Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ARN 188 03/4ohm - co k nim do sestavy
PříspěvekNapsal: 05 led 2010 00:45 

Kraj: ČR - Liberecký
Kdysi v dobách nezralého mládí ;) jsem zakoupil dva basové ARN 188 03/4ohm a dva výškové ARV 161/4ohm - na stavbu beden ;) Naštěstí jsem se k tomu tenkrát nedostal, takže měniče zůstaly nepoškozené :lol: a protože čas uzrál nyní, uvažuji, co s nimi (a taky prosím zkušenější o pomoc).

Můj záměr je použít ty dva ARN do nenáročných beden na zabudování do podhledu (hloubka bedny co nejmenší, výška a šířka prakticky bez omezení) pro vodorovnou aplikaci. Žádné náročné HiFi, jen prosté ozvučení daného prostoru pokud možno poslouchatelným způsobem. S tím souvisí i moje snaha o ne příliš vysoké náklady.

Moje vize je s vaší pomocí vymyslet nějaké vhodné dvoupásmo v uzavřené ozvučnici. Objem budu řešit později, o odladění a stavbu výhybky zkusím požádat někoho osobně (třeba Jirku Klimenta). Nejdřív budu řešit, jestli najdu něco k těm ARN. Ta ARV 161 je podle mě nevhodná, je slabá. Kdysi mi telefonicky někdo doporučil kalotovou ARV 10400/4, ale ta už není v nabídce. To ARN má bohužel rozsah jen do 4000Hz, tak mám strach, že jakákoli kalota nebude schopna to pokrýt odspoda a že tam bude "díra". Koukal jsem na TVM na širokopásmové, jenže ty zase nejdou moc vysoko. Připadá mi, že širokopásmo v pojetí TVM je spíš "hlavně střed a něco dole a malinko nahoře" a já bych spíš uvítal" "hlavně střed a výšky a jen trošku dolů". Dá se sehnat nějaký "středovýškáč" nebo se nemusím kaloty bát? Třípásmo vážně nechci, pro daný účel to nevyužiju a bylo by to zbytečně drahé a složité.

Z aplikací tady jsem našel ARN 188 jen ve sloupech Martina Kuchyňky, jinak nikde, takže se nemám moc čeho chytnout :|

Tak se do mě pusťte :lol:

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: ARN 188 03/4ohm - co k nim do sestavy
PříspěvekNapsal: 05 led 2010 07:24 

Ha! Objevil jsem ARZ 6604. To by mohlo být ono... Od cca 100Hz už má slušně plochou charakteristiku...

Šlo by to do sestavy? ARN 188 a ARZ 6604?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 09:07 
Řádný člen

Kraj:
No to mi nepřijde až jako tak moc šťastný nápad. ARV161 by k tomu sice šel ale je hodně směrový. Tentýž s tím ARZ. Já bych k tomu dal do dvoupásma opět Monacor DT-300 + WG-300 a máš použitelné doupásmo. Žádný luxus ale vzhledem k tomu co je ten ARN188 zač nic lepšího nevymyslíš. Ještě bych ti doporučoval to ARNko vytunit přidaným magnetem tak jako to má verze ARN188-07 a pak bude mít pohon dost silný na to aby to zvládlo i BR což bude + na basech. Pokud nečekáš žádný luxus tak ti Jirka Kliment tu výhybku spíchne tak že to bude pro začátek OK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 10:07 

Díky Thalesi, každá rada dobrá a dobrá rada výborná :D
Takže ta směrovost u DT 300 tolik nehrozí? Předpokládám, že i ta přidaná horna pomáhá v potlačení směrovosti...
2x405 + 2x120 - to je něco málo přes 1000 káčé, to by šlo...

Bassreflexu bych se rád vyhnul - sám si ladit bassreflex netroufám a dát to někomu znamená další náklady a komplikace. Uzavřenou ozvučnici jsem schopen si postavit sám, už proto že bude schovaná v podhledu :lol: Objemem nejsem limitován, ale budu si muset zjistit, kolik litrů je k ARN 188 doporučených.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 20:12 

Ten Monacor mi potvrdil i Martin, že bude lepší.

Další dotaz: V datasheetu k ARN 188-03 je uveden ekvivalentní objem 29,9 l. Mám tomu rozumět tak, že to je ideální objem ozvučnice? 30 litrů, to mi nepřijde jako moc. Jaká jsou pravidla pro zvětšování objemu ozvučnice nad doporučený? Mám se spoléhat na ucho nebo radši ne? :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 23:01 

Kraj: ČR - Středočeský
To není doporučený objem, přečti si zde na webu článek o TS parametrech ;) . Vhodný objem bude myslím tak 15litrů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 07:08 
Řádný člen

Kraj:
Já bych to viděl na těch cca 15-18L uzavřených. Nicméně dneska jsem viděl tady na webu v bazaru že někdo prodává ARN230 tak jestli by nestálo za to pouvažovat nad tím že bys je koupil a to co máš poslal do světa. Teda pokud k tomu nebude ještě nějaký ten sub jako že asi ne. Co se týká středů to myslím o moc horší nebude zato na basech by se tomu docela dost pomohlo. Na naladění BR doma ti stačí zvukovka a jeden odpor (v minimalistické variantě). Dá se sice použít i v closed no ale... Každpádně přemýšlej rychle než ti ho někdo vyfoukne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 12:07 

Děkuji pánové za rady. Ten nápad s obměnou basáku je lákavý, ale... Znáte tu pohádku o kohoutkovi, jak měnil a měnil, až vyměnil? Tím samozřejmě nechci říct, že by ta 230 nebyla lepší než 188, je mi jasné, že to bude obráceně. Ale nejdřív bych musel ty 188 prodat a až pak koupit něco jiného. Repráky nesbírám, pokud možno.

Tyhle bedny, ač k nim všichni přistupujeme odpovědně a HiFisticky, budou v reálu plnit fci pouze kulisoidní, nezávisle na tom, jak nahlas budou hrát. Pokud bude třeba zapařit, samozřejmě jsou v záloze jiné, podstatně PAovatější ;) A na kvalitní HiFi poslech mám taky něco jiného.

Zatím bych se držel těch ARN 188 a Monacor DT 300. I tak mi ty Monacory připadají až moc dobré na tenhle účel. Ale kdyžtak se dají v budoucnu použít i do třípásma, ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 01:08 
Řádný člen

Kraj:
Ty DT-300 nejsou nijak luxusní měniče aby sis zas nemyslel. Ten reprák má své mouchy. Doporučuju ti je jen proto že tu bohužel není moc jiných repráků které by šly beztrestně takto nízko dělit. Kdyby ten ARN188 byl nějaký rozumný reprák a ne to co to je tak by se dal vybrat nějaký lepší výškáč ale protože to je taková potvora tak mě to nutí k myšlence že je třeba dělit nízko abychom eliminovali alespoň něco z jeho negativ. Kdybych dělal třípásmo vybíral bych poněkud jinak. Jako ne že by nešly do třípásma, to samozřejmě půjdou bez problémů ale jak jsem řekl do 3p bych vybral výšku jinak. Tedy pokud by to nemylo nějak nestandardní 3p které by vyžadovalo takovou výšku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2011 07:13 

sice starý téma ale zkusil bych napsat michalovi nebo boramyrovi z audiowebu o schéma k pohlcovacum ticha MKI

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2011 23:48 
Řádný člen

Kraj:
Jojo, to je pravda, na ten jsem úplně zapoměl.
Zato mám ještě v paměti projekt "Pohlcovače Ticha MK2". To byl velice zajímavý projektík. Jen jaksi je to už poněkud pokročilejší projekt. Ten bych doporučil ;)

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]