Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Co z toho postavit?
PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 11:02 

Kraj: ČR - Olomoucký
Chtěl bych si postavit TVM/Tesla sloupy a další bedny k zesu na PC.

Možností jak to zkombinovat mám hodně, leží mi tu namátkou:
4x ARN6604
2x ARN6618
2x ARN226-05/8
2x ARX130-20/8
2x ARX150-23/8, 2x ARX150-23/4
2x ARZ 4604
2x ARV104-00/8(+kmitačky 4ohm)
2x ARV3604 (+kmitačky 8ohm)
2x ARV089-00/8
Vše nové nebo top stav.

Momentálně zvučím na 1PF 067 67 kde mám repra ze seznamu výše a dělanou vyhýbku dle ARS1034 viz [img]foto[/img] (hraje to parádně, čistě), taky mám hotovou z dřívějška 8ohm verzi vyhýbky.

Uvažuji hlavně o kombinaci 2xARN6604 (do serie) + ARX130-20/8 + ARV3608 s vyhýbkou co mám na 8ohm ARS1038. Četl jsem zde ve vláknech o řazení 2xbasy do serie jako nepříliš vhodném řešení, je to opravdu problém? Raději bych v bedně 2ks po 4ohm než 1ks 8ohm. Kombinace repráků se mi líbí že ladí vizuelně i citlivostí.

Další stavba by asi byla kombinace ARN 226-05/8+ARX150-23/8+ARV104-00/8, tam mě ale straší malá citlivost basáku, kterou by asi bylo třeba kompenzovat ve vyhýbce.

Můžou se zdejší praktikové vyjádřit k navrženým kombinacím a k seriovému zapojení basů 4+4ohm? Třeba ARS 9238 to tak měla, měl jsem kdysi ty bedny doma -hrály hrozně, ale to bylo malým objemem. Opravdu bych raději verzi 8ohm v serii než 4ohm paralelně.

Díky za názory.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Co z toho postavit?
PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 11:13 

Safra foto neprošlo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 11:16 

Snad teď, jinak už nevím... :(

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 11:39 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím
z nabídky Rep a Tvého usudku o 2xARN, Já mám v plánu stavět kopii RS 534 což odpovídá 2xARN 66x8 ,1xARZ4604 a ARV3604/také Tesla ARS 9238/
.O této sestavě již bylo napsáno mnoho a nemá cenu psát další.V mém případě ovšem půjde o kopii postavénou již dnešním náhledem ke konstrukci a s novým materialem,bez montážního plechu.Spíše je to o tom ,jak věc posoudíš sám.Co se týká ARX 130/150 ,mám/osobní názor/bohužel velice špatnou zkušenost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 13:52 

Já ARX 150 poslouchám provizorně v bedně s tou vyhýbkou 2AN28191 a nezdá se mi vůbec špatný, oproti třeba ARP150 který jsem tam měl dřív, ten vysloveně ječel (možná chyba výhybky). Nemůžu říct špatné slovo ani o ARZ4604, mám je ovšem v top stavu a membrány jsem renovoval REGUMem.

Ten výběr na sloupy je na středech a výšce jistý, jde mi o názory zda jeden basák preferovat před seriovým zapojením dvou kusů. Určitě tam dám ARN66xx, líbí se mi ty ušiska oproti novějším kulatým košům, proto jsem kdysi pořídil ty ARX130 s ušima aby to ladilo.

V čem byl zvukově problém u ARX?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 13:54 
Řádný člen

Kraj:
Z toho co máš skladem opravdu vapadá kombinace 2xARN6604 + ARX130-20/8 + ARV3608 nejlépe. tedy za předpokladu že ty ARVčka máš už s černou kalotou a ne s tou žlutou. Určitě bych na to ale nedával jakoukoliv běžnou seriově vyráběnou výhybkou ale nechal bych na to navrhnout zcela novou dle současných zvyklostí. Vzhledem k tomu že reproduktory už máš a tedy nějaké finance ušetříš tak si je můžeš dovolit investovat do odladění nové výhybky. Máš dobrou šanci udělat slušné bedny - nezahoď jí!

Mimochodem - tys natíral MEMBRÁNU regumem? Ne jen závěs?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 14:03 
Řádný člen

U problemu 2x ARN 66 nebo jeden ARN 86 je tomu dle mě tak ,že 86 je již dost těžkopádný a je lépe jej využívat pro spodní pásmo bassů kam se dobře hodí.
verze 2x 66 je také spíše pro toto využití,rozdíl je v tom ,že 66 je o poznání svižnější
/má lehčí kmit.system /. Jednoduše řečeno Ta kombinace jak jsem psal je osvědčená ikdyž na její kvality se liší názory.
Info k ARX ode mne ber s rezervou,nenašel jsem t tomu repu jen dobrý přístup .Kdoví proč.Tak preferuji 46XX,nějak mi vyhovují ,musí být ale v pořádku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 14:21 
Řádný člen

Kraj:
Pořád jsou ty 66 lepší jak řada 226, ale pokud se použije dostatečně nízká dělička tak je to skoro jedno. Ten problém tkví v něčem jiném. Jde o výrobní tolerance a pokud se ty reproduktory od sebe liší moc, tak pokud jsou v jedné neoddělené ozvučnici tak od sebe odlišně reagují a vzájemně se negativně ovlivňují. Proto je lépe je dávat do samostatných komor a paralelně. Pak sice odlišnosti nezmizí ale alespoň se nemohou navzájem žádným podstatným způsobem ovlivňovat. Pokud je nutno je dát do série tak je vhodné si je předem alespoň přeměřit a dát do oddělených komor ale také to lze.
Každopádně dva basáky jsou při vhodném použití vždy lepší než jeden.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 15:27 
Řádný člen

S těmi samostatnými komorami máš nějaké realné zkušenosti ze stavby? Rozepiš se jestli ano.Mne by zkušenosti tohoto téma zajímali.Mám v úmyslu stavět koncept RS534 ,ale chtěl bych je odlišit a přidlížit dnešku.Oddělené komory jsou vcelku zajímavá změna.Není mi to téma neznámé,Já jsem to nikdy nestavěl a co mě pamět slouží, tak v HIFI, to neznám od nikoho z kamarádů.
Aby jsme neplenili toto vlákno ,mužeš li na SZ

Naposledy upravil 1MHE dne 25 říj 2011 16:47, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2011 15:52 

Renovoval jsem samozřejmě závěsy ne membrány, omlouvám se. Kaloty mám u ARV3604/8 černé. Ty ARN 6604 4ks mám 2+2kusy ze stejné serie(kupované současně), membrány barevně shodné, provedení magnetu také stejné, tak právě se mi nabízí je v bedně zdvojit.

Se samostatnou komorou pro každý ARN počítám. Takže v tomto případě nebude se seriovým zapojením zásadní problém? Tu vyhýbku dle ARS1038 (2AN28191) bych rád využil, přece jen stála docela dost, pokud to sluchově nepadne pak bych to řešil.

Mimochodem REGUM super, starší ARN6618 nebo ARN665 po ošetření závěsů a nějaké době hraní šly podstatně níž! Doporučuji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 říj 2011 13:22 
Řádný člen

Kraj:
Nějaké zkušenosti s tím dáváním nevyměřených reproduktorů do stejného objemu mám, jen je ta zkušenost těžko přenositelná. Řekněme že to hrálo neadekvátně a tento stav se po doplnění příček do bedny zlepšil. Ale ono se to dá celkem snadno vydedukovat i z teorie když se do úvahy zahrnou výrobní tolerance, které bohužel u Tesly/TVM reproduktorů nejsou nejmenší.

Chápu že když něco člověk má, tím spíš pokud to stálo dost peněz tak to nechce likvidovat a vynakládat další výdaje, ale dle mého názoru ta výhybka probíranou konfiguraci zabije. Jo, nějak to hrát bude, ale pořád je to jen jakýsi bastl ne moc vzdálený od použití univerzální výhybky. S nově odladěnou výhybkou by to byl opravdu seriozní projekt který by si zde zasloužil seriozní vystavení a byla by radost to poslouchat. Tu výhybku prodej a vrátí se ti alespoň část nákladů které můžeš použít na seriozní řešení těch nových beden. Neblbni a udělej to pořádně. Pokud bys byl schopný to dopravit tak ti dám kontakt a domluvíš se.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2011 21:13 

Má smysl REGUMem "renovovat" i nová repra? Zkusil jsem vyměnit ARN6618 za ty ARN 226-05/8 v provizorních bednách (plnohodnotné regály s hroznou povrchovkou - bazar), takže kombinace s ARX 150-23/8 a ARV 104-00/8. To bude budoucí kombinace beden k PC.
Rozdíl v hloubce basů těžce v neprospěch nových ARN 226 (nerozehrané). Chytnou se, nebo regumovat? Má to smysl? Že mají podstatně nižší citlivost neřeším, ale přenos nejnižších kmitočtů prostě najednou chybí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2011 23:00 
Řádný člen

Kraj:
Pokud ty reproduktory nejsou nějak staré nebo špatně skladované tak to smysl nemá. Ale on čistě jen Regumem nemá moc valný smysl řešit cokoliv. Já říkám že renovace je komplexní proces a Regum je jen jeho menší částí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 00:33 

Jak jsem psal o stavbě 2xARN6604+ARX130-20/8+ARV3608, tak mám dotaz ke spárování basáků. 2ks jsou ARN 6604 a 2ks ARN 6604B. Vizuelně všechny 4ks stejné, myslím provedení koše, magnetu, membrána včetně barvy, ale ta varianta "B" je patrně novější typ.

Nevím nakolik jsou rozdílné parametry obou verzí, ale dotaz směruji k tomu, zda je správné složit do každé bedny ARN6604+6604B? Zdá se mi to logické, ale pokud se parametrově trochu liší, nevadí seriové zapojení?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 00:46 
Řádný člen

Logicky vzato , ARN6604+6604B nebude příliš dobré, naoko jsou podobné ale budou tam rozdíly. Někde na RM je detailní popis obou.
Jediné čisté řešení je 2X2 jedny nebo druhé já bych preferoval 6604 ,Mám je radši.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 01:14 
Řádný člen

Kraj:
Vrze B má dle vyjádření TVM upravený magnetický obvod. Detaily mi sdělené bohužel nebyly takže nevím jestli se jedná o úpravu ohledně výrobního procesu nebo to vede i ke změně chování reproduktoru. Buď bych to přeměřil nebo sehnal identické kusy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 11:47 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Opäť dávam do pozornosti všetky známe výrobné zmeny tu
Čo presne sa pri B udialo, sa asi už nikdy nedozvieme. Možno by sme niečo zistili, ak by sme nejaký rozobrali. Ale kvôli tomu przniť funkčný reprák by bola škoda. Mne sa zdá, že B majú (okrem iného) väčšie magnety ako predošlé modely. Predpokladám, že aj kvôli tomu ich prestali zalievať do plastu. Alebo že by bolo celkovo lacnejšie a jednoduchšie lepiť ich a tak ani nebol záujem robiť zas novú formu? Reproduktoru je napokon úplne jedno, či mu drží magnet pokope plast alebo lep. Oveľa viac zaváži tuhosť stredičky a závesu. Nech je to už akokoľvek, ja by som ich jednoducho rad radom všetky štyri zapojil, popočúval a všímal si prípadné rozdiely a ak tam nebude nijaký extra rozdiel, tak by mi bolo jedno, či dám do jednej bedne B-čka a do druhej neB-čka alebo ich skombinujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 12:06 

Napsal jsem to možná zmateně, chci do každé bedny dát pospolu:
- ARN 6604+ARN 6604B do serie, každý v samostatné komoře
- ARX130-20/8
- ARV 3608

Myslím že by to nemusel být nějaký zásadní problém, nebo ano? Poslechový test všech 4ks ARN6604(B) asi nemá smysl, všechny jsou top stav, ale 6604 makají v bedně už nějaký ten rok, verze 6604(B) jsou funglovky nerozehrané.

Nerad bych se vzdal kombinace 2xbass, proto zjišťuji názory na to zapojení, mohl bych jinak ale opravdu nerad zvolit kombinaci jen s jedním ARN 6618.

Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 13:34 
Řádný člen

Pohledni na věc z rozumu ,vyber si variantu 66XX -/B.Vždiť to lze postavit z toho co máš.Až se ti naskytne možnost pořídit druhy pár/preferovaných/,tak je potom pouze v hotové bedně zaměníš a bude. Kde je psáno ,že to musí bít hned. Hned se ani pes ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 14:02 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Ak sú tie B-čka na svete už cca 25 rokov a ešte nikdy nehrali, tak určite budú mať spočiatku iný zvuk ako tie druhé, rozohrané. Keď sa rozhodol dať do každej bedne jeden B a druhý neB a každý reprák bude vo svojej komore, nebudú si navzájom vadiť, aj keby odlišne reagovali. Čo teda spočiatku určite budú, ale časom sa to spraví.

Doteraz som nemal to šťastie mať jeden ARN 660x bez písmena, druhý A, tretí B spolu naraz. Samozrejme ma zaujíma, v čom je tam rozdiel. Ale napríklad ARS 103x sa istý čas vyrábali tak, že do jednej bedne dali ARN 660xA, do druhej v rámci jedného páru dali kľudne B alebo v jednej bol ARN 660x bez písmena a v druhej s A a čo... Vpredu majú obidva veľký vrchlík, vyzerajú rovnako a nikto si nesťažoval na zvukové rozdiely. Tak nejaké zásadné zvukové rozdiely tam podľa mňa nie sú.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]