Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 07:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla RS 638 ozvučnice trochu jinak
PříspěvekNapsal: 22 říj 2011 12:47 

Kraj: ČR - Olomoucký
Zdravím,
Byly mi darovány tyhle reproboxy od Tesly - RS 638, jenže už když jsem je viděl tak mi nesedělo to, že boxy mají BR. Po přečtení stránek na internetu o tomto osazení, jsem se dozvěděl, že se br nehodí.

Tyto boxy mají objem 70L, mají vytlumené všechny stěny kromě spodní a přední, a 2 basreflexy o průměru 70mm a délce 200mm, které jsou umístěné v rozích boxu pod basákem. 40 x 50 mm od stěn.

Výhybka vypadá historicky. viz foto, ale počet součástek sedí podle návodu na výhybku pro tuto sestavu.

Teď mám pár otázek:

Co s ozvučnicí, nechat? je dobře naladěná? nebo Br odsranit, oddělat tlumení a zmenšit vnitřní objem?

zde je foto:

výhybka: http://2i.cz/43f8d0fa29
ozvučnice: http://2i.cz/52e9c1eb38

v nejbližší době bude zapotřebí změnit i design bedny, jak lze vidět zatím vypadá hrozně :D

Ještě chci obměnit vrchlíky, protože jsou pokrčené a promačkané. Mohu použít třeba tyhle? vliv by to mít nemělo mít, nebo se mýlím? http://www.reproobchod.cz/papirove-vrch ... ktory-a790

Díky za rady

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla RS 638 ozvučnice trochu jinak
PříspěvekNapsal: 22 říj 2011 14:20 

Práve zjištuji že jeden středový ARZ 4608 nehraje. Kdybych ho nespravil, lze ho někde sehnat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2011 15:21 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
ahoj, nežli začněš cokoliv předělávat,zvaž řádně důsledky. Jakékoliv bedny jsou po stránce konstrukce,reproduktorů,vyhybky a zatlumení jedem konstrukční celek, jenž vnilk postupným vývojem. Jakákoliv změna se projeví a některé zásadně.
Navíc BR to se opravdu musí umět,stěhovat,měnít nebo jakkoliv jej, jednoduše nejde..
Bohužel z původních beden nezbylo takřka nic . Spíše se kloním k názoru že jde o kopii či stavbu dle námětu. Více fotek by nezaškodilo V tomto připadě se musíš rozhodnout co chceš.
Středový rep je v belíčku,nekdy je jeho závadou přerušení propojky mezi venkoví a vnitřní svorkou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2011 16:29 

Tak středák je KO, potřebuju sehnat nový, bazarový, nebo aspon recone kit celý vnitřek, může být i bez závěsu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2011 17:46 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ano vrchlíky můžeš koupit v našem obchodě, jen si změř rozměry toho původního, aby jsi zachoval původní vzhled.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2011 19:00 
Řádný člen

Kraj:
BR bych nepoužíval pokud bych neměl kusově vyměřené že se do BR ten reproduktor hodí. Většina kusů ARN860x se tam nehodí a když tak obvykle do většího objemu. Tudíž BR bych neřešil pokud není původní součástí návrhu. Hlavní je se rozhodnout jestli to budeš vracet do origo stavu a nebo to nějak radikálně předělávat. Vzhledem k tomu kolik na tom bude práce bych se já osobně na origo stav vykašlal protože se to dá udělat dneska lépe.

Mimochodem jsou to bedny od Elektronika Praha - ne od Tesly. Od té jsou tam pouze reproduktory.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2011 23:59 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
trochu jsem si pěčlivěji prohlédl ,spíše to dle vyhybky odhaduji na kopii zapojení Tesla 105x. RS by tam měla tlumení ,které chybí. navíc jen tři tlumivky. Další odlišností je jiné uložení středů a výšek.Takto to odpovídá spíše 105X.Montážní plech je jen doplněk.
Nicméně lze i z takových beden udělat pořádné, Stačí je vysléknout na dřevotřísku,odstranit to nevhodné tlumení ,vyhybku zrepasovat, lépe uspořádat.Rozhodnou zda Tesla nebo RS a podle dobové dokumentace přepracovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 říj 2011 17:22 

Porovnal jsem tuhle sestavu ve stavu v jakém jsem ji dostal s reproboxem http://www.voicemaster.cz/index.php/rep ... ive/vm-812

Berte to v ohledu na to že všechno jsem porovnával sluchově

Porovnání proběhlo na zesilovači 8W/8R
Repro bylo připojeno na jeden kanál, přes přepínač, takže když jsem vypl jednu bednu okamžitě se zapla druhá.
Teslácké sestavě jsem naměřil 8.9 Ohm - sestava by měla mít citlivost okolo 88dB
VM reproboxu 7.0 Ohm - podle údajů má sestava citlivost 100dB

výsledky:

První jsem skusil signal gen. ve WinISD a zkoušel na jaké frekvenci je sestava hlasitější:

40Hz jednoznačně tesly
100Hz Voicemaster
250Hz Tesly
500Hz Voicemaster
1kHz Tesly s docela rozdílem
2kHz Voicemaster se znatelným rozdílem
5kHz Voicemaster
10kHz Voicemaster
18kHz Voicemaster to už šlo celkem špatně poznat

Na hudbu mi ale přišli jak v base tak středech tak výškách hlasitější sestava s teslama.

Ptám se tedy, jak to že repro které má o cca 10dB míňě hraje hlasitěji?
Před reproduktorama jsem byl asi 1m

Pocit ze zvuku při zpěvu, Tesly mi přišli srozumitelnější, ale Voicemaster zase takový zvukově dynamičtější.

Posoudit celkově zvuk bylo docela těžké, protože u každé písničky se mi líbil více zvuk z jiné.
house music byl takový pestřejší na Teslách, u Pendulumů se mi zase více líbily VM, rock tam těžko říct T byly srozumitelnější ale VM zněl pěkněji, Jumstyle VM.

To bude ale každého jiný názor a každemu se líbí jiný zvuk.

Jen mě štve že Tesly na doma jsou při stejné watáži hlasitější než Vm na Public účely.
čím to?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 říj 2011 21:15 
Řádný člen

Kraj:
Nezapomínej jak ti s tím cvičí místnost a směrovka, nehledě na zcela odlišnou koncepci těch beden.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 říj 2011 22:18 

Místnost je docela malá a tlumená, pro nízké kmitočty ideální.
Je mi jasné, že porovnávat hifi 3pásmo a Pa 2pásmo je trochu irelevantní, ale z důvodu toho že jsem chtěl na venek malé repro s co největší hlasitostí při malém výkonu, tak jsem porovnával všechny reproduktory co mám doma. Tak když už jsem byl v tom, porovnal jsem rovnou největší fullrange bedny co mám doma, zajímalo mě o kolik je hlasitější pačko a výsledek mě překvapil, že jsem měl spíš uvažovat o kolik je tišejší :-/ příští týden mi přijdou beymy 8ag/n, které jsem určil jako výchozí repro pro moje potřeby ( mobilní reproduktory na párty bez elektriky ), - co nejcitlivější při malém výkonu, tak jsem zvědavý.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]