Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 2-Pasmo s pouzitim 15" PD 158
PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 15:48 

Je to vinikajuci menic do 2-pasma perkektne "rovna" frekvencna charakteristika zatazenie 600W RMS,citlivost98,5 Db,naviac v prospech s tech.hladiska je aj 4" cievka,cena je 5980sk s DPh/1KS(www.danacoustic.sk)-stranka ktoru vsetci pozname.Nevedeli by ste niekto pripadne aj admin poradit vhodny vyskovy reproduktor samozrejme vykonovo aj kvalitativne na cene nezalezi.Dik

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 2-Pasmo s pouzitim 15" PD 158
PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 16:14 

Kraj: ČR - Středočeský
Mě jako vynikající měnič do 2pásma nepřipadá. Vhodný výškový driver zřejmě bude z dražších řad od B&C. Ale co výhybka? Kdo to změří, kdo jí navrhne? Nebo to bude aktiv?

Za výborný měnič do 2-pásma bych považoval RCF MB15H401 a k tomu odpovídající 1,4" či 2" driver. Link na to MB15H401: http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=87624. Tady http://www.prodance.cz/protokoly.php?AnchorID=69&Lng=CZ dole máš odladěné 3 sestavy s MB15H401

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 16:27 

Nevidim jediny dovod preco by PD 158 nebol vhodny do 2-pasma a v poronvani s tou RCF ci si vyhodil neviem pozeral si is frekvencku nic moc ten RCF ide mi skor o cistotu ktoru s toho PD urcite dostanem abude to pasiv zatial...............

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 16:46 

Se podívej na měření http://www.prodance.cz/protokoly/RCF_MB15H401.pdf a http://www.prodance.cz/protokoly/p.d.158.pdf. Kdo problematice rozumí, z měření jistě dobře vidí že s tím PD půjde 2pásmo špatně, brzo mu klesá citlivost (už na 600Hz), mezi 1kHz a 2kHz to dělá celkem nepěknosti, citlivost 96dB také nic moc.
RCFku citlivost neklesá, mezi 1-2kHz to žádné nepěknosti nedělá, jen převýšení od 1,5kHz což není problém s tím si poradí výhybka, citlivost 99,5dB
Další výhoda je že k RCFku jsou už odměřené výhybky, vybavení pro měření jistě nemáš a dostatek praxe asi také ne, aby jsi si výhybku odladil sám pro to PD...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 17:11 

co sa tyka odladenia vyhybky nato nema vybavenie a vedomosti hocikto asi ani ty sam...............s tym poklesom na citlivosti to u PD nieje najlepsie ale ten RCF sa mi moc nehodi tiez............Potrebujem postavit 2 pary silnych 2 pasiem s delickou cca od 300Hz hore s vykonom okolo 600-700W(1 par).Nehovorim ze to musi byt zrovna s PD alebo RCF mozno by sa dalo pouzit aj nieco s 18 sound alebo B&C..............

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 18:55 

Vybavení zatím není, pracuje se něm... Nebo tedy vybavení už je, jenom to zprovoznit na 100%. No to je jedno zpět k tvému problému.

Takže proč se MB15H401 nehodí?
Dělička 300Hz? Jako že ty satelity budou hrát až od 300Hz nahoru? Co bude pod tím?
Píšeš 600-700W ovšem nezapomeň na citlivost je dost rozdíl jestli 96dB nebo 99dB, 3dB je polovina výkonu, takže repráku co má 99dB stačí polovina výkonu co tomu 96dB.
Napiš přesně jaké máš požadavky, k čemu se to bude používat, pak něco můžeme vymyslet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 19:01 

Co sa tyka citlivosti je mi to jasne jednoducho potrebujem 1 alebo 2 pary silnych 2-pasiem s tou delickou sme sa nepochopili .........neva pod to pojdu 18 " spodky bude to prenosny aparat hravam vselikde a potrebujem niekedey ozvucit aj 600-700 ludi tak porad co by bolo najvhodnejsie dolezite je aj to ze mi ide aj o kvalitu nechcem len silu.....................ak sa chapeme............. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 19:09 

Vysvětli mi tu děličku, nechápu co chceš na 300Hz dělit, ty spodky těžko budeš dělit na 300Hz, to se bude dělit tak na 90-100Hz, a ten 15" a výškový driver se na 300Hz taky nedá dělit.
Jinak podle toho co píšeš tak myslím že ten MB15H401 by byl vhodný, je citlivý a má velkou zatíženost, navíc se dá použít i bez subbasů na menších akcích, zvukově jsou perfektní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 19:25 

Ked myslis tak fajn necham si rad poradit od RCF som zatial robene nepocul nic.Ten RCF ma ale pisane vysoke zatazenie da sa mu verit pokial ano bolo by to v pohode a co sa tyka vyskaca nad to co by si poradil najvhodnejsi by bol pravdepodobne tiez asi RCF ale predpokladam ze 2" driver asi ze?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 19:27 

Pocitam ze mas asi podobnu zostavu postavenu vsak?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2009 22:18 

Podobnou sestavu nemám, potřebuji spíš menší aparát tak dávám přednost 12" v satelitu. Nicméně pokud bych 2pásmo s 15" stavěl tak šáhnu právě po MB15H401. Jinak velice podobný měnič jako MB15H401 je v EAW JFX 590i (560i), což považuji za jedno nejlepších 2pásem, ty se mi zvukově líbí opravdu hodně. Proč říkám že podobný, EAW si nechává vyrábět měniče na zakázku, ten to co tam dávají je něco mezi MB15H401 a LF15X400, ale s MB15H401 bude mít hodně společného a příliš se asi lišit nebude. Údajům o příkonu věřit můžeš, RCF jsou poctivé italské reproduktory a opravdu made in Italy. Klidně si na stránkách Prodance klikni na fórum a dej si do vyhledávače MB15H401 a něco si o tom reproduktoru přečti.
Výškový driver doporučím spíš z produkce B&C než RCF, drivery od RCF jsou takové trošku uřvané, kdežto B&C mají krásné čisté výšky. Jestli 1,4" nebo 2" je jedno.
Odladěné sestacy S MB15H401 jsou tři, odkaz jsem již posílal, já bych šel asi to té verze s B&C DE82. Ovšem pokud bys chtěl bedny zdvojovat, tedy dávat dvě na stranu tak by to chtělo zvukovod s menším horizontálním vyzařovacím úhlem, taková sestava tam sice není, ale nebude problém se dohodnout s Hubertem aby něco takového odladil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 09:40 

Do dvoupásma je opravdu lepší ten RCF MB15H401, ještě by byl použitelný od BC 15NW76, k němu je taky na Prodance odladěná výhybka. Není mezi nimi tak velký cenový skok, ale asi raději ten RCF, protože má 4" cívku oproti 3" od BC, tzn, lepší zatížitelnost, líp basuje ...
A drivery jak píše Martin, raději BC, jsou příjemnější na ucho. Ty RCF přeci jen maličko tahají za uši, někde jsem četl, že prý to dělají ty jejich zvukovody, ale to nemám ověřené ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 11:13 

Nemyslím si, že velikost kmitačky je rozhodujícím kriteriem, zda-li je reproduktor vhodný pro danou aplikaci.

Nemůžeš porovnávat zatížitelnosti PD a RCF, RCF jsou italské krámy a kdoví, co tam vymysleli, tolik bych jim nevěřil. Na druhou stranu musím říct, že jsem asistoval u zničení dvou kusů 18" - N402 nebo jak se to jmenuje. Myslel jsem, že při 40 až 50 % přetížení to musí shořet hned, ale odolávaly docela dlouho, já mám od rcf malé kompakty už rok a půl a ještě neshořely, taky jsem si myslel, že nevydrží víc než půl roku (kolega je akční). A zvuk driverů je subjektivní záležitost, někomu se ta mírná agresivita na středech může líbit. Alespoň z toho pořádně vylezou kytary :)

Jestli budeš dávat dvě vedle sebe, jdi do koncepce 12"+2" nebo 2*12"+2" s užším zvukovodem pro driver. Jestli to budeš dělit na 300 Hz, můžeš si bez problémů dovolit i 2*10"+2", budou se pěkně nosit, ale zase přijdeš o pěkné basy a o nášup nižších středů z 18" návštěvníci akcí většinou moc nestojí, no, i když pár jedinců by se taky našlo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 11:48 

Pokud má jít o kompakt s zatížeností 600-700W tak velikost kmitačky je velice rozhodující. Moulo to co jsi na napsal o RCF (že to jsou Italské krámy) za to tě asi spousta lidí ukamenuje. Máš-li pádné důvody k tomuto tvrzení tak ven s nimi, jinak to raději smaž.

Nepochopil jsem to chce na 300Hz dělit. Dělit satelit/subwoofer na 300Hz je kravina. A basák v tom satelitu s driverem taky dělit na 300Hz nejde, tam bude dělička někde 1,3-1,6kHz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 12:14 

Velikost kmitačky je důležitý parametr, ale je fakt, že to není ten rozhodující. Jen si o tom reproduktoru uděláš komplexnější obrázek, jestli ty ostatní parametry mohou odpovídat.
Jestli je RCF italský krám to si nedovolím tvrdit, ale když těmi "krámy" osazují i výrobci riderových beden, asi to tak zoufalé nebude. Jestli píšeš že kámoš je přetížil o 40 - 50 % než je odpálil tak to svědčí o tom, že jsou docela blbuvzdorné a parametry sedí. U spousty repro je to naopak, že reproduktor plive střeva nebo příjemně voní už při nižším výkonu než je udávaný.
Abych se přiznal, taky nerozumím děličce 300Hz. Pokud chce dělit na této frekvenci, tak na to stačí 10" repro ve zvukovodu + 1,4 nebo 2" driver viz http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=87275. Záleží, co pod tím má za suby, ne všechny zvládnou adekvátně hrát do 300Hz, nicméně jsou i takové http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=87273 , nebo http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=91739
Tak kvalitní basák jako RCF MB15H401 bych předpokládal u bedny, která hrává často i bez subů, jinak to nedává smysl ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 12:26 

Žádnej sub adekvátně do 300Hz hrát nebude, navíc je kravina zatěžovat sub tak vysokými frekvencemi. No chceme-li bednu o příkonu 600-700W tak 4" je jasné kritérium, ještě by mohla vyhovět 3,5" cívka jako mají některé z nových RCF, 3" cívka je na tohle prostě málo.
Nemyslím že MB15H401 by patřil jen do bedny co bude hrát často bez subů. Díky tomu že v satelitu máš takový basák tak můžeš suby krásně dělit na 90Hz, nižší dělení se kladně projeví na kvalitě (zase záleží na subech, některé budou v pohodě hrát o něco výš, některé ne), ale ne každý 15" zahraje 90- nějakých 150Hz tak jako právě MB15H401.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 12:31 

Nono - kluci (snad z PD?) postavili fullrange dvoupásmo s BC 18PS76. Dali k tomu slušný driver, a za tu cenu jim to prý docela šlapalo. Ke kolotočům nebo na malé disco uplně v pořádku,a 700W to taky snese. Po normálním satelitu to ale nikdo nemůže chtít, a jak Martin správně natrefil - citlivější reproduktory jsou daleko schůdnější cesta. Ono dymenzovat pasivní vyhybku na kilowatt příkonu je sranda jenom pro adrenalinový sportovce.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 13:05 

Aha, takže soudruzi v RCF vymysleli hovadinu ... http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=83418 , a věř že to je sakra dobře hrající sestava. Ale na venky je pod to potřeba dát klasické suby ...
Jinak s druhou částí tvé odpovědi souhlasím, špatně jsem se vyjádřil. Prostě jsem chtěl sdělit, že v adekvátním prostoru a na adekvátní signál bude ten repro hrát opravdu dobře i bez subů.
Je fakt, že výhybka na 1kW je opravdu adrenalin ... Tu diskuzi na PD o 18" + driver jsem taky četl. Je fakt, že ke kolotoči to musí být mazec ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 13:13 

Taky si myslím, že hodnota zatížitelností bude +- sedět, ale anglickým výrobcům ty výkony věřím ještě víc než talijánům. Chci poukázat na to, že ne vždy se dají parametry reproduktorů různých výrobců jednoduše porovnávat a porovnání maximálních zatížitelnosti by tentokrát mohlo snadno vyjít lépe pro PD. Jinak samozřejmě RCF dělá nadprůměrné přímovyzařující repra a reproduktory s nadprůměrnou hodnotou cena/výkon (jejich výškáče jsou po přihlédnutí k ceně taky výborné) a je to nadupaná firma hlavně na poli aktivek. Určitě jejich výběrem nešlápneš vedle. Mně taky není jasné, proč chce do kompaktu nacpat PD 158, to je reproduktor spíše pro jinou aplikaci.
Tak dobře, ne italské krámy ale italské verky, nemyslel jsem to extra negativně. Jinak bych je taky nepoužíval. Jsou to stejné krámy jako 18sound, B&C nebo P.audio, ať si každej vybere, co je větší verk.
Než vznést požadavek na výkon na elektrické straně, je lepší ho požadovat na akustické straně, nebo tedy "co to má uhrát", než jak velká má být cívka a zatížitelnost. I když samozřejmě výkonová rezerva se hodí vždy...
Špičkové tovární výrobky nedělá špičkové velká zatížitelnost, ale správně aplikované i třeba průměrné měniče, skvěle odladěná výhybka a ozvučnice atd., prostě celý ten vývoj. Pokud si bedny budeš dělat sám, asi se nepodaří odladit vše naprosto skvěle, ale i přesto je můžeš udělat velmi dobře. Ale ve hře jsou i další faktory, už třeba mezi zesilovači jsou velké rozdíly a máš-li naplno využít bednu se skutečnými 700 W/8 ohm, nepovede se ti to s RMX2450 a velká zatížitelnost bedny ti v tomto případě k velkému ak.tlaku příliš nepomůže.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2009 13:14 

4PRO 7001-A je sestava satelitu (8" na horně + 1,4") a středobasové sekce s 2x15". Není u toho počítáno že by to hrálo bez subu.

Moula: Já jsem zatíženost PD a RCF neporovnával, nakousl jsem to že PD158 není zrovna do 2pásma a má dost menší citlivost než MB15H401, který má o 3dB víc, což je sakra rozdíl.
P.audio bych řadil do jiné kategorie, to jsou čínský výrobky...

Sestava s MB15H401 bude hodně citlivá a výkonná, ovšem pokud se mají hrát akce až 700lidí tak to určitě bude chtít hornu s užším vyzařovacím úhlem a bedny zdvojit nebo to bude chtít ještě něco citlivějšího (2x12").

Co se týká výhybky, pro takové výkony je zapotřebí výhybku opravdu dostatečně dimenzovat, pokud člověk neví co přesně dělá je lepší si výhybku nechat vyrobit v Prodance.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]