Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 19:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 109 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 4-pásmo
PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 19:52 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Zdravím.
Jsem tady nový, co se registrace týče, ale jinak to tady chodím "očumovat" už nějaký ten pátek.
Doma se mi povaluje nějaké harampádí - konkrétně 2ks basáků Infinity IMG 902-7298, 2ks širokopásem ARO689, 2ks ARO3604...no a taky mám navíc 2ks minipásků Monacor RBT-95. Původně jsem si chtěl postavit bedny osazené jen ARO689 jako šírem a k tomu dát RBT-95 jako supertweeter. Po delší rozvaze jsem se rozhodl, že tomu ARO689 ulevím a dám pod to nějakej teláckej basák. Žádný jsem však neměl a kupovat jsem je nemínil. Pak mě ale napadlo, že když už tedy chci slušně navázat basák a střeďák, zda by nebylo lepší se prasokombinaci ARO689 + RBT-95 raději vyhnout a vsunout mezi to něco dalšího...no a k dispozici by byla právě ARO3604. Dělení bych si představoval tak 500/1500/8000Hz...Ozvučnice metr vysoké sloupy, uzavřenka, objem pro basák cca 35L.
Otázka zní: Zkusit to postavit, nebo se raději na takovou kravinu vykašlat? Jak by to asi mohlo hrát?
(Výhybku samozřejmě odladěnou, měřit v ARTA jakž-takž umím, simulovat v LSPcad taky.)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 4-pásmo
PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 20:59 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ahoj, že píšeš v předmětu 4-pásmo, tak mě jen napadlo, jestli jsi četl novou úvahu na RM. Není to úplně šité na tvou situaci, ale třeba to v něčem pomůže se správně rozhodnout, jakým směrem se ubírat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 21:26 
Řádný člen

Jasně, přečetl. V zásadě jsem se až tak moc nového nedověděl, páč s teslákama nějakou malou zkušenost mám a vím, že stavět s nima něco kloudného není vůbec jednoduché. Ten článek mě akorát podepřel v teorii, že mezi ARO689 a RBT bych měl něco dát...a taky mě to dokopalo k registraci a položení týhle otázky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 21:35 
Řádný člen

Kraj:
Ta situace je dost podobná, úplně klidně místo těch ARV v článku lze použít RBT-95 které ty ARVčka při takto vysokém dělení smetou ze stolu jak nic. ARV jsou oproti nim jak piezo v dětských hračkách. Jen nám RBTčka bohužel podražily a je skoro škoda je dávat k Teslám. Technicky tomu ale nic nebrání. ty ARO3604 použít lze ale pokud možno jen ty novější s papírovým vrchlíkem místo síťky. Ta síťka je totiž zdrojem nepěkného zkreslení na vyšších kmitočtech. dělička 8KHz u RBTčka je zbytečně moc vzhledem k vlastnostem ARO3604 nebo ARZ3604. Ideální by bylo tak 4KHz ale to je na RBT zas málo. Pokud budeš dělit druhým řádem kompromisně bych to střelil někam mezi 5-6KHz, pokud bude dělit strměji tak i 5KHz.

ARO689 je vyhovující, nicméně četl si tu část kolem toho 8" střeďáku a jeho pohonu v článku a´t to sem nemusím kopírovat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2011 00:51 
Řádný člen

Máš pravdu...lepší alternativa by možná byla třeba DT-80 (je levný a velmi slušný), ale chci to postavit z toho, co mám doma, nechce se mi kupovat další repráky. Tu část ohledně pohonu si pamatuju, ono je jasný, že ARO667 se silnějším feritem bude svižnější než ARO689. Ale s tím jsem se již smířil.
Ještě bych se vrátil k děličce na RBT-95...mám s těmito pásečky postavené již jedny bedny (SPH-200KE+SPH102KEP+RBT-95) a musím říct, že nejlíp hrají až při dělení nad 6kHz..a i to je potřeba filtr alespoň 18dB/okt (u těch mých monacorů dělím až na 6800Hz). Tak se chci zeptat, jak se bude chovat ten ARO3604 kolem 6kHz?
Jinak to, že RBT-čka šli nahhoru jsem si ani nevšiml. Kdybys mi to nenapsal, ani nezjistím, že už stojí 29€....co se to děje proboha...i jim vytopilo továrnu, jako Western Digital a Seagate? :shock:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2011 02:06 
Řádný člen

Kraj:
Tak Monacor svou vlastní distribuci na území ČR zabalil a ostatní asi využívají uvolněného prostoru a zvedli ceny. Jinak Lukyss do svého spekershopu teď také zavádí Monacory což je prima. Jinak také jsem rád že jsem stihl ještě naskladnit RBTčka za původní cenu. Též budou makat s SPH-102KEP ale dolů půjde Seas L18RNX/P který vyberu z těch dvoupásmovek co mám doma a zbytek střelím (to by mohla být slušná příležitost pro někoho odtud jak se dostat ke slušnému audiu - je tam výhybka na jejímž návrhu se podílel Dawsoo a skutečně to hraje lépe než ty výhybky z netu). Tu výhybku na tvojí konfiguraci sis ladil sám?

Ale zpět k věci. Jak ty ARO/ARZ3604 hrajou na tak vysokých kmitočtech ti nepovím protože zatím jsem je v řádném projektu s takto vysokou děličkou a byl skutečně odladěný neslyšel. Měl bych z toho ale přeci jen strach. Papírově vypadají hezky ale co si budeme povídat - je to technologicky starý reprák a i když v rámci Tesly asi bude patřit k tomu lepšímu tak na SPH-102KEP se asi chytat nebude. Na druhou stranu nebude tam dostávat tolik po řiti. Primárně bych použil spíš ARZ3604 než ARO3604 (mají vyloženě za pár korun ve výprodeji v elsikor.sk už jsem tu o tom psal). ARZtka mají za prvé uzavřený koš, mají papírově rovnější cháru a hlavně se dělaly vždycky jen s papírovým vrchlíkem a ne s tím debilním sítkem jako starší AROčka (novější už mají též normální vrchlík). To sítko zvuk fakt mrví a to úměrně zvyšujícímu se kmitočtu.

Když už tam chceš plýtvat tak fajnovým výškáčem nestálo by za to pořešit i ty 8" AROčka? mě se třeba už před delší dobou povedlo sehnat 4 kusy funglovek ARO667 v černé verzi, které mají už membránu z nové papíroviny (rok 1983) takže se to už dá poslouchat a nejsou tak nechutně uřvané jako ty šedivé verze z 60. let. Modré verze jsou něco mezi tím ale dá se to když se to rozumně dělí. ARO6604 se též dají snadno sehnat protože jich bylo mnoho v rozhlasech a často ani nijak netrpěly. Snažím se tě přemluvit proto že by z toho mohl být pěkný projekt a je škoda to takto zabít.

A ještě jedna věc mě napadla. Bavili jsme se s 1MHE o těch 4p založených čistě na Tesle a pochopil jsem z toho že ho to zajímá a měl by možná zájem o stejné řešení. Kdyby ses vzdal toho RBTčka (ano já vím - komentář netřeba) mohla by se odladit jednotná soustava a přeci jen tři je víc než jeden.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2011 11:23 
Řádný člen

Tak SPH-102kEP je za ty peníze excelentní sřeďák a že ARO/ARZ3604 tak hrát ani zdaleka nebude mi je jasný. Taky ten SPH-200KE je vynikající basák - škoda jen tý rádoby PA gumy po obvodu...ale není to zase tak špatné, jak to na první pohled vypadá. Výhybku jem si ladil sám, takže dokonalé to není (ono hlavně ozvučnice není zdaleka optimální), ale ani se nekonají žádné himaláje a vyložené průsery mimo osu. Mě se posluchají dobře.
Koukal jsem na tu stránku elsikor.sk a jelikož jsou ty ARZ fakt za pár drobných (ta dobírka bude stát víc), tak jsem je rovnou objednal. Přesvědčil mě zejména ten uzavřený koš a tak trochu i ten vrchlík. Ty moje ARO mají ještě síťku. Abych nemusel v ozvučnici pro ARO689 dělat dlaší ozvučnici pro ten vyšší střed. To by pak ta "bedna" pro tu 689 už vycházela dost velká a zbytečně by to zabíralo prostor pro basák.
Já vím, že teď, když tam má být ARZ3604 by už bylo dobré, kdyby na místě dolnostředu makal ARO6604. ten bohužel nemám a ani se mi ho moc shánět nechce. A 667 v černém provedení je dosti vzácný artikl, není jich mnoho, špatně se shánějí (btw. na bazos.sk teď někdo prodává černé ARE6605 http://elektro.bazos.sk/inzerat/1106209 ... -Tesla.php)...leda že by je pustil třeba nějaký Slovák odsud za nějaký rozumný peníz.
No a k těm výškačům a společnýho projektu...mám doma navíc i jeden pár monacorů DT-28N. Co by sis Ty představoval na místě výšek? Já osobně bych tam totiž teslu nechtěl. Rozhodně alespoň nějaký levnější monacor. No a taky budu mít na místě toho basáku ten infinity. To by nevadilo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2011 15:52 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Konečně se mi podařilo to na elsikor najít zatím komunikujem ohledně množství a porta .Objednám je dle váhy, tak aby to bylo za jedny peníze.Za 3ojra kus to jde
,zatím čekám na potvrzení objednávky /uvidím podle porta zda 4ks nebo více/.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 14:48 
Řádný člen

Tak u mne taky objednano tak dvě pásma mám vyřešena

U mne Tesla ale nenechte se ovlivnit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 15:36 
Řádný člen

A jaké je Tvoje finální osazení?
ARZ3604/8 mi je jasný...další budeš mít asi ARO/ARE667 (nebo 6604/8)...a co bude jako basák a výška?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 17:11 
Řádný člen

zatím nejsem přesvědčen a necháván to času o horní a dolní části v podstatě až na 711 mám vlastě všechny možné/uvažované/reproduktory.
Ber to otientačně ,ale mne se líbí také dole 2xARN66 nahoře ARV 3604 čer.tex .Jak říkám mám ověřený výběr

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 17:45 
Řádný člen

Kraj:
Souhlas, navázat na ty středové reproduktory ARN6xx(x) ani ARV nebude problém. s 12" to už je dost na hraně. Zase na druhou stranu by pak bylo lákavé vůči sobě postavit dvě takové Tesla soustavy stejné třídy a porovnat si to. Popravdě ještě by bylo zajímavé tam zkusit ten ART481 aby to zůstalo full Tesla.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 18:07 
Řádný člen

Kdybych musel za každou cenu zůstat u tesláckých výšek, tak u mne by to bylo v pořadí:
1.ART481
2.ARV161
3.ARV078
Ale jak už jsem napsal, budu to dělat z toho, co mám.
Rád bych měl jako basák ARN6xx(x), ale to jedině tehdy, že by mi je někdo vyměnil za ty moje IMG-čka alespoň 1:1. Jinak zůstanu u původního řešení.
A to srovnání by mě pak taky zajímalo. Každopádně je předpoklad, že to v obou případech při dodržení určitých podmínek bude hrát dost slušně. Dost mě zajímá, co za jaderná elektrárna bude výhybka. :lol: Ale jelikož bude každý reprák hrát to, co umí, tak by se to mohlo obejít i bez nějakýho většího počtu kompenzací. RC-čka na srovnání impedance jsou standard, ale "zatloukacích" RLC bych tam nechtěl víc, než 2-3ks. Přeci jen by to vzhledem na pořizovací ceny repro měl být trošku hospodárný projekt...strmosti asi 12/12/12/18dB?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 18:21 
Řádný člen

Kraj:
A slyšel si někdy ty kalotové ARVčka na textilu s vysokou strmou děličkou, srovnaná do roviny, s filcem nalepeným na tom trnu póláku a hlavně správně nafázovaná? Nevyřeší to všechno ale hodně. Na rovinu netroufám si vsadit na to jestli by byla lepší pak ta ARV3604 nebo ART481 ale papírák by určo lepší nebyl. Něco jiného jsou origo bedny že jo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 20:52 
Řádný člen

Textilní ARV3604/8 jsem už slyšel, měl jsem je doma, později v palubce mercedesu W124. Nicméně upravené ne a už vůbec ne při vysokým strmým dělení s kompenzovanou vexlí. Takže mám zafixováno, že ARV3604 a všechny jeho deriváty hrají blbě. Co se továrních beden týče, tak mnohem příjemněji mi na ucho zní třeba ARS824 nebo ARS9204, než ARS1014.
Jinak když jsme u těch továrních beden, měli jsme doma ARS825 osazené ARN6608 a ARV3608 přes 8uF kondík. A nebyl to žádnej bastl, ty bedny takhle vyjeli z továrny...nikdy víc jsem ale ARV3608 v 825-kách neviděl...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 22:11 
Řádný člen

Kraj:
To je nějaká blbost. Za prvé do ARS825 nejde vůbec narvat - prostě se tam nevejde. Nejen do díry ale co si pamatuju ani rozměry vůbec, příruba reproduktoru by přesahovala horní hranu. Neměřil jsem to ale myslím si to. Za druhé ARV3608 by to jen s 8uF kondem hodně rychle vzdal. To bys musel hrát jak o dušiškách a zkreslení by bylo naprosto brutální. Za třetí ARS825 mají čelní stěnu polepenou tkaninou - zajímalo by mě jak by to tam dávali. Nepleteš si to třeba s ARS924 nebo ARS225 ? Ale tam už se zase dávala ARV104.

Každopádně nediv se pak že to hraje blbě - ARVčka hrajou při nízké, dělení blbě protože jsou víc namáhané.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 22:50 
Řádný člen

Není to blbost. Ta ARV3608 se tam opravdu vejde - sám bychtomu nevěřil, kdybych to neměl doma. Namontovaná byla normálně zevnitř jako ARV161, na díře byla mírně vyosena a příruba se téměř dotýkala ARN6608. Škoda, že jsem ty bedny dávno rozebral, bych Ti to vyfotil. Tehdy jsem nevědel, čím to má být opravdu osazeno. Kondík tam byl krabičák TC473 8uF/160V. Tlumení bublinkovou fólii, zadní panel přišroubován 6 vruty. Na štítku bylo Tesla ARS825 4Ohm 15VA. Kupovali se v Eltosu s magnetofonem B73 koncem roku 1982. A nevzdali to nikdy. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 00:03 
Řádný člen

Tak některé amaterské kombinace byly až pozoruhodné,Náhrada papíru za kaloty nebyla v té době nic neobviklého.36XX byly o jiném ,modermějším přístupu.Mnoho lidí chtělo vyzkoušet co to umí.Dnes je to známé a tak se i napohled nesourodá spojení dožila dneška.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 16:15 
Řádný člen

Tak kdyby to byla nějaká amatérská bedna, nebo byl dovnitř udělán amatérský zásah, tak to je něco jinýho. Ale tyhle 825-ky vyšli takhle z fabriky. Osobně si myslím, že příčina je v tom, že je udělali z toho, co zrovna měli...nebylo by to u tesly poprvé. 15 let dělám kotoučáky a u tesláckých mašin se běžně setkávám s kdejakými "výjimkami".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 16:38 
Řádný člen

Kraj:
No úplně to vyloučit nemůžu. Já jsem zase takto viděl takové nedokumentované úpravy v zesilovačích AZS a NZC. Taky jsem jednou viděl střeva od AZS217 narvané v kastli od NZC143 (tím si ale nejsem úplně jistý musel bych na to znova mrknout - prostě ten starší model a dodělaným novým krytem). Zkoumal jsem to pozorně a vše nasvědčuje že to vylezlo z fabriky.

Každopádně je to prasečina co by jakožto rarita stála za dokumntaci.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 109 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]