Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 14:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: vejšky hrají jako basy
PříspěvekNapsal: 05 říj 2011 18:20 

Kraj: ČR - Olomoucký
Zdravím, prosím vás o radu, jsem v oblasti reproduktorů laik a už si nevím rady.Mám doma postavené 2 dvoupásmové soustavy - v každé bylo po jednom ARV-104-04/8, a je po dvou ARN-něco/4(to asi nebude podstatné).V každé soustavě je univerzální pasivní výhybka.Zhruba před dvěmi lety se něco stalo, nejspíš bouřka nebo mě neznámý důvod a přestaly hrát vejšky. K opravě jsem se dostal až teď, protože nebylo moc času ani chuti. Odmontoval jsem reproduktory, proměřil jsem cívky kolem membrány a obě byly přerušené.Myslel jsem tedy, že jsou kaput.bohužel do TVM jsem se nedovolal a jak jsem se tady dočetl,již krachli, tudíž jsem sháněl náhradu - koupil jsem od Dexonu kalotový výškový reproduktor IRT 10/80/01,8. Po namontování jsem se těšil jak si něco poslechnu,ale neslyšel jsem žádné výšky.Po poslechnutí jsem zjistil, že sice hrají, ale přesně to samé co hrají basy,nebo v těch samých chvílích. Napadlo mě, že jsem špatně zapojil reproduktor,sice nikde nic označené nebylo,ani v papírech,ale větší konektor jsem připájel k plusu.Jeden reproduktor jsem tedy zapojil naopak,ale nic se nezměnilo.Vše jsem odzkoušel na jiném zesilovači, podle jiných reproduktorů funkčních,žádná změna. Naposledy jsem zkoušel vyměnit u jednoho reproduktoru výhybku za novou(snad tedy funkční),opět beze změny. Prosím poraďte, na co se mám podívat dál - záleží na zapojení reproduktoru,mohl jsem je nějak oddělat ? Co a jak proměřit,případně vyměnit ?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: vejšky hrají jako basy
PříspěvekNapsal: 05 říj 2011 18:53 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ahoj, já bych zkusil ještě jiný zesilovač, třeba chyba není vůbec v bedně, ale v zesilovači. Pokud nemáš možnost půjčit zesilovač, tak zkus prohodit výstup ze zesilovače levý kanál za pravý v případě, že u jedné bedny hrají výšky OK.

Mohla být i chyba ve výhybce, a tím jak jsi zapojil nové výškáče IRT, tak je basový signál zničil. Možností je hodně. Věřím, že chybu najdeme. Olomouc není daleko, tak kdyby jsi měl cestu, tak mě sem můžeš bedny přivézt a já se ti na to podívám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2011 19:58 

Z druhého zesilovače jsem odpojil jednu funkční bednu a druhou jsem nechal,místo té odpojené jsem dal jednu z těchle "nefunkčních".výsledek nula,opět jen basy, v druhém repráku vše ok... může se tedy stát že by šel z výhybek basový signál do vejšek ? Pokusím se vypůjčit si tedy ještě nějaký jiný vejškáč,jestli se mi ho povede sehnat a zapojit ho s novou výhybkou.Přepolování nemůže mít vliv?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2011 22:32 
Řádný člen

Kraj:
Vyfoť kam a jak si to připojil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2011 00:27 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím bez fota to asi nepůjde ,myslím že mám jednu zcela nepotřebnou kmitačku do ARV-104-04/8 ale nejsem si jist jeli to 4 nebo 8 ,při troše snahy seženeš i druhou ,Napiš jestli ji chceš .Mimochodem potřebuje li ji někdo přenechám,/tento typ repu nemám.
přeji hodně štěstí při zjištění závady,Ten odhad na odprásknutí nových výšek je až moc realný.ale nemusí to tak být pakližě jsi je dlouho netrápil nebo to neomastil.V takovém případě je to drahá zkušenost . Mimochodem prohlédni ty původní kmitačky zdali nejsou i napálené civky. Jeli tomu tak ,podíval bych se na koncák zesiku.
Také chybí info zda li odešli postupně,nebo najednou.Jestli je někdo neodpálil při mejdanu tak že to napálil co to dalo a podobně.Neblaze vzpomínám na své začátky potažmo i mejdla ,tam zařvalo pěknejch pár kousků

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2011 12:11 

Vyfotím to teď o víkendu, mám je na chalupě.Ty původní ARV neodešly při hraní,nebo si toho nejsem vědom.Přijel jsem v pátek na chalupu a už nehrály - myslel jsem si že to je nastavením zesilovače,hrál jsem si s tim,až pak jsem to zjistil že nehrajou,týden před tím hrály.Ty nový jsem nijak neosolil,ani nebyl slyšet při zapojování nějaký šum nebo prasknutí.Sami o sobě hrajou,nejsou němý,ale nehrajou to co bych chtěl. Co by v tom reproduktoru mohlo odejít, kdyby je odpráskla výhybka ? zatim díky za odpovědi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2011 22:31 
Řádný člen

u kalotonu je v zásadě jediná možná závada/vyjma mech.poškození mag.části např.pádem/což asi nenastalo ,dále jen elektricke nebo mechanické poškození kmitačky. Ten kaloton je vypočítán na konkrétní kmitočtové pásmo od -do .výrazné i krátkodobé přivedení jiného kmitočtu jej přetíží a může dojít ke přehřátí civky /zkrat vinutí,deformace/ Napsáno značně zjednodušeně . Ostatní až budou fota.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2011 23:00 
Řádný člen

a ještě splním slib, ta kmitačka je 4R /poslední dva
ostatní jsou poškozené \použil jsem žlutý/ ta černá je právě přetížena poškozeným zesem

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2011 01:55 
Řádný člen

Kraj:
A není to třeba tím že mu tam chybí to klasické vřískání od ARVčka, které je navíc minimálně o 1dB průměrně citlivější? Ale to to asi přeháním. Pravděpodobně je ten reprák jen špatně zapojený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2011 19:10 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
1MHE: Prosím, prosím, prosím! Reproduktor není žádný kaloton ani kaloten! Reproduktor je kalotový. Kalota = kulový vrchlík. Strašlivý výraz "kaloten" se k nám dostal tupým převzetím německého "Kalottenhochtöner".
To je podobné, jako mi teď kolega autíčkář říkal, že by chtěl Audi Quattro UR. Když jsem se snažil zjistit, co je to za model, ukázalo se, že myslí Ur-Quattro nebol Praquattro :D .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2011 20:39 
Řádný člen

To máš těžky jednou to tak začneš /a bylo to tak/ a už to nějak nejde změnit.Já to také vím. Je to pozůstatek spolupráce s Německým partnerem ,, kalotten- kulový vrchvík .Potom to napíšeš česky a je to. Stejný problem je espresso a preso.Upřímně napiš co si jako kávu objednáš.

Naposledy upravil 1MHE dne 10 říj 2011 21:00, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2011 20:44 
Zabanovaný

laminat píše:
1MHE: Prosím, prosím, prosím! Reproduktor není žádný kaloton ani kaloten! Reproduktor je kalotový. Kalota = kulový vrchlík. Strašlivý výraz "kaloten" se k nám dostal tupým převzetím německého "Kalottenhochtöner".
To je podobné, jako mi teď kolega autíčkář říkal, že by chtěl Audi Quattro UR. Když jsem se snažil zjistit, co je to za model, ukázalo se, že myslí Ur-Quattro nebol Praquattro :D .

já jim jako malej říkal kalhoťáky :))

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2011 22:32 
Zabanovaný

PROČ SE TU MAŽE ???
u venouše to chápu, proč ale někdo maže mě ????

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2011 23:00 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
To nevím kdo maže, koukal jsem se do historie a dnes 10.10. nebyl žádný zásah od moderátorů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 00:28 

Kdy jsi ten smazaný příspěvek psal? Pamatuji se, že ze začátku si stěžoval Thales, že mu občas zmizel nějaký ten příspěvek psaný v brzo ranních hodinách. Pokud se dobře pamatuji, tak se tuhle záhadu nepovedlo rozluštit, takže by mohlo jít o stejný problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 01:19 
Zabanovaný

nevím už přesně, bylo to někdy k ránu:D, zmizelo toho víc, nejen v této diskusi..
u mne jeden příspěvek a minimálně dva další.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 01:57 
Řádný člen

Kraj:
Pár dní zpět jsem tu také cosi delšího psal, odeslal a bylo to tam. Druhý den to bylo fuč. Tak jsem se nas... a už to neobnovoval protože jsem na to neměl nervy. Zrovna tak mi zmizel jeden krátký příspěvek. Takže se to děje pořád - ne že kdysi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2011 10:39 
Řádný člen

Hlásim stejný problém ,jednu odpověď také z noci,pohřešuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 říj 2011 00:45 

neni to tim,že by mi chybělo nějaké vřískání.neslyšim kytary,zvukové efekty u muziky atp. Reproduktor hraje,je slyšet že zvuky vydává.Reproduktory by zapojené být špatně neměly,vždyť to zůstalo tak jak to bylo...Fotografie mám,ale nemám kabel,tudíž fotky dám zítra,snad už ho seženu.
V součástkách reproduktorů se nevyznám, vím jen, že ta malá cívečka kolem membrány je přerušená,dokonce se mi to přerušení podařilo najít. Když by to odpaloval zesilovač,proč by tyhle nové stále hrály?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 říj 2011 13:50 
Řádný člen

Kraj:
A ta cívka je jen přerušená na tom jednom závitu nebo jeví známky vysokého teplotního namáhání, nebo je přeškrábnutá v nějakém delším úseku jako by tam něco dřelo? Nemáš nějaký slušnější foťák kterým bys to mohl dobře nafotit? Kdyby byla i ta nová cívka opálená tak mě napadá leda tak že tio vzdal sériový oddělovací kondenzátor ve výškové větvi ale kdo ví. Mít to u sebe tak je za 5min vyřešeno.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]