Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: AZS223 aneb problém pólování beden
PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 21:00 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahoj lidi , mám taký dost nepochopitelný problém se zesíkem AZS223 a ne jen s jedním . Jedná se oto že neustále jsem hledal chybu proč mě to nebasuje a je ten zvuk jak z plechovky a došel jsem na věc která mě dost zarazila a to že když jsem přepóloval jednu bednu ( teď nevím jestli L nebo P ) tak to hrálo jak střelené , no řekl bych že mám bedny tak 100 litrů oběm :-) . Za celou éru 15cti let co opravuju zesy jsem se z ničím takým nesetkal a pozor : mám víc typů těchto zesíků i AZS222 a mám jich několik a je pozoruhodné že se všechny chovají stejně . Vím že každého z Vás napadne že mám přepólované bedny ( nechtě ) , ale ne! a to jsem skoušel na více párů beden a všechny se chovají stejně , prostě všechny chcou přepólovat aby pěkně basovaly . Co se týká zdroje signálu tak nejvíc používám PC , ale skoušel jsem i flešku i tapedeck a různé a je to to samé . Nechápu to :evil: Mám i plánek toho zesu a nikde v něm sem se nedočet že by tam byl přetočenej signál a to ani nejde podle konstrukce , kdyby jo, tak to bych ho mohl zrovna použít do můstku :D , ale bohužel . Ptám se : setkal se někdo spodobným problémem ? Díky .

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: AZS223 aneb problém pólování beden
PříspěvekNapsal: 05 lis 2011 00:56 
Řádný člen

Kraj:
Domnívám se že problém bude jinde. Udělej nám přesný plánek místnosti včetně nábytku, rozložení beden, oken, dveří a místa kde posloucháš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2011 11:19 
Řádný člen

To je u mě celkem zásada mít bedny rozmístěné jak mají být , ale skoušel jsem všechny možnosti a výsledek nula . Ale jo , namaluju plánek místnosti jak to nejlíp svedu a oskenuju a dám zde , sice vzhledem kolik věcí mám v pokoji a jak rozmístěných není zrovna ideální , ale bohužel můj prostor jinak nevyřeším . Takže skusím to namalovat :roll:

Jo a zapoměl jsem na zásadní poznatek který jsem zde neuvedl : všechny AZSka jsem dal stranou a skusil to na uplně jiný zesy , bohužel už mám jen PA koncáky a skoušel jsem prohodit čtyři různé koncáky a hraje to normálně !!! A to jsem schválně ještě skoušel úmyslně přepólovat jednu bednu L a dal zase zpět a přepóloval druhou R , no a hraje to blbě přesně jak na dobře zapojeném z některých AZS . Už su z toho pako , asi potřebuju dovolenou :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2011 17:06 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Vliv místnosti vyloučíš velice jednoduše. Postav bedny těsně k sobě. Když jsou opačně nafázované, zmizí basy. Když bedny připojíš na jeden výstup paralelně (většina zesilovačů to přežije bez úhony, jen moc nečudit) ve stejné polaritě a basy zmizí, máš v jedné otočený basák.
Ještě mě napadá: nemáš vstup zesilovače napojený přes nějakou redukci z čehokoli na pětikolík, která je blbě zapojená??? Protože ty zesilovače sice nejsou nijak zázračné, ale URČITĚ fázi v jednom kanále nepřevrací.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 00:13 
Řádný člen

Kraj:
Zrovna u té AZS222/223 bych to paralelní připojování neříkal moc nahlas vzhledem k tomu, že ten zesilovač nemá žádné ochrany. Ani proti nadproudu (který nepochybně vznikne), ani proti stejnosměrnému napětí na výstupu, ani proti přehřátí. Pozor na to!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 01:15 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Zase nadruhou stranu neznám nikoho,kdo to nepřepálil,a s rozumem odzkoušel co potřebuje.Ony si ty 222/223 taky něco v rozumu nechají naložit.

Pořád platí

Kdo si tam dá hřebíky ,ten začne o píky.

Pro ty, kteří nemají rozum jsou tyto věty házením hrachu na zeď ,,,nářků,,,

Takových nelituji ,pouze je mě líto toho zařízení,jaká škoda.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 09:24 
Moderátor

Na odzkoušení fáze stačí dát to potichu. Při tom by koncák spálil opravdu jen blbec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 10:07 
Řádný člen

S tým můstkem to byla sranda nejsem vůl když ty trandy mají jen 8 A proud původní a tento co konkrétně používám AZS 223 , tak ho mám trošku vyšperkovaný :mám opožděné přip. repro s ochranou SS napětí na výstupu a nacpanej toroid 150W ( šel tam dost blbě ale je tam slušně daný ) a co se týká koncových trandů , tak tam mám MJ2501 / 3001 - 80 V, 10A , 150W . Jsou zbytečně předimenzované , ale měl jsem je na skladě a nevyužité , tak co s něma , že ? a jak me radil Ransom , že dát bedny vedle sebe a skusit to přepólovávat , tak normálnězapojené to basuje celkem s tvrdšímy basy a přepólované mají měkší basy a to na více párů beden jak jsem říkal minule a rozložené v místnosti všemožně , tak já už nevím :?

A mimochodem , ještě se mě nepodařilo žádné AZSko odčoudit , nejsem prase a vím co si můžu ke každému stroji dovolit !

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 10:30 
Moderátor

Jsi si jistý, že neměníš fázi signálu už na vstupu nějakou redukcí z čehosi na pětikolík?

když dáš dvě stejné bedny těsně k sobě a jednu přepóluješ, tak basy nezměknou, ale zmizí. A zbytek zvuku je takový nepříjemně rozplizlý. Pokud jsou bedny připojené na shodný signál, čili pro jistotu na jeden výstup.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 10:44 
Řádný člen

Jo , přesně tak , skoušel jsem je jako prvním testem tužkovou baterkou jako na + a - abych věděl kterým směrem se pohybuje basák ( nechtělo se mě je rozebírat ) a mám je dobře , plus je na kulatém kolíčku a skoušel jsem je velmi opatrně spojit na paralel k sobě na jeden výstup a dobře zapojené hrajou ok a když je přepóluju tak sou basy totálně v čudu . prostě někde se ten zvuk mrví a nevím kde . no a signálové kabely mám z PC 3,5 jack a na konci cinch ( origo šňůra ) , takže signál otočit snad nejde . Ale jak jsem se zmínil v předchozím článku , tak že mě to na jiné koncáky hraje prostě normálně , nebo tak se mě to aspoň zdá i když jsem to skoušel záměrně otáčet . Už nevím co si mám myslet , jestli se mě to jen zdá a je fakt že jsem zvyklý na jiný oběm zvuku , protože kdybych to poslouchal stabylně , tak mě to možná snad ani nepříde jiné . Prostě mě zaráží nejvíc ten rozdíl když použiju jiný zes a to mě nejde do hlavy :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 11:02 
Moderátor

Mno, že budou mít Tesly jiný zvuk, to se dá čekat. Jestli se ten efekt se zmizením basů - při přepólování, když jsou bedny u sebe - projeví i když je každá bedna na svém výstupu, pak by to mělo být v pořádku a už půjde opravdu jen o vliv prostoru a rozmístění beden.
Pro příklad: U mě doma, v malém bytě s prapodivně rozmístěnými dveřmi, jsem nenašel jinou možnost, než dát bedny k delší stěně pokoje. Jedna je v levém rohu a druhá asi tak ve dvou třetinách stěny. Uprostřed mezi nimi je televize a v ose proti nim kanape. Poslouchám sedíc na kanapi, až u protější zdi. Rozmístění vychází přesně na rovnostranný trojúhelník.
Jak to je celé šíbnuté mimo osu, kdekoli v místnosti to "hraje bez basů". Fázové posuny je zlikvidují. Jedině přesně tam, kde sedím, je všecko v pořádku. Ale nikde jinde. Sralo mě to tak, že jsem nakonec vecpal do místnosti druhý pár beden na podkres a používám je, když chodím po bytě. Jsou v místě, kde jsou slyšet líp, ale kde je zase nemůžu mít na kino a koncerty - protože bych musel dát televizi do okna a sedět ve dveřích do kuchyně...
Myslím, že v takhle blbě uspořádaných místnostech se někdy dosáhne lepšího výsledku se subwooferem. Jeden zdroj udělá homogenní pole v celém objemu místnosti líp než dva nevhodně (vůči prostoru) rozmístěné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 11:16 
Řádný člen

Já mám ten slíbený plánek místnosti namalovaný ale nedaří se mě ho skenerem dostat sem na fórum , když to popíšu ve skratce : ( panelákový byt ) , bedny mám v rohu u okna , po pravé straně je celá zeď , ale před ní mám naskládané celé PÉÁčko a je fakt že trochu pravou bednu to zastiňuje a levá zeď jak mám L bednu , tak hned vedle ní mám dveře ( shrnovačky ) , to je špatné , to vím a poslouchám to na gauči na proti okna , čili před bednama a vedle gauče kde poslouchám jsou taky dveře defakto před bednama vedle gauče kde poslouchám . Celý ten prostor nemám nic moc dobře rozmístěný , ale jinak to u sebe neudělám , mám ten pokoj jako dílnu kde opravuju i sídlím . Ale proč je ten rozdíl zvuku mezi jinými zesy nechápu . No a jak jsi spomínal že když chodíš po místnosti a mění se zvuk na basech , tak nejlíp mě to hraje když sedím mezi bednama kde pod oknem vlastně mezi něma mám PC , když sedím na gauči tak ten zvuk je nepříjemný až z toho ale opravdu bolí hlava a to doslova .

Naposledy upravil crashmann dne 06 lis 2011 12:31, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 11:29 
Řádný člen

Jen pro jistotu,zkoušels použít i jiný zdroj signálu nežli \pc /nepročítal jsem celé vlákno/ Je divné že se to chová až tak exremně jak popisujěš.Někde v celem řetězci bude chyba . Vem nějakou ověřenou klasiku jako zdroj, nejlépe kdyby sám měl koncák ,vyřaď zes a uvidíš.Nebo to projeď generátorem každou zvlášť a uslyšíš odezvu .Jestli ti to dělaj bassy tak krásně poznáš rozdíl a uvidíš co dělaj repra /tam ale použij samostatný koncák/.

Jen pro jistotu/aniž bych chtěl urazit/

U 222/223 koukni na izostaty jesti jsou OK .Jednou se ni stalo že jsem měl zláštní šlus na linearu a výsledný zvuk se podobal tomu co ty píšeš.Rozebral a vyčistil jsem pro jistotu celou řadu a výsledek se dostavi hned. Mnoho zdaru

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 11:40 
Moderátor

crashmann:

A co když sis právě v praxi odzkoušel, že zesilovače se prostě ve zvuku dost liší?

1MHE:
Taky mě napadl obvod korekce u hlasitosti. Ale že by to bylo u několika zesilovačů najednou?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 11:49 
Řádný člen

Samotnej zvukový zdroj s vestaveným koncem nemám kterým bych to skusil . Ale toto mě fakt nenapadlo skusit to prohrnout generátorem který mám v programu ale zase jen v PC a použil bych koncák z PÉÁčka . No zvukové zdroje jsem skoušel jak jsem se zmínil před tím - flashku , tape deck a bylo to stejný . Skusím projet celé kmitočtové pásmo a uvidím ,snad je neodčoudím ty bedýnky :lol: To by mě už asi je.lo . Je mě jasné že každý zes hraje jinak , ale jak jsem říkal všechny páry beden se mě chovají stejně a za druhé : všechny AZS taky stejně a za třetí : ostatní koncáky ( mám už jen PÁ ) se chovají taky stejně o proti řadě AZS ! .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 13:23 
Řádný člen

zdroj používáš PC ,skusil jsi čistě anolog.zdroj.,Takový aby jsi měl jistotu ,že je bez zásahů?
U generátoru je výhoda ,že slyšíš skutečnou odezvu,že je PC je jedno jde o mono provoz a PC je jen zdroj signálu. Najdi v katalogu paranetry bassového repra a zkus co to dělá na rezonanci ,potom zkus pásmo kde se dělí bassy a středy.Možná ti to hapruje tam.Nech ty bedny tam kde byly.Druhou zkoužku udělej s bednama vedle sebe .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 14:03 
Řádný člen

Takže skusil jsem to na generátoru a poznatky : obě bedny jsou dá se říct stejné , jo abych upřesnil, jedná se o bedny Tesla ARS1014 které poslouchám stabylně , na testu jsem zjistil že pod 40hz nejdou ,což je i v parametrech a výšky slabě přez 18khz a celkem v čudu mám pásmo mezi 120-150hz , tam je díra , sice znatelná ale zažil jsem horší výsledky na dobrých origoš bednách , skusím se pohrát s vyhybkou která je tam sice taky originál ale napadá mě že můžou být za tu dobu vyschlý kondy , tak proto to může být rozhozený . A asi se naseru a odpoledne skočím k sousedovi kterému jsem opraoval Transiwatt TW40 junior a hned budu chytřejší , protože to není možné se nedomluvit s takým banálním problémem , normálně se za můj problém tady na fóru stydím a to nejsu amatér ! :oops:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2011 16:46 
Řádný člen

Na 1014 je to dobrý po výměně kondů to bude v jímém,možná se jedná opravdu o to ,že jsi jak píšeš přitvrdil zesik a posunul sis poslech.No ono se není za co stydět,nakonec se ta závada stejně projeví,

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 00:49 
Řádný člen

Kraj:
Ty si do těch výškáčů posílal signál z generátoru s plným buzením?

Já si nemůžu pomoci ale v tak divném pásmu díra to bude velmi pravděpodobně místnost/poslechové místo. Zkus si ty bedny dát jen pro zajímavost do jiné místnosti. Máš tu místnost nějak rozumně zatlumenou nebo moderní antiakustické úpravy typu plovoucí podlaha, holé stěny, žádné knihovny pevný nábytek z plastu, skla nebo kovu ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 09:50 
Řádný člen

Nejsu cáklý abych pouštěl plný signál při testu do bedýnek které mají 15W zatížení a skoušel jsem to přez PA koncák protože jiné zesíky nemám, kterej má 2x800W ( slabší nemám ) , no a abych byl přesný , tak mám takovou místnost jakou píše Tháles v negativním provedení : velké dřevěné šatníky , velké skleněné okno zatlumení žádné a rozmístění věcí radši no koment, ale o tomto všem se zmiňuji v předchozích článcích které si to chce přečíst ať se neopakuju furt dokola . No a udělal jsem to , jak jsem včera říkal , šel jsem za sousedem kterej má Transiwatt TW40 junior abych se přesvědčil kde je problém a vzal jsem i to moje AZSko a u něj to hraje světě div se uplně normálně a v zápětí jsem vzal jeho Transiwatta ke mě domů a skusil ho u mě a hraje taky tak blbě jako to AZS ! Takže je to určitě místností a nezbývá mě než si na to s lítostí zvyknout . Ale aspoň mám jistotu že mám zesíky v pohodě . A jen taký dodatek : ten Transiwatt hraje zvukově rozhodně líp než to AZSko , má takovej hrajivější zvuk ( teplejší jako lampáč , to bude asi to germanium kterým je to osazené :D .

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]