Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jak naložit s reproduktory Tesla ARN 6608 ARO 6604 ARV 1
PříspěvekNapsal: 16 říj 2011 13:13 
Řádný člen

Kraj:
ARO nemá takové problémy když ho nepouštíš zbytečně vysoko. To stejně nebudeš moci s tím velkým aRVčkem. Jen ti zase pro změnu bude víc zkreslovat to. Doporučoval bych strmou výhybku 18dB/oct jinak se z toho asi zblázníš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 říj 2011 16:01 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Proto pojedu do studia ke kamarádům,vyzkoušíme,posoudíme,pokouříme,popijem a potom se uvidí.Nebude to klasické měření ale studio nabízí určité možmosti ,navíc profesionální úsudek zvukaře taky není k zahození.V nejhorším se nabízí jine uspořádánía a zbytek se použije na kopie ARS944
Proto jsem zatím nesáhl na ty velké ozvučníce/800x350x40/je to fajnový finský material. Na fotkách je stejný ale 20mm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 říj 2011 23:53 
Řádný člen

Kraj:
Teoreticky by se mohl ve studiu najít nějaký alespoň trochu rovný mikrofon se známou kalibrační charakteristikou a mohl by sis ty repra změřit a pokusit se o seriozní výhybku. Bezvadně rovný to podle toho asi neuděláš ale mohlo by ti to pomoci pořešit alespoň fázi a to by bylo velké plus.

A stejně tě s tím budu otravovat - dej ten ARV161 normálně :mrgreen: S tím mikrákem bys mohl poladit pěknou 18dB výhybku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 říj 2011 00:29 
Řádný člen

No ,jak je již vidět, tak z původní cesty jsou vlastně tři,já budu skoušet nejen koax 161 ale i osvědčený 160 s ARO 6604 /ARS944/.Máme na to tak 2-3 hodiny . Zvukař je můj kámoš z mládí.Potom tam bude frmol.Frekvenci má pronajatou jeden starší bigbíták,co se taky známe. To bude frmol ,večer máme slezinu se spolužáky kam společně všichni odjedem a dopijem do rána.
Nicméně jsem před chvílí dokončil nárys ozvučnice té kopie ARS944 ,jen jsem upravil rozměry,tak aby čistá litráž byla 32l při zvýšení na 520mmm,a zúžení 330mm šíře.Je to nutné s ohledem na zástavbu těch skříní.
S tou strmostí máš asi pravdu,moc se mi do toho nechtělo,ale již podle toho co jsem domyslel a vykomunikoval ,zdá se tato varianta nejvíce schůdná .Mám připraveny vyhybky 12db , otázka bude jestli se podaří připravit o soboty i tu 18db.
v příloze skutečný návrh ozvučnice 944.Použiji jí zatím pouze k testování koaxu ,následně poslouží k stavbě 944

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil 1MHE dne 17 říj 2011 01:00, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 říj 2011 00:35 
Řádný člen

Kraj:
na ARV160 se vykašli - blbě se shání a i jako náhradních dílů je jich hrozně málo. Schovat! Dej tam ARV165 a výhybku přepočítej a pak to prostě zatlum.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 říj 2011 01:32 
Řádný člen

zapoměls , 160tek je 5ks k dispozici,165 jen 2ks.Vždyť to dělám 35 let.Když mi bude něco chybět mám kamarády .To není problém materialu.Jak jsem napsal,blíží se doba kdy si vyšlápnu na ty nové MĚNIČE.Tam ale nejdříve musim dohnat věci kolem měření.Jak jsem zjisti on to bude docela problém.Zejména SW a jeho obsluha včestině je asi hudba budoucnost.Něco již studuji,ale je to jen orientace v prostoru,a zatím jsem nějak mimo .Je v této oblasti zmatek,to ale mluvím o SW volně dostupných.Dokonce zjišťuji i ,že se nikomu moc nechce neco zvláště doporučit.Chápu ,že každý z tech programů má své,i to že je to jen simulace něčeho intuitivního co naprogramoval zase jen člověk.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 říj 2011 03:09 
Řádný člen

Kraj:
Jo, ty ty repráky máš obráceně. Ale to si výjimka. ARV160 je obecný nedostatek, kdežto ARV165 pobíhá mezi lidma dost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 říj 2011 09:54 
Řádný člen

jak to myslýš obráceně?
jeto nákres na zadní straně

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 říj 2011 14:29 
Řádný člen

Kraj:
Ten počet máš obráceně. Normální je že ARV160 nejsou a ARV165 se dají sehnat v pohodě. Ty máš ARV160 a máš jen málo ARV165 - tedy obráceně než je normální. Navíc je blbost cpát tam 15R reprák když nemusíš, pak to bude mít zbytečně divokou impedančku. Taky ti budopu zbytečně vysoké vycházet hodnoty cívek (=práce navíc). Schov ty 160 pro ty kteří je potřebují nutně jako náhradní díl, já bych hned o někom věděl.

Možná by též nebyly od věci hrátky s ARV081, který má menší citlivost a tudíž by se nemusel vůbec nebo skoro vůbec tlumit, stačilo by ti zatlumit střeďák. pochopitelně tlumit jeden reproduktor je snazší než tlumit dva.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 říj 2011 18:22 
Řádný člen

S ARV 081 a 6604 nemusím laborovat s ARN 6604 je to ARS 944 .Proto ty další stavby,přesneji ta fotka ozvučnice je 944 .ZAlaboruji s kamarády, jen otázkou času dokončím dva páry beden.Dá-li příroda dokončím původní téma /koax/ nepůjdeli,dopracuji na RS534.
Dnes jsem zjistil že kolega má doma domácí bedny z 80let a vypadá to na kombinaci ARN 734/možná 8,9 řada/, ale určitě ARO664 a ART ,bohužel si není jist osazením ,otevře a vyfotí.
že by ještě KE 150 ,ať by tam byly jen dva z možných, byl bych schopen doplnit z mimostrateg.zásob.A na ty 150tkyby bylo zájenců dost.Dokonce truhlář jenž jsem u neho dnes byl,by postavil 3Xbedny dle výběru a ty 150tky z fleku.Sám má v dílně 100l čtyřpásma.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2011 00:10 
Řádný člen

Kraj:
Pravděpodobně to bude KE150.

Když mě se nelíbí že ty pokusničíš metodou pokus omyl. prostě si řekneš "zkusím tohle, tohle a tohle, posypeme tímhle a uvidíme co to udělá". už jen proto že k žádné té konfiguraci nebudeš mít měřenou výhybku znamená to, že vůbec nebudeš vědět co ti v tom zvuku dělají repráky a co výhybka. Je to jako by ses ocitl najednou ve vesmíru a bez gravitace a bez vizuálního kontaktu chtěl určovat "kde je dole". To je přece blbost.
Základem je nějaká úvaha, co by mohlo jít k sobě a za jakých okolností, jestli tam budou nějaké ústupky/kompromisy a pokud ano tak jak je co nejvíc eliminovat. Tak to Tesla udělala u návrhu té koaxiální středovýškové sekce. Věděli že to nemůžou udělat pořádně jako 4p tak se snažili v rámci svých možností vyrejžovat co nejvíc z toho třípásma. To se jim dejme tomu s jejich technologickými možnostmi povedlo. Ale dneska to jde jinak. Proč to děláš ještě hůř než oni tehdy? Těší mě sice že máš o to zájem ale tak jak to děláš tudy cesta fakt nevede, nedostaneš z těch repráků maximum, k jejich limitům se takto nepřiblížíš. Limitem totiž bude výhybka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2011 00:40 
Řádný člen

thalesi,proč si myslíš ,že bych to dělal bez jakeho koliv uvážení, jen na sobotu mám připraveny verze pro šest kombinací vyhybek,dílem dle zkušeností ,dílem z osvědčených zapojení a z vlastních výpočtů.Ty repra a to sám víš nelze hnát k horním parametrům,byly navrženy jinak/standart/ očekávat špičkové odladění od toho nelze.Ale to já vím tak 20 let,a nebudu se pouštět do něčeho o čem vím, že to je nerealné.Já už jsem napsal, že cíl není dosáhnout špičkových parametrů.Na druhou stranu ,ke každé variantě mám vždy další tak aby nešela práce a material do kytek.Uvidíš.
I ta tvá koncepce naráží na spoustu problémů ,i když je realná za podmínek jenž jsi sám zhodnotil.
Jinak prsty jsou odedne lepší,,vypadá to že jsem asi objevil sve bedny KE 20/v jiném vlákně.Navíc jsem na stopě dalším samorobo bednám zřejmě ARN734/možná 835 středy nevím a nahoře ARTcelou dobu byly v obýváku a nehrálo se na ně .Troch risknu a pojedu tak 80km na otočku .Snad tam budou alespoň ART ok,zbytek by byl smetanka.Po ceste mám i ty KE20,

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2011 01:12 
Řádný člen

Kraj:
Ano to je pravda, ty repra nelze tahat na hranu nebo od nich očekávat široké spektrum s minimálním zkreslením. Aby to fungovalo musí se rozsah zmenšit na optimální úroveň. Bohužel já to v tomto případě nevidím i když o tom píšeš.
No tak uvidíme, necháme se překvapit. Míč je na tvé straně hřiště.

Dobře že se ti prsty hojí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2011 13:31 
Řádný člen

Zdravím ,sobota proběhla dle plánu, svá zjištění zde uvedu později obrázek zatím jen uložen

Obr 1.1 je nákres koaxialu, tak jak je na obr 050 str č.1 .Uvažovaný záměr.
Obr 1.2 je výsledek zjištění ze sobotní zkoušky. Vcelku přesvědčivým způsobem se projevil vliv velikosti ARV. Při původní vzdálenosti 12mm se projevovalo vyzařování středového ARO jednoduše tak ,že v poslechovém prostoru byla díra.ARV pracovalo bez problému.Postupním zvětšováním vzdálenosti ARV od membrany ARO tato díra zmizela.Vzdálenost ,kdy se zdály středy a výšky v pohodě se ustálila cca 67-72mm.
Vyhybka byla sestavena 12db /oktáva.Měl jsem návrh na 18db,ale bohužel jsem část dílů zapoměl doma v dílně na stole.Naposledy jsme pro zajímavost vyzkoušely koncept aktivní bedny .Použit 1x koncák TW40 2x koncákAZS217. bez vyhybek. Ozvučníci jsem doplnil o ARN 6684 TVM Signál ke koncům šel z pultu studia dle parametrů rep.V tomto případě ARV byl již na ozvučníci nad ARO.Výsledek se jevil jako nejlepší užití /Pro mne, který si rád ovládá výsledný zvuk pro vlastní uši/.
obr 1.3 je teoretický pohled na možné řešení.
Jeho nevýhodou je tubus pro ARO/s jeho nedostatky/,nutné velké zvětšení středové tlumíci krabice z původních 3,7l čistého na 5,9l.Se zatlumením cca7l.Celé to má za následek zvětšit skříň tak, aby zůstalo 30l čistého pro bass.Další problém je s montáží ARO do tubusu a následná domontáž do ozvučnice.Jediným rozumným řešením je odnímatelná zadní stěna bedny..Bohužel tato varianta odnímatelné zadní stěny byla opuštěna v osmdesátých letech pro mnohé nedostatky s čímž souhlasím.
Vše bylo odzkoušeno na ozvučnici ARS 944 ,která bude součástí samostatného dalšího projektu,nyní v přípravě.Fota jsou pořízena před,rámeček je pracovní verze,ARN jsou jen do počtu, jako záslepka,aby nedošlo k zlomení ozvučnice.
Zatím zvažuji co dále.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 říj 2011 13:49 
Řádný člen

Malý pokrok v koaxu. Výšky jsou předpřipraveny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 13:19 
Řádný člen

V neděli ráno jsem přivezl od truháře nařezané díly ,tak jsem to slepil,2XRS334 a KOAX ,týden nechám odpočinout aby odešlo pnutí.Zatím připravím lišty pro vyrohování a vypažení

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 18:28 
Řádný člen

Tak to vypadá dost dobře sem zvědav na celek :P

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 19:32 
Řádný člen

Kraj:
Škoda jen že je to z dřevotřísky a ne MDF.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 20:02 
Řádný člen

Koukni se na povrch je to Finská deska je napuštěna pryskyřicí.Konstrukce je zámková,tj 20mm stěna ve styku zrézována na 15 zajištena lamelou.Navíc bude vyrohovaná. a čelní plochy řezů opet napuštěny pryskyřicí.Ozvučnice a záda jsou 32 mm .Už nyní je docela fest váha.O pevnosti jen toto.
Vemeš odneseč do třetího patra ,hodíš dolů, dole zvedněš otřeš hlínu a můžeš pokračovat v montáži.
Garantuji ,že po 10ti dnech od lepení s ní můžeš podložit běžné osobní auto.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 20:19 
Řádný člen

Kraj:
Sice nevím čemu se říká finská deska a v čem je lepší než standardní dřevotříska, ten zbytek je standardní solidní práce. Rád slyším že to není lepené jen natupo, že je zesílená přední a zadní stěna, s tím se pravda dnes už babrá málokdo. Já bych třeba u dřevotřísky nechtěl frézou srážet hrany, což je škoda že si neudělal. Vím že si to chtěl mít dobové a tehdy se tohle řešilo jen výjimečně (i když dokonce i v AR vyšla jednou konstrukce kulové 3p ozvučnice, ten návod byl dost propracovaný), ale přeci jen dnes už bychom i na ty technické finesy byť s dobovým materiálem dbát měli.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]