Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dýhování
PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 12:06 

Dávám to sem, bo HiFi bedny s dýhou asi jsou jediné, které se takto upravují. Získal jsem pár desítek metrů velkých pásů ovangolu za pěknou cenu. Chci s tím jednak rekonstruovat ARS840 a jednak taky ve finále potáhnout KE-150. Takže dotazy na znalce.
Čím dnes tmelit a lepit dýhu. Jakékoli poznatky z praxe vítány. Předpokládám pekfektně vytmelený a vybroušený povrch jako podklad, to mi zdůrazňovat nemusíte :-)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Dýhování
PříspěvekNapsal: 20 bře 2010 12:51 
Řádný člen

Kraj:
Na Audiojebu je o tom celkem rozsáhlý thread. Jde tam popisováno několik postupů od lidí co s tím dělají a dosti podrobně. Škoda že to sem nejde zkopírovat (protože by to bylo vykrádání).

Ovangol je ale pěkný. Z toho máme stěnu v obýváku a jsem spkojený - nikterak to neuráží m estetické cítění.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 říj 2011 21:13 

Kraj: ČR - Liberecký
Mám na to speciální lepidlo, takže to zkusím, asi už o víkendu, to bude mazec. Nejdřív na nepotřebný desce, mám to prý vzít žehličkou, na maximální teplotu, ale myslím, že to napoprvé nedám. Lepidlo chci nanést molitanovým válečkem, kvůli rovnoměrnému filmu. No... jsem zvědav.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 říj 2011 22:15 

Dnes, není to zase tak blbý, vypadá to dobře. Uvidím, až to přejedu lakem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 říj 2011 23:41 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
nech to pořádně odpočinout,,i po přebrusu ,pořádně otřít ,dost dlouho nechat vyschnout,nesušit horkovzduškou.První nátěr penetrační dle návodu laku .Já dělám dva,poté teprve lehce ředěný nátěr,až poté nátěr s přebrusem,a dále.Jak to uspěcháš budeš to mít buď jak struhadlo ,nebo samou bublinku ,pozdeji to bude ještě horší.Jestli preferujes velký lesk,tak kup sintetiku na lodě .Ta když se nanáší dle návodu ,tak docílíš lesk ,že se uvidíš na bedně.Navíc je odolný proti vlhkosti.Já jej používám i na vnitřky beden .Tedy né s leskem ,ale v penetrační podobě.Bohužel 230 za 0,7kg.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2011 20:55 

No, nechám, protože zítra jdu k matce - stěhovala se - přidělat digestoř, lustr, vymalovat obývák, přivrtat to a tamto. Nemám čas, je to už ale odýhovaný. Stejně se stalo, že v minimálně třech místech je pod dýhou bublina, čili to není přilepený. Přes veškerou snahu a speciální lepidlo. I když, napoprvé... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2011 21:45 

Kraj: ČR - Jihočeský
příště vem klasickej chemopren. natři obě strany, nech odstát cca 10min a poté přilož dýhu (musíš to přesně umístit, nejdřív z jedné strany, poté pomalu tak, aby se dýha chytla po celé ploše. Pokud se přiloží křivě, velmi, velmi špatně se dává dolu (spíš to dolu nedáš vůbec, dýha se roztrhá...). Důležitej je proto trochu přesah dýhy, ať máš nějakou vůli. Pak vem nějakej špalík činebo něco plochýho (ideálně nějaký prkýnko cca 10x20cm) a silou, co to jde, musíš po celé ploše tlačit na tu dýhu (jako kdybys to chtěl třeba ručně brousit, jen co největší silou). Jestli je dýha přlepená poznáš poklepem nehtu-pokud není, uslyšíš to. Na žehličku se vykašli, takhle to funguje výborně, jen je to celkem dřina :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2011 23:11 
Řádný člen

No muj kamarád by nyní plakal .Chlapci dýha je dřevo a lepí se na dřevo .Používá se tedy lepidlo na dřevo.Chemopren a podobný věci jsou nanic. Po delší době nastane to samé co jsem popisoval. .Je třeba si uvědomit že následují nátěry tu dýhu uzavřou.Chemopren a podobně se odpařují strašně dlouho .Po roce se na té dýze začnou dělat fleky .Na netu je mnoho klasických návodů jak dýhovat.Má li to za něco stát,má li být poměrně drahá dýha táké po nátěru,a hlavně po deseti letech vypadat .je nutné tomu procesu věnovat potřebné usilí.Mimochodem s chemoprenem to je stejné jako se samolepící tapetou.Nalepený povrch po zahřátí na slunci ,topením jednoduše plave .Neco jako laminátová podlaha. Prakticky to znamená ,že se objení spáry.Na samol.tapetě pro změnu jakýkoliv špatně udělaná spoj,či nevyzrálý kyt pod ní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2011 23:26 

S tím vším počítám. To, co dýhuji, jsou jenom bočnice, když to nebude v pořádku, půjdou dolů a nahradí to něco jiného, vlastně samotné bedny nebudou dotčeny. Chemopren je asi ideální, ale když to nedopadne napoprvé, je to v pytli.
Jo, a vlivem disperze na dýhu jsou všechny bočnice nyní do luku, prohnulo se to. 18mm DTD! :shock:
Dobrý...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2011 23:51 
Řádný člen

Dýha je dražší než podklad. Prohlo se ti to protože jsi spěchal, dal moc lepidla nebo málo zasvěrkoval.Kámoš co mi dělá dýhy to nechá týden sevřené .Mimochodem je nutno tam dát papír .Přečti si net.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 říj 2011 19:35 

Kraj: ČR - Jihočeský
Pokud bude dýhovat již dříve lakované bedny, a povrch nebude zcela zbaven předchozích vstev laku (což se dá předpokládat), nebude upravená plocha sát a při použití disperze nemusí držet.
On ten Chemopren se požívá dost často, ale musí se s ním umět pracovat. Výsledná kvalita spoje skutečně záleží na tlaku, který dokážete vyvynout na dýhu.
Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se na dýze, pořádně přilepené, začaly dělat po čase fleky. To spíš při použití lepidla na dřevo může být problém s mořeníma fleky - už si nevzpomínám, který mořidla se musí použít (tušim že lihový). A s tím "plaváním" je to taky trošku přehnaný. Na ty plovoucí podlahy nejsou používaný nejkvalitnější lepidla, navíc strojové zpracování není nejideálnější. Sice si spoj udržuje jistou pružnost, ale aby dýha "plavala" je nesmysl, tedy pokud nebudou bedny vystaveny vlétě v 36ti stupních na zahrádce na slunci. Při běžném užití v běžných provozních teplotách a podmínkách nic podobného nehrozí...
Proti "klasickému" způsobu nic nemám, ale ne vždy musí být nejvhodnější.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 13:52 
Řádný člen

Tak tu podlahu jsem uvedl jen jako ilustraci .Nicméně Dýha je povětšinou dražší než podklad .Tím je preference dána.Výsledek je závislý na vhodném postupu.Ty fleky ,nemyslím ani tak prosáknutí lepidla krze dýhu.Jde o to co udělá nevyschlý podklad s lakem. Také pokud se jedná o chemopren je nutné použít ten správný nikoliv universální .U dýhy naplno platí učený z nebe nespadl ,jen je to trochu dražší zkušenost.Já dýhuji či spíše opravuji dýhu u kabinetů gram a zesů.Bedny jsem zkusil, nebylo to špatný ,ale napříště jsem již zase použil standartní způsob,,Kamaráda truhláře.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 14:59 

Kraj: ČR - Středočeský
Mě se ve skladu válí dvě bedýnky s dýhou lepenou chemoprenem, dýha se krásně odlupuje...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 15:39 
Řádný člen

Na druhou stranu ,dýha je v... fuč,ale chemoprem napuštěné bedny odolávají.Tedy snad,a snad i zevnitř.
ALE vážně, problémy s dýhování dělají vrásky nábytkovým truhlářům,větší plochy je lepe svěřit jim.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 20:39 

Kraj: ČR - Středočeský
Dělal jsem s dýhou jednou a už bych nechtěl, možná s nějakou hodně tlustou, jinak si raději bednu udělám z překližky a namořím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2011 23:36 

Ne zcela se to povedlo, prosáklo to, je tam hnusný flek, je při určitém úhlu vidět. Kašlu na to, dýhu jsem použil z domácích zásob, už žádná není. Malé plochy jsou v pohodě, tam to dopadlo, velké ne, nechytlo to všude a lak to nadzvihnul, udělalo to boule. Jestli po tom vyloženě zatoužím, někomu to dám udělat, ale takhle už ne. A stálo to dost času. Ten nemám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2011 01:58 
Řádný člen

Je fakt ,že bedny v mahagonu ...to je pokoukáníčko .
Cesta k nim vede přez pořádný kopec starostí. Jen se utvrzuji ,že mé rozhodnutí tehdy bylo správné.Ono spravit malá poškození se dá naučit i dráta jako jsem já/cituji kamaráda./.Vcelku je to pěkná i když náročná práce na čas a trpělivost.Skutečnost je i to ,že když jsem nedavno opravoval prasklinu dýhy na NC450
/odtržená dýhy 1cm na 5cm levý roh v předu/musel jsem si to nejdříve krok po kroce vyzkoušet na náhradním kuse dýhy.Upravit si nářadí. Také najít odpovídající kresbu,barvu dřeva se na první pohled zdá jednoduché.Ale jen do doby nežli chybějící dil přiložíte namísto.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]