Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: TVM ARV-089-00/8
PříspěvekNapsal: 29 říj 2011 23:31 

Kraj: SR - Trenčianský
pozeram, ze odpoved co som napisal mi neak vinou asi int. padla ani som si ju preventivne neulozil do schranky :( (pisal som akoze o tom co a naco chcem)
Tak si to asi necham na zajtra alebo neskor... :(
Dakujem.
A aspon to posledne co som pisal-trochu doplnene:
ARN 6614 a k nemu ARV 078-00 alebo ARV 035-00 mozno by som mal k tomu najst aj stredovy neaky - co vi nato?
Alebo co by ste odporucili ku zosiku 150W 4Ohm prip. 100W 8 Ohm? (pokial by som nesplasil nieco ako Tesla M6901 (ak sa nemylim ARO9408 + cez 1 kond, pripoj. 6ks ARV 168 mozno by sa to dalo aj v kombinacii s inym vyskacom...)

DAKUJEM.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 říj 2011 01:27 
Řádný člen

Kraj:
Pokud to chceš domů tak nepotřebuješ PA repro. Leda že by se ti jejich zvuk vyloženě líbil.

A musíš používat TVM výšky? S jinými by to bylo snazší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 říj 2011 10:24 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Domnívám se, že v tom nebyl systém. 1 PF 068 88 nebo jak se jmenovalo to, co bylo k SP 210 (T 810 A) se prodávaly volně, legendární 1 PF 067 08 neb 1 PF 067 71 taky. Ovšem dírkované 1 PF 067 33 a 1 PF 067 62 se samostatnľ neprodávaly a byly u Sopránu, Sextetu, Moderat a spol. součástí jedné prodejní ceny. Snad jediný vypozorovatelný systém by byl "HiFi samostatně, neHiFi jen komplet".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 22:26 

Thales píše:
Pokud to chceš domů tak nepotřebuješ PA repro. Leda že by se ti jejich zvuk vyloženě líbil.

A musíš používat TVM výšky? S jinými by to bylo snazší.

Nemusim, ale ked som pozeral na int. ceny 9-10 eur, tak mi to neda pokoj, a mozno sa rozhodnem pre nieco ine, uvidim.
Dakujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 23:37 
Řádný člen

Kraj:
Opakuju to pořád a znovu dokola - když chceš výšku k velkýmu nebo línýmu basáku tak tak jediný vhodný typ v nízké cenové kategorii o kterém vím je DT-300 umístěný ve zvukovodu WG-300. Cokoliv jiného nezaplatíš a beztak by to bylo zbytečné. Já bych tam dal místo výškáče malý širokáč a bylo by. Zas tak moc navíc oproti DTčku by to nestálo ale kvalita by byla podstatně větší. ostatně v tesle Bratislava to také jednou zkusili. Jmenovalo se to 1PF 068 88 a byly osazené ARZ669 a ARE467. Měli na to dokonce odladěnou výhybku. Její ojebová varianta má označení 1PF 068 19 které měla výhybku jen kondem. Nehrálo to nijak úžasně a přitom chyběla jen taková pomyslná maličkost - stačilo použít o jednu generaci novější širokáč (ARE4604 a nebo ARE3604 s papírovým vrchlíkem a ne síťkou) byly by výsledky podstatně lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 01:59 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Jak mohli v dobách 1 pf 068 19, 068 29, 068 88 použit o generaci novější širokáč, když ještě neexistoval?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 09:54 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Thalesi celý problém je jinde a jinak.Mícháš hruška a jabka dohromady.Tesla byla koncern tedy plánovala výrobu dle potřeby/a nestíhala/ některé modely nebyly ojebány jak píšeš ,ale určeny pro jednodušší použití .Proč použít HIFI bednu k řetězci nf který není HIFI.Né každý to HIFI potřeboval a chtěl .Tak v nabídce byly i nenáročné výrobky.O tom, že to v tý době bylo slušný a za rozumnou cenu nemá smysl snad psát. Tak pro jistotu,, neojebali jen vyrobyli to co měli v plánu.Nemýlim li se ,Tak i v Tesle Bratislava vyráběli současně i kvalitní bedny

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 11:30 

a ja ze dopisem, sak mam neake sirokace z vyhodenych TV..., co som to tu zas sposobil :(
A KTO MI VYSVETLI ROZDIEL MEDZI nf, Hi-Fi, PA a pod...?
sice to bi chcelo zvlast tema na to zalozit, az na mna mod. nenadavaju....
Dakujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 11:33 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Za prvé 1PF 068 88 je osemohmová sústava ARZ 668 + ARE 466 novšieho dáta výroby (odhadujem 1972 - 74) ako 19 a 29 (1969 - 1971) a za druhé plnohodnotnú výhybku obsahuje aj preto, lebo sú tam už použité novšie modely ARZ 668 - posledné biele a prvé modré. Tie novšie majú úplne inú membránu než staršie vyrábané cca do polovice roku 1971 a tak ich už na rozdiel od starších nemožno zapájať na celé pásmo, pretože na stredoch skresľujú. To si zrejme v Bratislave uvedomili a začali ich zapájať výhybkou, na rozdiel od Litovle, kde sa novšie a už mierne ujačané ARZ 66x veselo ďalej zapájali na celé pásmo.

Akýkoľvek ARE 4604 sa k ARZ 669 nehodí. Ja som to vyskúšal a musel som ho vymeniť akonáhle som sa dostal k ARE 467.

Ako to bolo s predajnosťou samostatných sústav 1PF je ťažké presne povedať. Menšie dvojpásma boli ako spomínal Laminat súčasťou strojov, ku ktorým boli navrhnuté a určené. Ale možno ako náhradný diel sa dali kúpiť aj samostatne. Napríklad strýko má odjakživa pár 1PF 068 29 a v živote som nevidel, že by sa uňno niekedy vyskytovalo veľké gramorádio Prelúdium. Iná je situácia u veľkých trojpásmoviek ako 1PF 068 71, 1PF 067 71, 1PF 067 67, 08, ... . Tie boli určite predajné samostatne.

Mier nebol žiadna družstevná malovýroba, bol to pomerne veľký nábytkársky podnik so sídlom v Topoľčanoch a mal viacero závodov - Topoľčany, Fiľakovo, Nitra, Uhrovec, ... A práve v Uhrovci bola prevádzka na výrobu skriniek pre elektronické zariadenia o.i pre Teslu Bratislava, čiastočne aj Litovel a ktovie pre koho ešte. Pochybujem o tom, že by sa tam zaoberali návrhom a výrobou samostatného typového radu reprosústav... Takže ak je niekde v bedni len nálepka z Mieru Uhrovec, to ešte neznamená, že celá sústava ako taká pochádza odtiaľ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 11:51 

citacia: sú tam už použité novšie modely ARZ 668 - posledné biele a prvé modré. Tie novšie majú úplne inú membránu než staršie vyrábané cca do polovice roku 1971 a tak ich už na rozdiel od starších nemožno zapájať na celé pásmo, pretože na stredoch skresľujú.

TO ICH TEDA NA MOJ VKUS MOHLY (aj pri inych modeloch) AJ PO UPRAVACH NEAK ROZUMNE ODLISIT NEAKYM VHODNYM OZNACENIM, NIE LEN FARBOU, CO SI CLOVEK MOZE PREMALOVAT :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 13:45 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
TomasK to ti dá teorie na RM a rozpoutal jsi diskusi ,což je na místě.Je to spůsob jak posunout znalosti a povědomí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 17:53 
Řádný člen

TomasK: No mohli. Asi to nepovažovali za natoľko významnú zmenu, aj keď významná v skutočnosti nepochybne je. Ešte významnejšia zmena bola, keď sa prešlo z textilného závesu na gumový - a označenie zostalo aj vtedy rovnaké. S tým už nič nespravíme. Inak všetky známe výrobné zmeny som spísal, ak ťa to zaujíma, pozri si tu
.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2011 19:11 
Řádný člen

Kraj:
Ciplox/Laminát

Ale já přece netvrdil že tehdy byly reproduktory novější generace! Ani jsem netvrdil že to bylo kdovíjak HiFi. Jen jsem s odstupem času hodnotil že ten nápad vykašlat se na výškáč a dát tam širokáč nebyl vůbec blbej nápad. Ve ValMezu udělali jakožto levnou nenáročnou a silně kompromisní bednu ARS825. Všichni ale víme že kombinace 8" a jakéhokoliv výškáče, tím spíš jen s výhybkou kondem není optimální a odskáčou to nejen středy ale i výšky protože ARVčko i když je to dost velké bago tam dostává na frak. Udělali ale i lepší variantu ARS830 (a později dokonce ARS934/938) která má větší objem, plnohodnotnou výhybku a celkově lepší provedení, nicméně stále je to kompromis. V Bratislavě měli stejný počáteční cíl jako u ARS825 - tedy základní bedna s 8" basákem, jen se rozhodli že na to půjdou jinak a na úkor kvality výšek se pokusí vylepšit středy které považovali nejen za stěžejní, ale u AM pásma též dominantní. Jen je škoda že se nějako časově minuli s tou novější generací širokopásmových reproduktorů, které jsou podstatně lepší a které by v případě realizace stejného konceptu přinesly podstatně lepší výsledek. Zejména u lepší verze 1PF 068 88 kde použili na tu dobu velice zajímavou výhybku. Basy jsou dělené jen prvním řádem (což nevadí protože ARZ668 hraje i při takovémto dělení pěkně) a širokopásmové ARO druhým řádem s poměrně nízkou děličkou a pak následuje RC člen který upravuje kmitočtovou charakteristiku AREčka. Za to je nelze jinak než pochválit, myslím že toto se jim povedlo a zaslouží si za tento nekonvenční přístup pochvalu.

V tom časování tedy není žádný rozpor takže se tu do mě nemusíte pouštět. Bylo to myšleno spíš tak že je spíš škoda že tato varianta nevznikla.

Ještě extra pro Ciploxe ohledně k tomu jestli se novější ARE čtyřčíselné řady k ARZ hodí nebo nehodí - já myslím že je to subjektivní a už jsme se na tom vícekrát neshodli. Já za sebe říkám že se hodí a ještě víc se to projeví při strmějším dělení a ošetření. Já ARE467 vyloženě nemám rád protože je uřvaný právě kvůli použitému papíru který nedokáže dostatečně tlumit různé sekundárně vybuzené rezonance a jiné neduhy. Prostě mi ten zvuk leze na nervy. Jinak řečeno ARE467 se snadněji navazuje na ARZ proto že má podobný charakter zkreslení a spousta věcí se v tom zkreslení ztratí. ARE4604 se chová kultivovaněji a proto člověk začne mnohem víc vnímat problém děličky protože se to tam tak snadno neztratí. Několikrát jsem si to ověřil a můj názor na to se asi jen tak nezmění.

Opět pro Ciploxe k Mieru.
Jasně že vím že Mier byl velký podnik, ale výroba kompletních reproduktorových soustav pro ne něbyl nosný ani významný program, byla to dle mé doměnky jen bokovka. Podobně jako různé JZD se nezabývaly jen věcmi spojenými se zemědělstvím ale vyráběli tam i stroje a klidně třeba i počítače. Tak proč by se v podniku, jehož nosným programem je nábytek a vyrábění skeletů pro jiné podniky, nemohly vyrábět i vlastní reprosoustavy. Nevím jestli si výhybky do svých soustav navrhovali sami nebo ve spolupráci s někým. (To by se dalo možná zjistit, kdysi jsem s někým mluvil, už nevím s kým a ten mi říkal že jeho otec nebo strýc tam dělal ředitele, náměstka nebo nějakou jinou vysokou funkci - už si to přesně moc nepamatuju tak abych nekecal.) Většinou to byly dost jednoduché soustavy buď v jejich originálním skeletu který se nepoužíval nikde jinde, ale na některé RS používaly i skelety které vyráběly pro Teslu Bratislava. Například do skeletů od 1PF 068 19 (verze s odnímatelným rámečkem) osazovali místo ARZ669 ARO667 a prodávali pod vlastním označením.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 00:03 

1MHE píše:
TomasK to ti dá teorie na RM a rozpoutal jsi diskusi ,což je na místě.Je to spůsob jak posunout znalosti a povědomí.

Len mam pocit ze sa to uz odklana od povodnej temy - nazov temy ... :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 14:33 
Řádný člen

Niekedy to nie je na škodu, vymeniť si názory. Na niektoré veci som nemohol nezareagovať, lebo sa stále opakujú a nesúhlasím s nimi. Napríklad sa nikdy nezmierim s tvrdením, že staršie repráky - a je jedno aký konkrétne typ - majú horší zvuk ako novšie, pretože to tak skrátka nie je. Aj keď mám už tri krížiky, neskromne priznám, že mám chvalabohu stále o niečo lepší sluch ako väčšina ľudí, ktorých poznám, aj mladších odo mňa. A Teslákmi sa zaoberám asi od svojich 8 rokov :) . A preto už s úplnou istotou viem, že trebárs špeciálne čierne ARO 689 zo začiatku 80.rokov z rozhlasových plasťákov mne osobne na vyšších stredoch a výškach trhajú uši, modré zo 70. rokov sú mi prijateľnejšie a keď som mal nedávno požičaný biely alebo ak teda chcete sivý ARO 689 z roku 1964 a mohol som to priamo porovnať s čiernym, tak ten sivý hral tak lahodne, až mi je za ním doteraz ľúto. O nejakom „uřvaní“ nemohla byť ani reč. Skúmal som, prečo to tak je. Práve typ ARO 689 je myslím najvypuklejší príklad. Kedy bude hrať veľký reprák so slabým pohonom vyrovnanejšie a príjemnejšie – keď bude mať hrubú, tvrdú a ťažkú membránu s tuhým uložením, alebo keď bude mať tenšiu, pružnú a ľahkú membránu s mäkkým uložením? Či sa to komu páči alebo nie, mne z týchto dvoch možností doteraz vždy vyšla tá druhá. Tie staré membrány zo 60. a veľmi skorého začiatku 70. rokov majú inú štruktúru a materiál, okrem toho sa smerom k okrajom výrazne stenčujú (viac či menej rovnomerne, ako sa kedy podarilo vylisovať) a pri okrajoch ešte pred vlnkami závesu bývajú niekedy až priesvitné. Máme tu teda rozdielnu homogenitu materiálu membrány, čo mi trochu evokuje princíp veľkých elipťákov. Síce to nie je ideálne prirovnanie, ale spoločné majú to, že tam tiež nemá membrána po celej ploche rovnaké mechanické vlastnosti. To teda ani náhodou, hlavne na vzdialených stranách. A nie je náhodou dôsledkom toho fakt, že charakteristický rezonančný vrchol na vyšších tónoch sa vďaka tejto pružnosti u oválneho reproduktora rozloží na viacero menších vrcholov, ktoré už mozog nevníma tak rušivo? Zjednodušene – vyššie tóny hrá len stred repráku a vresky okolo 4000 Hz akoby membrána pohlcovala sama v sebe, pretože nekmitá ako jednoliaty celok. Podľa mňa tak nejako podobne, len v menšej miere, je to aj tu, hoci membrána je okrúhla. Daňou za toto čiastočné eliminovanie vreskotov je jej nerovnomerný pohyb kvôli inému zakmitávaniu na pružných okrajoch a tým spôsobený papierovejší prízvuk a vyššia smerovosť, než u novších a pevnejších membrán z ARO 689. Ale keď na druhej strane vezmem do úvahy ešte to, že do toho ARO z roku 1964 stačilo len fúknuť a už membrána „liezla“ dnu a vďaka tomu aj 50 Hz zahral ako keby bol na to stvorený, tak u mňa je jasné, ktorý zvolím – či čierny, modrý alebo sivý. Ten sivý.

Stále však hovorím o staršej trojčíselnej generácii, u novej štvorčíselnej je iná situácia, tie majú zase úplne iný materiál a hustotu membrán, stredičiek atď. (a niektoré novšie mám aj ja radšej). Okrem toho je menšia pravdepodobnosť, že sa na nich podpísal zub času a majiteľa tak ako na tých, ktoré sú ešte o ďalších 15 - 20 rokov staršie. Preto možno ani nie je spravodlivé porovnávať ich takýmto spôsobom, ale prečo to neskúsiť. Mám voľný jeden ARE 467 z marca 1970 a jeden ARE 4604 z augusta 1988. Rád by som ich dal zmerať pod podmienkou, že sa mi vrátia v takom stave, v akom som ich poskytol a to hneď po odmeraní. Na Aukre boli alebo možno ešte stále sú ARS 8107, kde je ARE 4604 s bassreflexom a tá kmitočtová charakteristika vôbec nevyzerala zle.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 16:24 
Řádný člen

Kraj:
Mě hlavně mrzí že to tu vypadá konfrontačně, přestože debata je jinak užitečná. Myslím že řada lidí to může přimět k tomu že se nad tím alespoň zamyslí. Stálo by za to kdyby moderátor diskusi rozdělil a přesunul do samostatného threadu.

Je pravda že starší reproduktory mají o něco větší ochotu jít dolů, jen se domnívám že ARO689 nebyl zrovna dobrý příklad. Tento reproduktor si myslím že byl hodně povedený a díky vyváženému poměru mezi silou pohonu a vlastnostmi membrány hraje ve fullrange režimu pěkně ve všech verzích. Myslím že lepší příklad by byl ARO667 se silnějším pohonem a jinak stejnými materiály, avšak ne vlastnostmi. Tenhle reproduktor jsem v životě potkal mnohokrát a prakticky stále mám nějaké doma v několika verzích. Bohužel ho nemám rád. Má sice pevnější projev na nízkých kmitočtech než ARO689 což je fajn, ale zbytek pásma mi přijde dost uvřískaný a bohužel to dělají právě ty staré verze. Došel jsem k tomu že má-li být použit tak se musí výhybkou oddělit dřív než začne vřískat což je na středních kmitočtech fakt maso. Modré verze jsou o cosi lepší ale i tak nic moc. Reputaci si u mě napravil až v okamžiku kdy se mi cca dva roky zpět podařilo koupit 4 kusy černých funglovek. Potřeboval jsem je rozehrát tak jsem je dal jen tak na hulváta do do deskových ozvučnic (dá-li se tomu tak říkat) po dvou kusech, rozestavěl po místnosti a nechal jsem je hrát a přiznám se že jsem jim chvílemi i celkem dost naložil. Pak jsem to po nějaké době ukončil, šel spát a zapoměl na to. Druhý nebo třetí den jsem na to vůbec nemyslel, prostě jsem šel a pustil si hudbu jen tak k práci a vůbec jsem na to nemyslel. Teprve po nějaké celkem dlouhé době mi bylo divné že to "nějak jinak" než jsem zvyklý a začal jsem pátrat proč. Teprve pak jsem si vzpomněl na to že to vlastně hrajou ty AROčka, což mě překvapilo jelikož normálně bych nevydržel ty původní jen tak klidně poslouchat aniž by mi to bylo nepříjemné. Též mě překvapilo jak se neočekávaně rychle rozehrály (alespoň v základu) - čekal jsem že to bude trvat déle. Netvrdím že je to ideální ale je to podstatně lepší než jsem čekal. To znamená že je mohu použít místo ARO660x aniž bych z toho měl nějaký blbý pocit.

K těm velkým ARE. Nehrají zle, určitě nejsou tak uřvané jako AROčka, ale na druhou stranu mi přijde že mají poněkud méně detailní ale vyrovnanější projev, zejména na vyšších kmitočtech. I verze s feritovým magnetem mají v určitých ohledech mnohem blíž k ARO689 než k ARO667. Je vhodné je doplnit výškáčem typu ARV161, dá se to spolu popasovat velmi snadno.

Bohužel přijatelnost z mé strany končí u malých širokáčů, tam není nutné aby hrály dolů ale je nutné se zaměřit na střední a vyšší kmitočty a tam se prostě nechytají. Ale nikomu nevyčítám když to vidí jinak. je to jako s elektronkami. Někdo miluje jejich zkreslení protože mu přijde příjemné a nedá na ně dopustit, někdo raději analytický zvuk zesilovačů třídy DPA. A někdo zase klidně bude poslouchat pomalý kvazikomplementár v B třídě a vůbec mu to vadit nebude. Každý jsme jiný, Tesla těch reproduktorů vyrobila dost obou generací pro oba. Netřeba konfrontace ne? leda že by to byla konfrontace v podobě nějaké zajímavé audiosession pro několik lidí kde by se daly prezentovat výsledky práce obou ;)

Takže asi jediné v čem se shodneme je to že starší basáky jsou bezpochyby lepší.

A ještě něco. Tři křížky na krku sice nemám (ještě malinkou chvilku) ale jinak se reproduktory zabývám též od dětství takže otázku věku bych do toho zrovna netahal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 11:15 
Řádný člen

Nejde o konfrontáciu, ale s niektorými vecami proste nesúhlasím, lebo moje dlhoročné skúsenosti sú iné ako tvoje. Problém je možno v tom, že napríklad pod tou uřvanosťou si každý predstavujeme niečo iné a preto sa nevieme zhodnúť. To, čo som hovoril o hrúbke a vlastnostiach membrán staré vs. nové, dokladám aspoň akými-takými fotkami. Membrány sú presvietené stolnou lampou, 40W mliečnou žiarovkou prvá r. 1968, druhá r. 1983.
Příloha:
ARO6_starsi.jpg

Příloha:
ARO6_novsi.jpg

Výsledky mojej práce by som teraz asi ťažko dával dokopy, keďže sú všelikde po rodine, kamarátoch, známych atď. Nemám miesto, aby som mohol veci skladovať alebo si vyrábať pre seba /v poslednom čase bohužiaľ už nemám ani dielňu a dať kopu peňazí za smiešny prenájom nejakej miestnosti nemám v úmysle, aspoň v zime určite nie/. Bola by dobrá audiosession s niekým, kto by zmeral parametre, frekvenčné charakteristiky atď. A keby mal ešte 2 - 3 ks spálených alebo roztrhaných ARO 6, zlatý klinec programu by bola výmena kmitacích systémov za „nové“ z r. 1968 v priamom prenose. 8-)

Otázku veku sem ťahám preto, že u mnohých ľudí, ktorých poznám, bohužiaľ už po 30. sluch nebýva to, čo býval. Je to smutné, ale je to tak. Ľudia si nešetria sluch a niektorí si myslia, že budú po každej stránke navždy mladí. Našťastie mňa sa to zatiaľ netýka.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 20:16 
Řádný člen

Kraj:
Ty 3 kusy ARO667 bez kmitacího systému bych měl, naopak by se mi hodil ještě jeden abych měl čtveřici a mohl do nich dát nové systémy. Chtěl jsem tam dát nové 16R systémy (protože sehnat 4 kusy ARO664 funglovky nebo v top stavu z jedné série je nemožné) ale tuhle myšlenku jsem bohužel musel odložit na neurčito.

O membránách se nepřu, ty starší skutečně byly tenčí a průsvitné ale nepovažuju to za výhodu. naopak se domnívám že právě to + materiál je zrojem onoho mě nepříjemného zkreslení. Pak totiž vyšší kmitočty membrána vyzařuje ochotněji v širším pásmu, navíc i na různých harmonických i subharmonických kmitočtech a vlivem základního zkreslení membrány tam pak díky dodatečným fázovým posuvům vzniká něco pro mě nepříjemného. další zkreslení pak působí prohýbání okrajů membrány které jsou mechanicky značně namáhané jelikož vyzařují nižší kmitočty. V těchto úvahách mě podporují i konstrukce kvalitních zahraničních širokopásmových reproduktorů, by't někteří na to jdou jinak ale obě protikladná řešení řeší stejný problém. Například Fostex na to jde pevnou membránou s akurátním vnitřním tlumením, extrémně poddajným textilním závěsem (jako ARZ66x ale ještě poddajnější) a silným pohonem. Naopak Manger na to jde jinak. Membrána je vlnitá a prolamovaná v soustředných kruzích takže z řezu vypadá jako na několikrát přeložený a roztažený papír a optimalizovanou tuhostí. Toto řešení je v podstatě rozvedenou myšlenkou toho co udělala Tesla u novějších verzí ARO711 a některých velmi starých typech širokáčů. Jednoduše řečeno každý ten ohyb s tuhostí odřízne část pásma, takže každé další mezikruží úmyslně a kontrolovaně vyzařuje o něco nižší kmitočty než o číslo nižší vnitřní mezikruží. Navíc je ten reproduktor zajímavě plochý. Je jasné že basy nebudou tak pevné jako u klasické konstrukce (proto je vhodné doplnit jiným reproduktorem), ale hlavně vyzařování středních a vyšších kmitočtů bude zajímavé. Sice při tom vznikají jiné parazitní jevy (překmity ve středních a okrajových pásmech) ale ty jsou pro ucho bych řekl méně nepříjemné.

Já si sluch šetřím. Na koncerty s vysokou úrovní akustického tlaku, ani na třískotéky a podobné akce nechodím, při práci s nástroji s vyšší hlučností používám ochranná hluchátka. V minulosti mám měřením prokázáno že co se týče zvukového rozsahu jsem měl sluch dosti nadstandardní. Popravdě, dneska už to asi taková sláva nebude, přesto si myslím že zle na tom nejsem.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2011 16:29 
Řádný člen

Samozrejme, ideálny prípad je dokonale pevná membrána s nulovou hmotnosťou, lenže to sa v praxi nikdy dosiahnuť nedá. Keby v Tesle chceli od roku 1963 (62) vyrábať membrány hrubé, tak by ich nepochybne také vyrábali. Ale asi teda nechceli, z nejakého dôvodu ich navrhli v strede hrubšie, na okrajoch tenšie. Ja to zase u týchto starších membrán za výhodu považujem. Takto tiež v sebe mimovoľne obsahujú isté špecializované medzikružia, aj keď nie sú oddelené vlnovkami. Ešte lepšie je to stupňovité stenčovanie membrány vidieť u staršieho ARZ 669 '70, ktorý som tiež presvietil. To je asi dôvod, prečo hrá oproti novším ARZ a ARN 66x jemnejšie a prirodzenejšie stredy bez vresku. Iný druh skreslenia, ktorý u týchto membrán popri tom vzniká, je niekomu posluchovo príjemný, inému nie. Je to subjektívne. Ale nemožno to jednoznačne zhodnotiť ako horšie.
Tiež treba zobrať do úvahy aj to, že pokiaľ sa jedná o širokopásma tohto nového radu po r. 1963 (62), tak tie úmyselne vyvinuli tak, aby mali na vyšších kmitočtoch navýšenie - údajne kvôli lepšej zrozumiteľnosti reprodukovanej reči. A v situácii, keď je takýto reproduktor vmontovaný trebárs v nejakom rádiu za síce elegantným, ale hrubým a častokrát ťažko priezvučným brokátom, tak to aj celkom príde vhod.
Napríklad 2AN 633 50 podobnej veľkosti ako ARO 6 má v porovnaní s ním membránu ešte oveľa mäkšiu a pružnejšiu. Ten, čo mám teraz, ju má teda fakt 'ako blato'. A po celej ploche +/- rovnako pevnú (alebo teda iste tam nie sú také zásadné rozdiely). Kvôli tomu má pochopiteľne ešte teplejší a papierovejší prejav, ale chýbajú mu výšky, pretože nemá ten pevný tvrdý stred, ktorý aj tie najstaršie ARO 6 majú.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2011 17:11 
Řádný člen

Kraj:
Hrb na cháře lze srovnat RLC členem ve filtru nebo na ekvalizéru ale ten zvuk peakujícího papíru je nezaměnitelný a nelze nijak změnit. Malinko se zlepší impregnací membrány (zvuk je pak takový méně chlupatý) ale jinak ničím.

A proto nechť žije konkurence s odlišnými přístupy ne? ;) I když se neshodneme myslímn že je tato debata užitečná. Bylo by zajímavé realizovat pak někdy nějaké to setkání aby bylo možné oba přístupy porovnat. Ideálně až bude to 4P

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]