ? Mělo by to fakt tak velký přínos ? Jak už jsem řekl ..... zviklali jste mě natolik, že jsem si nechal uřezat nové přední čelo z MDF a přemýšlím o třípásmu ... ale když se do toho pustím, budu schopen udělat výhybku ? Respektive, extuje na to něco odladěného ? Ať neuváznu na stejném problému.

Zase si říkám, že na tom moc neušetřím .... a chtěl bych aby to za něco stálo.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]