Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Ako je to s TVM ?
PříspěvekNapsal: 19 říj 2011 19:15 

Kraj: SR - Košický
Eh veď sa pozri na fotografie, stačí ? na 99.9% nie. No čo už, ďalšia značka ktorá je už históriou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2011 20:02 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
koupil jsem si od nich jeden ,,starý" elipťák konkrétně ARE 5628 na takové COMBO k mobilu a kvalita? staré TESLY se nechytaly, tak hodně prokreslený a kvalitní zvuk :)

P.S. ne že bych útočil proti tesle

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2011 20:11 
Řádný člen

Kraj:
Venouši a s čímpak si to porovnával? Každý reproduktor se hodí na něco jiného a používá se jiným způsobem. Tak jak to chceš porovnávat s tvými znalostmi? Schválně napiš s jakými reproduktory a v jakém režimu si to porovnával.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2011 20:22 

no původně jsem tam měl repro /z televize/ ale jelikož mi ho bylo líto (polootevřená štěrbina, křehčí membrána... jak to u těch starších reproduktorů) tak abych předešel škodě tak jsem si ho prostě koupil a osadil. Vždyť se ten starý může hodit jako střeďák do větší reprobedny a ne zbytečně v aktovce prorvat při přenosu ze školy a domů, to je přece škoda 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2011 22:20 
Řádný člen

Kraj:
To je správný přístup.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2013 21:38 

Kraj: ČR - Středočeský
Jestli je s TVM konec, běda nám! Kdo nabízí basáky s rezonančním kmitočtem 30 nebo 25Hz? Asi nikdo! Ještě že je umím mechanicky paralelně řadit. Z běžnch 45Hz (8 a 10 palce) si udělám 30Hz při citlivosti o 3 dB nižší. Ovšem ty prachy!!!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2013 16:40 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
kdejaký repron,
http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/206015.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2013 17:44 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
varhánky: Nic proti Tvýmu nadšení z Tesly, ale mohl bys nám to tady přestat plevelit nesmyslama. Nízký FS není všechno, nevypovídá všechno o tom, jak bude daný reprák basovat. Tesla měla relativně dobrý a konkurenceschopný repra do konce 80-tých let...dnes již krom nějakýho nostalgickýho hlediska a využití zásob nevidím v použití repro Tesla žádný význam. Jejich cena stoupá a konkurenceschopnost klesá. I levný čínský měniče na tom bývají často líp. Kdo nevěří, ať si provede měření...nejsem jediný bastlič, co na to přišel.
http://monacor.sk/product/show/2095/SPH-210

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2013 09:37 

standby píše:

Hezká snaha, ale tam byl rezonanční kmitočet 34Hz. Dělám bedny k digitálním varhanám, tam je třeba 32Hz pro menší modely (C kontra) a pod 20Hz (C subkontra). Kdo to dělá?
Stejně nezbývá, než repra mechanicky paralelně řadit (2x vyšší zatížení, 2x větší akustická hmotnost membrány, 1,4x nižší rezonanční kmitošet, o 3dB menší citlivost, vyrovnání nelinearity výchylky - menší zkreslení).

A ten "kdejaký reproň" staví už od r. 1980 a měl článek v AR v roce 82 minulého století.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2013 12:19 

Mám dotaz: co si mám představit pod pojmem
"repra mechanicky paralelně řadit (2x vyšší zatížení, 2x větší akustická hmotnost membrány, 1,4x nižší rezonanční kmitošet, o 3dB menší citlivost, vyrovnání nelinearity výchylky - menší zkreslení)" ?

Předem se omlouvám, pokud neznám něco všeobecně známého, ale já jsem se s tím ještě nesetkal a zajímalo by mě to mechanické propojení 2 reproduktorů. Nebo je tím míněna 2-montáž repro membránami proti sobě s tím, že jsou el. zapojeny paralelně?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2013 17:32 

SvoP píše:
"repra mechanicky paralelně řadit (2x vyšší zatížení, 2x větší akustická hmotnost membrány, 1,4x nižší rezonanční kmitošet, o 3dB menší citlivost, vyrovnání nelinearity výchylky - menší zkreslení)" ?

Předem se omlouvám, pokud neznám něco všeobecně známého, ale já jsem se s tím ještě nesetkal a zajímalo by mě to mechanické propojení 2 reproduktorů. Nebo je tím míněna 2-montáž repro membránami proti sobě s tím, že jsou el. zapojeny paralelně?

---------------

Ano, je to tak. Kdysi s tím přišel někdo v konstrukční řadě AR, kdy byl subwoofer "objev" a čekalo se od něj, že vyřeší slabinu většiny reprobeden - špatný přenos velmi nízkých kmitočtů a jejich velké zkreslení, případně jejich abnormální objem.

Uvolil jsem se Vám, i přes mé prohlášení, že zde nebudu diskutovat, odpovědět.

Ono tady věšině lidí jde spíš o zviditelnění, než posun v oboru a vymetení smetí v něm. Mě jde opravdu o kvalitní reprodukci. Hodně poslouchám varhany (C subkontra je 16 Hz, běžné C kontra 32 Hz - to mají pětky a šestky baskytary), stavím je, dělám nožní klávesnice a ozvučení k digi varhanám, ozvučuji místní country-beat a jiné akce. Nikdo mi za tuto práci nenadával, i jiné místní kapely si mě pozvou k mixu, když mě uvidí v publiku. Diví se, "přes co hraji", a přitom to zní dobře. Jen tady jsem byl vyzván, ať skončím. Obor mě baví, ale nenechám si ho zošklivit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2013 21:39 

TheLastUnicorn píše:
varhánky: Nic proti Tvýmu nadšení z Tesly, ale mohl bys nám to tady přestat plevelit nesmyslama. Nízký FS není všechno, nevypovídá všechno o tom, jak bude daný reprák basovat. Tesla měla relativně dobrý a konkurenceschopný repra do konce 80-tých let...dnes již krom nějakýho nostalgickýho hlediska a využití zásob nevidím v použití repro Tesla žádný význam. Jejich cena stoupá a konkurenceschopnost klesá. I levný čínský měniče na tom bývají často líp. Kdo nevěří, ať si provede měření...nejsem jediný bastlič, co na to přišel.
http://monacor.sk/product/show/2095/SPH-210

-----------------------
Je tam 12 palc s 24 Hz vlastní tezonance, ale velmi nízké Qc (přetlumený) a obrovským ekvivalentním objemem. Budu pátrat dál. Ale místo TVM by to v nouzi šlo.

Pod vlastním rezonančním kmitočtem z repráku nic nevytlačíte. Je to pro basák nejdůležitější parametr.
Z ARZ 6604 jsem podladěním bass-reflexu o třetinu oktávy a korekcí na ekvalizéru +12 dB na 63 Hz "vyrazil" plný výkon už od 58 Hz, ale bylo slyšet zkreslení 3. harmonickou. Výchylka repra však byla na 30W asi jen 2mm pp. I tak další zkušenost, jak bojovat s vysokým rezonančním kmitočtem dnešních basáků.
Z čeho se asi dělají studiové SW? Tam by měli mít zájem o celé slyšitelné pásmo! (Asi ne, doma si to lidi stejně nemají na čem přehrát.)
Dodatek: Je tu spousta článků o Tesle, tak nevím, proč jsem za téměř ortodoxní používání Tesly tak osočovaný? Bral jsem to jako stránky jejích nadšenců a lidí, co si ověřili, že se to dělalo docela dobře!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2013 08:21 

Tady ale vůbec nejde o ortodoxní používání Tesly, ale o způsob jejího použití! Přemotávat nebo patlat membrány dnes již téměř nesehnatelných nebo velmi těžko sehnatelných repráků gumoasfaltem a používat je na PA je prostě prasárna. Ano ty repráky cca do 80. let byly hodně dobré, ovšem pro daný účel použití... Dnes by si zasloužily důstojné "dožití" u sběratele nebo uvědomělých nadšenců, kteří vědí, na co je použít a na co ne a ne z nich tlačit v tělocvičně, co jde.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2013 09:34 

SvoP: zřejmě myšlen isobarik.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2013 11:58 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Fandů do Tesly je nás tady nepočítaně. Něco jiného ale je používat ji rozumně ze sentimentu nebo prostě z lítosti starou věc vyhodit - a něco úplně jiného je tvrdit, že je nejlepší. Protože to není pravda a nepravdou se ničemu nepomůže. Spíš naopak.

Kdyby sis nejdřív pročetl pozorně celé fórum několik roků zpátky (což je hodně práce a času), zjistil bys třeba, že reprodukci subkontra u varhan jsem tady řešil taky. Jenomže reprodukce sestává z víc než z pouhého kmitočtového rozsahu. TVM repráky jsou sračky - což říkám s lítostí a zklamáním - protože sice mají nízkou rezonanci, ale nad 500Hz už se poslouchat nedají. Mají nestálé parametry, takže co se osvědčí s jedním kusem, pro další už neplatí.
Podstatná není ani tak samotná rezonance holého repráku, jako výsledný její posun v konkrétní ozvučnici. Takže když vezmu dva repráky, jeden TVM s Fs 30Hz a druhý Monacor s Fs 40Hz a u obou mi Fs v ozvučnici vyleze na 50Hz a k tomu přidám basreflex laděný na 30Hz, je to prašť jako uhoď. Jenomže ten Monacor může být celkově vhodnější a výsledek bude celkově lepší, ne horší. TVM a Tesla se za nízké Fs mstí zase jinými vlastnostmi, takže větší typy TVM bych dnes nedal jinam než do subu, neb se nad 500Hz už vůbec nedají poslouchat. Menší typy jsou bezvýznamné, protože za stejný peníz koupím repráky o řád lepší.

Když už řešíš reprodukci někde kolem 30Hz, pak s TVM beztak moc nepochodíš a už vůbec ne s nějakou 6,5" Teslou, jak jsi tvrdil vedle. Ano, zahraje to 40Hz, ale s poklesem víc jak 10dB proti zbytku přenosu. U moderního repráku se to nechá v pohodě dohnat ekvalizací, tady ale ne. 10dB je desetinásobek příkonu...

Nemusíš se rozčilovat, fórum je k diskuzi. Diskutuj, argumentuj, při se. Ale neříkej, že víš všechno nejlíp a ostatní jsou ignoranti. Většinu z nás sem dovedla právě letitá záliba v poslouchání muziky a hledání, proč něco nefunguje, jak má a jak to vylepšit. Třeba opravdu víš něco zajímavého čím přispět a takhle to zbytečně zazdíš. Byla by to škoda.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 zář 2013 21:14 

varhánky píše:
SvoP píše:

---------------

Ano, je to tak. Kdysi s tím přišel někdo v konstrukční řadě AR, kdy byl subwoofer "objev" a čekalo se od něj, že vyřeší slabinu většiny reprobeden - špatný přenos velmi nízkých kmitočtů a jejich velké zkreslení, případně jejich abnormální objem.

Uvolil jsem se Vám, i přes mé prohlášení, že zde nebudu diskutovat, odpovědět.

Ono tady věšině lidí jde spíš o zviditelnění, než posun v oboru a vymetení smetí v něm. Mě jde opravdu o kvalitní reprodukci. Hodně poslouchám varhany (C subkontra je 16 Hz, běžné C kontra 32 Hz - to mají pětky a šestky baskytary), stavím je, dělám nožní klávesnice a ozvučení k digi varhanám, ozvučuji místní country-beat a jiné akce. Nikdo mi za tuto práci nenadával, i jiné místní kapely si mě pozvou k mixu, když mě uvidí v publiku. Diví se, "přes co hraji", a přitom to zní dobře. Jen tady jsem byl vyzván, ať skončím. Obor mě baví, ale nenechám si ho zošklivit.

-----------------

Doplnění. V rubrice Condor jsem popsal, že jsem 1 reprákem ARZ 4659 "napravil" darovaný subwoofer Roadstar. Zkusil jsem tam i toto "mechanicky paralelní" řazení basáků. Teorii si z amára už moc nepamatuji, rozhodně se sníží ekvivalentní objem na polovinu. Rezonanční kmitočet je asi stejný (dvojnásobná hmotnost i tuhost) citlivost poloviční, při paralelním řazení výkon dvojnásobný (příkon). Tak jsem z 10l subwooferu vyrazil s 1 basákem plnou úroveň od cca 65 Hz, kdežto při mechanicky paralelním řazení 2 reproduktorů od 50 Hz. N 10l subwoofer k počítači a vyřazené (ale vynikající) repro z Condora víc než slušné. Bas je měkký, plný, nosný. Tolik "Reproň" z praxe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 08:57 

Varhánky, kdo si hraje nezlobí, to zapojenie sa volá isobaric ako tu bolo spomenuté, neznie to tak exoticky, ale každý to pozná.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]