Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sloupové reproduktory - exklusivní
PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 15:13 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Já jsem chtěl takové dvoupásmo s ARO689 + RBT-95...no a nakonec je z toho 4-pásmo z vedlejšího threadu.
Monology bych opravdu nestavěl. Klasika to možná je, ale jen v tom případě, že si to udělám na chlup přesně podle návodu a budu se na to jenom dívat. Ještě na škole jsem takovou monolog kombinaci (ale ozvučnici rozměrů 28x50x28cm) postavil...no "dance" se na tom snad ještě poslouchat dal - na tuc tuc hudbu je to dobrý. Pak jsem ale zapnul kotoučák, založil starý pásek se Supertrampem a najednou to bylo nějaký divný, skoro neposlouchatelný, co se mi nikdy třeba na ARS9204 nestalo...poslouchat v dnešní době s hromadou lepších možností monolgy mi přijde stejný, jako programovat na Commodore 64 nebo Atari 800.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 17:17 
Řádný člen

Kraj:
No, krom toho že ti plynule nenavazují v těch tvých projektech pásma tak jak by to bylo správné máš v podstatě pravdu a došel si k tomu k čemu dojde každý pokud není tetřev hlušec.

Nemáš ale pravdu v tom že se tu na tento problém Monologů neupozorňuje. Jak to že ne? Je to vždy stěžejním tématem že je to bum-cink bedna když se tato konstrukce probírá a dokonce je tu i opakovaně vysvětleno proč. Stačilo by lépe číst.

S tím použitím reproduktoru ARN6608 to není až tak úplně pravda.
Reproduktor ARN6618 je v zásadě konstrukčně téměř stejný reproduktor ARN664 tak jak ho na přelomu 60. a 70. let vymysleli. Tento reproduktor byl postupem času mnohokrát upravován (bohužel vždy to byly úpravy k horšímu) a několikrát dokonce přeznačen (668/669 - 6608 - 6608A - 6608B - 6618). Těch úprav a podverzí je více než značení. Nejvíc patrné to bylo u modelu označovaného ARN6608. Zatím co první verze měly velmi blízko k původním ARN669 takže se se zavřenýma očima (oběma) použít (i když nevhodně) ve dvoupásmových soustavách (podobně jako to Tesla ValMez použila s ARN664/665 a ARV161 v ARS830 nebo ještě lépe Tesla Bratislava s širokopásmovým ARE467 a ARZ668 v 1PF 068 88), poslední verze pak byly až na cívku prakticky identické s ARN6618 jak ho známe dnes. Tudíž dá se souhlasit že současný ARN6618 je do těchto soustav méně vhodný než první verze ARN6608, ale neznamená to že ty soustavy hrají blbě jen kvůli tomu.

Použití ARZ3608 v konceptu ala ARS9238 je zcela nevhodné. ARZ3608 má minimální doporučovaný dělící kmitočet 1,5KHz při dělení druhým řádem. V ARS9238 je dělený jen prvním řádem. Navíc stačí se podívat kam až jedou basáky. Vždyť je tam jen 1mH indukčnost do 8R impedance tak co to je?

ARO689 + RBT-95 je blbost ale to už jsme si vyjasnili.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2011 14:40 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Máš asi pravdu, nejsem žádný odborník přes reprobedny a za některé moje nápady by mě nejspíš pravověrný hifista umlátil spáleným basákem :oops:
Nemusím mít nějaké superextra HiFi, ale je určitá nepodkročitelná úroveň kdy na té reprodukci něco vytrvale vadí a nejde to poslouchat. Každý tu úroveň máme někde jinde, ale co je moc, to je moc. To je něco podobného, jako "plastikový" zvuk levné spotřební elektroniky. Nejde mi o soustředený poslech, ale prostě si pustím rádio nebo CD jako hudební kulisu. Ten zmíněný problém s Monology jsem vnímal hlavně při reprodukci řeči, kdy to skutečně kroutilo ušima.
K zamyšlení nad 6608 versus 6618 jsem prostě došel tak, že jsem osadil ty 6618 a zjistil že je to strašný. 6608 jsem neměl možnost vyzkoušet, ale logicky jsem předpokládál že něco tak ohavného by soudný člověk neposlal do tehdy monopolního časopisu. Proto jsem předpokládal, že mezi 6608 a 6618 bude rozdíl, koneckonců je otázka jakou verzi těch 6608 autor Monologů použil, jestli to neladil s nějakými staršími kusy které by tedy mohly být pro dvoupásmo vyhovující.
O třípásmo s ARZ3608 se taky nebudu přít, určitě nejde o žádný zázrak, v podstatě šlo o to nějak smysluplně využít jinak dobré korpusy z Monologů se kterými nějak moc kouzlit nejde. Tyhle repráky tam prostě mechanicky pasují, zvukově to taky nebude žádná špička, ale už mi to nekroutí ušima :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2011 23:30 

Kraj: ČR - Olomoucký
Tak pánové. Dnešek jsem zasvětil celý výrobě ozvučnic. V práci jsem fušoval co to šlo a ozvučnice jsou na světě .... sice jen hrubý skelet, ale jsem z nich nadšený. Mám z toho opravdu radost.

Jen podotýkám, že vše bude hrát v domácím kinu, kde mi středy zahraje především center a budou tam taky zadky, takže nemám vůbec strach o to, že by mi to nevyhovovalo.

Ozvučnicím jsem se velice pečlivě věnoval a ač si mnozí pomyslí, že zbytečně, tak to rozhodně ne. Nejvíc se těším na to, až zde s čistou hlavou prohlásím, že to vše mělo smysl. Já nejsem rozhodně ten, který by na tom pouštěl magiče a gramce ..... já na tom budu mít napojený počítač, telku a rádio .... víc nepotřebuji .... a podotýkám, že to budu pravděpodobně dočasně krmit žalezem domácí výroby ..... takže žádná sláva. Ale zesilovač již scháním .... jen málo který odpovídá mým potřebám.

Pánové, já Vám chápu. Jste více méně velmi nároční a to si přiznejme. Ne všichni jsme ochotni dát do beden 10.000,- a více .... nekteří chceme dát prostě jen 2.000,- .... a to je stejné jako v hospodě .... nekdo má draka ze dvou panáků a někdo z 10 .... kdo je na tom líp ? Zážitek mají pravděpodobně oba stejný. Když si pomyslím, jak mi to hrálo doteď a jak to hrálo pěkně .... musí to být sto a jedna.

Takže podtrženo sečteno

Front: Sloupy closed - ARV 3604 a ARN 6614 (edice od firmy CATH elektronic - Audio Quipment s leskle lakovanou membránou) a na míru dělanou výhybkou

Surround: Regálovky closed - ARV 3604 a ARN 5614 s výhybkou CN 02-2-12/4

Center (zatím v teorii) : Klasická koncepce closed - 2x ARZ 3608 a 2x ARV 3608 (zde bude možná a pravděpodobná změnav měničích)

Subwoofer: Bassreflex ARN 312, nebo 2x 226, nebo 2x 6614 (doufám, že vyjde ta 312)

Takže zde se nestrachuji, že by sestava stála za prd ....
Pevně věřím, že vyvrátím všechna tvrzení o tom, že to nebude poslouchatelné, protože naše hranice máme každý někde jinde. Věřím tomu, že mi to splní sen a udělá obrovskou radost.

Věřím, že se to již všechno brzy dozvíme ...
Buďte zdrávi

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 00:02 
Řádný člen

Kraj:
Kdybychom byli nároční přespříliš tak by tu s námi jiné lidé neopovrhovali že se zabýváme reproduktory Tesla a TVM. Na druhou stranu člověk si musí stanovit nějakou určitou minimální hranici že jo. Je správné mít alespoň nějaké nároky. Kdyby ses tu objevil nabídl bych ti srovnání s jinými soustavami aby sis mohl udělat představu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 01:31 
Řádný člen

Taky si nemyslím, že jsem příliš náročný...hraju na žlutých monacorech přes starýho Luxmana L-410, který krmím z Denonu DCD-1500 II, Akaie GX-620 nebo Tesly NC-500 + Ortofon OM10. Takže se dá říct, že stará klasika, žáden high-end. A netvrdím, že repráky od tesly nedokážu poslouchat. Monology a třípásma typu ARN226+ARP150+ARV104 sice nemusím, ale třeba takové ARS844 se mi zvukově vždycky líbili - i přes to, že dobře hrají jedině v ose. Když jsem je kdysi prvně slyšel, stali se mým snem...a jednou jsem si ten sen i splnil...no a pak jsem udělal něco, za co se stydím a zasloužil bych si pár facek... :oops:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 03:46 
Řádný člen

Kraj:
Tak se přiznej - že ses je pokusil nějak převorat a dopadlo to blbě? Nebo ses pokoušel o miniPA?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 09:06 
Moderátor

Wema:

Mě tedy docela zaujalo to tvé osazení centru. Nemáš tam překlepy???
Ten tvůj centr bude podle osazení hrát až od 1,5 kHz? Centr by měl být ideálně schopen zahrát celé pásmo. A když ne, tak aspoň od děličky subwooferu, čili minimálně od nějakých 150 Hz. A proč dva výškové?
Krom toho, centr nemá hrát středy. Centr hraje středový kanál - většinou dialogy a všecko, co se děje na obrazovce. Včetně hluku. Jestli to myslíš s osazením vážně, pak nedostaneš ani dobrý centr, ani horší centr, ani mizerný centr, ani centr na vyližpiču, ale naprostý nesmysl. Vezmi dva střeďáky a pusť si do nich zvuk z televize, abys získal představu. Na centr v tvé sestavě by se hodily dejme tomu dvě širokopásma ve stylu ARX130, plus nějaký ten výškáč. Jeden.

K těm monologům: Hlavní bedny musejí středy umět, protože i v kině hrají hudební doprovod. A ne vždycky je zvuk vícekanálový. Ve stereu musejí uhrát úplně všecko včetně dialogů. Proto se nesmějí ošidit. Tak, jak to popisuješ, to bude stát za vyliž. Jestliže se totiž Monology dají s trochou vůle použít k reprodukci hudby, na film či k televizi se nehodí vůbec. Nejde o to, jestli to je ideální nebo kompromisní řešení, ale jestli je vůbec vhodné.

(dodatečně editováno)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 09:57 
Řádný člen

Thales: PA ne, to je oblast, která mi nic neříká. Ale převoral jsem je. Nedopadlo to až tak úplně blbě, ale byla jich každopádně veliká škoda. Kdyby to byly nějaké dorasované vraky, tak bych mávl rukou...ale byli ve stavu nových a to doslovně. Martinekk může potvrdit, viděl je na vlastní oči.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 00:34 
Řádný člen

Kraj:
Tak se "pochlub" co si přesně udělal.

-----

Já to řeknu narovinu - než ty Monology a debilní centr tak bych mnohem raději poslouchal u TV cokoliv s velkýma širokáčema. Teď mám k TV upravené Miery 25WS/D-2. Jsou to jednoduché bedny, na muziku zas tak moc nejsou (chtělo by to lepší výhybku, zatím, je tam původní) ale k TV je to dostačující. reproduktory ARO711, ARO689 a ARV161. Výhybka jednoduchá 6dB. Směrovka nic moc, ani to nemá superbasy, ani super vejšky ale řeč je z toho perfektní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 00:41 

Pořád jen přemýšlím, jestli teda přidat střeďák .... ale nedovedu si představit ten hrozný vzhled .... líbí se mi ARP 150, ale ten by tam byl jako pěst na oko ..... zvažuji, zvažuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 01:17 
Řádný člen

Kraj:
A já pořád nechápu co se ti vzhledově nelíbí na ARX130-20. Vždyť s ARN660x se k sobě velice vizuálně hodí. Zejména mají-li ty basáky už větší vrchlík. Naopak ARP150 je tam jak pěst na oko.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 03:10 
Řádný člen

Thales: No přestavěl jsem je na to, co poslouchám teď...SPH-200KE, SPH-102KEP, RBT-95...objem byl ideální - 40L, takže se překopal předek, doplnili se výztuhy, dozadu se udělal otvor pro BR...
Jenže není to úplně perfektní jak bych si to představoval a o to víc mi je těch ARS844 teď líto. Že optimální ozvučnici pro monacory jsem stejně neudělal, zato jsem zničil již relativně vzácné bedny.
A k těm Wemovým bednám...Thalesi, tohle jsme mu říkali už na audiowebu, když se dotazoval na kombinaci ARN226+ARV104. On to prostě řeší asi všude a čeká, že mu někdo řekne, že monology jsou to pravé ořechové...a nijak nechce pochopit, že stavět tenhle paskvil (na dnešní dobu) je škoda materiálu a práce.
Kdybych stavěl levnější domácí kino z tesel (jakože ale nikdy nebudu- tím ale nechci říct, že bych teslu neměl rád), tak asi zvolím tyhle kombinace:
Přední satelity - 2xARN5618, ARX130, ARV104(3604)
Zadní satelity - ARX130, ARV104(3604)
Centr - 2xARX130, ARV104(3604)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 06:31 
Řádný člen

Kraj:
Jo to už zní rozumněji. Až teda na ty výšky.

Za ty ARS844 se fakt styď, to je totéž jako když jsem já kdysi rozebral funkční SAPI86 v konfiguraci 8086 + 128KB RAM + 2x 360KB floppy. Zlobil tam trochu síťový vypínač. Jenže byl vzadu uvnitř zdroje a na hmatník vepředu byl protažený takovou naohýbanou osou co vypadala spíš jako kliková hřídel. Hrozně blbě se to demontovalo, když jsem to rozebral tak jsem od toho ztratil šroubky, pak i nervy a nakonec jsem to já vůl rozebral na prvočinitele. Ten zlacený procesor v keramice od Siemensu ještě někde mám i když se zkrácenýma nohama, ventilátor maďarské výroby dodnes šlape v přímotopu. Je sice hlučný ale snad nezničitelný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 08:08 
Řádný člen

No vidíš...u Tebe to byl síťový vypínač, u mne byla v háji jedna ARV160. Ale to mě samozřejmě neomlouvá...
Nejhorší je, že člověk si to uvědomí až potom, když už je pozdě. Alespoň těm ARN734 jsem našel majitele, který si z nich neudělá dunítko do auta a nepošle je do věčných lovišť.
A co se počítačů týče, já jsem zlikvidoval taky můj první počítač...Commodore C64 II. Odešel tam zvukový procesor (myslím) a taky jsem ho rozebral. Kazeťák šel do koše, jednojehličková tiskárna taktéž, monitor a joysticky jsem prodal a zdroj pak později použil na napájení nějakýho zesilovače s MBA-čkama.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 14:24 

Chlapi, já nechci slyšet, že monology jsou skvělý. To ani omylem ...

A proč to řeším na dvou fórech ? Protože tam je ten a tady zas jiní .... a každá ví něco .... já se rád nechám poučit a rád se vyvaruji chybám v téhle konktérní konstrukci, kterou již udělali jiní. o to mi jde ....

Zbouchnout 6 desek a usadit tam dva repráky, dokáže snad každý druhý ... ale jde mi o opravdovou dobovou originalitu .... melem to tady pořád dokola ....

Začíná mi být líto vašeho času ..... to co jsme tady rozebrali v 50-ti příspěvsích se dalo zhrnout do dvou komentářů ... už se budu ptát jen na konkrétní dotazy ... abych to ulehčil

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 15:35 
Řádný člen

Pokud chceš stavět dobovou originalitu, musíš to udělat takové, jaké to je...Už Ti to řeklo hodně lidí. Samotné monology s původním osazením jsou dnes hovadina. To je celá chyba těchto beden. Jinak tam není nic dalšího, co by bylo vyloženě špatně...doopravdy nic, co by bylo možný zlepšit, abys tu konstrukci posunul výrazněji dál.
Takže pokud se chceš vyvarovat chybě, kterou udělali ostatní, nestav to takhle vůbec. Ty měniče na tohle prostě nemají. V roce 1990 to bylo na DIY slušný, ale i tehdy je takové ARS844 nebo 944 zvukově smetli ze stolu. Ale to se už opakuji a nevidím v tom smysl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 20:35 
Řádný člen

Kraj:
Asi tak. Já jsem se pokusil navrhnout z toho co dům dal jakousi reinkarnaci tohoto konceptu ala Monolog v projektu z odkazu, jelikož tam bych si to mohl dovolit. Přeci jen ARZ669 na textilu je mnohem svižnější reprák než bahňák ARN66xx (zejména ty novější), za druhé Hi-Vi TN25 je podstatně lepší reprák než ARV360x. A taky je to tak trochu designovka. V ose by to mohlo být i zajímavý, mimo osu už horší (proč to jsem vysvětloval v odkazovaném threadu v debatě s 1MHE, jen tady by to bylo méně tragické jak u Tesly). Ale díky tomu že mi Viper poslal dva kousky ARO3604 (čímž mu děkuji) a do 4p budou ty ARZ3604 tak bude možné to realizovat jako 3p a na původní projekt dlabu. Proč bych to dělal kompromisně když těch kompromisů můžu udělat asi tak polovinu že jo. Každopádně obě možnosti nejsou origo Monology i když ta první se tomu v základu blíží.

viewtopic.php?f=9&t=1978&start=39

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 21:33 
Moderátor

Já si taky jednou usmyslel stavět Monology. Byl jsem tím úplně posedlý. Nakonec jsem zjistil, že mě k tomu vede pouze lakota. Bylo mi líto investovat do střeďáků a vyhybky...
Naštěstí jsem na to přišel těsně před vyříznutím děr pro reproduktory.
Když přidáš ARX130 na středy, můžeš ty samé (plus stejný výškáč) použít do centru. Budeš pak mít ideálně sladěný zvuk celého předku, což by se ti s tím ARP nepodařilo ani náhodou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 21:51 
Řádný člen

Dvoupásmo s 8" dole vyžaduje fakt dobré repráky...kdybych byl nucenej do toho jít, tak bych to asi osadil SPH-225C a DT-300+WG-300. To by podle mýho mohlo makat celkem rozumně, i když je to stále určitej kompromis. Náklady na tuhle kombinaci jsou ale samozřejmě někde jinde, než ARN6604+ARV3604.
Já se hodně těším na to moje zamýšlené 4-pásmo, nemohu se dočkat už samotnýho měření, jak to bude asi vypadat. Akorát se bojím výhybky, nejsem tak zkušený ladič a 4-pásmo bude asi ohromné sousto. Ale rozhodně do toho jdu.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]